Zasto bi ti skinuli hipoteku, tj. izdali brisovnicu ukoliko nisi otplatio dug u punom iznosu ? koja budala bi na to pristala ? argument "nema smisla" ne pije baš vode u finansijskom sektoruxPaco1337 wrote: ↑10/07/2023 09:21 Ostalo mi je otplatiti nekih 35k za nekih 7god stambenog kredita. Ukupno je bilo 100k tako da je eto vecina otplalceno racunajuci i kamate,glavnica itd. Uglavnom stan je i dalje pod hipotekom i ako je u pitanju stalno primanje (u drzavnom sektoru) od skoro 2k, rata je trenutno oko 450KM. U banci ne žele skinuti hipoteku izvlace se na neke gluposti, htjeo sam otici u drugu banku dignuti tu svotu koja je ostala plus par hiljada gore dole za ostalu papirologiju jednostavno da se hipoteka skine jer nema smisla otplacena je vecina kredita vec nekih 12-13god i ne zele skinuti. Pa koju bi banku preporucili i kako ide taj proces ako neko zna moze i to pomoci![]()
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
- LeonardoAC
#2276 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
-
pinkman
#2277 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Imas pravo da prijevremeno vratis kredit u skladu sa Zakonom o zastiti korisnika finansijskih usluga FBIH:Ateista wrote: ↑12/07/2023 23:55Ma skontali tek kad smo dosli kuci, tad je vec bilo kasno.Pide wrote: ↑12/07/2023 23:19
A ne znam, jestel se probali odmah zaliti ili nesto ? Ili ste kasno skontali da na papiru nije isto ono sto ste dogovorili usmeno. A povoljnijih kamata ima uvijek samo se treba zadat i istrazivati. Cesto i u maticnoj banci znaju spustit kamatu da bi te zadrzali kao klijenta.
Da sam ja podigao na svoje ime mozda bih se i zalio, ali njoj se nesto nije dalo, jos je zeznula ta sluzbenica nesto i oko kartice, nije nesto predala sto je trebala i oduzilo se pravo. Sve bila ljubazna pravo a vamo nas zeznula.
Vidjecemo, skoro je to bilo, malo cemo sacekati pa onda probati traziti povoljnije uslove negdje.
Sad nam je bila malo frka i zbog pormjene auta i zbog toga sto mi je prethodni kredit u Raiffeisen bio promjenjiva stopa a dva puta je podigli, pa pozurili da ga zatvorimo i fiskiramo stopu.
Znaci, reci im da ces u drugoj banci podignuti kredit i zatvoriti ovaj njihov. To njima nije isplativo jer onda gube kamate.Prijevremena otplata Član 27.
(1) Korisnik ima pravo u bilo kojem momentu vratiti kredit, u potpunosti ili djelimično, prije roka određenog za vraćanje pri čemu ima pravo na umanjenje ukupnih troškova kredita za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja ugovora (prijevremena otplata), ali je dužan o namjeri prijevremene otplate kredita unaprijed obavijestiti banku u ugovorenom roku.
(2) U slučaju prijevremene otplate kredita banka ima pravo na objektivno opravdanu i ugovorenu naknadu troškova koji su direktno u vezi s prijevremenom otplatom kredita, pod uvjetom da je prijevremena otplata izvršena u periodu tokom kojeg se primjenjivala fiksna nominalna kamatna stopa, a kod ugovora o kreditu čiji je predmet kupovina nepokretnosti ako je ugovorena fiksna ili promjenljiva nominalna kamatna stopa i ako je iznos prijevremene otplate kredita u periodu od godine dana veći od 20.000,00 KM.
(3) Naknada iz stava (2) ovog člana može se ugovoriti do visine pretrpljene štete zbog prijevremene otplate a najviše do 1% iznosa prijevremeno otplaćenog kredita i to ako je period između prijevremene otplate i roka ispunjenja obaveze iz ugovora o kreditu duži od jedne godine. Ako je to period kraći od jedne godine naknada ne može biti veća od 0,5% iznosa prijevremeno otplaćenog kredita.
