Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#6776 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

nepass1 wrote: 25/06/2023 00:38
mali_balon wrote: 24/06/2023 22:57

Ma zajebajem se ja 5min u vomaxu i moram na kisik :D
Ovo je bilo ono vruce je krenucemo lagano prvi km 5:00 pace, 10km 52 minute e onda je bilo bogu dusu bog je nece :D

I fakat mislim ko zeli da gubi kile a da ne pazi toliko ishranu trcanje je najbolji nacin, ne mislim na jogging vec fakat trcanje. Za oblikovanje tjela ok bodywight i tegovi i fitness opcenito.
Jes tesko krenuti i nakaniti se, jebeno je i 5km istrcati na pocetku ali kasnije se to uhoda. I bar ja vecu satisfakciju vidim u trcanju nego na fitnessu, vidi se napredak i daje taj psiholoski momenat da nastavis sa treningom.
Ja sam jesenas istrcao prvi put 16km i tri sata sam kuci lezao nepomicno, nisam mogao vode da se napijem. Sad ujutro ustanem i odradim 20km dodjem kuci tus i izadjem napolje kao da sam tek ustao.
A sad ima i ovih skola trcanja gdje uvjek imas nekog skim mozes trcati da ne bude monotono.
Da da trcanje, tu se odvajaju djevojcice od muskaraca...prvo i njabitnije mentalna snaga, mentalno moras biti jak da krenes trcati i nastavis kad dodje kriza....mentalno moras biti jak da nastavis kada dodje trenutna kriza, kada tjelo govori stani odmori a mozak govori mozes jos...e kad ti mozak kaze dosta je tab padas :mrgreen: ....bitan je tempo, bitno je skontati koji tempo odgovara, i kako sam rekao biti uporan...kondicija i sve ostali benefiti ce doci...
Prije rata sam bio aktivan atleticar u drugom nekom univerzumu gdje je bila furka biti planinar i trkac...od jarana stari bio maratonac pa nas povede da trcimo...jbga a mi jebivjetri ond 16g 17g tad smo isli na trke 10 15 18 km....
Alles-Tamam

#6777 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Alles-Tamam »

Prvi mjesec mrsavljenja je prosao.
Rezultati su ovi
Image
Image
Image

7 kila.
Negdje polovinom mjeseca Sam poceo sa intermittent fasting jer svakako ne jedem nikada prije 12 ujutro, Vecinom je to tek oko 2 ili 3,tako da mi je lagano bilo to isprobati.
Za sada Sam vise nego zadovoljan, ako odem na 90 pocetkom Augusta bilo bi Odlicno :thumbup:
Idemedosumom

#6778 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Idemedosumom »

@nepass1

Kako nutricionisti današnjice na zapadu kažu: "You can't outrun a bad diet".

Ovo se povotovo odnosi na one među nama, koji smo želudce nekada "razvalili", pa i iz dosade možemo hiljade kalorija unijeti nabrzinu.
janje_

#6779 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by janje_ »

Alles-Tamam wrote: 25/06/2023 10:09 Prvi mjesec mrsavljenja je prosao.
Rezultati su ovi
Image
Image
Image

7 kila.
Negdje polovinom mjeseca Sam poceo sa intermittent fasting jer svakako ne jedem nikada prije 12 ujutro, Vecinom je to tek oko 2 ili 3,tako da mi je lagano bilo to isprobati.
Za sada Sam vise nego zadovoljan, ako odem na 90 pocetkom Augusta bilo bi Odlicno :thumbup:
Ne znam oko ove metode nista, ali 7kg za mjesec nije zdravo za tvoj organizam.
Alles-Tamam

#6780 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Alles-Tamam »

janje_ wrote: 25/06/2023 11:30
Alles-Tamam wrote: 25/06/2023 10:09 Prvi mjesec mrsavljenja je prosao.
Rezultati su ovi
Image
Image
Image

7 kila.
Ne znam oko ove metode nista, ali 7kg za mjesec nije zdravo za tvoj organizam.
Da Sam vec dugo na dijeti ne bi sigurno bilo zdravo, Ali na pocetku je to dosta vode, sto se vidi i po grafikonu da je na pocetku broj na vagi mnogo brze isao prema dole.
Zbog toga i kazem, ako naredni mjesec skinem 4 kile bilo bi Odlicno. Ipak prije da ce to biti nekih 500 do 800 grama sedmicno.
janje_

