To su vjerovatno samo turistički aranžmani, ugovoreni letovi.
Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- ruud
#1577 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pretpostavljam, ali mozda ima neka agencija gdje mozes samo avio karte uzeti.
-
sarajevsko_pivo
#1578 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sarajevo nine zanimljivo kompanijama sa zapada. Da jest već bi letili oni imaju sve podatke o broju putnika i letova. Očigledno im se ne isplati letiti ka Sarajevo.
Sarajevo je smanjio takse, proširio aerodrom i usluge pa opet nema novi letova ka zapadu osim koza Warsawu.
Čak nude pare kompanijama da lete pa Niko da se javi.
Sarajevo je smanjio takse, proširio aerodrom i usluge pa opet nema novi letova ka zapadu osim koza Warsawu.
Čak nude pare kompanijama da lete pa Niko da se javi.
-
Trappist
#1579 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa sigurno u svakom danu svakog mjeseca ima vise letova nego sarajevo. Sarajevo znaci nije turistička destinacija?ElRe wrote: ↑16/07/2023 10:05Zadar je turistička destinacija, koliko letova ima od oktobra do aprila?
Ryanairu i Wizzairu nismo interesantno iz nekog razloga ni u sezoni.
Od ostalih LCC Norwegian leti samo sezonski, Eurowings na par aerodrom u GER. Edelweis nema letova za Švicu, vjerovatno je Swiss poklopio tržište. Transavia iz nekog razloga ne povezuje Beneluks i Francusku sa BiH, a nije da tako nemamo dijaspore. Sezonski bi mislim bilo materijala za 1 ili 2 sedmična leta prema Italiji i Španiji, ali ne javljaju se ni Volotea ni Vueling. Italijanski LCC su u kanalu, to Mostar najbolje zna.
- ElRe
#1580 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Kao Zadar nije.
Šta bi tek bilo da nema Arapa? Da li bi bilo turizma u Sarajevu u ovom obimu?
I Wizzair i Ryanair dižu ruke i od Podgorice, osim u sezoni. U Tivtu nikad nisu ni došli.
Sve u svemu, dijaspora ima Tuzlu, a kome je do letova od cca 100tinjak eura nije teško doći ni do Tuzle. Tako je kako je.
Šta bi tek bilo da nema Arapa? Da li bi bilo turizma u Sarajevu u ovom obimu?
I Wizzair i Ryanair dižu ruke i od Podgorice, osim u sezoni. U Tivtu nikad nisu ni došli.
Sve u svemu, dijaspora ima Tuzlu, a kome je do letova od cca 100tinjak eura nije teško doći ni do Tuzle. Tako je kako je.
Last edited by ElRe on 16/07/2023 12:49, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#1581 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ja u oktobru 2014. letio iz Zadra u Paris. Jer, gle čuda, nije bilo nijednog leta za Francusku iz BiH. Danas, devet godina kasnije, ista stvar 
- ElRe
-
Seawolf
#1583 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Mogao si i tada, kao što možeš i sada, doletjeti do Pariza iz Sarajeva, samo sa presjedanjem.
Preko Istanbula, Beča, Ciriha, Frankfurta, Varšave, Zagreba, Beograda, po želji.
Samo što si i tada odabrao da letiš iz Zadra, zbog cijene, kao što bi, moguće, učinio i sada.
-
Bodkin
#1584 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Skyteam je smece svakako. Al bilo ni dobro da sarajevo ima vise od 7-8 destinacija u evropi.
Ne moze me niko ubijediti da se ne moze izvesti. Mislim pa da je jednom sedmicno i da je 300€ karta
-
Seawolf
#1585 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sa onih 255.000 KM što subvencionira Kanton Sarajevo, mogli bi namiriti gubitke koje bi, leteći Pariz - Sarajevo - Pariz, nabrali za jedan do dva mjeseca.
I šta onda?
- Filter
#1586 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
zar ti nije bilo lakse austrianom preko beca? jaran svake godine ide, zena mu ima familiju u parizu pa je redovan.
bas sad gledam od 106 do 300 eura karta u jednom smjeru.
bas sad gledam od 106 do 300 eura karta u jednom smjeru.
- ZoomZoomKiwi
#1587 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nije ni do Zadra put besplatan. Izabrao sam ga prvenstveno jer je najbliže bilo za letjeti u Pariz.Seawolf wrote: ↑16/07/2023 12:58Mogao si i tada, kao što možeš i sada, doletjeti do Pariza iz Sarajeva, samo sa presjedanjem.
Preko Istanbula, Beča, Ciriha, Frankfurta, Varšave, Zagreba, Beograda, po želji.
Samo što si i tada odabrao da letiš iz Zadra, zbog cijene, kao što bi, moguće, učinio i sada.
