Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- ZoomZoomKiwi
#1601 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Država sa svim svojim nivoima vlasti.
Kada se takvo tržište i mentalitet stvore, onda je na menadžmentu SJJ da to tržište i osvoji i od njega profitira maksimalno.
Ovo sve sad je mužnja mrtve krave.
Nazalost za većinu ovih gore stvari smo vjerovatno zakasnili. A imali smo idealnu priliku da napravimo nešto od ove države. Napravili jesmo, Ad hoc sadaka državu.
Kada se takvo tržište i mentalitet stvore, onda je na menadžmentu SJJ da to tržište i osvoji i od njega profitira maksimalno.
Ovo sve sad je mužnja mrtve krave.
Nazalost za većinu ovih gore stvari smo vjerovatno zakasnili. A imali smo idealnu priliku da napravimo nešto od ove države. Napravili jesmo, Ad hoc sadaka državu.
- ZoomZoomKiwi
#1602 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Odgovorna je vlast u zadnjih 30 godina. Pa i ova sadašnja. Ali ne samo ova sadašnja.Ozimician wrote: ↑16/07/2023 13:40Za 3/5 je direktno odgovorna Naša stranka (Edin Forto)Seawolf wrote: ↑16/07/2023 13:38
Lijepo elaborirano.
Samo još navedi ko treba biti glavni subjekat i odgovoran za sprovođenje ovoga što si naveo:
- Nadležno državno ministarstvo;
- Vlada Federacije BiH;
- Vlada Kantona Sarajevo;
- Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o, ili
- Neka privatna vazduhoplovno-prevozna kompanija?
za 1/5 je indirektno odgovorna Naša stranka (kao dio vlasti u FBIH)
dakle 80% odgovornosti je na njima
Nego prati li iko ovaj haos u BG na aerodromu ?
Kako rekoh, dugoročno.
Sad nam dolaze rezultati tih dugoročnih ulaganja u vanjsku politiku i promociju zemlje.
Mi smo u očima stranaca ad hoc sadaka kme kme država kojoj vazda treba nešto pomoći. Nikako nismo turistička destinacija sa najvećim brojem vodopada, sa prelijepim rijekama i jezerima. Još ljepšim planinama i šumama. I čistim zrakom i selima.
-
Bodkin
#1603 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
-
Seawolf
#1604 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Prema ovome što si napisao u vezi sa Našom strankom, ispada da svi problemi sa letenjem sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, datiraju od prije koji mjesec, a da je do dolaska NS u vlast, sve bilo kako treba, ili ....?Ozimician wrote: ↑16/07/2023 13:40Za 3/5 je direktno odgovorna Naša stranka (Edin Forto)Seawolf wrote: ↑16/07/2023 13:38
Lijepo elaborirano.
Samo još navedi ko treba biti glavni subjekat i odgovoran za sprovođenje ovoga što si naveo:
- Nadležno državno ministarstvo;
- Vlada Federacije BiH;
- Vlada Kantona Sarajevo;
- Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o, ili
- Neka privatna vazduhoplovno-prevozna kompanija?
za 1/5 je indirektno odgovorna Naša stranka (kao dio vlasti u FBIH)
dakle 80% odgovornosti je na njima
Nego prati li iko ovaj haos u BG na aerodromu ?
-
konami666
#1605 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sarajevo je izabralo koga želi već davno, igra je gotova i sada se igra postom pravilima. Sarajevo je izabralo vezu sa zemljama bliskog istoka umjesto zemljama Europe i sada je situacija takva kakva jeste. Sarajevo vise voli ljude iz zemalja gulfa koji se prema njima ponašaju kao prema riblji i koji vole da hodaju ispred žena iz nekog razloga.
Zato i nema interesa za Sarajevo iz zemalja EU osim par gradova gdje živi većina ljudi iz Bosne. Sto se tiče svega ostalog zaobilaze u širokom luku.
Zato malo Kosovo ima letove sa većinom zemalja Europe. Vrijeme će pokazati ko je bolje izabrao.
Zato i nema interesa za Sarajevo iz zemalja EU osim par gradova gdje živi većina ljudi iz Bosne. Sto se tiče svega ostalog zaobilaze u širokom luku.
Zato malo Kosovo ima letove sa većinom zemalja Europe. Vrijeme će pokazati ko je bolje izabrao.
- Ozimician
#1606 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa super, ali eto sad znamo u koga možemo pokazati prst. Prošle godine je Sarajevo imalo više letova i stalni rast, tako da sad se već kristališe ko je direktni krivac za trenutno stanje.EFD22 wrote: ↑16/07/2023 13:42Odgovorna je vlast u zadnjih 30 godina. Pa i ova sadašnja. Ali ne samo ova sadašnja.
