Jest, on platio stan tim kreditom, a sad navodno može dobiti za njega 200 000 KM, kod mašinskog fakulteta odma pored rijeke, fina lokacija.sime_cipol wrote: ↑10/07/2023 11:232010 je takva ponuda bila. Jos promjenio banku zbog kamate. Ali zato su stanovi bili jeftini. Nikako dva dobra uhvatiti![]()
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
- emotivac
#2251 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2252 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja sam svoj na Dobrinji 5 platio 80k KM za 60 m². Sad vrijedi preko 150k.emotivac wrote: ↑10/07/2023 11:28Jest, on platio stan tim kreditom, a sad navodno može dobiti za njega 200 000 KM, kod mašinskog fakulteta odma pored rijeke, fina lokacija.sime_cipol wrote: ↑10/07/2023 11:23
2010 je takva ponuda bila. Jos promjenio banku zbog kamate. Ali zato su stanovi bili jeftini. Nikako dva dobra uhvatiti![]()
- xPaco1337
#2253 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Pitao si me gore za kamatu nisam tacan siguran uglavnom 7 ili 8% je. Također eto 2010-11 je bila tad. Mislim stan eto tad je kostao 53k sad mu je vrijednost troduplo veća jer je prva zona u gradu (nije Sarajevo). Ali znam su cijene svugdje skocile u zadnjih 5god
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2254 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
53 000
Kamata 7%
Rata 450 KM
Period 17 godina.
Otplatio si 12 godina, ostalo jos 5.
Ukupan dug 26k
Glavnica 22k i kamata 4k.
Nesto ti se ne slaže ako kazes da imas jos 35k duga.
Jarane, ne znas kad si uzeo kredit, ne znas koliko si uzeo, na koji period, koliko ti je ostalo. Iskreno, prica ti danfa. Ja u pola noci znam koliko jos imam kredita, koliko kamata, koliko glavnice.
- Cherry-Cherry
#2255 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Koja je banka najpovoljnija za gotovinski kredit?
- Pandakonda
#2256 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sa kojim kreditnim karticama ste imali najbolje iskustvo i sta preporucujete ? Trenutno se dvoumim između unicredit i sparkasse shop & fun. Raiffaisen bi izbjegavao. Sva iskustva dobrodosla 
- Ateista
#2257 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nije licno iskustvo vec bliske osobe - sparkasse izbjegavaj u sirokom luku, totalna neprofesionalnost da je to strasno. Oko 2 mjeseca cekala karticu, pokusaj placanja ino predracuna komplikacija zbog nesposobnih sluzbenica na salteru, kredit nije bio po dogovoru, dobila jednu ponudu ispalo skeoz drugacije sa visim osiguranjem i nekim sitnicama, nije citala detaljno ugovor vec na povjerenje.Pandakonda wrote: ↑11/07/2023 20:07 Sa kojim kreditnim karticama ste imali najbolje iskustvo i sta preporucujete ? Trenutno se dvoumim između unicredit i sparkasse shop & fun. Raiffaisen bi izbjegavao. Sva iskustva dobrodosla![]()
- Pandakonda
#2258 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Imas li mozda vise detalja vezano za ovaj kredit sto je ispalo skroz drugacije ? Vidim da bas sad reklamiraju te neke nove nenamjenske kredite do 10 godina pa da se ne zaletimAteista wrote: ↑12/07/2023 09:21Nije licno iskustvo vec bliske osobe - sparkasse izbjegavaj u sirokom luku, totalna neprofesionalnost da je to strasno. Oko 2 mjeseca cekala karticu, pokusaj placanja ino predracuna komplikacija zbog nesposobnih sluzbenica na salteru, kredit nije bio po dogovoru, dobila jednu ponudu ispalo skeoz drugacije sa visim osiguranjem i nekim sitnicama, nije citala detaljno ugovor vec na povjerenje.Pandakonda wrote: ↑11/07/2023 20:07 Sa kojim kreditnim karticama ste imali najbolje iskustvo i sta preporucujete ? Trenutno se dvoumim između unicredit i sparkasse shop & fun. Raiffaisen bi izbjegavao. Sva iskustva dobrodosla![]()
- Ateista
#2259 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Isto nenamjenski kredit, dosli kod zene u importaneu i bila je pravo ljubazna i sve, objasnili sta nam treba, koliko para cisto nam treba kad se odbije sve (oni skinu obradu krefita i osiguranje, te neke sitne troskove) i ona nam na papir napisala kolika je kamate i koliko sve kosta. Nakon peedatog zahtjeva doali da potpisemo,djevojka je na svoje ime dizala ali smo bili zajedno, nismo zagledali detalje, poslije vidimo oko 400KM otprilike vece osiguranje a da nam nije skrenula paznju na to. Osim toga, ispostavilo se da se odmah rezervise jedna rata kredita od tog iznosa, ne mogu se sjetiti kako se to zove i to stoji rezervisano dok se kredit ne vrati i onda nam se vrate te pare, ni to nam nije spomenula a to znaci jos jedna rata manje kesa na koji smo racunali jer su nam pare trebale tad da kupimo auto a ne za 10 godina, meni je to kao da su troskovi obrade veci za taj iznos.Pandakonda wrote: ↑12/07/2023 10:58Imas li mozda vise detalja vezano za ovaj kredit sto je ispalo skroz drugacije ? Vidim da bas sad reklamiraju te neke nove nenamjenske kredite do 10 godina pa da se ne zaletimAteista wrote: ↑12/07/2023 09:21
Nije licno iskustvo vec bliske osobe - sparkasse izbjegavaj u sirokom luku, totalna neprofesionalnost da je to strasno. Oko 2 mjeseca cekala karticu, pokusaj placanja ino predracuna komplikacija zbog nesposobnih sluzbenica na salteru, kredit nije bio po dogovoru, dobila jednu ponudu ispalo skeoz drugacije sa visim osiguranjem i nekim sitnicama, nije citala detaljno ugovor vec na povjerenje.![]()
Dzaba i ljubaznost i sve kad nas je zajebala.
