Scripting u Robloxu? Kreativnost u Minecraftu? Aerodinamika u Kerbal Space Program? A i ove igre što traže motoriku i strategiju već zahtijevaju olimpijsku normu.konoplja wrote: ↑04/07/2023 22:11Mozes li nam, molim te, navesti nekoliko primjera?Lajavikrelac wrote: ↑04/07/2023 21:49 Upravo kako si rekaoJa sam nekad kao tinejdžer i klapac znao ponekad igrati popularne igrice tog vremena na konzolama i kompu. Međutim, sva ta krekovanja, torrenti, instalacije i slično su mi valjali samo tako, tako sam i naučio raditi sa računarima. Danas kada vidim ove klince šta igraju i kakvo znanje se koristi u gejmingu, da na guzicu padneš
![]()
Ovo boldovano kao da je citat mog pokojnog dida, za njega je sve osim motike, lopate ili kičmanja zajebancija i glupiranjeJebeš kompjuter i sve to, ne može se sa njim štijati bašča...ha ja...
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- n+1
#2901 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
mali_balon
#2902 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nekad treba i krampat nece past s nebesa....
- Sanjarko
#2903 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
+1 Rekao sam i ja to. Otislo je se nadugo i nasiroko.nuki_cika wrote: ↑04/07/2023 22:06Jbg sad, idete u krajnost s tim kompjuterima.Svi su u tom lancu bitni i oni koji rade sa kompjuterima ali bogami i oni koji poturaju leđa.Jednako su bitni i oni radnici u trgovinama koji izlažu robu da bi ti ili ja tu istu robu mogli kupiti i jesti, jednako su bitni i ljudi koji se bave poljoprivredom kako bi obezbjedili hranu , sir , kajmak, svježe meso..Lajavikrelac wrote: ↑04/07/2023 21:49
Upravo kako si rekaoJa sam nekad kao tinejdžer i klapac znao ponekad igrati popularne igrice tog vremena na konzolama i kompu. Međutim, sva ta krekovanja, torrenti, instalacije i slično su mi valjali samo tako, tako sam i naučio raditi sa računarima. Danas kada vidim ove klince šta igraju i kakvo znanje se koristi u gejmingu, da na guzicu padneš
![]()
Ovo boldovano kao da je citat mog pokojnog dida, za njega je sve osim motike, lopate ili kičmanja zajebancija i glupiranjeJebeš kompjuter i sve to, ne može se sa njim štijati bašča...ha ja...
Jednako su bitni vozači autobusa i tramvaja koji prevoze putnike do posla, jednako su bitni ljudi koji rade na građevini da bi izgradili i napravili neku novu ili renovirali staru zgradu kao i radnici koji rade na asfaltiranju i gradnji puteva, doktori koji operišu ljude, ljudi koji rade u proizvodnji da bi ti taj proizvod sutra koristio i još milion drugih primjera.
Bogami ja bez aplikacije mogu živjeti ali bez hrane ne mogu![]()
- Sanjarko
-
Hakiz
#2905 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Samo, malo ko od nas je krekovao neki softver. Svi smo mi samo primijenili krek koji je napravio neko drugi.
Hoću reći, ako je krekovanje išlo tako da se originalni exe fajl zamjeni krekovanim, sve šta smo mi radili je da iskopiramo krekovani fajl na mjesto originalnog.
Ali sam krek, samu izmjenu exe fajla, brisanje linija koda koje sadrže zaštitu ili dodavanje novih linija koje ih obilaze, ili barem pisanje nekih skripti koje obilaze zaštite ugrađene u exe fajla bez izmjene samog tog fajla, to jeste otkrivanje vrsta zaštite i načina njihovog obilaženja i slične stvari nismo radili mi, radili su neki drugi ljudi, pravi znalci.
Pa i to znanje o kompjuterima koje samo na taj način stekli je poprilično površno.
Doduše, veće znanje većini ljudi nije potrebno. Majstor treba znati koristiti alat, ne mora znati napraviti alat koji koristi.
Onome koji i to zna, kapa dolje.
Hoću reći, ako je krekovanje išlo tako da se originalni exe fajl zamjeni krekovanim, sve šta smo mi radili je da iskopiramo krekovani fajl na mjesto originalnog.