Kako rekoh, dugoročno.
Sad nam dolaze rezultati tih dugoročnih ulaganja u vanjsku politiku i promociju zemlje.
Mi smo u očima stranaca ad hoc sadaka kme kme država kojoj vazda treba nešto pomoći. Nikako nismo turistička destinacija sa najvećim brojem vodopada, sa prelijepim rijekama i jezerima. Još ljepšim planinama i šumama. I čistim zrakom i selima.
- Ozimician
#1607 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
pa imali smo do sad svake godine rast (osim Corone), sad imamo pad po prvi put, tako da očito nešto ne štima akutno.
Ne kažem da je bilo sve kako treba, niti da je sada katastrofalno stanje - ali eto sad znamo direktno kome se možemo obratiti za sve i ko drži sve konce po vertikali.
- ZoomZoomKiwi
#1608 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Čekaj, je l’ ti stvarno misliš da je trenutno stanje rezultat posljednjih nekoliko mjeseci a ne tridesetogodišnjeg uništavanja i potkradanja i nestručnog vođenja svega čega su se dotakli?Ozimician wrote: ↑16/07/2023 13:46Pa super, ali eto sad znamo u koga možemo pokazati prst. Prošle godine je Sarajevo imalo više letova i stalni rast, tako da sad se već kristališe ko je direktni krivac za trenutno stanje.EFD22 wrote: ↑16/07/2023 13:42
Odgovorna je vlast u zadnjih 30 godina. Pa i ova sadašnja. Ali ne samo ova sadašnja.
Kako rekoh, dugoročno.
Ne mogu da vjerujem da si u SDA vagonu, al’ nikako.
-
Seawolf
#1609 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
A koje je, po tebi, prihvatljivo vrijeme "od vrata do vrata" (Koševsko brdo - Arrondissement X)?
I za koliko novaca?
- Ozimician
#1610 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Kakav ba SDA vagon, govorim o nesposobnosti vlasti.
Decrease 4,5%
I to sav pad je ostvaren od Aprila pa do Juna !
Do tad je postojao rast.
I da, trenutno NS drži vertikalu kakvu SDA nije nikad držala (barem zadnjih 15 god. - dokle me pamćenje služi), dakle i državno ministarstvo i Vlada FBIH i kanton i aerodrom.
Last edited by Ozimician on 16/07/2023 13:52, edited 2 times in total.
-
Bodkin
#1611 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa jarane ima dijaspora. Ne mogu da vjerujem da ne mozes na osnovu dijapore imati dva leta sedmicno.EFD22 wrote: ↑16/07/2023 13:42Odgovorna je vlast u zadnjih 30 godina. Pa i ova sadašnja. Ali ne samo ova sadašnja.
Kako rekoh, dugoročno.
Ima tu nesto vise. Dva leta dnevno za bec i iz beca. Ili je neko LH grupi prodao monopol ili uzima pare da odrzi monopol
-
Bodkin
#1612 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
5. Sat ranije u Sa na aerodromu, dva sata leta i jos dva da dodjes sa CDG ili orlya nakon sto sacekas kofer.
Ovo omogucava ietove popodne ili ujutro (znam znam, slotovi) ali barem konceptualno
Koliko da kosta? U zavisnosti kad kupis ali max 250 eura
- ZoomZoomKiwi
#1613 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sve jasno. Pa i propaganda na drugoj temi da je u BiH najbolje i da ovdje treba ostati pa makar…Ozimician wrote: ↑16/07/2023 13:50Kakav ba SDA vagon, govorim o nesposobnosti vlasti.
Decrease 4,5%
Do tad je postojao rast.
I da, trenutno NS drži vertikalu kakvu SDA nije nikad držala (barem zadnjih 15 god. - dokle me pamćenje služi), dakle i državno ministarstvo i Vlada FBIH i kanton i aerodrom.
Sretno ti bilo druže. Želim ti da se vratiš ovdje i ostaneš zauvijek. Šta ćeš u Europi, drži se istoka i svog Sarajeva.
- ZoomZoomKiwi
#1614 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- Ozimician
#1615 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Otkud ti to da je propaganda na drugoj temi da je u BIH najbolje i da treba ostati ? Kad sam ja to rekao, eto pročitaj zadnji post koji sam danas postavio gdje jasno kažem da treba da se seli odmah.EFD22 wrote: ↑16/07/2023 13:54Sve jasno. Pa i propaganda na drugoj temi da je u BiH najbolje i da ovdje treba ostati pa makar…Ozimician wrote: ↑16/07/2023 13:50
Kakav ba SDA vagon, govorim o nesposobnosti vlasti.
