Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#14576 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 30/06/2023 15:22 Ne mislim na tu sicu. Vec da pocnu pucati momacke poreze na sve one koji imaju hrpu nekretnina. Eto ti primjer Hadzibajrica i sl. Mislis da ce mu iko ikad oduzeti te nekretnine? Nece nikad. Ali ako bise donio zakon da za svaki treci stan godisnje placas 10.000 KM pa svaki naredni jos vise, stalo bise u kraj mesetarenju sa nekretninama.
Oni sto trebaju donijeti taj zakon imaju tri nekretnine. Sto bi oni donijeli taj zakon? I gdje postoji takav zakon?

Na kraju osnuje firmu i sa firmom kupi te stanove. Kako ces firmi zabraniti da kupuje stanove?
challmander

#14577 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

Ne vidim kako cijene mogu pasti bez neke globalne katastrofe. Ima godina kako se pocelo pricat o nekom padu cijena, a ono desilo se suprotno tj samo se usporio rast.
rikta123

#14578 Re: Cijene stanova All about

Post by rikta123 »

ja sam cuo da ce padati cijene ubrzo.. Ima li neko da je isto cuo?
moimoi

#14579 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 30/06/2023 15:25
moimoi wrote: 30/06/2023 15:22 Ne mislim na tu sicu. Vec da pocnu pucati momacke poreze na sve one koji imaju hrpu nekretnina. Eto ti primjer Hadzibajrica i sl. Mislis da ce mu iko ikad oduzeti te nekretnine? Nece nikad. Ali ako bise donio zakon da za svaki treci stan godisnje placas 10.000 KM pa svaki naredni jos vise, stalo bise u kraj mesetarenju sa nekretninama.
Oni sto trebaju donijeti taj zakon imaju tri nekretnine. Sto bi oni donijeli taj zakon? I gdje postoji takav zakon?

Na kraju osnuje firmu i sa firmom kupi te stanove. Kako ces firmi zabraniti da kupuje stanove?
Sve se to da zakonski regulisati. Zakoni se mogu prepisati oz drugih zemalja. Bogati vani i te kako bivaju oporezovani dodatnim porezima. Pa ne pokusavaju ih dzaba eskivirati, pa bivaju uhvaceni i kaznjeni.
Haris.ba

#14580 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 30/06/2023 15:29 Sve se to da zakonski regulisati. Zakoni se mogu prepisati oz drugih zemalja. Bogati vani i te kako bivaju oporezovani dodatnim porezima. Pa ne pokusavaju ih dzaba eskivirati, pa bivaju uhvaceni i kaznjeni.
Pa imas li neki primjer. Daj nam neki konkretan primjer. Ima li gdje u regionu? U Evropi npr.

Kako se oporezuje neko sa tri nekretnine.
ibizza

#14581 Re: Cijene stanova All about

Post by ibizza »

laserShow wrote: 30/06/2023 14:40
ibizza wrote: 30/06/2023 14:23

Je li da zivimo sa 157 hiljada "protjeranih srba"?
je li to Bosna i Hercegoivna? AKo nije, da odmah rascisimo i neka se cepe braca.
Nije, vidis da vlast u entitetu Rs radi sta zeli, a drzava ne moze nista.
moonca

#14582 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Slovenachko primorje . nekretnine jako skupe. dok se u Istri .moze nachi prostojne.... Sarajevo. ne vjerujem u pad cijena.. kamata niska. . kome treba neka kupuje.. :-)
moonca

#14583 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

.ba wrote: 30/06/2023 15:31 Kako se oporezuje neko sa tri nekretnine.
oduzet che mu jednu i dati beskuchniku :oops: :lol:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#14584 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

ibizza wrote: 30/06/2023 15:33
laserShow wrote: 30/06/2023 14:40

je li to Bosna i Hercegoivna? AKo nije, da odmah rascisimo i neka se cepe braca.
Nije, vidis da vlast u entitetu Rs radi sta zeli, a drzava ne moze nista.
posteno, onda i ne treba uzimati nekretninu u kojoj se ne misli zivjeti (rs)
moimoi

#14585 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 30/06/2023 15:31
moimoi wrote: 30/06/2023 15:29 Sve se to da zakonski regulisati. Zakoni se mogu prepisati oz drugih zemalja. Bogati vani i te kako bivaju oporezovani dodatnim porezima. Pa ne pokusavaju ih dzaba eskivirati, pa bivaju uhvaceni i kaznjeni.
Pa imas li neki primjer. Daj nam neki konkretan primjer. Ima li gdje u regionu? U Evropi npr.

