Paul Gascoigne wrote: ↑12/07/2023 15:54
billy organ wrote: ↑12/07/2023 14:34
I onda se hvale, svima im je ista : "ja uspio, od pete godine hljeb zaradjujem, levati citali knjige i fakultete zavrsili, ja crncio dan i noc, zato sam sad uspio". Seljacka prica.
A šta je zapravo istina? I ja sam primijetio tu "logiku" kod djece privatnika.
Paul Gascoigne wrote: ↑12/07/2023 15:54
billy organ wrote: ↑12/07/2023 14:34
I onda se hvale, svima im je ista : "ja uspio, od pete godine hljeb zaradjujem, levati citali knjige i fakultete zavrsili, ja crncio dan i noc, zato sam sad uspio". Seljacka prica.
A šta je zapravo istina? I ja sam primijetio tu "logiku" kod djece privatnika.
billy organ wrote: ↑12/07/2023 19:13
Istina je da uzivaju kad vide da neko sa fakultetskom diplomom nije uspio a oni jesu.
istina je jednostavna. da je svako odabrao svoj put. oni da crnce od prvog dana nakon srednje skole, a drugi odlucili da crnce na fakultetu. u tom momentu ni jedni ni drugi nisu znali kako ce to ispasti na kraju i svi se nadali da je njihov izbor bolji.
ona cesta glupa recenica koja se cesto ponavlja na forumu kako "svi brane svoje izbore". pa cije ce braniti? tudje? ista sranja kao i na temi o odlasku. ima ih koji su poceli raditi od zavrsetka srednje, kao i onih koji su isli na fakultet, pa zavrsili ili nisu. isto kao sto ih na onoj drugoj temi ima koji su otisli pa uspjeli do onih koji nisu... i, naravno da ce svako braniti svoj izbor.
sada cu nastaviti da vucem te dvije paralele zajedno, jer se isto ponavlja na obe teme. nije svako za fakulteta, kao sto nije ni za zanata. isto tako nije svako za selidbe, kao sto nije svako ni za ostanka. borba je ista. na oba polja.
ako vam to oni koji su uradili nesto od toga nabijaju na nos onda se zapitajte prvo kakav je bio vas odnos prema njima. dal' se na zanatlije gledalo sa podsmijehom dok se upisuje fakultet? da li se odlazecem govorilo kako se nije znao snaci?
znaci - prvo ogledalo, pa onda razgovor... ili da pojednostavim: prvo sa sobom, a onda sa tim ostalim...