Isto kao što sam iz Sarajeva letio za Stuttgart Germanwingsom jer mi je to bila odlična solucija i vremenski i financijski. Bez obzira što je tada iz Splita bio 40% jeftiniji let za Stuttgart.
- ZoomZoomKiwi
#1588 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
A ako ću presjedati par sati i to još masno platiti, radije idem autom do Pariza 
-
Seawolf
#1589 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Koja kompanija je letjela Zadar - Pariz, te 2014-e godine?EFD22 wrote: ↑16/07/2023 13:04Nije ni do Zadra put besplatan. Izabrao sam ga prvenstveno jer je najbliže bilo za letjeti u Pariz.Seawolf wrote: ↑16/07/2023 12:58
Mogao si i tada, kao što možeš i sada, doletjeti do Pariza iz Sarajeva, samo sa presjedanjem.
Isto kao što sam iz Sarajeva letio za Stuttgart Germanwingsom jer mi je to bila odlična solucija i vremenski i financijski. Bez obzira što je tada iz Splita bio 40% jeftiniji let za Stuttgart.
Na koji aerodrom?
-
Bodkin
#1590 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Brate letjeti preko istanbula za parizSeawolf wrote: ↑16/07/2023 12:58Mogao si i tada, kao što možeš i sada, doletjeti do Pariza iz Sarajeva, samo sa presjedanjem.
Moja teorija je da ljudi ne lete i onda vlast boli kurko
- ZoomZoomKiwi
#1591 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
FR na BVA odnosno RYR na LFOB šta ti je dražeSeawolf wrote: ↑16/07/2023 13:10Koja kompanija je letjela Zadar - Pariz, te 2014-e godine?EFD22 wrote: ↑16/07/2023 13:04
Nije ni do Zadra put besplatan. Izabrao sam ga prvenstveno jer je najbliže bilo za letjeti u Pariz.
Na koji aerodrom?
Začarani je to krug. Moraš kreirati tržište i potražnju, neće samo od sebe doći.Bodkin wrote: ↑16/07/2023 13:11Brate letjeti preko istanbula za parizSeawolf wrote: ↑16/07/2023 12:58
Samo što si i tada odabrao da letiš iz Zadra, zbog cijene, kao što bi, moguće, učinio i sada.![]()
-
Seawolf
#1592 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
A šta fali da se preko Istanbula leti do Pariza.Bodkin wrote: ↑16/07/2023 13:11Brate letjeti preko istanbula za parizSeawolf wrote: ↑16/07/2023 12:58
Samo što si i tada odabrao da letiš iz Zadra, zbog cijene, kao što bi, moguće, učinio i sada.![]()
To ti omogućuje da izabereš koji ti od četiri do pet dnevnih termina, odgovara da poletiš prema Parizu.
-
Seawolf
#1593 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Daj nam neki recept kako se kreira tržište i potražnja za imati rentabilne letove na relaciji Pariz - Sarajevo - Pariz.
Pri čemu pod tržištem ne podrazumijevam samo tebe, @Bodkin-a i @DaysleepeR-a.
p.s. Draže mi je korištenje ICAO označavanja, nego IATA-ino.
Last edited by Seawolf on 16/07/2023 13:24, edited 1 time in total.
- Edin H.
- ZoomZoomKiwi
#1595 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
@Seawolf i meni
Što se tiče kreiranja tržišta i rentabilnosti letova prema zapadu..
Sistemski problemi zahtijevaju sistemska dugoročna rješenja. Nikako Ad-hoc.
Prvo i osnovno agresivna dugogodišnja marketinško-medijska kampanja na svim međunarodnim televizijama (Discovery grupa, CNN i ostali) sa turističkom ponudom naše zemlje. Ima se šta snimiti itekako, samo se treba snimiti i montirati.
Sjećam se 2003. klipa “Croatia” na CNN-u, 30 sekundi reklame čije plodove i danas ubiru. Da ne govorim u međuvremenu do danas šta se radilo.
Ali ne, nama Turističke zajednice služe za uhljebljivanje kadra i da primaju plate za nerad.
Drugo, podizanje svijesti i pismenosti vlastitom stanovništvu kako putovanja obogaćuju, i dugoročno svima donose korist.
Treće, podizanje standarda tom istom vlastitom stanovništvu a ne samo par begovskih familija.
I još mnogo koraka.
Opet kažem, sistemski, dugoročno, planirano i proračunato djelovanje bi dovelo do toga. Mentalitet se ne mijenja preko noći, ali nije nepromjenjiv.
Naravno, ni na čemu od tog se nije radilo ni najmanje. Balijskobosnjačka politika je oduvijek bila takva da se neradom i traženjem sadake rješavaju svi problemi.
Arapima je najlakše prodati zelenilo i vodu, jerbo oni ne traže uređenost niti ikakav red i disciplinu, štaviše oni vole javašluk i parcijalnu primjenu zakona, tako da smo stvorili idealnu destinaciju za njih.
