noimenko2 wrote: ↑25/06/2023 17:43
konoplja wrote: ↑25/06/2023 17:01
Ma ja. Najlakse je tako. Bez pretjeranog razmisljanja. Samo daj ovo sto sam vec zamislio i vozi. Sta god da se dogodi rijesiti cemo to usput. Ali zanimljivo je da na neke stvari gledas kao "jednostavne probleme", a ne zelis da rjesavas nesto sto bi bilo komplicirano jel.
Koji su to jednostavni i konkretni problemi medicinskih pregleda?
Kako si zamislio da izgleda promjena dokumenata?
Izvoli pa citaj:
https://soc.ba/rozi-izvjestaj-2023-godi ... rcegovini/
Hvala. Evo upravo procitah taj Rozi Izvjestaj 2023. Sarajevskog otvorenog centra. Nisam dobio odgovore koje sam trazio, niti sam mnogo toga novog naucio. Sa svim sam vec manje-vise bio upoznat, ali sad sam to ipak jasnije i konkretnije konceptualizirao. Dobra nova informacija koju sam naucio citajuci izvjestaj je da koristimo
pravo na samoodredjenje za self-ID.
Uglavnom, nadlezni organi nemaju jasan okvir rada i upute za sta ciniti kad su u pitanju trans osobe, pa se izmedju sebe dodaju i delegiraju bez rezultata. S druge strane, trans osobe i Sarajevski otvoreni centar moraju da sa razumnim zahtjevom (pravo na zdravstvenu skrb) krijumcare pseudoznanstvenu glupost promjene spola.
Fakat je nevjerovatno koliko je njima bitna ta mogucnost da promijene spol u licnim dokumentima. Mogu na svasta pristati i svasta dozvoliti, ali ovu glupost ne. Naucni konsensus je da ljudi ne mogu promijeniti spol. Mi nismo sekvencijalni hermafroditi. Stoga je ovo crta preko koje ne zelim preci.
Katastrofalne posljedice po drustvo bi prihvacanje ovoga imalo. Podsjeca me na price ljudi o zivotu u Sovjetskom Savezu gdje svi znaju da nesto ne stima i da ono sto govore nije istina, ali nitko nece da to kaze jer je kljucno da se nastavi podupirati mit o dobrom zivotu u drzavi i njenoj moci.
Ako zelite tom cestom putovati, slobodno vi, izvolite, ja necu jer ta cesta je poplocana lazima.
Kako god, ovo insistiranje na promijeni spola je zabrinjavajuce jer postoje sasvim dobre i razumne alternative. Cinjenica da se one ne uzimaju u razmatranje i da se o njima ne razgovara u kombinaciji sa propagacijom pseudoznanosti promijene spola mi ukazuje na to da je ovdje rijeci o dogmi.