Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seawolf

#9051 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Seawolf »

GOLDZEN wrote: 21/06/2023 11:31
Seawolf wrote: 21/06/2023 11:15
412EPX je bio nešto malo (između 1% i 1,5%) jeftiniji od AW139.

No, bila je predviđena i e-aukcija, tako da bi konačne cijene bile nešto niže, ali i dalje puno iznad budžeta.
Interesantno, hvala za odgovor. Očekivao sam (iz nekog razloga..) i malo veću razliku u cijenama između te dvije ponude.
Molim lijepo.

I ja sam, ali su ponuđači, očito, ostavili rezervu (neko veću, neko manju) za e-aukciju.

Da ja tebe pitam: do kuda se došlo sa isporukom 4 Senatora za MUP Tuzlanskog Kantona?
liyf

#9052 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

Seawolf wrote: 21/06/2023 05:21
lavi wrote: 21/06/2023 04:10 hajde mi prvo akobogda da fino tender objavimo, da bude fin, tačan, čitljiv, pa onda da razmišljamo šta ćemo uzeti. MUP KS je po tenderima do sad trebao biti jači od njemačkog bundespolizeia
Zahtjevana tehnička specifikacija objavljena u prvom tenderu je dobila pohvale i od ponuđača i od međunarodne stručne javnosti, kao jasna, sveobuhvatna, precizna i detaljna.

Problem je bio što je budžet za nabavku premalen za takvu zahtjevanu tehničku specifikaciju, a obzirom na sadašnje cijene, pa su obje ponude bile preskupe.
Ne pričam ja za ovaj sad tender, očigledno mu je nešto falilo pa je propao. Pričam o prethodnih 3-4 tendera, nabavke vodenih topova i borbenih oklopnih vozila. Propalo sve. :)
GOLDZEN

#9053 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

"Mi smo u ovogodišnjem budžetu predvidjeli više od 20 miliona KM za kapitalna ulaganja u ove svrhe. Prva nabavka se odnosi na tri ovakva vozila, a uskoro slijedi kupovina još dva. U planu je nabavka još pet ovakvih vozila, što bi u konačnici značilo deset oklopnih vozila".
Roshel Senator za MUP KS kao i MUP TK

Image
Last edited by GOLDZEN on 22/06/2023 14:36, edited 1 time in total.
GOLDZEN

#9054 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Seawolf wrote: 21/06/2023 11:34
GOLDZEN wrote: 21/06/2023 11:31

Interesantno, hvala za odgovor. Očekivao sam (iz nekog razloga..) i malo veću razliku u cijenama između te dvije ponude.
Molim lijepo.

I ja sam, ali su ponuđači, očito, ostavili rezervu (neko veću, neko manju) za e-aukciju.

Da ja tebe pitam: do kuda se došlo sa isporukom 4 Senatora za MUP Tuzlanskog Kantona?
Ukoliko kanađani ispoštuju ugovor vozila bi trebala biti u BiH do kraja ovog mjeseca.
Seawolf

#9055 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Seawolf »

GOLDZEN wrote: 22/06/2023 14:34
Seawolf wrote: 21/06/2023 11:34
Molim lijepo.

Ukoliko kanađani ispoštuju ugovor vozila bi trebala biti u BiH do kraja ovog mjeseca.
Koliko ja znam, ugovor je dobila domaća firma, prema tome na Kanađanima nema nikakve odgovornosti.
GOLDZEN

#9056 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

U pravu si
archi_a

#9057 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, kasarna Rajlovac
Doček delegacije pred polazak u Bihać
Image

Image

Image

Image
archi_a

#9058 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, kasarna Bihać
U vježbi su, pored pripadnika 2. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH i Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, učestvovali i pripadnici EOD tima (Tim za uništavanje mina i neekspolodiranih ubojitih sredstava) i helikopterske snage OS BiH, kao i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Unsko-sanskog kantona.
Image

Image

Image

Image
Mrvice_ba

#9061 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Mrvice_ba »

Dobri senatori
archi_a

#9062 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, Centar za borbenu obuku Manjača
Pripadnici OS BiH u zajedničkoj obuci sa pripadnicima 173. Padobranske brigade U.S.Army

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Mrvice_ba

#9063 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Mrvice_ba »

Kako dodjose izdajnici, novi senatori, vece plate, uskoro helikopteri. Zamislite sta bi bilo da su ostale velike patriote.
liyf

#9064 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 22/06/2023 14:30
"Mi smo u ovogodišnjem budžetu predvidjeli više od 20 miliona KM za kapitalna ulaganja u ove svrhe. Prva nabavka se odnosi na tri ovakva vozila, a uskoro slijedi kupovina još dva. U planu je nabavka još pet ovakvih vozila, što bi u konačnici značilo deset oklopnih vozila".

Image
Image
ne daj Bože. Dalje od Sarajeva, dajte nam medvjedmačku.
liyf

#9065 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

Ili još bolje? Medvjeda!
Image
archi_a

#9066 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, kasarna i aerodrom “Dubrave”
Pripadnici OS BiH u zajedničkoj obuci sa pripadnicima 173. Padobranske brigade i 1-91 konjičkog puk-a U.S.Army. “Vazdušni transport i operacije u zoni slijetanja”

Image

Image

Image

Image

Image
ins

#9067 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by ins »

GOLDZEN wrote: 21/06/2023 10:52

Ko je na kraju dao ekonomski prihvatljiviju ponudu?

