"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jantruscek

#2976 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jantruscek »

teskeredzic_22 wrote: 12/07/2023 14:26 Kapitalizam u kom caruju vlasnici kapitala Bosanci i Hercegovci , neuki , pohlepni , gramzivi , sujetni , polupismeni , zavidni , nasilnici....više voli svoju plastičnu kašičicu nego tebe cijelog.....
zato raja hrli vani
i ovako i onako bolje je nego te karne od gazda gledati
belfy

#2977 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

billy organ wrote: 12/07/2023 14:26
costacurta wrote: 11/07/2023 16:05 Bahatost. :roll:
Je li do mene ili sve manje ima ljudi koji su uljudni . Zadnjih par dana bio sam u različitim objektima, uglavnom manje firme, porodični biznisi, različite djelatnosti i doživio toliko neprijatnosti u smislu bahatih i nadobudnih uglavnom vlasnika objekata.
Ako slučajno "majstora" trebate iz bilo koje branše doživjećete horor, svi su qurcheviti, svi misle da se bez njih ne može, da su bogom dati. Keramičari su inžinjeri nuklearne medicine, vodoinstalateri akademici, radnici na autootpadu sve direktori, gleda te pola minute dok odluči progovoriti, perionice tepiha samo što šamare ne pale, kod Ade u granapu nisam računa dobio 15 god ali opet je nadrkan, pa ako se nisi nauzimao i pronevjerio za ovim 15 god i nećeš nikad.
Ok. Deficitarna i tražena zanimanja i negativna iskustva sa mušterijama, trenutna potražnja za uslugama, ali postavljam pitanje koji je razlog ako te već persiram, kulturno ti se obraćam da me skinesh s qurca ko da ćeš vječno živjeti jbo ti pas mater odvratnu. A kad ode dijaspora pužu za mušterijama.
Komšija, sirotinja ima trimer. Hajd daj sevap je da pokosi. Koliko je reko komšo bašta da se pokosi? Kae 70KM :shock:
Hahahahaha. To kralju moj! Samo deri.
Ima i to da smo postali lijeni i uhljupi. Gotovani. Navikli da neko drugi. Neće ni pokositi, niti ugalj/drva sam unijeti, ogradu počistiti deri guzove slobodno, ali ima i bolesnih ljudi koji ne mogu sami, trebaju razumijevanje, ne da mu džaba radiš a ti ga oguliš jer namirisalo plijen.........
Šta se dešava sa ljudima? Pohlepa? Prokletstvo?
Stolara pronaci skoro pa nemoguca misija. Zvao nedavno nekoliko njih nesto sam htio da skratim. Oni to shvatili ko uvredu, valjda im to iz ponizenja raditi pa kurcevito odgovore. Jedva jednog nasao da odradi sta je trebalo.
eto ti ga Hakiz maloprije. sve ostale struke osudjuje, a tebi se, evo, kao sto vidimo ne javlja. on cak tvrdi da je dobar, ali jos da ga neko osim njega pohvali bi mu valjalo... pruzi ruku pomoci @Hakiz.
Hakiz

#2978 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

belfy wrote: 12/07/2023 14:59

Stolara pronaci skoro pa nemoguca misija. Zvao nedavno nekoliko njih nesto sam htio da skratim. Oni to shvatili ko uvredu, valjda im to iz ponizenja raditi pa kurcevito odgovore. Jedva jednog nasao da odradi sta je trebalo.
eto ti ga Hakiz maloprije. sve ostale struke osudjuje, a tebi se, evo, kao sto vidimo ne javlja. on cak tvrdi da je dobar, ali jos da ga neko osim njega pohvali bi mu valjalo... pruzi ruku pomoci @Hakiz.
Meni je stolarija hobi, nije profesija.

I bio bih skup :lol:

I, molim te, pronađi post u kojem tvrdim da samdobar. Ne kažem da nisam, ali pronađi gdje tvrdim da jesam.

Da ne izmišljamo.
belfy

#2979 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Hakiz wrote: 12/07/2023 15:12

I, molim te, pronađi post u kojem tvrdim da samdobar. Ne kažem da nisam, ali pronađi gdje tvrdim da jesam.