Zato i imamo samo letove za istok, jerbo su samo oni rentabilni.
Jebo ti to, ima nas kojima je domet zapad, a ne istok.
Što se tiče kreiranja tržišta i rentabilnosti letova prema zapadu..
Sistemski problemi zahtijevaju sistemska dugoročna rješenja. Nikako Ad-hoc.
Prvo i osnovno agresivna dugogodišnja marketinško-medijska kampanja na svim međunarodnim televizijama (Discovery grupa, CNN i ostali) sa turističkom ponudom naše zemlje. Ima se šta snimiti itekako, samo se treba snimiti i montirati.
Sjećam se 2003. klipa “Croatia” na CNN-u, 30 sekundi reklame čije plodove i danas ubiru. Da ne govorim u međuvremenu do danas šta se radilo.
Ali ne, nama Turističke zajednice služe za uhljebljivanje kadra i da primaju plate za nerad.
Drugo, podizanje svijesti i pismenosti vlastitom stanovništvu kako putovanja obogaćuju, i dugoročno svima donose korist.
Treće, podizanje standarda tom istom vlastitom stanovništvu a ne samo par begovskih familija.
I još mnogo koraka.
Opet kažem, sistemski, dugoročno, planirano i proračunato djelovanje bi dovelo do toga. Mentalitet se ne mijenja preko noći, ali nije nepromjenjiv.
Naravno, ni na čemu od tog se nije radilo ni najmanje. Balijskobosnjačka politika je oduvijek bila takva da se neradom i traženjem sadake rješavaju svi problemi.
Arapima je najlakše prodati zelenilo i vodu, jerbo oni ne traže uređenost niti ikakav red i disciplinu, štaviše oni vole javašluk i parcijalnu primjenu zakona, tako da smo stvorili idealnu destinaciju za njih.
- Ozimician
#1596 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ponuda i potražnja jbg, ako neko misli da će od britanskih turista bolje profitirati nego od arapskih - nek pogleda Split i probleme tamo.
- ZoomZoomKiwi
#1597 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Zašto se ograničavati na bilo koga?
Eto Arapi su sreća. Neotesani i neodgojeni, necivilizovani kleptomani koji misle da parama mogu kupiti sve.
Eto Arapi su sreća. Neotesani i neodgojeni, necivilizovani kleptomani koji misle da parama mogu kupiti sve.
- Ozimician
#1598 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ko je rekao da se bilo ko ograničava ? Jednostavno nema interesa s druge strane, da li će biti u budućnosti - hoće vjerovatno.
Da li turističke zajednice služe ičemu osim uhljebljavanju - NE
Da li je Hrvatska nešto postigla reklamama - minimalno, jbg ljudi imaju preko 1000 km obale koja je jedna od najljepših na svijetu i to jako blizu evropskim centrima.
Arapi iako jesu takvi kakvi jesu i svjedočio sam njihovom svakakvom ponašanju - ipak ne žale da ostave novac.
Britanski i njemački turisti koje sam upoznao za vrijeme SFF-a su oni koji odsjedaju u hostelima i grebu se za svaku marku, užas.
-
Seawolf
#1599 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Lijepo elaborirano.EFD22 wrote: ↑16/07/2023 13:30 @Seawolf i meni![]()
Što se tiče kreiranja tržišta i rentabilnosti letova prema zapadu..SpoilerShowSistemski problemi zahtijevaju sistemska dugoročna rješenja. Nikako Ad-hoc.
I još mnogo koraka.
Samo još navedi ko treba biti glavni subjekat i odgovoran za sprovođenje ovoga što si naveo:
- Nadležno državno ministarstvo;
- Vlada Federacije BiH;
- Vlada Kantona Sarajevo;
- Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o, ili
- Neka privatna vazduhoplovno-prevozna kompanija?
- Ozimician
#1600 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Za 3/5 je direktno odgovorna Naša stranka (Edin Forto)Seawolf wrote: ↑16/07/2023 13:38Lijepo elaborirano.EFD22 wrote: ↑16/07/2023 13:30 @Seawolf i meni![]()
Što se tiče kreiranja tržišta i rentabilnosti letova prema zapadu..SpoilerShowSistemski problemi zahtijevaju sistemska dugoročna rješenja. Nikako Ad-hoc.
I još mnogo koraka.
Samo još navedi ko treba biti glavni subjekat i odgovoran za sprovođenje ovoga što si naveo:
- Nadležno državno ministarstvo;
- Vlada Federacije BiH;
- Vlada Kantona Sarajevo;
- Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o, ili
- Neka privatna vazduhoplovno-prevozna kompanija?
za 1/5 je indirektno odgovorna Naša stranka (kao dio vlasti u FBIH)
dakle 80% odgovornosti je na njima
Nego prati li iko ovaj haos u BG na aerodromu ?