#6781 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by janje_ »

Alles-Tamam wrote: 25/06/2023 11:36Ipak prije da ce to biti nekih 500 do 800 grama sedmicno.
To je vec zdravo.
nepass1

#6782 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

Idemedosumom wrote: 25/06/2023 10:27 @nepass1

Ovo se povotovo odnosi na one među nama, koji smo želudce nekada "razvalili", pa i iz dosade možemo hiljade kalorija unijeti nabrzinu.
A dobro ko je otisao u helac mora onda i hranu pripaziti, ja nikad nisam bio nesta debeo. Max 93kg sad sam na 80kg i trudim se da drzim tu tezinu, da ne odem ispod. Trcanjem sam skinuo 6kg. Jedem dosta vise, ne pazim nikako ishranu ide sve. Volio bih ustvari da imam 85kg. Sad mi je problem izdrzljivost, nemam zaliha da trosim dok trcim pa me umor savlada. Mogu nekih 2,5h trcati i tu je kraj
mali_balon

#6783 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

Idemedosumom wrote: 25/06/2023 10:27 @nepass1

Taj sam, jos dodaj da zbog posla (sofer) isharana u ku...
Ali evo 15kg sam skinuo, jos kad bi pazio sa ishranom bilo bi to jos nize....hljeba pojedem 2 kriske...ne jedem iza 18:00....slatko skoro nikako....gazirano osim pokoje pive :mrgreen: nikako....jos 20kg i bit ce ok...
Ali poceo sam vjezbati vise zbog kondicije i ledja...poceo sam hiperventilirati na 5oj stepenici....odnio vrag salu i lagano
Kako sam pisao treba se naci u vjezbama, ne pretjerivati, lagano poceti, zadati sebi neke ciljeve i polako...ako se ima para i vremena danas se ima uzeti i trener koji napravi plan prehrane i vjezbi i bude "gonic" na treningu....
Treba se samo pokrenuti i biti uporan...a ne kupimo ful opremu odemo 3x u teretanu ili odtrcimo 10ak dana i gotovo....
Isto kao i kod prestanka pusenja sve je u glavi...kad se u galvi sve poslozi lako je doci do rezultata ako hocete zdrave rezulate i zdravo tijelo...ako necete ima razne hemije smrsa se za 2 mjseca po 20 30 kila
Snake Eyes

#6784 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Snake Eyes »

Valja oteti svom tijelu ono što je mukotrpno štekao.
Sanjarko

#6785 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanjarko »

Nemojte se igrati s hemijom. Ja sam davno malo popio neki preparat za debljanje, mi mislili neki med da je bio, ali k*rko, nije, nego preparat i s 75 kg se udebljam na skoro 100 kg za kratko vrijeme. Možda za mjesec ili dva.

Davno je to bilo, ne ponovilo se.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6786 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Nešte vjerovati al jedna jabuka navečer, neoguljena, naravno dobro oprana. To te pročisti a i umanji glad. Doduše poslije večernjeg treninga, popijem čašu surutke ili cedevite. Voda ne moze da utoli žeđ, mora nešto jako jer sam sav mokar i mrtav umoran. Zaspim ko beba. 95kg, jedem normalno al sto zdraviju hranu. Nekad se počastim manjom picom il krompirušom i zeljanicom. I dalje ne jedem i ne pijem slatko, gazirano, brzu hranu, crveno meso, bijelo brašno, kafu, alkohol itd. Znači potpuni zdravljak,nekad al baš nekad prekršim pravilo i znate šta se desi. Počne me boliti želudac il mi je mučnina.
Sad rijetko treniram dva puta dnevno al ipak treniram svaki dan. Ako sam u poslu nadjem bar pola sata za trening.
Uglavnom odrzavam ovu kilažu i ne idem da dobijam mišiće, prosto star sam ja za bodibildinga i mišičavo tijelo. Nedaju kosti više.
Moj plan je skoro ispunjen, kažem skoro jer sam bio zacrtao na 85kg al se vidjelo da to mi ne stoji, izgledam sa 90kg premršavo, ispijeno i starački. To je za mlađe.
Ja sam prezadovoljan i osjećam se koda sam dobio titulu na olimpijadi. Nemoj te odustajati. Upalite sklopku u glOvi i huuraaa.Sretno.
nepass1

#6787 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

Jabuke navecer nisu zdrave za zube
pici

#6788 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

nepass1 wrote: 25/06/2023 18:39 Jabuke navecer nisu zdrave za zube
Mah ništa nevalja previše. Nisam rekao da treba pojest kilo jabuka, već jednu.

