Dostava hrane u Sarajevu
- BHF_Manijak
#1851 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Ma ja nikad nisam ima problema s Korpom sto se toga tice, za Glovo ne znam, nisam toliko cesto narucivao, ali mislim da ni tu nemas opciju da biras, podrazumijeva se dostava na vrata.
Mene nikad nije kurir nijedan zvao da sidjem po hranu, iako nema lifta u zgradi.
Ti si ocito izuzetak, jer kako rekoh nemas opciju da biras "dostava na vrata" i "silazak po narudzbu", imas samo da biras da licno pokupis hranu ili da ti dostave i to je to.
Mene nikad nije kurir nijedan zvao da sidjem po hranu, iako nema lifta u zgradi.
Ti si ocito izuzetak, jer kako rekoh nemas opciju da biras "dostava na vrata" i "silazak po narudzbu", imas samo da biras da licno pokupis hranu ili da ti dostave i to je to.
-
Dzontra_Volta
#1852 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Ostavi ispred ulaza, ne znam šta je problem. Ne živim na Marijin dvoru.HelaS wrote: ↑16/07/2023 20:46Gdje će dostavljač ostaviti romobil ili bicikl, ili automobil... Je li dostava na kućna vrata skuplja nego dostava pred ulaz zgrade? Trebala bi takva biti dvostruko skuplja uslugaDzontra_Volta wrote: ↑16/07/2023 20:13
Pa klikneš da ti na vrata dostavi i ima da dostavi. To i jest prednost da ja ne moram pidžamu skidati ako sam naručio i platio dostavu na vrata.
Za to što gore donese dobije uvijek i bakšiš.
A plaća se koliko piše. Ako bi se plaćalo više, nije problem. Razmotrim opciju i ako mi se isplati naručiću.
-
McGradySA
#1853 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Što Jontra kaže zato dodatno i plaćam da mi se dostavi na vrata i da ja po to izađem u pidžami a ne da ganjam dostavljača po ulici. Za to imam i regularnu dostavu restorana. Po toj logici ako je kafa 2 marke trebao bi plaćati 4 marke zato što mi je konobar donese.HelaS wrote: ↑16/07/2023 20:46Gdje će dostavljač ostaviti romobil ili bicikl, ili automobil... Je li dostava na kućna vrata skuplja nego dostava pred ulaz zgrade? Trebala bi takva biti dvostruko skuplja uslugaDzontra_Volta wrote: ↑16/07/2023 20:13
Pa klikneš da ti na vrata dostavi i ima da dostavi. To i jest prednost da ja ne moram pidžamu skidati ako sam naručio i platio dostavu na vrata.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#1854 Re: Dostava hrane u Sarajevu
kako se ovo ne konta? Postoji fixna cijena X KM, mislim da je 3KM, pa onda imas recimo X KM ako je narudzba manja od iznosa.. Onda imas fixne cijene dostave za neke restorane, npr biMgo.
Sve jasno pise prilikom narucivanja koji je trosak, sta ti pise zasto je ta cijena? I opet kazem, to sto je tebi ispred nosa, ne znaci da je povoljno. Ja garantujem da ti neces proci ispod petaka da sjednes u auto i doneses sebi to sto si narucio. Gorivo, parking i ono najbitnije vrijeme.
Vec sam pisao, drug mi radi kao dostavljac. Nije tacno, drug ti je zaboravio reci da ima X KM i za kilometrazu. Onaj shabuka je bio na yt i davao je tacne informacije o zaradi i lako se moglo preracunati koliko od cijene dostave ide kuriru. Kada smo racunalli na forumu doslo se do iznosa da je iznos kuriru veci od cijene dostave.Pandakonda wrote: ↑13/07/2023 22:00 Sto je najtuznije kuriri dobiju samo 3.5km od toga. Haver mi je poceo raditi tu i kaze da te sve dodatne namete koje postave idu njima, a njemu je 3.5km fiksno po narudzbi. Elektricnim skuterom dostavlja.