(4) Banka ne može zahtijevati naknadu za prijevremenu otplatu:
1) ako je otplata bila izvršena na osnovu zaključenog ugovora o osiguranju čija je namjena osiguranje otplate kredita,
2) ako se otplata vrši tokom perioda za koji je ugovorena promjenljiva nominalna kamatna stopa, osim kod kredita čiji je predmet kupovina nepokretnosti i
3) u slučaju dozvoljenog prekoračenja računa.
http://www.advokat-prnjavorac.com
19
(5) Naknada za prijevremenu otplatu kredita ni u jednom slučaju ne može biti veća od iznosa kamate koju bi korisnik platio za vrijeme od dana vraćanja kredita do dana kada je kredit po ugovoru trebao biti vraćen.
(6) Agencija može propisati eventualne dodatne uvjete prijevremene otplate kredita. (7) Odredbe ovog člana primjenjuju se i na ugovor o mikrokreditu i lizingu.
A druga stvar, kad si dosao kuci - opet nije kasno. To je zato sto svi ti ugovori imaju jedan clan u kojem pise da se isti moze raskinuti u roku od, mislim, 15 dana. Naravno, imas obavezu da vratis novac koji ti je uplacen na racun.
- Ateista
#2278 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Znam za prijevreno vracanje, to smo vec uradili sa prethodnim, ovaj cemo jednim kad nadjemo bolju kamatnu stopu da nam se isplati.pinkman wrote: ↑13/07/2023 01:39Imas pravo da prijevremeno vratis kredit u skladu sa Zakonom o zastiti korisnika finansijskih usluga FBIH:Ateista wrote: ↑12/07/2023 23:55
Ma skontali tek kad smo dosli kuci, tad je vec bilo kasno.
Da sam ja podigao na svoje ime mozda bih se i zalio, ali njoj se nesto nije dalo, jos je zeznula ta sluzbenica nesto i oko kartice, nije nesto predala sto je trebala i oduzilo se pravo. Sve bila ljubazna pravo a vamo nas zeznula.
Vidjecemo, skoro je to bilo, malo cemo sacekati pa onda probati traziti povoljnije uslove negdje.
Sad nam je bila malo frka i zbog pormjene auta i zbog toga sto mi je prethodni kredit u Raiffeisen bio promjenjiva stopa a dva puta je podigli, pa pozurili da ga zatvorimo i fiskiramo stopu.
Znaci, reci im da ces u drugoj banci podignuti kredit i zatvoriti ovaj njihov. To njima nije isplativo jer onda gube kamate.Prijevremena otplata Član 27.
(1) Korisnik ima pravo u bilo kojem momentu vratiti kredit, u potpunosti ili djelimično, prije roka određenog za vraćanje pri čemu ima pravo na umanjenje ukupnih troškova kredita za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja ugovora (prijevremena otplata), ali je dužan o namjeri prijevremene otplate kredita unaprijed obavijestiti banku u ugovorenom roku.
(2) U slučaju prijevremene otplate kredita banka ima pravo na objektivno opravdanu i ugovorenu naknadu troškova koji su direktno u vezi s prijevremenom otplatom kredita, pod uvjetom da je prijevremena otplata izvršena u periodu tokom kojeg se primjenjivala fiksna nominalna kamatna stopa, a kod ugovora o kreditu čiji je predmet kupovina nepokretnosti ako je ugovorena fiksna ili promjenljiva nominalna kamatna stopa i ako je iznos prijevremene otplate kredita u periodu od godine dana veći od 20.000,00 KM.
(3) Naknada iz stava (2) ovog člana može se ugovoriti do visine pretrpljene štete zbog prijevremene otplate a najviše do 1% iznosa prijevremeno otplaćenog kredita i to ako je period između prijevremene otplate i roka ispunjenja obaveze iz ugovora o kreditu duži od jedne godine. Ako je to period kraći od jedne godine naknada ne može biti veća od 0,5% iznosa prijevremeno otplaćenog kredita.