Decrease 4,5%
Do tad je postojao rast.
Sretno ti bilo druže. Želim ti da se vratiš ovdje i ostaneš zauvijek. Šta ćeš u Europi, drži se istoka i svog Sarajeva.
A ti već 3 god. govoriš da ćeš iseliti, ali očito ili nisi sposoban za to ili ti je dobro u balkanskim šemama i sistemima.
-
Seawolf
#1616 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Neizvodivo bez subvencije.
Radio sam ili radim u 4 bosanskohercegovačke vazduhoplovno-prevozne kompanije (dvije u vlasništvu Federacije BiH i dvije u privatnom vlasništvu) i prilično dobro znam o čemu pišem.
Ne može se letjeti Sarajevo - Pariz - Sarajevo, za 250 EUR po prodanom sjedištu, na duže staze, bez subvencioniranja, čak ni avionom segmenta E190/195.
-
Bodkin
#1617 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Kako austrian moze i to ne leti embraer?Seawolf wrote: ↑16/07/2023 14:00Neizvodivo bez subvencije.
Radio sam ili radim u 4 bosanskohercegovačke vazduhoplovno-prevozne kompanije (dvije u vlasništvu Federacije BiH i dvije u privatnom vlasništvu) i prilično dobro znam o čemu pišem.
Ne može se letjeti Sarajevo - Pariz - Sarajevo, za 250 EUR po prodanom sjedištu, na duže staze, bez subvencioniranja, čak ni avionom segmenta E190/195.
Koja je granica? 300?
-
Seawolf
#1618 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ako govoriš o letu koji je kombinacija OS760 / AF1139 (Sarajevo - Beč / Beč - Pariz), ta kombinacija je subvencionirana od strane Vlade Austrije, kako bi se što više konekcija radilo preko Međunarodnog aerodroma Beč.Bodkin wrote: ↑16/07/2023 14:03Kako austrian moze i to ne leti embraer?Seawolf wrote: ↑16/07/2023 14:00
Neizvodivo bez subvencije.
Koja je granica? 300?
Ista stvar vrijedi i za subvencioniranje konekcijskih letova preko novog aerodroma Istanbul, a nešto sam naćuo da je i Vlada Srbije odnedavno počela sa tom praksom za konekcijske letove preko aerodroma Nikola Tesla.
To ti je ono kad je jeftinija karta za kombinaciju letova Sarajevo - Istanbul / Istanbul - Pariz, nego za let Sarajevo - Istanbul.
-
Bodkin
#1619 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Govorim o letu sa-bec. Oni lete airbusom i karta je redovno ispod 300€.Seawolf wrote: ↑16/07/2023 14:18Ako govoriš o letu koji je kombinacija OS760 / AF1139 (Sarajevo - Beč / Beč - Pariz), ta kombinacija je subvencionirana od strane Vlade Austrije, kako bi se što više konekcija radilo preko Međunarodnog aerodroma Beč.
Ista stvar vrijedi i za subvencioniranje konekcijskih letova preko novog aerodroma Istanbul, a nešto sam naćuo da je i Vlada Srbije odnedavno počela sa tom praksom za konekcijske letove preko aerodroma Nikola Tesla.
To ti je ono kad je jeftinija karta za kombinaciju letova Sarajevo - Istanbul / Istanbul - Pariz, nego za let Sarajevo - Istanbul.
Ok, subvencije, u nasem sistemu naci par miliona po liniji da imas direkt letove iz sarajeva bi trebao biti prioritet drugog nivoa.
Znam da ima bitnijih stvari.
-
Seawolf
#1620 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Moraš priznati da je manji realan trošak za let Sarajevo - Beč, nego za let Sarajevo - Pariz.Bodkin wrote: ↑16/07/2023 14:28Govorim o letu sa-bec. Oni lete airbusom i karta je redovno ispod 300€.Seawolf wrote: ↑16/07/2023 14:18
Ako govoriš o letu koji je kombinacija OS760 / AF1139 (Sarajevo - Beč / Beč - Pariz), ta kombinacija je subvencionirana od strane Vlade Austrije, kako bi se što više konekcija radilo preko Međunarodnog aerodroma Beč.
Ok, subvencije, u nasem sistemu naci par miliona po liniji da imas direkt letove iz sarajeva bi trebao biti prioritet drugog nivoa.
Znam da ima bitnijih stvari.
Naime, trošak potrošenog goriva učestvuje u ukupnim godišnjim troškovima vazduhoplovno-prevozne kompanije sa 45% do 48%.
