BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Babbuka

#3476 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Babbuka »

mk ultra wrote: 02/07/2023 19:58 Haðo moj nije 3MW malo :mrgreen:
Sad su ti paneli pojeftinili, idi na ove nove duplo staklo topcon

Jesi papire kutarisao

Ja se evo prebijam za 1MW da li da krenem, malo juznije :mrgreen:
papirići su u toku, ali dobijen je onaj najbitniji (znaš već koji :D ) jer je već postala pomalo gužva u šesnaestercu

Duplo staklo je po meni adekvatno za ekstremnije uslove, kod mene to nije slučaj.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3477 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

Babbuka wrote: 08/07/2023 20:47
mk ultra wrote: 02/07/2023 19:58 Haðo moj nije 3MW malo :mrgreen:
Sad su ti paneli pojeftinili, idi na ove nove duplo staklo topcon

Jesi papire kutarisao

Ja se evo prebijam za 1MW da li da krenem, malo juznije :mrgreen:
papirići su u toku, ali dobijen je onaj najbitniji (znaš već koji :D ) jer je već postala pomalo gužva u šesnaestercu

Duplo staklo je po meni adekvatno za ekstremnije uslove, kod mene to nije slučaj.
Razlika u cijeni zanemariva....

Javi kad ti bude oprema trebala :mrgreen:
Babbuka

#3478 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Babbuka »

mk ultra wrote: 08/07/2023 20:56

dilaš?
Babbuka

#3479 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Babbuka »

nismo još došli do opreme, ali s obzirom da se ne ide iz kredita, vjerovatno će biti put pod noge istočno :D
Babbuka

#3480 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Babbuka »

dupli...
mk ultra

#3481 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

Babbuka wrote: 08/07/2023 22:22

nismo još došli do opreme, ali s obzirom da se ne ide iz kredita, vjerovatno će biti put pod noge istočno :D
Dilam nego sta :-D

H1 2023 oko 15MW, invertera kakvih ti bog hoce :bih:

Najveci krovni projekat do sada sto smo isporucili

Image
Babbuka

#3482 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Babbuka »

mk ultra wrote: 08/07/2023 22:45
Babbuka wrote: 08/07/2023 22:22

Dilam nego sta :-D

H1 2023 oko 15MW, invertera kakvih ti bog hoce :bih:

Najveci krovni projekat do sada sto smo isporucili

Image
a jbte jesi me zadeverao...pokušavam provaliti gdje je ovo iz čiste znatiželje, ali mi ne ide...

Po vegetaciji i terenu znam da nije Hercegovina i pretpostavljam da je sjeverna Bosna, zbog silosa znam sigurno da je sjeverno od Doboja, po pruzi znam da nije Prnjavor (nema je), Prijedor nije, Novi nije, BL nije, Brčko i Bijeljina nemaju brdašca, Vidim da ova firma radi PVC stolariju, tamo iza vidim neke voćare, hladnjače, ne vidim munara, preko puta pruge asfaltara, gore lijevo u daljini je dalekovod 110kV ili jači, ali sve džabe. Neka industrijska zona, ali nije prijeratna jerbo su komunisti to malo ljepše redali, sa saobraćajnicama. Nadošao sam da je vjerovatno u blizini Tuzle.

Mislim da bih provalio za jedno sahat-dva, ali valja ići spavati :D
Last edited by Babbuka on 09/07/2023 01:04, edited 2 times in total.
Babbuka

#3483 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Babbuka »

I dok ti ovo napisah, prateći mrežu željeznica i upoređujući sa mrežom elektroprenosa - nađem :D

Pa ti radiš za Herr Mrosika :D

imamo mi nekoliko tačaka za saradnju i mimo solara :izet:

Premlad si da budeš S.F., nisi arhitekta da budeš A.Đ., po prijašnjim postovima imaš vjerovatno preko 30 godina i strukovno si usmjeren ka struji, voziš predobro auto za običnog komercijalistu ali ne vodiš prodaju jer D.G. radi već 20 godina, a ti nisi tako star...

Moj konačni odgovor je: Dž.F. sa zvaničnom funkcijom ITM u vaše malo preduzetje :D
mk ultra

#3484 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

Pogodio si dosta samo firmu gdje radim ne :mrgreen: kad krenes da trazis opremu doci ce to do mene :lol:

Źivinice su na slici

Mada, ne sjecam se koliko je Tulumovic na kraju ispao u snazi... oko 1.13MW
Ovo je oko 1.35MW

Bilo je jos MW projekata na TK
Ozimician

#3485 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

Pitanje za ove upucenije i dilere opreme:

Kakvo je sad stanje na trzistu solara, obzirom da cijena struje na trzistu znacajno pada i vikendom ide i ispod 50€/MWh, da li su paneli pojeftinili, kakva je potraznja generalno (manja ili veca) u odnosu na proslu godinu. Itd.
psycho social

#3486 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by psycho social »

2025 počinju penali za prekograničnu emisiju co2, mi smo također potpisnici sporazuma EZe.
Država sigurno neće platiti za isporuku struje proizvedene sagorijevanjem čumura nego garant ide novi namet na računu.