-
radijator
#1855 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Legendo mogao si ti narucit i nesto za 3KM, dostava bi ti bila ista, ilitiga vise od 100% narudzbe. Ne racuna se trosak dostave na osnovu visine tvoje narudzbe, vec na osnovu pod broj jedan brzine dostave, udaljenosti i gabarita onoga sto narucijes. Evo ja cu te jos jednom pitat koliko bi tebi bilo prihvatljivo da platis tu svoju narudzbu od 2,5km udaljenosti, i dostave unutar 30-45 min?nepass1 wrote: ↑13/07/2023 23:47Ako je tebi logicno da je dostava za 2,5km udaljenosti 33% sume koju placam meni nije.radijator wrote: ↑13/07/2023 21:47
Imao sam ja jednog majstora sto kad mu se nije radilo, uvijek bi lupio neke visoke cijene i tako od*ebao neinteresantne musterije.
Druze trebas shvatit da ti nisi interesantan sa svojom 12 KM narudzbom nikom.
Bas me interesuje koja je tebi max prihvatljiva cijena dostave za ovakvu narudzbu![]()
Ja sam nemam sta narucivati za 100KM ili koliko bi oni para vec htjeli.
- nepass1
#1856 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Kontam ja sta naplacuju ali su im cijene enormnelaserShow wrote: ↑18/07/2023 11:12kako se ovo ne konta? Postoji fixna cijena X KM, mislim da je 3KM, pa onda imas recimo X KM ako je narudzba manja od iznosa.. Onda imas fixne cijene dostave za neke restorane, npr biMgo.
Sve jasno pise prilikom narucivanja koji je trosak, sta ti pise zasto je ta cijena? I opet kazem, to sto je tebi ispred nosa, ne znaci da je povoljno. Ja garantujem da ti neces proci ispod petaka da sjednes u auto i doneses sebi to sto si narucio. Gorivo, parking i ono najbitnije vrijeme.
Vec sam pisao, drug mi radi kao dostavljac. Nije tacno, drug ti je zaboravio reci da ima X KM i za kilometrazu. Onaj shabuka je bio na yt i davao je tacne informacije o zaradi i lako se moglo preracunati koliko od cijene dostave ide kuriru. Kada smo racunalli na forumu doslo se do iznosa da je iznos kuriru veci od cijene dostave.Pandakonda wrote: ↑13/07/2023 22:00 Sto je najtuznije kuriri dobiju samo 3.5km od toga. Haver mi je poceo raditi tu i kaze da te sve dodatne namete koje postave idu njima, a njemu je 3.5km fiksno po narudzbi. Elektricnim skuterom dostavlja.
- nepass1
#1857 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Marka po km. Glovo mi je isto dostavio za 2.20KMradijator wrote: ↑18/07/2023 12:06Legendo mogao si ti narucit i nesto za 3KM, dostava bi ti bila ista, ilitiga vise od 100% narudzbe. Ne racuna se trosak dostave na osnovu visine tvoje narudzbe, vec na osnovu pod broj jedan brzine dostave, udaljenosti i gabarita onoga sto narucijes. Evo ja cu te jos jednom pitat koliko bi tebi bilo prihvatljivo da platis tu svoju narudzbu od 2,5km udaljenosti, i dostave unutar 30-45 min?
Ne znam jeste li vi glupi sto pokusavate nesta objasniti ili koji kurac? Cudim se enormno visokoj cjeni dostave. I ljudima koji su voljni dati pare za istu.
Ne treba meni niko crtati kako dostava funkcionira.
Haj ko ce prvi napisati da ne moram narucivati vec mogu sam otici? Ili ce neko napisati da sam sebi rucak napravim
Nisam vas nazvao na telefon da jadam o cjenama vec to radim na forumu i kome se ne svidja ne mora ni citati.
- dječak sa šibicama
#1858 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Covjek samo uporedjuje cijenu hrane i dostave, niko ne misli da se cijena dostave treba ili mora uskladjivati sa cijenom narudzbe. To bi bilo glupo, jer ako narucim jedan hamburger za recimo 7 km, on bi dostavu radio za lupam 1 marku. Besmisleno.
Skupa im je dostava, definitivno se ne isplati narucivati za jednu ili dvije osobe, cak niti za tri osim ako nece da jedu ko manijaci.
Skupa im je dostava, definitivno se ne isplati narucivati za jednu ili dvije osobe, cak niti za tri osim ako nece da jedu ko manijaci.
- laserShow
#1859 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Glovo radi u minusu s tim cijenama, ili radi na crno. Nema drugog objasnjenja. Imas tarife kurira, sracunaj da glovo MORA platiti kurira minimum 3.5KM za tu narudzbu.