E sad, kad sve ovo znaš, je li misliš da bih mogao biti rentabilan i letjeti relaciju Sarajevo - Pariz - Sarajevo, na duže staze, sa popunjenošću od 75%, sa avionom E190 i sa cijenom karte od 360 EUR?
-
Bodkin
#1621 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Znam puno vise o avionima nego sto znam o profitabilnosti linija moram priznati.Seawolf wrote: ↑16/07/2023 14:38Moraš priznati da je manji realan trošak za let Sarajevo - Beč, nego za let Sarajevo - Pariz.
Naime, trošak potrošenog goriva učestvuje u ukupnim godišnjim troškovima vazduhoplovno-prevozne kompanije sa 45% do 48%.
E sad, kad sve ovo znaš, je li misliš da bih mogao biti rentabilan i letjeti relaciju Sarajevo - Pariz - Sarajevo, na duže staze, sa popunjenošću od 75%, sa avionom E190 i sa cijenom karte od 360 EUR?
Pretpstavljam da pricamo o danas. Nema razloga da kosta i 300€ ako je barel 60-70$ sudeci samo po cijeni do beca. Ali kazem, ne znam kako finkcionisu subvencije i koliko pokrivaju. Ali znam da su aviokompanije masovno smanjile broj sjedista da nabiju cijene post covid.
Ako je sjj smanjilo takse, kako je podjenako dug let po eu 130€ sa svim mogucim subvencijama? Nemoguce da je osiguranje 200€ jer leti u Sa?
Pa evo uporedimo sa bg letovima
-
akcija007
#1622 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Kupio sam tri sedmice prije leta povratnu kartu Austrian Sarajevo Bec Sarajevo za 115 eur .
Da dobro ste procitali 115 eur samo s rucnim prtljagom .
05.07 kupio kartu za 29 07 polazak
Iz Tuzle bi me karta kostala 50 eur samo s ruksakom + prevoz sa tz sa + vrijeme + doplata za standardni rucni prtljag
Za Pariz iz Sarajeva nema potraznje i da Air France uvede let 3x sedmicno nece ga napuniti jer nema potraznje ovdje i mi smo im malo trziste. Drugo su Zg i Bg gdje dosta svijeta grativira . Nazalost nasem aserodromu osim sarajevsko-zenuckog bazena niko drugi ne grativira .
Ko u Parisu presjeda za dalje iz SA leti preko Zagreba i stigne u Paris u 10 30 h ujutro i dalje leti kud koji mili moji .
Vidite zimi da nema potraznje za drugim letom Lufthanse za Frankfurt
Da dobro ste procitali 115 eur samo s rucnim prtljagom .
05.07 kupio kartu za 29 07 polazak
Iz Tuzle bi me karta kostala 50 eur samo s ruksakom + prevoz sa tz sa + vrijeme + doplata za standardni rucni prtljag
Za Pariz iz Sarajeva nema potraznje i da Air France uvede let 3x sedmicno nece ga napuniti jer nema potraznje ovdje i mi smo im malo trziste. Drugo su Zg i Bg gdje dosta svijeta grativira . Nazalost nasem aserodromu osim sarajevsko-zenuckog bazena niko drugi ne grativira .
Ko u Parisu presjeda za dalje iz SA leti preko Zagreba i stigne u Paris u 10 30 h ujutro i dalje leti kud koji mili moji .
Vidite zimi da nema potraznje za drugim letom Lufthanse za Frankfurt
- DaysleepeR
#1623 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Daj ljudima povoljne opcije, ljudi ce ih obilato koristiti.
Mozes ti iz Sarajeva sa presjedanjem letiti gdje hoces, ali po kojoj cijeni?
Mi smo trziste za povoljne opcije.
Mozes ti iz Sarajeva sa presjedanjem letiti gdje hoces, ali po kojoj cijeni?
Mi smo trziste za povoljne opcije.
-
Trappist
#1624 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
"Međunarodni aerodrom Sarajevo od početka ljetne sezone bilježi veliki broj putnika, a čitatelji portala Klix.ba javljaju da danas u poslijepodnevnim vlada nezapamćena gužva po visokim temperaturama zraka.
Putnici su negodovali jer čekanje na pasoškoj kontroli traje duže od sat vremena iz razloga jer su tri leta zakazana u isto vrijeme, a putnici zatim stoje na pisti po suncu na 40 stepeni."
Gdje nam je ona influenserska uprava aerodroma da ovo prokomentarise ?
Putnici su negodovali jer čekanje na pasoškoj kontroli traje duže od sat vremena iz razloga jer su tri leta zakazana u isto vrijeme, a putnici zatim stoje na pisti po suncu na 40 stepeni."
Gdje nam je ona influenserska uprava aerodroma da ovo prokomentarise ?
- ZoomZoomKiwi