"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Qler

#2726 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Qler »

Walter je odlicna ulaznica u taj svijet. Nije to arhitektura kako neki zamisljaju ali nauce te fino poslu. Sranje je firma kasnije, arhitektama su male plate, nema nekog veceg napretka kad dođeš do neke granice... Ali za pocetnike, odlican izbor. Pa onda ganjaj dalje :)
fortaleza

#2727 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

Paul Gascoigne wrote: 19/06/2023 23:03 Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?
Pravilo jest, ali uz iznimke. Nije realno da od 100 zaposlenih svi upadnu sa "štelom". Jer tko bi onda radio realni posao?

Bitno je da si aktivan, volontiraš, učiš, i to dosta prije završetka samog studija.

Ogromna je rupa ukoliko nakon 5 godina fakulteta nemaš ništa u CV-u osim diplome, i sam sam imao takvu situaciju i toplo preporučam da koristiš erasmuse, putovanja, edukacije dok si još student jer dosta pomaže pri upoznavanju novih ljudi, širenju kontakata.

Moguće se zaposliti i bez toga ali dosta teže.

Isto tako što god da naučiš nitko ti ne može oduzeti, a ako se provlačiš u životu kroz veze i štelice to je mač s dvije oštrice jer prvo, ovisiš o nekome, a drugo se postavlja pitanje kompetentnosti pa je sve teže opravdati.
Ozimician

#2728 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 20/06/2023 08:46
Ozimician wrote: 20/06/2023 08:04

Upravo tako, a jos je gora ona prica "treba ulagati u sebe, u znanje, obrazovanje", a zapravo poslova za visokokvalifikovane na trzistu rada je najmanje. Na kraju ispadnes prekvalifikovan. xD

Dok ovo pisemo, na birou u KS trenutno cuci stotine doktora i inzenjera raznih profila. (sluzbeni bilten zavoda za zaposljavanje)

I onda mediji npr. izadju s pricom danima i sedmicama kako u KS nedostaje doktora, kako se ceka na preglede, kako svi odose vani, a ovamo biroi puni. :run:
Postoji ta fiksacija medija na odliv stanovništva. Kao, intuitivno znamo da je cijela stvar loša, ali pošto ne možemo tačno objasniti zašto je loša, onda ćemo lagati kako nam fali doktora, kako će nas fizički nestati, kako nas ima manje od dva miliona, kako nećemo imati penzija, i kako nam emigracija sputava ekonomski rast.

Jer, jebi ga, kada bi situaciju predstavili onakvom kakva ona jeste, onda bi se moralo postaviti pitanje: Pa dobro, što je problem što ljudi odlaze?
Naravno, otvoris bilten Sluzbe za zaposljavanje KS (mart 2023):
https://szks.ba/wp-content/uploads/2023 ... t-2023.pdf

I tako vidis da samo u KS imas na birou 92 doktora medicine, 194 doktora stomatologije, 157 magistara farmacije, 165 ing. arhitekture...

Vjerujem da i pod uticajem medija, kako su ove struke deficitarne, kako uvijek ima posla za medicinske i tehnicke nauke, dosta djece upisuje ove fakultete, na kraju dodjemo do ovih brojeva. A obzirom na trenutnu popularnost ovih fakulteta, ovi brojevi ce biti jos veci vec od jeseni (jer preko ljeta idu diplomiranja).

Koliko je uvrnuto stanje, na birou ima 155 stomatoloskih sestara, a 194 doktora stomatologije...
jazzer

#2729 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jazzer »

Evo sad ce svima povecati plate do KM 400, samo da usvoje izmjene zakona :lol: .
nuki_cika

#2730 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nuki_cika »

Paul Gascoigne wrote: 20/06/2023 09:05
Dope_Man wrote: 20/06/2023 08:45

Nije. To je floskula onih koji iskljucivo ganjaju drzavne poslove jer u privatni sektor nece svojom voljom, a onda kad ih docekaju stele u drzavnom kazu da je tako u svakoj firmi. Nije.
Ja sam magistar arhitekture sa godinom iskustva, drug ljekar sa isto toliko, godinu dana traži posao i jednostavno nista.
Izvini, ja tebe nisam baš najbolje razumio??
Ti si arhitekta sa godinom odrađenog staža u struci koji traži posao u javnom sektoru?
Ti kao arhitekta u javnom sektoru jedino možeš raditi u Zavodu za izgradnju KS recimo ili u kao urbanista u općinskim službama za urbanizam.