Kako se oporezuje neko sa tri nekretnine.
Imas google pa guglaj- tax on second home. U svakom slucaju nije 3,5 KM po m2
Ukoliko je rentas, placas porez
Ukoliko ti prazna stoji placas kaznu

Nema da kupis 10 stanova u izgradnji pa da im dizes cijenu nakon izgradnje.
laserShow

#14586 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

moimoi wrote: 30/06/2023 15:47 Ukoliko je rentas, placas porez
ako je 2KM po m2, prebacim trosak na zakupca. Simple as that.
moonca

#14587 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Porez na prihod. bez obzira kako je zaradjen.. :zoka:
laserShow

#14588 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

Kako ce mi naplatiit porez na prihod u kesu.. :D Logika stanodavca.. Na 10 renti, 1 placa porez i ima ugovor.
moonca

#14589 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

NIkako.. samo taj kesh ne mozesh u vrechi odnijeti u banku. bar ne u Bosni.. ali moze se 'opet' uloziti u 'neshto'.. :wink:
citroen xm

#14590 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ako će mi država vratiti kamatu na kredit kojim sam kupio drugu ili treću nekretninu, slobodno neka naplati i porez. :kiss:

Plaćam ga i ovako, a plaćam i porez na dobit ako prodam stan. I neko bi da uvede još poreza zato što on smatra da stan u glavnom gradu države ne treba da bude skuplji od 2000 KM i to po mogućnosti u centru. :-)
Haris.ba

#14591 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

moonca wrote: 30/06/2023 16:11 NIkako.. samo taj kesh ne mozesh u vrechi odnijeti u banku. bar ne u Bosni.. ali moze se 'opet' uloziti u 'neshto'.. :wink:
Nisu to ogromne pare da bi se sekirao sto se ne nose u banku. To ide na dnevnu potrosnju, kasnije renoviranje nekretnine....
forumskivojnik

#14592 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

moonca wrote: 30/06/2023 16:11 NIkako.. samo taj kesh ne mozesh u vrechi odnijeti u banku. bar ne u Bosni.. ali moze se 'opet' uloziti u 'neshto'.. :wink:
Itekako :D .
Svaki mjesec ca. 3000 eura na devizni racun bez da te iko pita o porijeklu novca. Sve preko moras imati porijeklo novca.
Za novac koji doneses sa sobom iz inostranstva da ne bi placao veliku proviziju, ako ga uplacujes preko maticne banke, moras prijaviti na granici.
Podignes u svojoj banci, dobijes isplatni list, bankovni izvod, popunis formular sa stranice naseg Ministarstva i prijavis na hrvatskoj iznos novca a na nasoj unos novca i taj novac onda polozis u banku u BiH.

Isto tako nisam bila pitana za porijeklo novca kada sam uplatila 5000KM na moj racun, a koje sam dobila zamjenom eura bez provizije.
Tako da i crkavicu "kes" od rente nekretnine mozes svaki mjesec polagati na racun.
forumskivojnik

#14593 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

rikta123 wrote: 30/06/2023 15:28 ja sam cuo da ce padati cijene ubrzo.. Ima li neko da je isto cuo?
Jesam ja :lol: .
Zato sam i kupila stan kao investiciju, koju po racunici mog ujaka, vec u ljeto 2024 god. mogu prodati skuplje minimalno ca.500KM po m² :D bez da sam i marke u njega morala uloziti. Jos ga moj ujak i renta :oops: .
Nasao penzioner sebi novi hobi.
moonca

#14594 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

forumskivojnik wrote: 30/06/2023 17:44
Svaki mjesec ca. 3000 eura na devizni racun bez da te iko pita o porijeklu novca. Sve preko moras imati porijeklo novca.
Za novac koji doneses sa sobom iz inostranstva da ne bi placao veliku proviziju, ako ga uplacujes preko maticne banke, moras prijaviti na granici.
Podignes u svojoj banci, dobijes isplatni list, bankovni izvod, popunis formular sa stranice naseg Ministarstva i prijavis na hrvatskoj iznos novca a na nasoj unos novca i taj novac onda polozis u banku u BiH.