Klasicno jedenje konkurencije, pa kada ostane sam dizi i nadoknadi.
Ni ja ovdje ne pricam o privatniku i njegovoj zaradi, vec mi je glupo sto mene nazivate glupanom jer platim odstavu 3.5KM za 3 kilometra ili 4KM za nabavku iz bimga.
Ja smatram da mi nije puno, dao sam svoju racunicu dao sam i racunicu privatnika. Matematika
I opet nismo svi isti. Neko ce pjesaciti kilometar samo da ne plati parking 3KM, a ja cu parkirati ispred zgrade gdje trebam, radi svog komfora. Zato necu na izlazak potrositi 500 s toja, a neko hoce...mislim nastavi u nedogled.
Obrnuto. Sto je manja narudzba, skuplja je dostava, odnosno usluga. Sto je veca narudzba ide se ka besplatnoj dostavi. Dostavljacke sluzbe uzimaju od restorna X%, pa nije isto na 7KM uzeti 0.70kf i na 70KM uzeti 1.7KM.dječak sa šibicama wrote: ↑18/07/2023 12:29 , jer ako narucim jedan hamburger za recimo 7 km, on bi dostavu radio za lupam 1 marku. Besmisleno.
-
kio01
#1860 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Istina, niti jedan od ovih food delivery firmi nisu u profitu. Glovo, JustEat, Deliveroo, UberEats, Doordash u Americi itd svi posluju u ogromnom minusu u nadi da ce kad tad unistiti konkurenciju ili naci drugi nacin da profitiraju. I to mogu raditi sve dok nalaze budale investitore koji njima daju milijarde.
- Quaresma
#1861 Re: Dostava hrane u Sarajevu
cijene jesu astronomske, i to ne moze niko opravdati.
hocemo li sad placati i za kuhara sto nam pravi hranu?
ovo me podsjeca na americku politiku, daj radniku neku minimalnu platu, a ostatak neka zaradjuje kroz neke baksise i dodatne troskove kupaca.
ovom logikom, ne moras ni narucivati ko te tjera, znaci da se ne treba zaliti ni na ovo poskupljenje svih namirnica, jer eto sta ce tebi kruh, ulje, voce, povrce, ako ti je skupo nemoj ni uzimati.
apsolutno nidje veze.
hocemo li sad placati i za kuhara sto nam pravi hranu?
ovo me podsjeca na americku politiku, daj radniku neku minimalnu platu, a ostatak neka zaradjuje kroz neke baksise i dodatne troskove kupaca.
ovom logikom, ne moras ni narucivati ko te tjera, znaci da se ne treba zaliti ni na ovo poskupljenje svih namirnica, jer eto sta ce tebi kruh, ulje, voce, povrce, ako ti je skupo nemoj ni uzimati.
apsolutno nidje veze.
- nepass1
#1862 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Glupo mi je da mi objasnjavate, ja se iscudjujem cijeni dostave, tebi nije visoka i to je ok.laserShow wrote: ↑18/07/2023 12:37Glovo radi u minusu s tim cijenama, ili radi na crno. Nema drugog objasnjenja. Imas tarife kurira, sracunaj da glovo MORA platiti kurira minimum 3.5KM za tu narudzbu.
Klasicno jedenje konkurencije, pa kada ostane sam dizi i nadoknadi.
Ni ja ovdje ne pricam o privatniku i njegovoj zaradi, vec mi je glupo sto mene nazivate glupanom jer platim odstavu 3.5KM za 3 kilometra ili 4KM za nabavku iz bimga.
Ja smatram da mi nije puno, dao sam svoju racunicu dao sam i racunicu privatnika. Matematika
I opet nismo svi isti. Neko ce pjesaciti kilometar samo da ne plati parking 3KM, a ja cu parkirati ispred zgrade gdje trebam, radi svog komfora. Zato necu na izlazak potrositi 500 s toja, a neko hoce...mislim nastavi u nedogled.
Obrnuto. Sto je manja narudzba, skuplja je dostava, odnosno usluga. Sto je veca narudzba ide se ka besplatnoj dostavi. Dostavljacke sluzbe uzimaju od restorna X%, pa nije isto na 7KM uzeti 0.70kf i na 70KM uzeti 1.7KM.dječak sa šibicama wrote: ↑18/07/2023 12:29 , jer ako narucim jedan hamburger za recimo 7 km, on bi dostavu radio za lupam 1 marku. Besmisleno.
