A_A_AKCIJA wrote: ↑01/07/2023 19:53
mirza_15 wrote: ↑01/07/2023 17:32
Igra dobro Trojka. Konstruktivno, spremnost na dijalog i kompromis, uz stalne konsultacije i slušanje savjeta "hambasada" koje sada disciplinuju Dodika i RS-ovce. I ponovo, a vjerovatno po diktatu "hambasada", poziv da se urazume i krenu u provođenje 14 prioriteta ili... A između redova se može iščitati da im iza leđa stoji stariji brat dok RS-u očajnički trebaju pare. Sjajna igra Trojke koju s klupe vode "hambasade".
Što se tiče zakona, jesam li ja prije neki dan napisao ovdje šta će biti, pa poslije to napisala i Alma Čolo, a evo i desilo se uz dodatak izmjene krivičnog zakona dok se forumska SDFA postava kreveljila, podgrijavala atmosferu i govorila mi da sam naivan? Slobodno me, ekipo iz SDFA, zapratite za više savjeta. Sačuvat će vam kredibilitet i živce
Trojka igra jako dobro.
Da su izašli sa sastanka, Mile bi imao alibi. Svi su krivi. Uspjeli su ispasti konstruktivni a da na Miletu ostane stigma i da je nimalo ne razvodne. Nema poziva OHR svim stranama na dijalog i kompromis.
Ovako, podijeljena reakcija je bila jako dobra. Ja bih bio sretniji da su krenula hapšenja, ali je to očito veliki zalogaj ili postoji pravna prepreka da se to uradi. Dopunama zakona smo bliže tome.
Šmitova odluka je dobra. Svi smo očekivali više, da se ne lažemo. Ali dopuna zakona je izgradnja države i sprječavanje da se ovaj slučaj desi ikada u budućnosti. Izmjene zakona ostaju i kad Šmit ode.
Najvažnije, Mile ostaje u ofsajdu. Napravio sranje, nije dobio ništa. Niko se nije primio na tu priču da oko nje pregovara niti se iko prepao. Uspjelo se odigrati da ostane na suhom i da mora povući novi potez. U šahu je, jer taj sljedeći potez mora zadovoljiti krezube glupane glasače i biti jednako ili još više u kontru OHR i Trojke. A to ga stavlja još više između čekića OHR i nakovnja Trojke.
Ili će povući konstruktivan potez i ponovo otvoriti dijalog oko bitnih stvari za njega. Novac prije svega, za koji će morati dobro skinuti gaće.
Dodatan efekt priče je vraćanje digniteta u javni diskurs. Mislim da je reakcija javnosti na Zukanov potez jasna. Nema više jeftinog vrijeđanja. Ostale zabilježeno da se Mile kurčio i da je već sutra dobio po nosu, kao poruka sličnima. Uspio je homogenizirati pro bosansku stranu. Ljudi nisu očajni nego bi mu se svi krvi napili.
Tragedija bosanskog politickog tijela je vise nego ocita. HDZ i SNSD mogu birati one koji ce im vise dati.
Ovu vlast mogu srusiti kad god hoce. Mogu bez Trojke, trojka bez njih ne. Mogu i bez SDA, SDA bez njih ne.
Novac mu je Trojka vec davala, dace opet, samo da ostanu u vlasti. SDA bi ili je radila isto, i ne bi bila nista bolja (ako ne gora).
I najgore od svega sto se moze desiti je da se ubije i ovo malo pluralizma koje postoji.
A sto se Smitove odluke tice - nista novo, sto vec ranije nije vidjeno. Ovi zadnji zakoni doneseni u RS cu zavrsiti kao i zakon o lijekovima. Zakon koji je donijeo VP danas ce biti kao i zakon o genocidu. Postoji, ali ga niko ne primjenjuje. Da nece mozda Kajganic?