Ali sam krek, samu izmjenu exe fajla, brisanje linija koda koje sadrže zaštitu ili dodavanje novih linija koje ih obilaze, ili barem pisanje nekih skripti koje obilaze zaštite ugrađene u exe fajla bez izmjene samog tog fajla, to jeste otkrivanje vrsta zaštite i načina njihovog obilaženja i slične stvari nismo radili mi, radili su neki drugi ljudi, pravi znalci.
Pa i to znanje o kompjuterima koje samo na taj način stekli je poprilično površno.
Doduše, veće znanje većini ljudi nije potrebno. Majstor treba znati koristiti alat, ne mora znati napraviti alat koji koristi.
Onome koji i to zna, kapa dolje.
- vaučer
#2906 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mislim da je najbitnije znanje koje sam dobio kroz gejming razumijevanje hardvera, sposobnost sastavljanja računara i optimizacije te održavanja operativnog sistema. Sve naravno gonjeno željom da pokreneš i imaš bolje performanse na novijim igrama.
- konoplja
#2907 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Umijece ratovanja u Total Waru? Urbanisticko planiranje u SimCityu? 12 pravila za zivot u Simsu?
Slazem se da su igre korisne. Zanimalo me na sta tacno misli, koje znanje i vjestine.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2908 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da to ovim gejmerima nabrojiš pitali bi te jesi li iz piramide izašao
- n+1
#2909 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Total War je u najboljem slučaju simulirao ulogu generala. Roblox ti ipak daje real-world vještinu.
Ali nevažno, čak i simulacije postaju progresivno realističnije, i sve više traže vještinu koja postaje uporediva sa vještinama u stvarnom svijetu. Vozači F1 koriste simulatore koji su faktički video igre sa hiperrealističnom fizikom. Poznato je da američka vojska koristi America’s Army za vježbanje i regrutovanje. Magnus Carlsen streama partije šaha protiv kompjutera, a piloti početnici koriste Flight Simulator da se upoznaju sa kontrolnom tablom.
- fortaleza
#2910 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Premda sam završio u IT-u kao sistem admin, a komp dobio tek s kojih 14 godina ovo mogu potvrditi. A jako malo me zanimao gejming, prije svega jer nisam imao dovoljno jaku mašinu, ali sam volio isprljati ruke i rastaviti kompjuter, laptop. I danas zamijenim ekran, bateriju na mobitelu, zalemim slušalice...Dope_Man wrote: ↑04/07/2023 18:22Teza od pocetka ovog razgovora je da "igrati igrice" za vecinu zaista znaci igranje igrice, a ne provoditi vrijeme u radu na necemu drugom na kompu. I da oni koji samo tako i provode vrijeme, i nece nista nauciti jer za igricu je dovoljno upalit komp i pokrenuti je. Znanje o kompjuterima stjecu oni kojima je "igranje igrica" - kako to vide nekad stariji - zapravo vrijeme koje provedu na kompjuteru radeci puno drugih stvari mimo igrica.n+1 wrote: ↑04/07/2023 17:43 Nemoj da mijenjaš teze. Nisi rekao "većina ne završi u IT industriji", nego "ne stiču nikakve računarske vještine i ne radi ništa drugo osim igranja igara". Stoga pitam, još jednom: izvor podatka?
Kao što znaš, ili bi trebao znati, s obzirom da se baviš analitikom, intuicija nije kredibilan izvor.
A podatak, naravno izvucen iz moje guzice, je pracenje citavog komsiluka klinaca zadnjih 20 godina, gdje smo svi mi u nekom trenu dobili kompjutere. Rastaviti se usudila dvojica, instaliranje sistema i krekovanje radio jedan u 90% slucajeva (ja). I za svu tu raju iz komsiluka (nekih 20tak djece) igranje igrica je bilo upravo to - igranje igrica. Nikog od njih komp nije zanimao dalje od sljedece sesije PESa, CSa ili GTA. Nikoga nije zanimalo da nesto popravi, nit generalno da sjedi pred kompom ako nije u igrici. Kako su kompovi zastarili, a u medjuvremenu konzole postale pristupacnije, pojavili se i mobiteli, tako su i presli na te stvari za zabavu. Podatak su i svi sa faksa koji su takodjer znali za PES i igrali ga, a nisu znali formatirati seminarski u wordu, a kamoli kakvu formulu u Excelu napisati.
