Molim lijepo.
I ja sam, ali su ponuđači, očito, ostavili rezervu (neko veću, neko manju) za e-aukciju.
Da ja tebe pitam: do kuda se došlo sa isporukom 4 Senatora za MUP Tuzlanskog Kantona?
Molim lijepo.
Ne pričam ja za ovaj sad tender, očigledno mu je nešto falilo pa je propao. Pričam o prethodnih 3-4 tendera, nabavke vodenih topova i borbenih oklopnih vozila. Propalo sve.Seawolf wrote: ↑21/06/2023 05:21Zahtjevana tehnička specifikacija objavljena u prvom tenderu je dobila pohvale i od ponuđača i od međunarodne stručne javnosti, kao jasna, sveobuhvatna, precizna i detaljna.
Problem je bio što je budžet za nabavku premalen za takvu zahtjevanu tehničku specifikaciju, a obzirom na sadašnje cijene, pa su obje ponude bile preskupe.
Roshel Senator za MUP KS kao i MUP TK"Mi smo u ovogodišnjem budžetu predvidjeli više od 20 miliona KM za kapitalna ulaganja u ove svrhe. Prva nabavka se odnosi na tri ovakva vozila, a uskoro slijedi kupovina još dva. U planu je nabavka još pet ovakvih vozila, što bi u konačnici značilo deset oklopnih vozila".

Ukoliko kanađani ispoštuju ugovor vozila bi trebala biti u BiH do kraja ovog mjeseca.
U vježbi su, pored pripadnika 2. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH i Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, učestvovali i pripadnici EOD tima (Tim za uništavanje mina i neekspolodiranih ubojitih sredstava) i helikopterske snage OS BiH, kao i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Unsko-sanskog kantona.

GOLDZEN wrote: ↑22/06/2023 14:30Roshel Senator za MUP KS kao i MUP TK"Mi smo u ovogodišnjem budžetu predvidjeli više od 20 miliona KM za kapitalna ulaganja u ove svrhe. Prva nabavka se odnosi na tri ovakva vozila, a uskoro slijedi kupovina još dva. U planu je nabavka još pet ovakvih vozila, što bi u konačnici značilo deset oklopnih vozila".
![]()

Po meni, ovo je katastrofalan ishod, potpuno amaterski.
Što se ponuđenih helikoptera, u suštini svejedno je da li je AW139 ili Bell 412, oba su iskoristiva u svim vremenskim uslovima u i oko Sarajeva, i eksploataciju oba može sebi priuštiti MUP KS.(3) Postupci, uslovi, zahtjevi, definicije pojmova, izuzeci i ostala bitna pitanja u vezi s dodjelom
ugovora u oblasti odbrane i bezbjednosti urediće se pravilnikom, koji donosi Savjet ministara BiH
na predlog Agencije.
(4) Ugovori u oblasti odbrane i bezbjednosti iz stava (3) ovog člana odnose se na nabavku:
a) vojne opreme, uključujući bilo koji njen dio, sastav i/ili sklop;
b) bezbjednosno osjetljive opreme, uključujući bilo koji njen dio, sastav i/ili sklop;
c) radova, robe i usluga direktno povezanih s opremom iz tač. a) i b) ovog stava za bilo koji i za
sve elemente njenog trajanja;
d) radova i usluga za izričito vojne namjene;
e) bezbjednosno osjetljivih radova i bezbjednosno osjetljivih usluga
Ovaj plan MUP KS sa ovim vozilima mi se sviđa, ima glavu i rep.GOLDZEN wrote: ↑22/06/2023 14:30Roshel Senator za MUP KS kao i MUP TK"Mi smo u ovogodišnjem budžetu predvidjeli više od 20 miliona KM za kapitalna ulaganja u ove svrhe. Prva nabavka se odnosi na tri ovakva vozila, a uskoro slijedi kupovina još dva. U planu je nabavka još pet ovakvih vozila, što bi u konačnici značilo deset oklopnih vozila".
![]()
Kako koji dio vjeruj. Neki se objekti sada renoviraju, treba uskoro da započne potpuno renoviranje rasvjete u kasarni i tek su skoro očistili šipražje i ostrugu oko ograde na drugom ulazu. Mogu reći da je ograda definitivno poznavala bolje dane na nekim mjestima.
Ne postoji ništa niti tajno niti bezbjednosno osjetljivo, niti u konstrukciji, niti u opremi helikoptera koji se nabavlja.ins wrote: ↑23/06/2023 18:16Po meni, ovo je katastrofalan ishod, potpuno amaterski.
Javio se Leonardo direktno, i poznavajući poslovanje tih firmi, nema šanse da će na ponovljeni tender poslati ponudu.
Meni je neobjašnjiv pokušaj MUP KS da helikoptere, specijalna vozila i ostalu opremu nabavlja po ZJN, jer sam zakon o javnim nabavkama BiH po ugledu na EU predviđa izuzeće kada je je vojna i policijska oprema u pitanju, a isto to rade i druge agencije, kao da žele da imaju izgovor zašto poništavaju nabavke!![]()
ZJN nakon najnovijih izmjena kaže:
Što se ponuđenih helikoptera, u suštini svejedno je da li je AW139 ili Bell 412, oba su iskoristiva u svim vremenskim uslovima u i oko Sarajeva, i eksploataciju oba može sebi priuštiti MUP KS.(3) Postupci, uslovi, zahtjevi, definicije pojmova, izuzeci i ostala bitna pitanja u vezi s dodjelom
ugovora u oblasti odbrane i bezbjednosti urediće se pravilnikom, koji donosi Savjet ministara BiH
na predlog Agencije.
(4) Ugovori u oblasti odbrane i bezbjednosti iz stava (3) ovog člana odnose se na nabavku:
a) vojne opreme, uključujući bilo koji njen dio, sastav i/ili sklop;
b) bezbjednosno osjetljive opreme, uključujući bilo koji njen dio, sastav i/ili sklop;
c) radova, robe i usluga direktno povezanih s opremom iz tač. a) i b) ovog stava za bilo koji i za
sve elemente njenog trajanja;
d) radova i usluga za izričito vojne namjene;
e) bezbjednosno osjetljivih radova i bezbjednosno osjetljivih usluga
Nama je problem odbijanje MUP FBiH i FUP da kupi barem 2, ako ne i 3, helikoptera upravo ove veličine