Moj savjet ti je ako dobijes dobru ponudu od njih, provjeri za tu ratu sto se rezervise da odmah uzmes za toliko vise, te provjeri kod potpisivanja ugovora jeli sve kao u ponudi da ti ne uvale vece osiguranje nego sto su ponudili.
-
azdralovic
#2260 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
sto se tice prakticnosti bolja je sparkasse, jer mozes placati bilo gdje sa njom a banka ti onda podijeli na rate... dok si kod unicredit ogranicen na njihove partnere, ili placas naknadu za sve ostalePandakonda wrote: ↑11/07/2023 20:07 Sa kojim kreditnim karticama ste imali najbolje iskustvo i sta preporucujete ? Trenutno se dvoumim između unicredit i sparkasse shop & fun. Raiffaisen bi izbjegavao. Sva iskustva dobrodosla![]()
-
azdralovic
#2261 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sto se tice skidanja odmah prve rate, to rade sve banke
- Ateista
#2262 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Kad sam dizao prethodni kredit u raiffeisen prije oko 4 godine nije toga bilo.
Ako je sad praksa, to treba jasno naglasiti da ce iznos koji dobijemo biti umanjen, jer ako neko dize kredit racuna na odredjeni iznos. Fino smo objasnili zeni koliko nam treba i u skladu sa tim nam je izracunala koliko trebamo dici ukupno da nam ostane taj iznos kad se sve skine (zatvaranje drugog kredita,obrada,osiguranje i slicno) i to nam nije rekla kao trosak a realno jeste, jer to sto je kao samo privremeno rezervisano meni ne znaci nista.
- nepass1
#2263 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Privredna mi nije uzela ratu unaprijed. Ali haman da se to vise podrazumjeva da ide jedna rata unaprijed
- Pandakonda
#2264 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Hvala na detaljnom odgovoruAteista wrote: ↑12/07/2023 11:16Isto nenamjenski kredit, dosli kod zene u importaneu i bila je pravo ljubazna i sve, objasnili sta nam treba, koliko para cisto nam treba kad se odbije sve (oni skinu obradu krefita i osiguranje, te neke sitne troskove) i ona nam na papir napisala kolika je kamate i koliko sve kosta. Nakon peedatog zahtjeva doali da potpisemo,djevojka je na svoje ime dizala ali smo bili zajedno, nismo zagledali detalje, poslije vidimo oko 400KM otprilike vece osiguranje a da nam nije skrenula paznju na to. Osim toga, ispostavilo se da se odmah rezervise jedna rata kredita od tog iznosa, ne mogu se sjetiti kako se to zove i to stoji rezervisano dok se kredit ne vrati i onda nam se vrate te pare, ni to nam nije spomenula a to znaci jos jedna rata manje kesa na koji smo racunali jer su nam pare trebale tad da kupimo auto a ne za 10 godina, meni je to kao da su troskovi obrade veci za taj iznos.Pandakonda wrote: ↑12/07/2023 10:58
Imas li mozda vise detalja vezano za ovaj kredit sto je ispalo skroz drugacije ? Vidim da bas sad reklamiraju te neke nove nenamjenske kredite do 10 godina pa da se ne zaletim![]()
Moj savjet ti je ako dobijes dobru ponudu od njih, provjeri za tu ratu sto se rezervise da odmah uzmes za toliko vise, te provjeri kod potpisivanja ugovora jeli sve kao u ponudi da ti ne uvale vece osiguranje nego sto su ponudili.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#2265 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
za tih 150k, mozes li uzeti bolji stan od tog trenutnog? sta ces dobiti, osim da ne uzmes jos 80k i dodas na cifru i kupis bolje?sime_cipol wrote: ↑10/07/2023 11:34 Ja sam svoj na Dobrinji 5 platio 80k KM za 60 m². Sad vrijedi preko 150k.
