Sta ces bloo, kod nas samo 1 0 1 01100. Ne znamo mi nista izmedju jal crno jal bijelo. Kod mojih klokana svaki politicar ima bachelor za art, sve umjetnici a hapati vole onako pravo.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- hatemondays
#107526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- hatemondays
#107527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pusti to naki parlamenti, domovi o ambasadi pricam eto javi ako ima sta, neko prazno mjesto, da udomim ovu dvojicu da ne piskaraju vise ovdje a i ja cu se utisu barem 4 godine.mirza_15 wrote: ↑22/06/2023 00:13Za razliku od Isaka ti nemaš ruke koje donose prevagu.hatemondays wrote: ↑21/06/2023 23:54 I ja sam pljuvao po SDA devedeste, ima li sta za mene kakva pozicija ili se mora biti iz Zenice ili Banovica. Mislim moze se i to srediti ako zatreba, kad mogu Isaci sto ne bi mondays. Nikad kaznjavan, obrazovan ETF (vozdra Mirza), prica dva svjetska jezika, odsluzio JNA, ARBiH, volim drzavu a dosadila tudjina vise. Eto ako ima ko da me pogura, tu sam. I za kraj Sebija nema diplomu, eto da se zna da ih jos pljujem. Za savjetnike u nekoj ambasadi povescu, kunem se, PM72 i profija.Znam da je truhlo, ali je tako. Mogli su, ili praviti vladu sa Isakom ili ne praviti vladu. Šta je bolja varijanta neka svako sam sebi da odgovor.
-
mirza_15
#107528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znanje iz geografije, istorije i književnosti svoje zemlje, uz kvalitetno usmjerenje, a toliko da je dovoljno za diplomatiju (naglasak na ovaj dio), prosječno inteligentna osoba može steći za par mjeseci. Nije to previše informacija koje je potrebno zapamtiti niti se radi o kompleksnim stvarima koje treba razumjeti, tim prije jer svi znamo ponešto o tome kroz obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi. Ne zahtjeva se tu da neko bude vrhunski poznavalac svega toga. Treba da zna dovoljno da može predstaviti svoju zemlju. Na kraju, svakako će i onaj sa formalnim obrazovanjem, morati da uči o zemlji domaćinu.Bloo wrote: ↑22/06/2023 00:15Pa kao što je objašnjeno u prvom pasusu postoje profesionalni i ugovorni (. Kao ugovorni diplomati najčešće se angažiraju stručnjaci iz kulture, bankarstva, gospodarstva ili medija).mirza_15 wrote: ↑22/06/2023 00:06 Ovaj drugi pasus oko diplomata je na tragu onoga što sam ja kraće napisao kada sam, od profesija koje si ti nabrojala, izdvojio diplomate i napisao da se za njih ne slažem da moraju imati formalno obrazovanje za taj poziv. Većina pobrojanog u tom dijelu nema puno veze sa formalnim obrazovanjem, a ono što ima se odnosi na opće obrazovanje.
Mi očito imamo samo ugovorne.![]()
Ja sam pitala da li postoje profesionalni?
Pobrojano ima veze sa formalnim obrazovanjem kod karijernog diplomate, ali ne i ugovornog. Kod ugovornog se onda samo možemo nadati da uz struku posjeduje i znanje stranih jezika i široko opšte obrazovanje.A da ne govorimo o historiji, geografiji i književnosti. I to se da naučiti ako se ima volja i želja.
PAr godina i jedan inžinjer može steći i takvo znanje.
![]()
Ovo gore, iz drugog pasusa, su pobrojane karakterne osobine i načini ponašanja, donošenja pravilnog suda i odluka, brza reakcija... Stvari koje se ne uče nego ih imaš ili nemaš. Nešto od toga se može postići vježbom, nema veze sa formalnim obrazovanjem, a daleko je važnije za diplomatu od formalnog obrazovanja.
Naravno, poznavanje jezika je obavezno.
-
mirza_15
#107529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dogovoreno.hatemondays wrote: ↑22/06/2023 00:33Pusti to naki parlamenti, domovi o ambasadi pricam eto javi ako ima sta, neko prazno mjesto, da udomim ovu dvojicu da ne piskaraju vise ovdje a i ja cu se utisu barem 4 godine.