Jedino gdje vidim šansu oslobađanja nameta za domaćinstva su solari, naravno ko može.

Vrijedi razmislit
Ci-Nick

#3487 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Neće to baš tako ići.
Za nas se spominjlo postepeno uvođenje prekogranične od 2028.
Druga stvar ima dovoljno proizvodnje iz obnovljivih da svi izvoznici dobiju certifikat da su trosili struju sa HE.
Ova struja koju proizvode TE će biti distribuisana domaćinstvima i javnom snabdjevanju.
A s obzirom koliko stotina milijardi treba da se realizuje planirano bit će tu pomjeranja rokova pa i odustajanja od nekih ciljeva.
Posljednje glasanje u EU Parlamentu je pokazalo da je sve bliži krah zelene agende jer 224 za,.. 12 suzdržanih i 212 protiv i nije neki jasan stav.
mk ultra

#3488 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

Ci-Nick wrote: 15/07/2023 07:36 Neće to baš tako ići.
Za nas se spominjlo postepeno uvođenje prekogranične od 2028.
Druga stvar ima dovoljno proizvodnje iz obnovljivih da svi izvoznici dobiju certifikat da su trosili struju sa HE.
Ova struja koju proizvode TE će biti distribuisana domaćinstvima i javnom snabdjevanju.
A s obzirom koliko stotina milijardi treba da se realizuje planirano bit će tu pomjeranja rokova pa i odustajanja od nekih ciljeva.
Posljednje glasanje u EU Parlamentu je pokazalo da je sve bliži krah zelene agende jer 224 za,.. 12 suzdržanih i 212 protiv i nije neki jasan stav.
Pa vidi, nesto ce neko morati da plati

A elektroprivrede su prilicno opterecene placanjima
Pogtovo eprs, to znam iz prve ruke

Sumnjam da oni ovaj trosak nece gledati da naplate od firmi
psycho social

#3489 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by psycho social »

Kod nas sve ma nije to baš tako, neće to tako ići, veliki otpori bla bla pa kad ti osvane taksa na računu biće kuku majci što nas ne pobaci.
Nisu Francuzi i Švabe sisali vesla i onako deru svoje građane za ubrzano uvođenje zelene energije, danas ih deru da bi sutra oni kroz taksu derali druge.
Sve da primjena počne 2030 to je bukvalno sutra, uzimajući u obzir koliki je kod nas bol u kurcu.
Ci-Nick

#3490 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Ne kažem ja da je jasno da niko nista neće platiti,.. nego da nije jasno ko će plaćati,. od kada i koliko.
Uz otvorenu opciju da sve bude odgađano,..
Uglavnom sve je zamrseno, oni koji podržavaju planove zelene agende drže se ko pijani plota teorije da se klimatske promjene mogu zaustaviti ili usporiti iako klimatolozi to nikad nisu potvrdili niti žele.
Nisam protiv promjena ali svaka proizvodnja i svaki proizvod prave stetu po okoliš, zna se da elektro auto već u samoj proizvodnji ima CO2 otisak kao benzinac sa oko 50.000 km.
Bolje ići sporije a ispravnim putem.
psycho social

#3491 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by psycho social »

Ljepoto, ode ti predaleko sa klimatskim promjenama.
Taksa je model koji će poslužiti Evropi da pobjegne od učmalosti i ekonomske stagnacije. Ko god sutra bude htio prodati šaraf u EU biće obavezan donijeti certifikat o učešću zelene energije u ukupno proizvedenoj količini, a realno Kina i Indija npr. se neće dekarbonizirat za milion godina, bez obzira što čitamo kako Kina ruši rekorde u gradnji najvećih polja solarnih elektrana.
mk ultra