(4) Banka ne može zahtijevati naknadu za prijevremenu otplatu:
1) ako je otplata bila izvršena na osnovu zaključenog ugovora o osiguranju čija je namjena osiguranje otplate kredita,
2) ako se otplata vrši tokom perioda za koji je ugovorena promjenljiva nominalna kamatna stopa, osim kod kredita čiji je predmet kupovina nepokretnosti i
3) u slučaju dozvoljenog prekoračenja računa.
http://www.advokat-prnjavorac.com
19
(5) Naknada za prijevremenu otplatu kredita ni u jednom slučaju ne može biti veća od iznosa kamate koju bi korisnik platio za vrijeme od dana vraćanja kredita do dana kada je kredit po ugovoru trebao biti vraćen.
(6) Agencija može propisati eventualne dodatne uvjete prijevremene otplate kredita. (7) Odredbe ovog člana primjenjuju se i na ugovor o mikrokreditu i lizingu.
A druga stvar, kad si dosao kuci - opet nije kasno. To je zato sto svi ti ugovori imaju jedan clan u kojem pise da se isti moze raskinuti u roku od, mislim, 15 dana. Naravno, imas obavezu da vratis novac koji ti je uplacen na racun.
To da smo mogli raskinuti ugovor u roku od 15 dana nisam znao.
- alcho
#2279 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Meni je u sparkasse lik pokusao prodati pricu, i to kad smo bili skoro pred potpisivanje ugovora za stambeni kredit, da se mora obavezno uzeti i zivotno osiguranje. Naravno da sam ga odjebao i rekao da mi ne pada na pamet. Vise nikad nije ni spomenuo, a dobio sam kredit.
- xPaco1337
#2280 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Pa kao i u mom slucaju zale sebe zastiti sto vise mogu. Ali haj zivotno osiguranje je i prihvatljiva opcija jer nemas sta izgubiti (osim zivotaalcho wrote: ↑13/07/2023 08:29 Meni je u sparkasse lik pokusao prodati pricu, i to kad smo bili skoro pred potpisivanje ugovora za stambeni kredit, da se mora obavezno uzeti i zivotno osiguranje. Naravno da sam ga odjebao i rekao da mi ne pada na pamet. Vise nikad nije ni spomenuo, a dobio sam kredit.
- Vegetastar
#2281 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
možeš raskinuti ugovor u roku od 15 dana, samo ako ti nije odmah isplaćen kredit. Zakon o zaštiti korisnika kaže da ti nakon potpisa ugovora oni ne mogu isplatiti kredit u roku od 15 dana, u kojem roku možeš odustati od ugovora, izuzev ako potpišeš izjavu da hoćeš da ti odmah isplate kredit i onda ne možeš odustati. Odnosno možeš prijevremeno zatvoriti, s tim da će ti naplatiti kamatu za dane koje si koristio kredit, i naknadu za prijevremenu otplatu ako je ima.Ateista wrote: ↑13/07/2023 07:18Znam za prijevreno vracanje, to smo vec uradili sa prethodnim, ovaj cemo jednim kad nadjemo bolju kamatnu stopu da nam se isplati.pinkman wrote: ↑13/07/2023 01:39
Imas pravo da prijevremeno vratis kredit u skladu sa Zakonom o zastiti korisnika finansijskih usluga FBIH:
Znaci, reci im da ces u drugoj banci podignuti kredit i zatvoriti ovaj njihov. To njima nije isplativo jer onda gube kamate.
To da smo mogli raskinuti ugovor u roku od 15 dana nisam znao.
- alcho
#2282 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nisi skontao....foj je u tome da to nije preduslov za kredit, ali lik htio da mi uvali tvrdeci da je obavezno.xPaco1337 wrote: ↑13/07/2023 08:31Pa kao i u mom slucaju zale sebe zastiti sto vise mogu. Ali haj zivotno osiguranje je i prihvatljiva opcija jer nemas sta izgubiti (osim zivotaalcho wrote: ↑13/07/2023 08:29 Meni je u sparkasse lik pokusao prodati pricu, i to kad smo bili skoro pred potpisivanje ugovora za stambeni kredit, da se mora obavezno uzeti i zivotno osiguranje. Naravno da sam ga odjebao i rekao da mi ne pada na pamet. Vise nikad nije ni spomenuo, a dobio sam kredit.) dok pod hipotekom ti stan mogu oduzeti
![]()
- shape of despair
#2283 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Taj je još i dobrica pa ti je pokušao to samo uvaliti. Ja sam pisao šta su mojoj ženi pokušali prodati i na koji način: to je skoro bila prijetnja od strane službenika, da ako ne uzme taj i taj paket bankarstva, mora banci retroaktivno vratiti neke pare
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2284 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Za takve stvari morate pisati agenciji za bankarstvo
- n+1
#2285 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ne moraju, ali mogu. 