No, bila je predviđena i e-aukcija, tako da bi konačne cijene bile nešto niže, ali i dalje puno iznad budžeta.
Po meni, ovo je katastrofalan ishod, potpuno amaterski.

Javio se Leonardo direktno, i poznavajući poslovanje tih firmi, nema šanse da će na ponovljeni tender poslati ponudu.

Meni je neobjašnjiv pokušaj MUP KS da helikoptere, specijalna vozila i ostalu opremu nabavlja po ZJN, jer sam zakon o javnim nabavkama BiH po ugledu na EU predviđa izuzeće kada je je vojna i policijska oprema u pitanju, a isto to rade i druge agencije, kao da žele da imaju izgovor zašto poništavaju nabavke! :run:

ZJN nakon najnovijih izmjena kaže:
(3) Postupci, uslovi, zahtjevi, definicije pojmova, izuzeci i ostala bitna pitanja u vezi s dodjelom
ugovora u oblasti odbrane i bezbjednosti urediće se pravilnikom, koji donosi Savjet ministara BiH
na predlog Agencije.
(4) Ugovori u oblasti odbrane i bezbjednosti iz stava (3) ovog člana odnose se na nabavku:

a) vojne opreme, uključujući bilo koji njen dio, sastav i/ili sklop;

b) bezbjednosno osjetljive opreme, uključujući bilo koji njen dio, sastav i/ili sklop;

c) radova, robe i usluga direktno povezanih s opremom iz tač. a) i b) ovog stava za bilo koji i za
sve elemente njenog trajanja;

d) radova i usluga za izričito vojne namjene;

e) bezbjednosno osjetljivih radova i bezbjednosno osjetljivih usluga
Što se ponuđenih helikoptera, u suštini svejedno je da li je AW139 ili Bell 412, oba su iskoristiva u svim vremenskim uslovima u i oko Sarajeva, i eksploataciju oba može sebi priuštiti MUP KS.

Nama je problem odbijanje MUP FBiH i FUP da kupi barem 2, ako ne i 3, helikoptera upravo ove veličine
Last edited by ins on 23/06/2023 18:17, edited 1 time in total.
ins

#9068 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by ins »

GOLDZEN wrote: 22/06/2023 14:30

Image
Ovaj plan MUP KS sa ovim vozilima mi se sviđa, ima glavu i rep.

Vjerovatno će i FUP dobiti ista 4 komada Roshela, i ako MUP USK, HNK i ZDK kupe po 2 ili 4 komada, to će biti sasvim OK za narednih 20 godina... :bih:
Last edited by ins on 23/06/2023 18:21, edited 1 time in total.
ins

#9069 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by ins »

Baza Dubrave vrlo uredno izgleda :thumbup:

A malo je reći da su zajedničke vježbe sa US Army i USAF kontinuirane, doslovno svake sedmice ima nešto :bih: :bih: :bih:
ins

#9070 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by ins »

Jačanje Federalne uprave policije Federalnog MUP-a u fokusu rada Vlada FBiH

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić boravio je danas u službenoj posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova gdje su ga dočekali ministar Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić.

Na sastanku je konstatovano kako je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova započelo aktivnosti na izradi novog Zakona o policijskim službenicima u FBiH, Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, te da je fokus stavljen na kolektivni ugovor kojim se regulišu prava uposlenika.

Predstavnici Saveza sindikata policije i uposlenika u MUP-ovima u Federaciji BiH istakli su kako predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti i sindikati moraju biti partneri koji će zajedničkom saradnjom raditi na poboljšanju uslova rada policijskih službenika, državnih službenika i namještenika zaposlenih u MUP-ovima, te da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu s ministrom Isakom prepoznalo probleme i da aktivno radi na njihovom rješavanju.

Premijer Nikšić je poručio kako će Vlada Federacije BiH dati maksimalnu podršku jačanju kapaciteta policijskih snaga, te će u narednom periodu izdvojiti potrebna finansijska sredstva za materijalno-tehničko opremanje Federalne uprave policije Federalnog MUP-a.

U sklopu službene posjete, premijer Nikšić zajedno s ministrom Isakom i direktorom Munjićem, posjetio je Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a Federalnog MUP-a, gdje ih je dočekao rukovodilac Centra - pomoćnik direktora FUP-a Mladen Milosavljević.

Na sastanku je konstatovano kako je ministar Isak zajedno sa svojim saradnicima već započeo aktivnosti na rješavanju problema koji se odnosi na regulisanje dodataka na platu državnih služenika i namještenika ovog Centra, ali i državnih službenika i namještenika Policijske akademije FMUP-a koji rade na specifičnim poslovima neposredno vezanim za policijsku obuku.