Ali sad da mi neko crta kako korpa radi i za sta uzima lovu je nepotrebno. Kao i ono onda odi sam i uzmi. Valjda sam sa 40g u guzici skonto da mogu sam otici kupiti hranu.
Znam da je prije bilo 2,5-3KM sad odjednom 5.70 i naravno da ne narucim
- laserShow
#1863 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Pa naravno, oni tebi nisu interesantni, ti njima nisi interesantan s tom narudzbom. Sve ok i za jednu i drugu stranu 
-
Zoooka
#1864 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Ma laze frajer. Narucujem od kad postoje i s glova i s korpe, u zadnje vrijeme cesce s glova i svaki, ali apsolutno svaki put su mi na vrata dostavili.BHF_Manijak wrote: ↑16/07/2023 20:55 Ma ja nikad nisam ima problema s Korpom sto se toga tice, za Glovo ne znam, nisam toliko cesto narucivao, ali mislim da ni tu nemas opciju da biras, podrazumijeva se dostava na vrata.
- agnostic_front
#1865 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Ima jos jedna stvar. Neki restorani imaju jednu cijenu kad odes licno, a obicno za markicu skuplje preko korpe/glova.
- xoklix
#1866 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Preko korpe su iste cijene u restoranu i na aplikaciji. Preko glova skuplje za 1-2 KM ,ali zato dostava jeftinija. Dođe te isto na kraju.
-
kio01
#1867 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Nije istina, npr iChicken Wok'nBurger je po marku skuplji na Korpi (bar je tako prije par mjeseci bilo). A cesto pogledam na obje aplikacije kad planiram naruciti da vidim gdje mi ispadne jeftinije i rijetko kad primijetim da su cijene vece na Glovu. Eto otvori sad 5-6 restorana na obje aplikacije i poredi. Glovo ce u 90% slucajeva biti jeftiniji, prednost Korpe je veci izbor, popusti za odredjene kartice, "Burger dan" i slicni fazoni (jest da i Glovo redovno ima popuste), i to sto mozes preko Korpe naruciti i sam preuzeti, a oni ti jos povrat novca 10-15% daju.
- nivla
#1868 Re: Dostava hrane u Sarajevu
glovo obrisao kad sam cekao preko 1h da mi potvrde da ce neko uzet narudzbu pa uradio cancel
korpu obrisao nakon situacije kod koje sam u roku od 1 minute neprihvacenu a karticom placenu narudzbu uradio cancel, pa oni umjesto na karticu novac vratili na korpa racun, sasvim ok, ali prilikom sljedece narudzbe nisam mogao iskoristiti sav korpa kredit koji je bio na korpa racunu vec su trazili da ponovo platim dostavu karticom posto taj korpa kredit ne moze za placanje dostave vec samo narudzbe, zatrazio emailom povrat i nakon 3 hefte dobio povrat na racun, cim sam dobio pare nazad, obrisao aplikaciju
korpu obrisao nakon situacije kod koje sam u roku od 1 minute neprihvacenu a karticom placenu narudzbu uradio cancel, pa oni umjesto na karticu novac vratili na korpa racun, sasvim ok, ali prilikom sljedece narudzbe nisam mogao iskoristiti sav korpa kredit koji je bio na korpa racunu vec su trazili da ponovo platim dostavu karticom posto taj korpa kredit ne moze za placanje dostave vec samo narudzbe, zatrazio emailom povrat i nakon 3 hefte dobio povrat na racun, cim sam dobio pare nazad, obrisao aplikaciju
- xoklix
#1869 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Moguće da su promijenili politiku, ali jedno vrijeme je 100% tako bilo.kio01 wrote: ↑18/07/2023 17:40Nije istina, npr iChicken Wok'nBurger je po marku skuplji na Korpi (bar je tako prije par mjeseci bilo). A cesto pogledam na obje aplikacije kad planiram naruciti da vidim gdje mi ispadne jeftinije i rijetko kad primijetim da su cijene vece na Glovu. Eto otvori sad 5-6 restorana na obje aplikacije i poredi. Glovo ce u 90% slucajeva biti jeftiniji, prednost Korpe je veci izbor, popusti za odredjene kartice, "Burger dan" i slicni fazoni (jest da i Glovo redovno ima popuste), i to sto mozes preko Korpe naruciti i sam preuzeti, a oni ti jos povrat novca 10-15% daju.