-
bob_1921
#2286 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
jel se mora prebaciti plata u banku gdje se npr uzima nenamjenski kredit …
- ZoomZoomKiwi
-
bob_1921
- Ateista
#2289 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mislim da neke banke uslovljavaju sa prevacivanjem plate,sad dal je to samo fazon ili je stvarno uslov, to vec ne znam.
- Dope_Man
- nepass1
#2291 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Samo osiguranje kredita je tvoje da platis, plata zivotno osiguranje itd je sve fazon. Bankar ima plan mjesecni lupam pet zivotnih 20 novih racuna, 100k orocenja, 200k kredita itd. I onda to uvaljuju uz kredit
- semsasuljakovic
#2292 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Koja je funkcija IBAN-a?
Da li se preko IBAN mogu primati novci u KM iz inozemstva na TEKUĆI RAČUN POVEZAN S VISOM?
Iz Intese mi kažu da ne može, da se mora imati devizni račun.
Da li se preko IBAN mogu primati novci u KM iz inozemstva na TEKUĆI RAČUN POVEZAN S VISOM?
- Del_Boy1
#2293 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja sam primao kune iz HR na tekući račun, mislim sa HR računa je poslan novac a ja sam dobio novac u KM, ali je pošiljalac naglasio da on plaća sve troškove i moguće da je odabrao nekako KM kao sredstvo plaćanja.semsasuljakovic wrote: ↑15/07/2023 16:45 Koja je funkcija IBAN-a?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2294 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nedavno mi je WizzAir uplatio neki novac na tekući racun, 250 € cca 489 KM, trazili IBAN, Swift, ime prezime, ime banke. Leglo bez problema.
- n+1
#2295 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Je li to kasnio let?sime_cipol wrote: ↑15/07/2023 21:01 Nedavno mi je WizzAir uplatio neki novac na tekući racun, 250 € cca 489 KM, trazili IBAN, Swift, ime prezime, ime banke. Leglo bez problema.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2296 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Bio otkazann+1 wrote: ↑15/07/2023 21:23Je li to kasnio let?sime_cipol wrote: ↑15/07/2023 21:01 Nedavno mi je WizzAir uplatio neki novac na tekući racun, 250 € cca 489 KM, trazili IBAN, Swift, ime prezime, ime banke. Leglo bez problema.![]()
- Ateista
#2297 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Moguce i to, da kamatna stopa koju reklamiraju vaci samo tad, nadju oni nacin da te skoro pa uslove, jer svako ce to uraditi zbog bolje kamatne stope.
- Dope_Man
#2298 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
IBAN je samo broj racuna sa 4 dodatna karaktera na pocetku koji oznacavaju drzavu (BA) i kontrolne cifre. Sluzi kao adresa za uplatu novca iz inostranstva isto kao sto sam broj racuna sluzi unutar drzave.semsasuljakovic wrote: ↑15/07/2023 16:45 Koja je funkcija IBAN-a?
Na njega se moze uplatiti iz inostranstva, ali se mora uraditi konverzija ako je uplata u stranoj valuti, i na svakom nalogu se naglasava ko placa troskove transakcije. U slucaju nekih uplata od strane firmi kao wizzair kod kolege iznad, to pokriju firme.
- Ateista
#2299 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zivotna osiguranja nisam upratio da nude, ali jesam da je uslov prenosenje plate. Vjerovatno je caka kao ako bih rekao necu da prenesem platu da bi rekli moze i to ali nije vise ova kamatna stopa, tako im nista ne mozes jer nije lravo uslovljavanje, ali u sustini jeste.
-
maxell_sarajevo
#2300 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
U Sparkasse opet digli kamatu na hipotekarne kredite, početkom prošle godine rata bila 400KM, sad 500KM idemo dalje…