- Ateista
#2266 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nema na cemu. Da,skinuli sa ukupne cifre.Pandakonda wrote: ↑12/07/2023 12:29Hvala na detaljnom odgovoruAteista wrote: ↑12/07/2023 11:16
Isto nenamjenski kredit, dosli kod zene u importaneu i bila je pravo ljubazna i sve, objasnili sta nam treba, koliko para cisto nam treba kad se odbije sve (oni skinu obradu krefita i osiguranje, te neke sitne troskove) i ona nam na papir napisala kolika je kamate i koliko sve kosta. Nakon peedatog zahtjeva doali da potpisemo,djevojka je na svoje ime dizala ali smo bili zajedno, nismo zagledali detalje, poslije vidimo oko 400KM otprilike vece osiguranje a da nam nije skrenula paznju na to. Osim toga, ispostavilo se da se odmah rezervise jedna rata kredita od tog iznosa, ne mogu se sjetiti kako se to zove i to stoji rezervisano dok se kredit ne vrati i onda nam se vrate te pare, ni to nam nije spomenula a to znaci jos jedna rata manje kesa na koji smo racunali jer su nam pare trebale tad da kupimo auto a ne za 10 godina, meni je to kao da su troskovi obrade veci za taj iznos.
Moj savjet ti je ako dobijes dobru ponudu od njih, provjeri za tu ratu sto se rezervise da odmah uzmes za toliko vise, te provjeri kod potpisivanja ugovora jeli sve kao u ponudi da ti ne uvale vece osiguranje nego sto su ponudili.Znaci tu ratu su samo skinuli od ukupne cifre kredita koju je ona dobila i nije morala odma u kešu dati tu prvu ratu ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2267 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
80 tada je danasnjih 150laserShow wrote: ↑12/07/2023 12:34za tih 150k, mozes li uzeti bolji stan od tog trenutnog? sta ces dobiti, osim da ne uzmes jos 80k i dodas na cifru i kupis bolje?sime_cipol wrote: ↑10/07/2023 11:34 Ja sam svoj na Dobrinji 5 platio 80k KM za 60 m². Sad vrijedi preko 150k.
Znaci na istom si
Osim ako se ne bavis preprodajom
Ili stan treba prodati medju nasljednicima a bio je pod drugom za toplane i vodu
- ElRe
#2268 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Privredna banka Sarajevo i Union banka - 3.99% im je bila kacija prije mjesec dana.
-
Pide
#2269 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Cuj nije citala detaljno ugovor vec na povjerenje.Ateista wrote: ↑12/07/2023 09:21Nije licno iskustvo vec bliske osobe - sparkasse izbjegavaj u sirokom luku, totalna neprofesionalnost da je to strasno. Oko 2 mjeseca cekala karticu, pokusaj placanja ino predracuna komplikacija zbog nesposobnih sluzbenica na salteru, kredit nije bio po dogovoru, dobila jednu ponudu ispalo skeoz drugacije sa visim osiguranjem i nekim sitnicama, nije citala detaljno ugovor vec na povjerenje.Pandakonda wrote: ↑11/07/2023 20:07 Sa kojim kreditnim karticama ste imali najbolje iskustvo i sta preporucujete ? Trenutno se dvoumim između unicredit i sparkasse shop & fun. Raiffaisen bi izbjegavao. Sva iskustva dobrodosla![]()
Pa jel realno da ne procitas sta potpisujes i onda ti neko drugi kriv.
- Ateista
#2270 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ti citas svaki ugovor i sve uslove nekih servisa kad kliknes na I agree?Pide wrote: ↑12/07/2023 19:55Cuj nije citala detaljno ugovor vec na povjerenje.Ateista wrote: ↑12/07/2023 09:21
Nije licno iskustvo vec bliske osobe - sparkasse izbjegavaj u sirokom luku, totalna neprofesionalnost da je to strasno. Oko 2 mjeseca cekala karticu, pokusaj placanja ino predracuna komplikacija zbog nesposobnih sluzbenica na salteru, kredit nije bio po dogovoru, dobila jednu ponudu ispalo skeoz drugacije sa visim osiguranjem i nekim sitnicama, nije citala detaljno ugovor vec na povjerenje.
![]()
Pa jel realno da ne procitas sta potpisujes i onda ti neko drugi kriv.