- Styling
#107530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisu oni izlevatili “njega” već sebe, jer ih sada nigdje nema. I strahuju da ne izgube i ovo malo što imaju. Jasno je ko je ispao levat.kakabanja213 wrote: ↑21/06/2023 22:04I onda te, kao vrsnog diplomatu izlevate Rumeni i Ogresevic iako znas da su ti jedini izlaz Ramo i ze kapacitet i drze te toliko jako za muda da moras na tv reci da si cuo kad Ramo da rijec da je to zakon.mirza_15 wrote: ↑21/06/2023 21:43
Ja razmišljam ovako: Završiš osnovnu i gimnaziju gdje generalno stekneš opšte obrazovanje bez ikakvog usmjerenja. Nakon toga, po novom sistemu, ideš tri godine na neki fakultet i dobiješ neku diplomu. Eventualno dodaš još dvije. (Ja sam išao 9 semestara po starom programu plus diplomski rad). Jesu li te te tri godine zaista odredile? Ako si za te tri godine dobio neku diplomu jesi li time postao nesposoban da savladaš i neke druge vještine naknadno? Šta je s ljudima koji su završili gimnaziju i nisu nastavili dalje školovanje? Mogu li oni išta raditi? Svi mi znamo hrpu ljudi iz našeg okruženja koji ne rade u struci, a rade svoj posao manje, više kvalitetno. I nije to slučaj samo kod nas. Toga u svijetu ima koliko god hoćeš. Što bi jedan Štulićev stih rekao "mogu naučiti bilo što...". I zaista mislim da prosječno inteligentna osoba može i u poznim godinama naučiti bilo šta ako uloži dovoljno truda, energije i možda još i ljubavi u taj novi poziv. Apsolutno, bilo šta. Ne mora biti genije za tako nešto.
Naravno, kao što sam ranije napisao, ne želim obezvrijediti važnost diplome pogotovo kada su neke struke koje su osjetljive poput građevine, medicine, elektroenergetike gdje greške i nepreciznosti mogu dovesti do nesagledivih posljedica. Dosta toga si i ti nabrojala. Većinu tih stvari ne možeš raditi bez dokaza da si osposobljen za to, a dokaz je diploma. Možda se ne bih složio za diplomatiju. Mislim da su u diplomatiji daleko važnije neke subjektivne kategorije kao što su komunikativnost, javni nastup, mogućnost prilagođavanja datoj situaciji, brzog snalaženja i sl. uz dodatno poznavanje jezika (engleskog prije svega) od formalnog obrazovanja za taj poziv. Ostale formalnosti u vezi diplomatskih pravila i protokola se lako mogu naučiti ako se čovjek malo potrudi.
-
PM72
#107531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A što mene? Šta sam ti zgriješio?hatemondays wrote: ↑21/06/2023 23:54 I ja sam pljuvao po SDA devedeste, ima li sta za mene kakva pozicija ili se mora biti iz Zenice ili Banovica. Mislim moze se i to srediti ako zatreba, kad mogu Isaci sto ne bi mondays. Nikad kaznjavan, obrazovan ETF (vozdra Mirza), prica dva svjetska jezika, odsluzio JNA, ARBiH, volim drzavu a dosadila tudjina vise. Eto ako ima ko da me pogura, tu sam. I za kraj Sebija nema diplomu, eto da se zna da ih jos pljujem. Za savjetnike u nekoj ambasadi povescu, kunem se, PM72 i profija.
- Styling
#107532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo ta sam, ali me niko nece jer ne pripadam "halki"Bloo wrote: ↑21/06/2023 23:54Kao što napisah.
Nastavnik fizičkog može obavljati posao komercijaliste i ministra, ali ne i posao primalje ili zubarskog tehničara ili računovođe.
Računovođa može biti i MVP Izraela ali ne i nastavnik fizičkog.Neka utjeha.
Znači, NEKI posao. Ti brkaš struku i posao, nije uvijek jednoznačno. Određene struke mogu raditi i poslove koji im nisu struka, ali ne i sve/neke poslove određene struke. Ergo, nastavnih fizičkog može biti komercijalista, ali ne i interni revizor.
Kada pogledamo definicije razne diplomate (dolje ispod), zapitamo se da li imamo karijernih diplomata.
Diplomati se dijele na profesionalne (karijerne) diplomate i ugovorne (privremene) diplomate. Profesionalni su diplomati osobe školovane upravo za službu u vanjskoj politici. Ugovorni su diplomati osobe kojima primarno zanimanje nije diplomat. Riječ je o stručnjacima na različitim područjima koje država angažira u poslovima njihove struke, ali u skladu s potrebama diplomatske službe i na ograničeno vrijeme. Kao ugovorni diplomati najčešće se angažiraju stručnjaci iz kulture, bankarstva, gospodarstva ili medija. Kada govorimo o zanimanju diplomata, mislimo na zanimanje profesionalnog diplomata.
Dalje:
Poželjne osobine
Diplomat treba biti razuman, mora poznavati strane jezike te imati široko opće znanje. Osobito treba dobro poznavati povijest, zemljopis i književnost vlastite zemlje, jer diplomat je prije svega predstavnik svoje zemlje u inozemstvu. Diplomat mora biti osoba koja zna i voli komunicirati s ljudima. Mora znati slušati, ali i govoriti. Poželjna je dinamičnost i otvorenost, uz istodobnu postojanost u čuvanju povjerljivih podataka te suzdržanost u iznošenju osobnih stavova. Diplomat, nadalje, treba biti osoba koja dobro procjenjuje situacije, razlučuje bitne činjenice od manje bitnih, kako bi mogao djelovati učinkovito i brzo na onim poslovima gdje je njegov angažman najpotrebniji. Diplomat treba znati pregovarati, za što je potrebna smirenost, uvjerljivost i umijeće baratanja argumentima. Diplomatov rječnik treba biti odmjeren, a iskazi istiniti. Velika je diplomatska vještina prešutjeti istinu ako je potrebno, ali istodobno ne izgovoriti laž. Biti uvijek oprezan, uljudan i taktičan.