Da ne izmišljamo.
drug Hakiz, izvinjavam se. moze biti da nisi dobar, ali po onome sto sam procitao od tebe i sta trazis od masina i alata moguce je da sam mozda stekao pogresan utisak. ja sam zaista mislio da si dobar jer to radis godinama (i znam da ti je hobi) i da se trudis da budes jos bolji. izvinjavam se ako sam pogresio. :kakoste: onda mi ostaje samo da kazem da si los, a to necu jer to ne mislim. tako da jos jednom - :kakoste: ostajem pri onome sto sam rekao. ako sam pogrijesio - pokusaj me razocarati... do tada moje misljenje ostaje isto. i da si stolar i da mozes pomoci u slucaju na koji sam se osvrnuo...
dječak sa šibicama

#2980 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dječak sa šibicama »

Ovdje su gazde uvijek bili bahata neman, moj drugar radio kod Dade na drveniji, treci dan dao otkaz. Nije mu tolika nuzda bila, kaze ovaj masnokosi dodje u podne spava do podne uvijek mamuran, i kad vidi da radnici ne rade jer ponekad nema auta u praonici ako je kisa valjda, naredi im da mu farbaju njegov camac ili bilo sta, da metu. Ne moze govno gledati kako ljudi sjednu da odmore pola sata.
Paul Gascoigne

#2981 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

billy organ wrote: 12/07/2023 14:34
markopd wrote: 10/07/2023 21:25

I onda kukaju nema ko da radi,omladina lijena i bahata.Po meni takvi su gori od svih politačara zajedno što se tiče odlaska mladih iz zemlje.Samo u svom tom bahaćenju mislim da ne razmišljaju o tome da Nepalci i Turci ne mogu baš tek tako doći i raditi u ugostiteljstvu kod nas.Tad će im biti prekasno.
I onda se hvale, svima im je ista : "ja uspio, od pete godine hljeb zaradjujem, levati citali knjige i fakultete zavrsili, ja crncio dan i noc, zato sam sad uspio". Seljacka prica.
A šta je zapravo istina? I ja sam primijetio tu "logiku" kod djece privatnika.
Hakiz

#2982 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

belfy wrote: 12/07/2023 15:20
Hakiz wrote: 12/07/2023 15:12

Da ne izmišljamo.
drug Hakiz, izvinjavam se. moze biti da nisi dobar, ali po onome sto sam procitao od tebe i sta trazis od masina i alata moguce je da sam mozda stekao pogresan utisak. ja sam zaista mislio da si dobar jer to radis godinama (i znam da ti je hobi) i da se trudis da budes jos bolji. izvinjavam se ako sam pogresio. :kakoste: onda mi ostaje samo da kazem da si los, a to necu jer to ne mislim. tako da jos jednom - :kakoste: ostajem pri onome sto sam rekao. ako sam pogrijesio - pokusaj me razocarati... do tada moje misljenje ostaje isto. i da si stolar i da mozes pomoci u slucaju na koji sam se osvrnuo...
:mrgreen:
Sanjarko

#2983 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

@Hakiz ko Isus, Izet itd, jos da kaze i da nas iznenadi da je masino-bravar i eto ga ko Tito. :zoka:
Hakiz

#2984 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Sanjarko wrote: 12/07/2023 16:39 @Hakiz ko Isus, Izet itd, jos da kaze i da nas iznenadi da je masino-bravar i eto ga ko Tito. :zoka:
A jok, metal nije za mene. Niti ja za njega.
billy organ

#2985 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by billy organ »

Nasao sam na kraju nekoga.
Paul Gascoigne wrote: 12/07/2023 15:54

I onda se hvale, svima im je ista : "ja uspio, od pete godine hljeb zaradjujem, levati citali knjige i fakultete zavrsili, ja crncio dan i noc, zato sam sad uspio". Seljacka prica.
Istina je da uzivaju kad vide da neko sa fakultetskom diplomom nije uspio a oni jesu.
vjeshalica