#3492 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

Upravo to i jeste fazon
Platit ce i kinez ali i mi svaki "uvoz CO2" u EU

Sto je odlican fazon za zastitu i konkurenciju EU proizvodnje
Ci-Nick

#3493 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Sve će to platiti građani EU, njihov standard je u padu,.. a ne Kina kao što i sada plaćaju jer poskupljuje im i sirovine i poluproizvode i gotove proizvode.
Pogledajte inflaciju u svijetu i rast GDP-a pa će vam biti jasno kome to EU klipove u točak gura.
Od Njemačke koja je u recesiji je gora samo Rusija a Kina i Indija imaju rast GDP-a od 6,5 odnosno 6%.
Istočna Europa plaća ceh,..
https://www.laenderdaten.info/inflation.php
Europa više nije tržište bez kojeg se ne može, EU čini znatno manje od 10 % globalne potrošnje i ne mogu više postavljati pravila igre.
mk ultra

#3494 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

https://www.pv-magazine.com/2023/07/14/ ... in-europe/

Samo Kosovo i Bosna ne bi to sebi dozvolili, ipak glupost, unistavamo sve
Velike industrijske sile i trenutno jevtina energija, uz privid nekog "imanja" energije
Ozimician

#3495 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

psycho social wrote: 15/07/2023 08:40 Ljepoto, ode ti predaleko sa klimatskim promjenama.
Taksa je model koji će poslužiti Evropi da pobjegne od učmalosti i ekonomske stagnacije. Ko god sutra bude htio prodati šaraf u EU biće obavezan donijeti certifikat o učešću zelene energije u ukupno proizvedenoj količini, a realno Kina i Indija npr. se neće dekarbonizirat za milion godina, bez obzira što čitamo kako Kina ruši rekorde u gradnji najvećih polja solarnih elektrana.
To je model da se još više naruši standard u EU.

Protekcionizam ruši standard domaćem stanovništvu i pogoduje nekolicini domaćih "privrednika".

EU nama jeste bitno tržište jer se geografski na nju naslanjamo, ali u svjetskim okvirima postaje sve manje bitno, tako da nijedna firma na Dalekom Istoku neće propasti ako ne mogne izvoziti šarafe u EU.

Iskreno ne znam šta je zapravo cilj trenutne agende u EU osim narušavanja standarda domaćem stanovništvu.

I da, ima li neko da mi odgovori na pitanje, kakvo je sad stanje na tržištu solarnih panela u BIH ? Potražnja, cijene, proecedure?
psycho social

#3496 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by psycho social »

Bošnjak kad priča o dalekom istoku kao ekonomskom gigantu, a u top 10 zemalja gdp-a per capita 8 je evropskih zemalja, da ne ulazimo u top 100. Daleki istok bez EU i US ne da će propast, nego će se ugasit i resetovat na kameno doba.

Kina i Indija, najmnogoljudnije zemlje na dunjaluku imaju kurčevu kupovnu moć iz perspektive običnog građanina.

Idemo bezveze u off.
Ci-Nick

#3497 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

mk ultra wrote: 16/07/2023 11:24 https://www.pv-magazine.com/2023/07/14/ ... in-europe/

Samo Kosovo i Bosna ne bi to sebi dozvolili, ipak glupost, unistavamo sve
Velike industrijske sile i trenutno jevtina energija, uz privid nekog "imanja" energije
Koliko bi zemljišta bilo pod panelima?
51 TW to je 51.000.000.000 KW ili cca 510 milijardi m2 odnosno povrsina deset puta veća od BiH.
Da nije malo previše. To je 50 panela po glavi stanovnika.
Ozimician

#3498 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

psycho social wrote: 16/07/2023 13:02 Bošnjak kad priča o dalekom istoku kao ekonomskom gigantu, a u top 10 zemalja gdp-a per capita 8 je evropskih zemalja, da ne ulazimo u top 100. Daleki istok bez EU i US ne da će propast, nego će se ugasit i resetovat na kameno doba.

Kina i Indija, najmnogoljudnije zemlje na dunjaluku imaju kurčevu kupovnu moć iz perspektive običnog građanina.

Idemo bezveze u off.
Nije off - jer je tema energija.

GDP PPP je nebitan kad gledaš tržište, osim ako imaš nišu proizvoda namjenjenih ultra-bogatim.

Za tržište je mnogo bitniji ukupni GDP.

Njemački najveći trgovački partner je Kina, dovoljno rečeno.

A što se tiče solara - naravno da treba graditi, ali treba graditi sve vrste jednako, ne treba zabranjivati TE, nego instalirati moderne.
Šta ćeš kad u mrkloj sušnoj ljetnoj noći nemaš vjetra ?

Dakle ispadaju i HE i SE i VE ....
psycho social

#3499 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by psycho social »

jaran izvali termo elektrane i kako da ga čovjek uzme za normalnog sagovornika eto kako
ZoomZoomKiwi

#3500 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by ZoomZoomKiwi »

Samo NE su jedina solucija za sve.

Sve ovo ostalo je mlaćenje prazne slame.
Post Reply