Malo si se pogubio, pa ću te potsjetiti, više puta sam ponovio da mi je ovdje glavna stvar to što Komšić drži ovaj govor tzv. "prvoj štutgartskoj brigadi".BHCluster wrote: ↑03/07/2023 16:21Ja stvarno ne znam zasto je tebi ovo sto je Komsic izjavio pljuje po Zapadu, da je rijec o podlom zapadu ili zlom Zapadu. Mozda nisi u stanju da razumijes neke stvari, kazem mozda, nisi ti kriv. Komsic je uputio kritiku i objasnio zasto tako on misli sad ako se tebi to ne svidja tvoja stvar medjutim istinuje rekao ma koliko bolna bila prema tebi to je istina ma koliko ti puta ponovio pljuje/podli/zao Zapad.
Osim toga, u univerzumu u kojem ja živim, kad za nekog kažemo npr. da toleriše genocid, to se smatra za pljuvanje, ne znam kako stoje stvari u tvom paralelnom svemiru.
Odaću ti tajnu zašto mi ovo toliko smeta. Naime, i ja sam se u međuvremenu ispalio, tj. dijasporac sam. Vjerovatno se ne bih ni počešao da je ovaj govor Komšić izvalio negdje u BiH, ali je smiješno i istovremeno žalosno kada to radi na istom tom Zapadu kojeg je pomenuo preko deset puta u patriotski nabijenom govoru, pred ljudima koji se očito ne vraćaju u BiH. Dakle živim u inostranstvu, i poznajem ljude poput ovih koji su Komšićeva štutgartska publika. Iako ih nazivam "prvom štutgartskom", mnoge takve poznajem, i mnogi od njih su mi dragi, uprkos razlikama u mišljenju. Kada ovako vidiš vijesti, može se naslutiti da su njihove emocije podijeljene, i da su zbunjeni, ali tek kada ih dobro upoznaš, shvatiš ono pravo, najžešće značenje riječi "kognitivna disonanca". To su ljudi koji istovremeno mrze Bosnu i pate za njom, istovremeno ne podnose novu domovinu, i cijene ono što im pruža, otišli bi i ostali, nisu nikada potpuno ni otišli ni došli, tako da decenijama nisu ni tamo ni ovamo, totalno rastrgani, u duši podijeljeni, ali dragi ljudi.
To su ljudi koje raskući ova pjesma:
Ja ne očekujem od političara da budu psiholozi, pa da liječe ovaj jaz u ljudima sa pozitivnim porukama nade, ali bi minimalno mogli da ga ne produbljuju, na način na koji to radi ova demagoška baraba.
Kao što sam rekao, da je govor bio u BiH, bolio bi me ćošak, ali Komšić ovdje manipulira emocijama "mojih" ljudi, Bosanaca u inostranstvu, a to mi nije svejedno.