Imajući u vidu činjenicu da Odluku o utvrđivanju radnih mjesta državnih službenika i namještenika u FMUP-u i FUP-u na kojima se obavljaju poslovi pod posebnim uvjetima i odgovornostima i procenat uvećanja osnovne plaće donosi Vlada Federacije BiH na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova, premijer Nikšić je istakao kako će dati podršku odluci kojom se poboljšava status uposlenika FMUP-a i FUP-a.

Službena posjeta premijera Nikšića okončana je posjetom Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a gdje je premijera Nikšića, ministra Isaka i direktora Munjića dočekao komandant Mustafa Selmanović.

Tokom posjete zaključeno je kako je Specijalna policijska jedinica FUP-a jedna od najvažnijih jedinica sigurnosnog sistema BiH, te da će Vlada Federacije BiH dati maksimalnu podršku naporima ministra Isaka da ojača ovu jedinicu posebno u dijelu nabavke opreme, oklopnih vozila i savremenog naoružanja.

Poručeno je kako će se u posebnom fokusu naći helikopterska jedinica SPJ FUP-a koja je iznimno važna za cijelu Federaciju BiH.

Premijer Nikšić i ministar Isak podržali su profesionalni rad direktora Munjića i napore koje ulaže u uspostavu najviših profesionalnih standarda u Federalnoj upravi policije - saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.
ins

#9071 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by ins »

Slovenija za manje od godinu dana formirala protivpožarnu avijaciju baziranu na Air traktorima, pri Civilnoj zaštiti.

Ugovor o nabavci potpisali 17.04.2023., i već dobili prva dva komada:

https://tangosix.rs/2023/23/06/slovenij ... or-at-802/

Kod nas su Novalić i FUCZ doslovno 8 godina pričali o okvirima, pravcima, analizama, studijima, itd za formiranje protivpožarne avijacije pri FUCZ, bez doslovno ikakvog rezultata :twisted:
GOLDZEN

#9072 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

ins wrote: 23/06/2023 18:20 Baza Dubrave vrlo uredno izgleda :thumbup:

A malo je reći da su zajedničke vježbe sa US Army i USAF kontinuirane, doslovno svake sedmice ima nešto :bih: :bih: :bih:
Kako koji dio vjeruj. Neki se objekti sada renoviraju, treba uskoro da započne potpuno renoviranje rasvjete u kasarni i tek su skoro očistili šipražje i ostrugu oko ograde na drugom ulazu. Mogu reći da je ograda definitivno poznavala bolje dane na nekim mjestima.

Usput već neko vrijeme se u kasarni može vidjeti malo veći buldozer samo nisam siguran da li pripada nekoj privatnoj kompaniji koja izvodi neke radove tu ili pripada OS.
Seawolf

#9073 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Seawolf »

ins wrote: 23/06/2023 18:16

Po meni, ovo je katastrofalan ishod, potpuno amaterski.

Javio se Leonardo direktno, i poznavajući poslovanje tih firmi, nema šanse da će na ponovljeni tender poslati ponudu.

Meni je neobjašnjiv pokušaj MUP KS da helikoptere, specijalna vozila i ostalu opremu nabavlja po ZJN, jer sam zakon o javnim nabavkama BiH po ugledu na EU predviđa izuzeće kada je je vojna i policijska oprema u pitanju, a isto to rade i druge agencije, kao da žele da imaju izgovor zašto poništavaju nabavke! :run:

ZJN nakon najnovijih izmjena kaže:
(3) Postupci, uslovi, zahtjevi, definicije pojmova, izuzeci i ostala bitna pitanja u vezi s dodjelom
ugovora u oblasti odbrane i bezbjednosti urediće se pravilnikom, koji donosi Savjet ministara BiH
na predlog Agencije.
(4) Ugovori u oblasti odbrane i bezbjednosti iz stava (3) ovog člana odnose se na nabavku:

a) vojne opreme, uključujući bilo koji njen dio, sastav i/ili sklop;

b) bezbjednosno osjetljive opreme, uključujući bilo koji njen dio, sastav i/ili sklop;

c) radova, robe i usluga direktno povezanih s opremom iz tač. a) i b) ovog stava za bilo koji i za
sve elemente njenog trajanja;

d) radova i usluga za izričito vojne namjene;

e) bezbjednosno osjetljivih radova i bezbjednosno osjetljivih usluga
Što se ponuđenih helikoptera, u suštini svejedno je da li je AW139 ili Bell 412, oba su iskoristiva u svim vremenskim uslovima u i oko Sarajeva, i eksploataciju oba može sebi priuštiti MUP KS.

Nama je problem odbijanje MUP FBiH i FUP da kupi barem 2, ako ne i 3, helikoptera upravo ove veličine
Ne postoji ništa niti tajno niti bezbjednosno osjetljivo, niti u konstrukciji, niti u opremi helikoptera koji se nabavlja.

Civilna je izvedba helikoptera i ne može se pozivati niti na jednu tačku koju si gore pobrojao.
archi_a

#9074 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, JTAC, okolina Tuzle

Image

Image

Image

Image

Image

Image
quoter

#9075 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by quoter »

archi_a wrote: 22/06/2023 17:40 Image

NATO i ljiljani? Šta im ovo znači?
Post Reply