Sedam razloga zbog kojih svaki dan treba pojesti jabuku: Živci, srce, pluća...

Produžuju sitost
'Daleko od očiju, daleko od srca' vrijedi i za slatkiše, grickalice i druge predmete žudnje koji kvare izgled i zdravlje. Stoga ako je vaša novogodišnja odluka izbaciti nezdrave šećere koji se pretvaraju u masne jastučiće,slatkiše zamijenite jabukama.

Stavite ih na vidljivo mjesto, bilo doma ili na poslu – i tijelo će vam biti zahvalno jer ćete ga nahraniti vlaknima i opskrbiti vodom. Jabuke produljuju sitost i smanjuju želju za kaloričnom hranom jer ne izazivaju brzi rast, a potom i pad šećera. Osim toga, i zubi će biti ljepši i zdraviji.

Smiruju i opuštaju
Kvercetin je snažan prirodni antioksidans iz skupine bioflavonoida, a osim u namirnicama kao što su luk i češnjak, nalazi se i u jabukama. Taj saveznik dobrog zdravlja koji neutralizira slobodne radikale djeluje zaštitno i na živčani sustav jer smiruje napetost, a prema istraživanjima, može pomoći protiv straha i anksioznosti.

Snažan imunitet
Dobar imunitet prva je linija obrane od bolesti, a u vrijeme pandemije postao je važniji nego ikada. Jabuke jačaju imunitet ponovno zahvaljujući kvercetinu. Kako biste iskoristili sve potencijalne dobrobiti, nemojte guliti koru, naravno ako se radi o provjerenim, domaćim jabukama. Osim što jača imunitet, taj antioksidans djeluje i protiv upala.

Štite srce i krvne žile
Jabuke su itekako poželjne na jelovniku za zdravlje srca i krvnih žila. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka na dan smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti, ali i opasnost od ugrušaka i moždanog udara.

Flavonoidi u jabukama povezani su s čak 20 posto manjim rizikom od moždanog udara. Zahvaljujući vlaknima jabuke su odlična namirnica za smanjivanje lošeg kolesterola, što je dodatni plus za zdravlje srca, piše Pun kufer.

Probava u ravnoteži
Zdravlje crijeva ključno je za cjelokupno stanje organizma. Imate li problema s bolovima u želucu, nadutosti ili zatvorom, provjerite da uzrok ne leži u crijevima. Srećom, jabuke sadrže pektin, blagotvorni probiotik koji je izrazito koristan za zdravu probavu.

Za zdrava pluća
Jabuke pomažu i u borbi protiv raka. Osobito se preporučuju pušačima, kao prevencija protiv raka pluća. Fitokemikalije i vlakna u jabukama imaju antioksidativni učinak koji ima zaštitno djelovanje i protiv astme.

Brane od dijabetesa
Samo jedenje nekoliko jabuka sedmično može smanjiti opasnost od dijabetesa tipa 2. Studije su pokazale da su oni koji su jeli jabuke svaki dan smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 28 posto u usporedbi s onima koji su ih preskočili.
mali_balon

#6789 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

Ja kad vozim, tj kad sam na poslu i nemam vremena da stanem, doruckujem jabuku i saku dvije kikirikja ili oraha ili badema ili pekan oraha i zasiti me meni dosta
nepass1

#6790 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

Ne valja navecer (pred spavanje) nije da ne valja jabuka dvije tri
mali_balon

#6791 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

A ako sam jeo oko 17:00 normalan obrok...i oko 20:00 m naumpadne neka glupost, slatko ili neka grickalica...uzmem jabuku, na spavanje cu oko 11 12...moze li tako....ili i to ne valja...znam da jabuke nekada tesko "padnu" na zeludac...
Svakakl sam se odvikao bilo kakvog jela prije spavanja, ako mi se desi da jedem pa u roku 1h odem na spavanje isto da sam pojeo 1kg zeljeza
pici