Evo cijena za iChicken...iste , s tim što korpa ima akcije.

- laserShow
#1870 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Evo upravo platio narudzbu kreditom, pa i enromnu dostavu
-
kakaljin
#1871 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Korpa i glovo od restorana i prodavaca uzimaju od 20 do 25% od narudžbe, tako da dostava je ekstra zarada korpi i glovu, Problem nastaje kada ti ne dozvoljavaju da narucis nesto i kazu da je velika guzva, pa stavi upozorenje da ce se cekati pa ko zeli neka ceka ko ne zeli nece naruciti. A ne da ne dozvoljavaju nikako narudžbu, sto steti i restoranima i kupcima.
A da ne govorim da ne dozovljavaju da jednim kurirom narucis sa vise adresa, a kuruiri uzimaju vise narudžbi pa cekas da ti se dostavi.
A da ne govorim da ne dozovljavaju da jednim kurirom narucis sa vise adresa, a kuruiri uzimaju vise narudžbi pa cekas da ti se dostavi.
-
coco1
#1872 Re: Dostava hrane u Sarajevu
kakva ekstra zarada od dostave? eto, nek je ugovoreno 25% na vrijednost narudzbe. narudzba 20 KM, procenat korpi ili glovu 5 KM. na glovu je, ako dobro kontam, maksimalan iznos naknade za dostavu 4,40 KM (iznos ovisi od daljine dostave u km). to je u zbiru 9,40 KM. garantujem da ce dostavljacu na tu udaljenost za koju je iznos naknade za dostavu 4,40 KM biti isplacena naknada minimalno 6 KM. eh, na to dodaj rentu poslovnog prostora za menadzment, prodaju, marketing, rezije za taj prostor, plate za direktora, rukovodice flote, uposlenike prodaje, marketinga, podrske...kakaljin wrote: ↑24/07/2023 16:54 Korpa i glovo od restorana i prodavaca uzimaju od 20 do 25% od narudžbe, tako da dostava je ekstra zarada korpi i glovu, Problem nastaje kada ti ne dozvoljavaju da narucis nesto i kazu da je velika guzva, pa stavi upozorenje da ce se cekati pa ko zeli neka ceka ko ne zeli nece naruciti. A ne da ne dozvoljavaju nikako narudžbu, sto steti i restoranima i kupcima.
vrlo dobro poznajem covjeka koji je pokusao sa naruci u sarajevu. uvalio se 300.000 KM, samo da krene sa poslom. i, propao.
iz prve ruke znam da trenutno imaju velikih problema sa brojem dostavljaca na cesti, pogotovo u periodu 12-18 sati. sto zbog ogromnih vrucina, sto zbog radova na hiljadu mjesta, pa se ili stoji u kolonama ili se mora ici nekim obilaznicama, a ti dodatni kilometri se ne placaju, jer je app prepoznala i priznala za placanje najkracu rutu, pa kad predas narudzbu jedva da si na 0.
da se ne isplati, vjerovatno bi se ugasili, ali nisu to milioni nako, kako raja konta. uostalom, Boga pitaj i sta je sve u pozadini, donesi (vodile ga svabe) preuze glovo (spanci), jedno vrijeme se u igru vratile svabe, sad rumuni vode glavnu rijec.
sto se tice narudzbi iz vise restorana, vrlo rado ce to oni omoguciti, ako ce kupac pristati na ukupan trosak takve dostave. ti bi da narucis nesto sa ilidze i otoke, a zivis, u dobrinji i da te to sve kosta 5 KM. ne moze to tako. pristani da je cijena takve dostave minimalno 15 KM i ici ce. sistem prepoznaje najblizeg slobodnog dostavljaca i dodjeljuje mu narudzbu. u ljetnoj sezoni se dostavljaci sa autima polomise, jer biciklisti, romobilisti, skuteristi dobijaju krace i lakse narudbe. sa autima s kraja na kraj grada, u brda, u konzume, binge, hose, merkatore... po narudzbe od 30 i vise kg. crn je to hljeb
- dječak sa šibicama
#1873 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Sustinski, jos jedan biznis koji kod nas ne moze donijeti veliku zaradu zbog malog % ciljane klijentele, oni bi da pucaju na malo bogatije klijente ali takvih ovdje jednostavno nema dovoljno. Da prezive, da, i student ce naruciti tu i tamo, i stranac, turist, Sarajevo ima i neke bogatije ekipe jer je glavni grad, ali premalo je to za ono sto ovakve firme zele.