Isto tako nisam bila pitana za porijeklo novca kada sam uplatila 5000KM na moj racun, a koje sam dobila zamjenom eura bez provizije.
Tako da i crkavicu "kes" od rente nekretnine mozes svaki mjesec polagati na racun.
Ima kombinacija naravno. zavisi i od Banaka ali, ako i sam imash neki biznis . polaganje tog novca neche 'zvoniti' ali neko s prosjechnom platom i mjesechnim uplatama .dodatno.. che biti signal.. :wink: .
. male sume. i onako su za dnevne potrebe ..kao shto i Haris planira :-D
forumskivojnik

#14595 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

moonca wrote: 30/06/2023 18:04

Ima kombinacija naravno. zavisi i od Banaka ali, ako i sam imash neki biznis . polaganje tog novca neche 'zvoniti' ali neko s prosjechnom platom i mjesechnim uplatama .dodatno.. che biti signal.. :wink: .
. male sume. i onako su za dnevne potrebe ..kao shto i Haris planira :-D

Svejedno, pored prosjecne bh place mozes, po zakonu, dodatno raditi i zaraditi odredjenu sumu novca, dio place ne dirati a za dnevne troskove koristiti taj dodatno zaradjeni novac, a da ti financijska ne uleti u kucu.

Tako je i vani, imam prilicno dobru placu koja je maksimalno oporezovana ali zato i prilicno dobijem nazad od povrata poreza na placu (ove god. ca.5000eura sam nazad dobila), dodatno ucestvujem u razvoju jednog medicinskog artikla, svako 2-3 mjeseca sam dio tima kada budem tako dobro placena, za tih par dana, da tu sumu moram oporezovati. I pored toga, na godisnjoj osnovi zaradim nezavidnu sumu novca od tog projekta.
challmander

#14596 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

Sve ovo i dalje moze kod nas jer nema sistema, a itekako se da rijesiti. Samo je fazon, dok se rijesi cijene ce otici u nebo i opet smo na istom.
Akalia

#14597 Re: Cijene stanova All about

Post by Akalia »

Tu pricu “3000eura na devizni racun bez da te iko pita za porijeklo” mozes okaciti macku o rep. Od prosle godine je agencija za bankarstvo BiH donijela svoj novi pravilnik. Izmedju ostalog ne moze se otvoriti racun tek tako, moze u dvije tri banke jos uvijek. Takodjer, mogu ti traziti porijeklo na bilo koju sumu za koju oni pozele. Na racun mi je leglo u dva mjeseca 4.000e ukupno. Eto njih zovu.. na moje pitanje, odakle sad to? Zar nije da se moze polagati do neke sume, kazu bilo, proslo, novi pravilnik.

Za sve sto ne mozes pravdati, imaju obavezu da te prijave poreznoj inspekciji. Bilo devizni ili domaci racun.. tako da nemojte pricati gluposti.
Ajs_Nigrutin

#14598 Re: Cijene stanova All about

Post by Ajs_Nigrutin »

Nemojte truniti temu bezveze, držite se tematike. :kiss:
forumskivojnik

#14599 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

Akalia wrote: 30/06/2023 22:18

Tu pricu “3000eura na devizni racun bez da te iko pita za porijeklo” mozes okaciti macku o rep. Od prosle godine je agencija za bankarstvo BiH donijela svoj novi pravilnik. Izmedju ostalog ne moze se otvoriti racun tek tako, moze u dvije tri banke jos uvijek. Takodjer, mogu ti traziti porijeklo na bilo koju sumu za koju oni pozele. Na racun mi je leglo u dva mjeseca 4.000e ukupno. Eto njih zovu.. na moje pitanje, odakle sad to? Zar nije da se moze polagati do neke sume, kazu bilo, proslo, novi pravilnik.

Za sve sto ne mozes pravdati, imaju obavezu da te prijave poreznoj inspekciji. Bilo devizni ili domaci racun.. tako da nemojte pricati gluposti.

Ja u aprilu bila 1 sedmicu u BiH, donijela 5000eura sa sobom koje nisam na granici prijavila, imala samo isplatnicu i izvod iz banke sa sobom, 2500 eura zamijenio mi komsija jer im je trebalo deviza za godisnji, 2500 eura skupa sa ovim KM-ovima polozila u moju banku, u Sarajevu, na moje racune. Prilazem uz eure ovu isplatnicu iz de. banke i izvod i sluzbenik mi jednostavno rece na ovaj iznos ne treba nam dokaz o porijeklu novca. Sve sto je preko 3000eura mora imati dokaz o porijeklu.
garankich

#14600 Re: Cijene stanova All about

Post by garankich »

Ako sam uzgajao ovce 10 godina ,i od njihove prodaje zaradio 40k maraka ,ostatak novca za stan finansiram iz kredita , kako da fuckin dokažem porijeklo novca prilikom kupovine
Post Reply