Ko je sta naucio, naucio je ako je morao za skolu, ne u slobodno vrijeme jer tad je sjedio i igrao igrice - samo igrao.
Većina djece je već u ranoj dobi imala neke komade elektronike, od konzola do računala, i sve je služilo gejmingu. Bilo ih je i koji nisu htjeli znati kopirati jedan fajl da krekiraju igru, ali je bilo bitno da radi pa bi im netko drugi to napravio.
Dilali se cd-ovi i dvd sa krekiranim igrama, i to je od nas 20 svega dvoje-troje radilo, mijenjali hardver, rasklapali, dizali windows, poslije i testirali distre linuxa i zamisli, nas dvoje smo u IT-u. Ostali nula bodova. I to je okej, jer je nerealno da više od 2-3% ljudi ode u IT, premda puno više ih ima doticaja s tim danas, makar minimalno.
-
Hakiz
#2911 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hm.
Zapitajte se da li biste živjeli u zgradi koju je projektovao "arhitekt" učeći kroz video igrice a ne na faksu, prepustili se hirurgu koji je slično stekao "znanje" itd.
Zapitajte se da li biste živjeli u zgradi koju je projektovao "arhitekt" učeći kroz video igrice a ne na faksu, prepustili se hirurgu koji je slično stekao "znanje" itd.
-
Hakiz
#2912 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Radio sam na nekoliko tuđih kompjutera (od ZX81, preko QL, Amiga, Galeb, Galaksija do Energoinvestovih kopija Apple II i IBM PC) prije nego što sam nabavio svoj. Atari 600 XL. Naučio sam programirati u Basicu, naučio sam programirati direktno 6502 procesor sa njegovim setom komandi, pravio sam robote i neke druge uređaje za koje sam pravio programe koji ih kontrolišu u jeziku 6502 procesora, pravio "jednostavne" igre, serije Atari kompjutera imale su u sebi cijeli set likova koji su se mogli programirati itd.fortaleza wrote: ↑05/07/2023 12:46Premda sam završio u IT-u kao sistem admin, a komp dobio tek s kojih 14 godina ovo mogu potvrditi. A jako malo me zanimao gejming, prije svega jer nisam imao dovoljno jaku mašinu, ali sam volio isprljati ruke i rastaviti kompjuter, laptop. I danas zamijenim ekran, bateriju na mobitelu, zalemim slušalice...Dope_Man wrote: ↑04/07/2023 18:22
Teza od pocetka ovog razgovora je da "igrati igrice" za vecinu zaista znaci igranje igrice, a ne provoditi vrijeme u radu na necemu drugom na kompu. I da oni koji samo tako i provode vrijeme, i nece nista nauciti jer za igricu je dovoljno upalit komp i pokrenuti je. Znanje o kompjuterima stjecu oni kojima je "igranje igrica" - kako to vide nekad stariji - zapravo vrijeme koje provedu na kompjuteru radeci puno drugih stvari mimo igrica.
A podatak, naravno izvucen iz moje guzice, je pracenje citavog komsiluka klinaca zadnjih 20 godina, gdje smo svi mi u nekom trenu dobili kompjutere. Rastaviti se usudila dvojica, instaliranje sistema i krekovanje radio jedan u 90% slucajeva (ja). I za svu tu raju iz komsiluka (nekih 20tak djece) igranje igrica je bilo upravo to - igranje igrica. Nikog od njih komp nije zanimao dalje od sljedece sesije PESa, CSa ili GTA. Nikoga nije zanimalo da nesto popravi, nit generalno da sjedi pred kompom ako nije u igrici. Kako su kompovi zastarili, a u medjuvremenu konzole postale pristupacnije, pojavili se i mobiteli, tako su i presli na te stvari za zabavu. Podatak su i svi sa faksa koji su takodjer znali za PES i igrali ga, a nisu znali formatirati seminarski u wordu, a kamoli kakvu formulu u Excelu napisati.