Pretpostavljam da zb og toga Wolt nije dosao, niti ce vjerovatno. Iako uredno posluju u susjednim drzavama.
Da bi se prilagodili svoj klijenteli, dakle i malo manje imucnim gradjanima, onda njih nema nigdje u vezi zarade. I nisu prvi, ni zadnji, zato nam ne dolaze velike muzicke zvijezde, zato nas zaobilaze mnogi trgovacki lanci, i tako dalje. Malo smo trziste, i u prosjeku siromasno.
Pretpostavljam da zb og toga Wolt nije dosao, niti ce vjerovatno. Iako uredno posluju u susjednim drzavama.
Da bi se prilagodili svoj klijenteli, dakle i malo manje imucnim gradjanima, onda njih nema nigdje u vezi zarade. I nisu prvi, ni zadnji, zato nam ne dolaze velike muzicke zvijezde, zato nas zaobilaze mnogi trgovacki lanci, i tako dalje. Malo smo trziste, i u prosjeku siromasno.
-
sarajevo-x.com
#1874 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Dobro je neko rekao u prethodnom postu Korpa i Glovo zivi od procenta restorana. Naknada za dostavu idu kuriru ali primjer; nas kada dostava kosta 5 KM, Korpa nadje kurira koji je blizu i on ne dobije tih 5 KM za dostavu nego 4 a na nekoj od 5 KM kurir dobije 6KM itd. Jos ako voze dvije dostave pa su lupam iz istog restorana ili u blizni par metara, nas dostava ne izadje jeftinije, nama je i dalje 5 KM a kurir dobije 2, 3 KM. Znam momka sto radi u Tuzli i to gori pogotovo zimi, kad je kisa snijeg autom. Tako da sam siguran da oni (platforme) mogu sa tim cijenama dostave da pokriju kurire. Preko 1k dostava imaju za jedan dan ili nocnu smjenu (nisam siguran) u cijeloj BiH.
Naruci nije imao srece ako se to moze reci jer su usli na trziste jake korpe i glova(donesi) a mislim da je korpa usla kada je bio samo donesi
Naruci nije imao srece ako se to moze reci jer su usli na trziste jake korpe i glova(donesi) a mislim da je korpa usla kada je bio samo donesi
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#1875 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Da se ne rugamo...
Crn hljeb je jirgetiti na građevini ,kopati ručno kanale, sjeći šumu u silnim vukojebinama , raditi na brenti s teškim teretom uz opasne mašine, robovati od 06:00 do 18:00 u skladištu ili šanku nekog "uglednog biznismena" , raditi od ponoći pripremu pekarima za prve jutarnje dostave , peći hljeb i tijesta za prve jutarnje dostave , tegliti različite vrste roba po narudžbi od radnje do radnje dok se "sve ne razvuče"... o kamiondžijama koji su (a ni to nije redovno) uglavnom za vikend kućama, rudarima ili prosvjetnim radnicima da ne govorimo.
Ovo uzmeš kutiju s pizzom i preneseš je autom , biciklom , romobilom , na roušulama ili pješice pd tačke A do tačke B.
Nisi , organizovao , napravio , poslužio , reklamirao niti našao kupca samo si je preuzeo i predao.
To zna uraditi osoba bez jedne - jedine sekunde obrazovanja , dovoljno je da je zdrava i da se služi jezikom države u kojoj se bavi tim poslom.
Postoji li ugostiteljska ili trgovačka usluga bez prodaje dostavama putem aplikacija ? O da itekako postoje.
Onog dana kad aplikacije dostava ne budu imale profit ugasiće se a dostavljači će prestati raditi iste sekunde kad prestanu zarađivati ili im zarada bude premalena.
Svaka usluga ima svog kupca.
Iskristalizati će se taj broj istinskih korisnika i znaće se da li će to i opstati.