#2986 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

oldtajmer wrote: 12/07/2023 13:47 koliko ce jos vode proteci miljackom dok poslodavci skontaju da su veci problemi losi uslovi rada i losa plata nego nedostatak radne snage :?
Jos uvijek oni to jednostavno ne zele. Ja mislim da su se oslonili na ideju da uposle ove lole iz Indije,Paky,Sri Lanka i sta ja znam tamo dalje, i da nastave biti gazdurine jer se tim facama isplati ovdje raditi za sitne pare,a gazdama balijesinski jos vise jer ih vraca u vremena kad su se srali radnicima u usta i govorili da ima ispod svaakog kamena jos 100 takvih. Ne mislim da je idealna situacija, cak stavise i da je gora.
markopd

#2987 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

vjeshalica wrote: 12/07/2023 21:49
Jos uvijek oni to jednostavno ne zele. Ja mislim da su se oslonili na ideju da uposle ove lole iz Indije,Paky,Sri Lanka i sta ja znam tamo dalje, i da nastave biti gazdurine jer se tim facama isplati ovdje raditi za sitne pare,a gazdama balijesinski jos vise jer ih vraca u vremena kad su se srali radnicima u usta i govorili da ima ispod svaakog kamena jos 100 takvih. Ne mislim da je idealna situacija, cak stavise i da je gora.
Da,ali to sa konobarima neće ići.Dosta tih azijata ne znaju kršteno ni engleski pričati,a kamoli naš jezik.Prije će početi učiti engleski ili njemački jezik koji je puno lakši nego naš i onda može otići u zapadne zemlje da radi za mnogo više.Mogu eventualno biti u šanku i prati suđe,to je maksimum zaduženja,ali opet sa tim problem neće biti riješen.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2988 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 12/07/2023 14:13 Sta ocekujete od Aide, cijeli zivot joj sve servirano na dlanu, da nije ko sto jeste tata bi joj robijao desetak godina ali ovako on je ugledni biznismen i rodjak Najvece porodice, poklonjena mu turisticka agencija i sve moguce povlastice, ona samo uletila na gotovo.

U njenom svijetu zivi se na Maldivima, u Dubaiju, i nebo je sarene boje.
Bas tako
nekome

#2989 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

markopd wrote: 12/07/2023 22:08
vjeshalica wrote: 12/07/2023 21:49
Da,ali to sa konobarima neće ići.Dosta tih azijata ne znaju kršteno ni engleski pričati,a kamoli naš jezik.Prije će početi učiti engleski ili njemački jezik koji je puno lakši nego naš i onda može otići u zapadne zemlje da radi za mnogo više.Mogu eventualno biti u šanku i prati suđe,to je maksimum zaduženja,ali opet sa tim problem neće biti riješen.
eno ti zagreb, pun konobara azijata, indijanaca, pakistanaca, bangladesana i ne znam ni ja koga... te i dostavljaca itd... snaci ce se oni
dječak sa šibicama

#2990 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ne potcjenjujte azijate, itekako su snalazljivi, nauce sve i prilagodjavaju se, mislim da su inteligentniji od nas sto i nije neki doseg ali ipak.
nekome

#2991 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

dječak sa šibicama wrote: 12/07/2023 23:49 Ne potcjenjujte azijate, itekako su snalazljivi, nauce sve i prilagodjavaju se, mislim da su inteligentniji od nas sto i nije neki doseg ali ipak.
ljudi znaju za mnogo teze uslove, pogotovo banglades, najgusce naseljena zemlja, ovo im dodje raj ako ne moraju non stop raditi
cijeli svijet, tamosnji, hoce u evropu, hoce maroko, egipcani, subsaharanci, pakistanci, indijci, banglades, itd itd... ima da evropa pukne, odrzava je ova fiktivna ekonomija ali eto... svako vrijeme ima svoje breme :D
Mrvice_ba

#2992 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Mrvice_ba »

Prica gazdarica jedne renomirane kafane nema konobara. Reko kolika je plata, kaze 800. Reko propala da Bog da.
HelaS

#2993 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by HelaS »

Mrvice_ba wrote: 13/07/2023 00:10 Prica gazdarica jedne renomirane kafane nema konobara. Reko kolika je plata, kaze 800. Reko propala da Bog da.
Da, niske plate radnicima glavni su problem njihovog odbijanja da rade u BiH i zbog kojih odlaze ili žele da odu iz BiH. Radnika u BiH ima, ne brojno kao prije, niti kvalitetnih stručnjaka kao prije, ali generalno ima. Međutim, niske plate su razlog... Država konačno mora sniziti doprinose na plate, ili plate isplaćivati u njihovom brutto iznosu. I ponuditi dodatne beneficije za radnike, da zadrži njihov odlazak iz države.
oldtajmer