Ko je sta naucio, naucio je ako je morao za skolu, ne u slobodno vrijeme jer tad je sjedio i igrao igrice - samo igrao.
Većina djece je već u ranoj dobi imala neke komade elektronike, od konzola do računala, i sve je služilo gejmingu. Bilo ih je i koji nisu htjeli znati kopirati jedan fajl da krekiraju igru, ali je bilo bitno da radi pa bi im netko drugi to napravio.
Dilali se cd-ovi i dvd sa krekiranim igrama, i to je od nas 20 svega dvoje-troje radilo, mijenjali hardver, rasklapali, dizali windows, poslije i testirali distre linuxa i zamisli, nas dvoje smo u IT-u. Ostali nula bodova. I to je okej, jer je nerealno da više od 2-3% ljudi ode u IT, premda puno više ih ima doticaja s tim danas, makar minimalno.
I nisam završio u IT.
Zgadilo mi se.
Koliko bi klincima koji rasturaju današne igrice danas trebalo da završe tekstualne avanture u kojima nema slika, nema pucačine, ništa džojstik, samo tekst i razmišljanje?
Da li bi više naučili igrajući Zork ili FIFA?
- n+1
#2913 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Logička pogreška poznata kao pogreška kompozicije. To što ne želim da me operiše hirgurg koji je vještine stekao kroz video igre, ne znači da video igre ne mogu uopće razviti stvarne vještine.
-
Kuvet
#2914 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A i postoji nekoliko radova koji govore da hirurzi koji su igrali igre su precizniji u radu od onih koji nisu.
-
broj dva
#2915 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
nuki_cika wrote: ↑04/07/2023 22:06Jbg sad, idete u krajnost s tim kompjuterima.Svi su u tom lancu bitni i oni koji rade sa kompjuterima ali bogami i oni koji poturaju leđa.Jednako su bitni i oni radnici u trgovinama koji izlažu robu da bi ti ili ja tu istu robu mogli kupiti i jesti, jednako su bitni i ljudi koji se bave poljoprivredom kako bi obezbjedili hranu , sir , kajmak, svježe meso..Lajavikrelac wrote: ↑04/07/2023 21:49
Upravo kako si rekaoJa sam nekad kao tinejdžer i klapac znao ponekad igrati popularne igrice tog vremena na konzolama i kompu. Međutim, sva ta krekovanja, torrenti, instalacije i slično su mi valjali samo tako, tako sam i naučio raditi sa računarima. Danas kada vidim ove klince šta igraju i kakvo znanje se koristi u gejmingu, da na guzicu padneš
![]()
Jednako su bitni vozači autobusa i tramvaja koji prevoze putnike do posla, jednako su bitni ljudi koji rade na građevini da bi izgradili i napravili neku novu ili renovirali staru zgradu kao i radnici koji rade na asfaltiranju i gradnji puteva, doktori koji operišu ljude, ljudi koji rade u proizvodnji da bi ti taj proizvod sutra koristio i još milion drugih primjera.
Da su jednako bitni bili bi jednako placeni a nisu. Oni koji poturaju ledja cesto najebu jer nije cjenjeno. Motika = siromastvo.
Od ovih sto ih ti nabroja mi kao drustvo pljujemo u lice poljopriovrednicima, soferima i generalno svima koji poturaju ledja. Uzori su nam kriminalci ili influsenseri ili politicari (fuj), uglavnom niko ko je "podmetnuo ledja" nije bio uzor vec generaciju.
Doktor koji operise ce fino proc. Malo mito (makar kod nas) i solidna plata, da opravda godine skolovanja i ulaganja, ako doticni nije kupio diplomu u kome slucaju ta soldidna plata pokriva kupovinu diplome.
A onaj ko slaze robu na police ili je prevozi ili je proizvodi, taj je najebao.
-
Hakiz
- n+1
#2917 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jučer bacih malo oko na akademske radove, nakon što smo poveli ovu priču. Koliko sam vidio, postoji široki konsenzus da video igre razvijaju fine motoričke vještine.