Jbg, dogovorena je kamatna stopa i sve, pogledali osnovne stvari - kamatnu stopu i jeli fiksna, ne stigne covjek sve procitati.
-
Pide
#2271 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Jbg kad klikam na kompjuteru naravno da ne citam. Al kad je kredit u pitanju to je nesto drugo. Uglavnom, svaka se skola placa sto bi rekli.
- Ateista
#2272 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
To je tacno da se placa, ja priznajem nasu gresku sto nismo procitali detaljno sve, to stoji, ali svejedno stoji i da je neprofesionalno i bezobrazno od ove sluzbenice iz banke koja je prethodno bila jako ljubazna, dala nam ponudu i sve fino objasnila, ali kad je kredit i zvanicno odobren nije nam rekla da je odobren po drugacijim uslovima od onoga sto nam je ona dala u ponudi, vec je to hinjski presutila i pustila nas da potpisemo.
Kad smo vagali ponude, imali smo i jednu iz Addiko koja je bila u 5 deka, kad se uzme u obzir stvarna visina osiguranja koju smo na kraju platili, ta ponuda iz Addiko je bila malo i povoljnije, ako i oni ne bi prilikom odobravanja podigli, ko zna.
Kako god, meni je ovo uz jos nekoliko stvari poslije toga, dovoljno da jedva cekamo da prebacimo kredit negdje drugo, kad se kamatne stope malo normalizuju i kad negdje budemo mogli dobiti povoljniju da bar pokrije troskove nove obrade i zatvaranja ovog kredita.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2273 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Klasicna prevara
-
Pide
#2274 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
A ne znam, jestel se probali odmah zaliti ili nesto ? Ili ste kasno skontali da na papiru nije isto ono sto ste dogovorili usmeno. A povoljnijih kamata ima uvijek samo se treba zadat i istrazivati. Cesto i u maticnoj banci znaju spustit kamatu da bi te zadrzali kao klijenta.Ateista wrote: ↑12/07/2023 22:34To je tacno da se placa, ja priznajem nasu gresku sto nismo procitali detaljno sve, to stoji, ali svejedno stoji i da je neprofesionalno i bezobrazno od ove sluzbenice iz banke koja je prethodno bila jako ljubazna, dala nam ponudu i sve fino objasnila, ali kad je kredit i zvanicno odobren nije nam rekla da je odobren po drugacijim uslovima od onoga sto nam je ona dala u ponudi, vec je to hinjski presutila i pustila nas da potpisemo.
Kad smo vagali ponude, imali smo i jednu iz Addiko koja je bila u 5 deka, kad se uzme u obzir stvarna visina osiguranja koju smo na kraju platili, ta ponuda iz Addiko je bila malo i povoljnije, ako i oni ne bi prilikom odobravanja podigli, ko zna.
Kako god, meni je ovo uz jos nekoliko stvari poslije toga, dovoljno da jedva cekamo da prebacimo kredit negdje drugo, kad se kamatne stope malo normalizuju i kad negdje budemo mogli dobiti povoljniju da bar pokrije troskove nove obrade i zatvaranja ovog kredita.
- Ateista
#2275 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ma skontali tek kad smo dosli kuci, tad je vec bilo kasno.Pide wrote: ↑12/07/2023 23:19A ne znam, jestel se probali odmah zaliti ili nesto ? Ili ste kasno skontali da na papiru nije isto ono sto ste dogovorili usmeno. A povoljnijih kamata ima uvijek samo se treba zadat i istrazivati. Cesto i u maticnoj banci znaju spustit kamatu da bi te zadrzali kao klijenta.Ateista wrote: ↑12/07/2023 22:34
To je tacno da se placa, ja priznajem nasu gresku sto nismo procitali detaljno sve, to stoji, ali svejedno stoji i da je neprofesionalno i bezobrazno od ove sluzbenice iz banke koja je prethodno bila jako ljubazna, dala nam ponudu i sve fino objasnila, ali kad je kredit i zvanicno odobren nije nam rekla da je odobren po drugacijim uslovima od onoga sto nam je ona dala u ponudi, vec je to hinjski presutila i pustila nas da potpisemo.
Da sam ja podigao na svoje ime mozda bih se i zalio, ali njoj se nesto nije dalo, jos je zeznula ta sluzbenica nesto i oko kartice, nije nesto predala sto je trebala i oduzilo se pravo. Sve bila ljubazna pravo a vamo nas zeznula.
Vidjecemo, skoro je to bilo, malo cemo sacekati pa onda probati traziti povoljnije uslove negdje.
Sad nam je bila malo frka i zbog pormjene auta i zbog toga sto mi je prethodni kredit u Raiffeisen bio promjenjiva stopa a dva puta je podigli, pa pozurili da ga zatvorimo i fiskiramo stopu.