#2994 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

Mrvice_ba wrote: 13/07/2023 00:10 Prica gazdarica jedne renomirane kafane nema konobara. Reko kolika je plata, kaze 800. Reko propala da Bog da.
vjeruj i ja sam nedavno cuo za jednu poznatu kafe slasticarnu gdje gazda placa konobarice 7 stoja i nisam mogao vjerovati dok nisam cuo iz prve ruke, haram im bilo
Athlon64

#2995 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Athlon64 »

Iz mog iskustva, u tim "renomiranim" mjestima, možeš očekivati sve najgore i tako je u svakoj branši.

Svi ti "renomirani" gazde se ponašaju tako kao da tebi treba da bude čast što ti uopšte radiš na takvom mjestu, pa kad bi i džaba radio. :run:
dječak sa šibicama

#2996 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Manje vise klosarija, postoji i razlog zasto je 90% kojekakvih privatnika i gazda najgori sljam drustva.

Ovdje je drustvo takvo, na zalost, da takvi dolaze u poziciju i na poziciju. Kad pogledas samo kome se i kako dodjeljuju poslovni prostori, i da su i oni i politicka nomenklatura upetljani u najgori kriminal, od droge do ko zna cega.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2997 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

belfy

#2998 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

dječak sa šibicama wrote: 12/07/2023 15:28 Ovdje su gazde uvijek bili bahata neman, moj drugar radio kod Dade na drveniji, treci dan dao otkaz. Nije mu tolika nuzda bila, kaze ovaj masnokosi dodje u podne spava do podne uvijek mamuran, i kad vidi da radnici ne rade jer ponekad nema auta u praonici ako je kisa valjda, naredi im da mu farbaju njegov camac ili bilo sta, da metu. Ne moze govno gledati kako ljudi sjednu da odmore pola sata.
da farbaju njegov camac po kisi. stvarno? da li bi zelio povuci ovo sto si rekao? a onda cemo na ovo sljedece - metenju po kisi... da se nisi pogresno "odrazio"?
moonca

#2999 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

. kad je kisha. shalju se kuchi. ovaj je i dobar.. placha ih u to vrijeme. barem se pretvaraj da neshto radish.. koji 'mozgov'i :-)
belfy

#3000 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

billy organ wrote: 12/07/2023 19:13 Istina je da uzivaju kad vide da neko sa fakultetskom diplomom nije uspio a oni jesu.
istina je jednostavna. da je svako odabrao svoj put. oni da crnce od prvog dana nakon srednje skole, a drugi odlucili da crnce na fakultetu. u tom momentu ni jedni ni drugi nisu znali kako ce to ispasti na kraju i svi se nadali da je njihov izbor bolji.

ona cesta glupa recenica koja se cesto ponavlja na forumu kako "svi brane svoje izbore". pa cije ce braniti? tudje? ista sranja kao i na temi o odlasku. ima ih koji su poceli raditi od zavrsetka srednje, kao i onih koji su isli na fakultet, pa zavrsili ili nisu. isto kao sto ih na onoj drugoj temi ima koji su otisli pa uspjeli do onih koji nisu... i, naravno da ce svako braniti svoj izbor.

sada cu nastaviti da vucem te dvije paralele zajedno, jer se isto ponavlja na obe teme. nije svako za fakulteta, kao sto nije ni za zanata. isto tako nije svako za selidbe, kao sto nije svako ni za ostanka. borba je ista. na oba polja.

ako vam to oni koji su uradili nesto od toga nabijaju na nos onda se zapitajte prvo kakav je bio vas odnos prema njima. dal' se na zanatlije gledalo sa podsmijehom dok se upisuje fakultet? da li se odlazecem govorilo kako se nije znao snaci?

znaci - prvo ogledalo, pa onda razgovor... ili da pojednostavim: prvo sa sobom, a onda sa tim ostalim...
Post Reply