Tako da, bez obzira da li govorimo o refleksima, vizuelnoj percepciji, ili koordinaciji, ljudi koji igraju video igre pokazuju viši stepen vještine. I da, vidjeh nekoliko radova vezanih za hirurge, također.
-
Hakiz
#2918 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Na temi o infaciji niko ne kuka zbog cijene softvera. Ali zbog cijene putera, bogami, kuka se. Kao i zbog ne samo cijene, nego i vremena čekanja na vodoinstalatera, keramičara, električara itd.broj dva wrote: ↑05/07/2023 13:35nuki_cika wrote: ↑04/07/2023 22:06
Jbg sad, idete u krajnost s tim kompjuterima.Svi su u tom lancu bitni i oni koji rade sa kompjuterima ali bogami i oni koji poturaju leđa.Jednako su bitni i oni radnici u trgovinama koji izlažu robu da bi ti ili ja tu istu robu mogli kupiti i jesti, jednako su bitni i ljudi koji se bave poljoprivredom kako bi obezbjedili hranu , sir , kajmak, svježe meso..
Da su jednako bitni bili bi jednako placeni a nisu. Oni koji poturaju ledja cesto najebu jer nije cjenjeno. Motika = siromastvo.
Od ovih sto ih ti nabroja mi kao drustvo pljujemo u lice poljopriovrednicima, soferima i generalno svima koji poturaju ledja. Uzori su nam kriminalci ili influsenseri ili politicari (fuj), uglavnom niko ko je "podmetnuo ledja" nije bio uzor vec generaciju.
Doktor koji operise ce fino proc. Malo mito (makar kod nas) i solidna plata, da opravda godine skolovanja i ulaganja, ako doticni nije kupio diplomu u kome slucaju ta soldidna plata pokriva kupovinu diplome.
A onaj ko slaze robu na police ili je prevozi ili je proizvodi, taj je najebao.
Polako, mijenjaju se vremena
- konoplja
#2919 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Lijepo sam te pitao da nam nabrojis. Brojevi ti ocito ne idu, kao ni citanje i razumjevanje procitanog jer bi inace skontao da se zafrkajem.Lajavikrelac wrote: ↑05/07/2023 12:30Da to ovim gejmerima nabrojiš pitali bi te jesi li iz piramide izašaoO čemu pojma nemate nemojte palamuditi...industrija video igara obrće desetine miliona, a vama je još Solitare i Sims u glavi...
![]()
Ti trebas dodati tri-cetiri nule na tu tvoju cifru od desetina miliona, a ne brukati se. Ali ne moze se ocekivati da osoba koja je zapela u pecini dobro barata velikim brojevima. Napustanje pecine i izlazak iz kamenog doba kosta 500 hrane u AoE.
- fortaleza
#2920 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moj prvi komp je bio zadnja serija prije prijelaza na PCI-E grafičke kartice, tamo negdje Sempron i Pentium 4, Windows xp. Tako da ne spadam u te stare generacije... Ali...Hakiz wrote: ↑05/07/2023 13:12
Radio sam na nekoliko tuđih kompjutera (od ZX81, preko QL, Amiga, Galeb, Galaksija do Energoinvestovih kopija Apple II i IBM PC) prije nego što sam nabavio svoj. Atari 600 XL. Naučio sam programirati u Basicu, naučio sam programirati direktno 6502 procesor sa njegovim setom komandi, pravio sam robote i neke druge uređaje za koje sam pravio programe koji ih kontrolišu u jeziku 6502 procesora, pravio "jednostavne" igre, serije Atari kompjutera imale su u sebi cijeli set likova koji su se mogli programirati itd.
I nisam završio u IT.
Zgadilo mi se.
Koliko bi klincima koji rasturaju današne igrice danas trebalo da završe tekstualne avanture u kojima nema slika, nema pucačine, ništa džojstik, samo tekst i razmišljanje?
Sve evoluira, normalno da današnji klinac neće programirati u asembleru, osim da nauči osnove toga (ili neki baš specifičan posao direktno s hardverom).
Pojavljuju se novi jezici, paradigme.
Zašto bi danas itko pisao rekurzivne funkcije ako se sve može napraviti u par linija koda?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2921 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
Hakiz
#2922 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije sveto?