#6792 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

mali_balon wrote: 26/06/2023 08:26 A ako sam jeo oko 17:00 normalan obrok...i oko 20:00 m naumpadne neka glupost, slatko ili neka grickalica...uzmem jabuku, na spavanje cu oko 11 12...moze li tako....ili i to ne valja...znam da jabuke nekada tesko "padnu" na zeludac...
Svakakl sam se odvikao bilo kakvog jela prije spavanja, ako mi se desi da jedem pa u roku 1h odem na spavanje isto da sam pojeo 1kg zeljeza
A nemoras jabuku, uzmi bilo koju voćku il grickaj mrkvu. Inace jabukovo sirce je najbolje za skidanje sala. Ujutro manja šoljica i to je to. Nema potrebe za jabukom. Meni jabuka legne super, naviko sa se. Upocetku je bilo povuci potegni, znalo me i protjerat u WC.
rikta123

#6793 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by rikta123 »

Bolje da ljulja nego da zulja :)
pici

#6794 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

A ne mozes ljudima ugoditi. Jbte, ne mogu ovo, ne smijem ono, nevalja pred spavanje, nije dobro izjutra, popodne tesko legne, imam kurje oko. To su sve izgovori i otpori prema novom sistemu ishrane ili fizickoj aktivnosti. Ja imam srcanu anurizmu i vratnu diskus herniju. Ova dva dana sam bio lezo od bolova al me to nije sprijecilo da uradim 100 sklekova, pola sata bicikla i trbusne vjezbe. Juce rizu samo jeo i navece jabuku. Jutros malo dosao sebi, gladan ko vuk i uzmem cetri kriske sirnog namaza sa pilecim prsima. Ledja me odvalise al cu da uradim ako nista trbusnjake pa makar crko.
mali_balon

#6795 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

pici wrote: 26/06/2023 09:53
mali_balon wrote: 26/06/2023 08:26 A ako sam jeo oko 17:00 normalan obrok...i oko 20:00 m naumpadne neka glupost, slatko ili neka grickalica...uzmem jabuku, na spavanje cu oko 11 12...moze li tako....ili i to ne valja...znam da jabuke nekada tesko "padnu" na zeludac...
A nemoras jabuku, uzmi bilo koju voćku il grickaj mrkvu. Inace jabukovo sirce je najbolje za skidanje sala. Ujutro manja šoljica i to je to. Nema potrebe za jabukom. Meni jabuka legne super, naviko sa se. Upocetku je bilo povuci potegni, znalo me i protjerat u WC.
Zato je ne uzimam vise jabukovo sirce, pio radi masnoce u krvi...supena kasina na 2dl vode....jarane bukvalno pisanje na supak...nisam danim smio prnut a da nisam na wc solji :mrgreen:
I meni jabika legne ko budali samar...bolje od banane ili bilo cega drugog
Filter

#6796 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Filter »

:lol: :lol: idi jbse tamo balone mali, bas se ismijah.
pici

#6797 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Uglavnom da sumiramo.

Image

Evo uradio trbusnjake, roller točak 100 kom, bucice 30 dizanja, ruski twist 30 kom, pola sata biciklo 2 brzina, 100 sklekova, mokar ko ćep. Stisno zube i odradio.

:thumbup: prava istina. Ljudina.
mali_balon

#6798 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

6km trke i 45min utega dosta za danas
pici

#6799 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

mali_balon wrote: 26/06/2023 13:12 6km trke i 45min utega dosta za danas
:thumbup: samo guraj. Nemoj previse radi upale mišića a i možeš se nepravilnom vježbom povrijediti. To se meni desilo. Ne forsiraj mnogo i nema vježbe bez litar znoja, to da svi znaju.
mali_balon

#6800 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

pici wrote: 26/06/2023 13:39
mali_balon wrote: 26/06/2023 13:12 6km trke i 45min utega dosta za danas
:thumbup: samo guraj. Nemoj previse radi upale mišića a i možeš se nepravilnom vježbom povrijediti. To se meni desilo. Ne forsiraj mnogo i nema vježbe bez litar znoja, to da svi znaju.
Znoj mi guzove izjeo
Post Reply