Opet se postavlja pitanje, da li postoji ovakva osoba u BiH?
-
DonieBrasco
#107533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sad ce Orban kod Dodika da i njima kaze da ih podrazava.Krišto nakon sastanka sa Orbanom: Mađarska podržava BiH, želimo unaprijediti odnose
- Styling
#107534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da li se podnosi izvjestaj o utrosku ovih sredstava? Gdje su pare?
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/30 ... chine.html
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/30 ... chine.html
- vjeshalica
#107535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta ovaj Muhamed Gracic alijas Dennis Gratz kaki?
Caca mu prije rata valjo devize, vrecama pare donosio kuci,pa u ratu pokro kasu u Islamskoj zajednici pa pobjego u Njemacku sa djecom,pa dok koja stvar padne u zaborav,onda se vratio da glumi nesto zajedno sa djecom?
Caca mu prije rata valjo devize, vrecama pare donosio kuci,pa u ratu pokro kasu u Islamskoj zajednici pa pobjego u Njemacku sa djecom,pa dok koja stvar padne u zaborav,onda se vratio da glumi nesto zajedno sa djecom?
-
archi_a
#107536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Dijalog na velikosrpski način:" biće kako mi tražimo, a ako ne prihvatite imamo fenomenalni VETO!"
To kako vi vodite dijalog imamo priliku vidjeti u svakoj državi gdje vam je pružena šansa da politički utičete. Sa vama dijaloga nema, ni oko već utvrđenih godišnjih doba. Sa vama dijaloga nema ni oko tačnog vremena prikazanog na displeju. Sa vama dijaloga nema ni oko dana i noći. Kao što ne bi bilo dijaloga ni sa onima koji su pobijeđeni u WWII, da im je pružena šansa.
-
Bossona
-
DonieBrasco
#107538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nista novo idemo dalje.
- BHCluster
#107539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sto mu je “energetic sector” i “constituent peoples”?
- tramvajtrojka
- tandmand
#107541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Rekli ste - nećete sa nacionalistima. Imate i pravo. Komšić je teški bosanski nacionalista.tramvajtrojka wrote: ↑22/06/2023 20:08Ukidanje rudnika i prelazak na zelenu energiju i zakonsko reguliranje da se stetna pojave kao Komšić vise ne mogu dogoditi![]()
A “constituent peoples” su vjerovatno androidi. Neće više biti potrebe za logorskom radnom snagom.
- BHCluster
#107542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vidim engleski ti kao u ovog UZPovca, ipak se gazda mora brOniti. Samo “reguliranje” nije zakonsko nego ustavno pitanje. Kapacitet ti je = Isak Jr.tramvajtrojka wrote: ↑22/06/2023 20:08Ukidanje rudnika i prelazak na zelenu energiju i zakonsko reguliranje da se stetna pojave kao Komšić vise ne mogu dogoditi![]()
- tandmand
#107543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Šteta što je samo neke aviJone Galeb pravio, pa i koristio logoraše, pa se mora družiti sa alanfordovcima iz trojke.
(Ali u trojci Grunf mi je najjači.
Da je bijo Raketaš bolje bi prošo.

- Sanjarko
#107544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kaze Stevandic, rijesili smo se sultana, misleci na Bakira.
- Gandalf
#107545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sve veliki prijatelji BiH su danas bili tu, satleri, marfiji i orbani, sa reformisanim konstitutivcima i trojkašima.
Šta kažu trojkaši, jesu li oni ponjeli vazelin ili su ga strani prijatelji donijeli sazada
Šta kažu trojkaši, jesu li oni ponjeli vazelin ili su ga strani prijatelji donijeli sazada
- relativno84
#107546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kad Orban u Banjoj Luci kaže BiH, prevoditeljica prevodi "Republika Srpska"
- tandmand
#107547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kažu trojkaši,
a ja ih izbroja evo Osam. A da to je to ... ipak je to ta kvota. Malo se tumbali .. ali TO je TO.
Kažu ...

- Gandalf
#107548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Britanska ambasada: Vladajuća koalicija u RS-u direktno krši Dejtonski mirovni sporazum
-
harka
#107549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa prevodilac prevodi na cirilicurelativno84 wrote: ↑22/06/2023 20:47Kad Orban u Banjoj Luci kaže BiH, prevoditeljica prevodi "Republika Srpska"![]()
![]()
![]()
-
Dimu1927
#107550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma dabodgda se ujutro zaratilorelativno84 wrote: ↑22/06/2023 20:47Kad Orban u Banjoj Luci kaže BiH, prevoditeljica prevodi "Republika Srpska"![]()
![]()
![]()
pa ovi cestiti sto su protiv dodika ako ih ima nek stanu na pravu stranu... dosta vise