-
Hakiz
#2923 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bile su 1980, nije bilo softverskih alata koji danas postoje. Ali, nije to poenta.fortaleza wrote: ↑05/07/2023 17:42Moj prvi komp je bio zadnja serija prije prijelaza na PCI-E grafičke kartice, tamo negdje Sempron i Pentium 4, Windows xp. Tako da ne spadam u te stare generacije... Ali...Hakiz wrote: ↑05/07/2023 13:12
Radio sam na nekoliko tuđih kompjutera (od ZX81, preko QL, Amiga, Galeb, Galaksija do Energoinvestovih kopija Apple II i IBM PC) prije nego što sam nabavio svoj. Atari 600 XL. Naučio sam programirati u Basicu, naučio sam programirati direktno 6502 procesor sa njegovim setom komandi, pravio sam robote i neke druge uređaje za koje sam pravio programe koji ih kontrolišu u jeziku 6502 procesora, pravio "jednostavne" igre, serije Atari kompjutera imale su u sebi cijeli set likova koji su se mogli programirati itd.
I nisam završio u IT.
Zgadilo mi se.
Sve evoluira, normalno da današnji klinac neće programirati u asembleru, osim da nauči osnove toga (ili neki baš specifičan posao direktno s hardverom).
Pojavljuju se novi jezici, paradigme.
Zašto bi danas itko pisao rekurzivne funkcije ako se sve može napraviti u par linija koda?
Htio sam potvrditi da i neko ko, kao ja u to doba, baš uđe u materiju, posveti joj trud i vrijeme, nauči (puno?) više od "običnog" korisnika, nije sigurno da će ostati u IT. Da posvećenost ne samo igricama, nego i "dubljem" razumijevanju ne znači da će IT biti životni put.
Ja sam krenuo kao klinac, sa 12-13 godina, do 25. mi se smučilo.
Danas više cijenim dobrog zanatliju nego dobrog informatičara. Ne umanjujem značaj informatičara, ali kako vrijeme prolazi sve više cijenim nekoga ko radi "rukama", ko fotografiše filmom a ne digitalno itd. Vraćanje korjenima
Da se razumijemo, da sam poljoprivrednik koristio bih digitalno programiran, GPS vođen, kombajn. Sve šta olakša težak i dugotrajan rad u lošim uslovima, pozdravljam.
Ali, više cijenim nekoga ko nožem i dlijetom izrezbari mustru na sjedištu stolice ili površini stolića, nego onoga ko je "izrezbari" kompjuterizovanom, CNC mašinom.
Meni zanat ne znači krajnji rezultat. Znači mi proces. Da se sačuvaju vještine, ne da se dobije proizvod. Proizvod će se brže i lakše dobiti CNC rezbarenjem. Ali, kada umre posljednji koji zna koristiti nož i dlijeto, nestaće jedan cijeli svijet.
A tada, jedna jača solarna oluja i vraćamo se u kameno doba
A nećemo znati u tim uslovima naći hranu i sklonište, morat ćemo ponovo učiti kako preživjeti. Sve praktično znanje smo dali kompjuterizovanim mašinama koje više ne rade. Nama je ostalo samo znanje o šupljiranju, filozofija
- Javier Pena
#2924 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nećeš ni biti živ ako/kada se to i desi, što se toliko sekiraš i stresirašHakiz wrote: ↑05/07/2023 18:23
A nećemo znati u tim uslovima naći hranu i sklonište, morat ćemo ponovo učiti kako preživjeti. Sve praktično znanje smo dali kompjuterizovanim mašinama koje više ne rade. Nama je ostalo samo znanje o šupljiranju, filozofija![]()
-
Hakiz
#2925 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jok ja.Javier Pena wrote: ↑05/07/2023 19:50Nećeš ni biti živ ako/kada se to i desi, što se toliko sekiraš i stresirašHakiz wrote: ↑05/07/2023 18:23
A nećemo znati u tim uslovima naći hranu i sklonište, morat ćemo ponovo učiti kako preživjeti. Sve praktično znanje smo dali kompjuterizovanim mašinama koje više ne rade. Nama je ostalo samo znanje o šupljiranju, filozofija![]()
![]()
Nego, brinem za mlade