Tako da tebi fokus treba biti privatni sektor gdje postoji mnogo širi prostor za napredak.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2731 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

n+1 wrote: 20/06/2023 01:08 Mediji kreiraju narativ koji nema veze s mozgom. "Fali radnika" i "svi odoše, ko će nam raditi" u trenutku kada se više stotina hiljada nezaposlenih lageri na biroima.
mediji samo prenesu što im kažu
a obično su najglasniji u istupima medijima predstavnici poslodavaca
Truba

#2732 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Paul Gascoigne wrote: 19/06/2023 23:03 Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?
zavisi sve

štela treba da upadneš i gdje se radi
ali samo ti možeš dokazati da si bolji i da ćeš ostati

plaće u državnom sektoru su truba

imam primjer za poziciju 700 maraka pet momaka se izmijenjalo po mjesec
neće niko da radi
najbolje je ukinuti tu poziciju poso podijeliti i 700 na ostatak radnika
ali tako ne funkcionira svijet
ni u privatnom sektoru
broj dva

#2733 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by broj dva »

Rad zaista razvija covjeka. Ili makar moze da razvije covjeka, ako ti se posreci. Recimo ja da ne radim bio bi narkoman ili neka propalica.
Ali isto kontam tu omladinu, ko ce mu radit za 4.5 marke po satu ?
Truba

#2734 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

da..isto mislim ne bih bio narkoman ali bih bio onaj što spava danju a noću surfa i gleda serije i filmove
nezdrav život žderanja noću

zapravo meni ne treba poso kao takav :D cijeni samo rano USTAJANJE i naravno fiksnu PLAĆU
mrzim stres i natezanje
Truba

#2735 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

broj dva wrote: 20/06/2023 12:50 ko ce mu radit za 4.5 marke po satu ?
da i ja ih kontam neće da puštaju korijenje tamo gdje je 700 faktički plafon

odmah dobiješ ko i deda 1962 godište plaću
ne zanima njih minuli rad godišnji na staž i bolovanje

ali ja ispadam magarac kad se sjetim nije bitna prijava i plaća samo da se radi

joj šta su nam radili 2002 2006
broj dva

#2736 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by broj dva »

Truba wrote: 20/06/2023 13:07
broj dva wrote: 20/06/2023 12:50 ko ce mu radit za 4.5 marke po satu ?

Sto su mogli mogli su, danas je neka druga omladina.
Jebi ga ovim malo starijim generacijama (gdje i sebe ubrojavam) su uspjesno isprali mozak radnim akcijama, proleterijatom, marksizmom....
Ovi danas nemaju ideologiju nego se furaju na politiku identiteta i boli ih za omladinske radne akcije Brcko-Banovici i slicne kerefeke iz predistorije (prije socijalnih medija)
Mislim da nisu ni totalno u krivu...
Hakiz

#2738 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

broj dva wrote: 20/06/2023 13:16
Truba wrote: 20/06/2023 13:07

Sto su mogli mogli su, danas je neka druga omladina.
Jebi ga ovim malo starijim generacijama (gdje i sebe ubrojavam) su uspjesno isprali mozak radnim akcijama, proleterijatom, marksizmom....
Ovi danas nemaju ideologiju nego se furaju na politiku identiteta i boli ih za omladinske radne akcije Brcko-Banovici i slicne kerefeke iz predistorije (prije socijalnih medija)
Mislim da nisu ni totalno u krivu...
Sve se nekako plati.

Sve individualizam, a kada si Youtuber tražiš preko opcije Subscribe ili preko platformi Patreon i sličnih da ti zajednica pomogn.

Drugo je traženje investitora i sponzorstvo u materijalu/alatu/usluzi u zamjenu za reklamu. Subscribe i Patreon je zajednica, socijalizam :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2739 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 20/06/2023 01:08 Mediji kreiraju narativ koji nema veze s mozgom. "Fali radnika" i "svi odoše, ko će nam raditi" u trenutku kada se više stotina hiljada nezaposlenih lageri na biroima.
Ozimician wrote: 20/06/2023 08:04

Upravo tako, a jos je gora ona prica "treba ulagati u sebe, u znanje, obrazovanje", a zapravo poslova za visokokvalifikovane na trzistu rada je najmanje. Na kraju ispadnes prekvalifikovan. xD

Dok ovo pisemo, na birou u KS trenutno cuci stotine doktora i inzenjera raznih profila. (sluzbeni bilten zavoda za zaposljavanje)

I onda mediji npr. izadju s pricom danima i sedmicama kako u KS nedostaje doktora, kako se ceka na preglede, kako svi odose vani, a ovamo biroi puni. :run:
Postoji ta fiksacija medija na odliv stanovništva. Kao, intuitivno znamo da je cijela stvar loša, ali pošto ne možemo tačno objasniti zašto je loša, onda ćemo lagati kako nam fali doktora, kako će nas fizički nestati, kako nas ima manje od dva miliona, kako nećemo imati penzija, i kako nam emigracija sputava ekonomski rast.

Jer, jebi ga, kada bi situaciju predstavili onakvom kakva ona jeste, onda bi se moralo postaviti pitanje: Pa dobro, što je problem što ljudi odlaze?
Koja su tvoja razmisljanja na tu temu?
n+1

#2740 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/06/2023 14:51

Koja su tvoja razmisljanja na tu temu?
Samo nek ide raja i šalje pare. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2741 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 20/06/2023 15:03
Hm, de malo "mesa" u tvom stilu :thumbup:
n+1

#2742 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/06/2023 15:07
n+1 wrote: 20/06/2023 15:03
Kasnije, gori mi pod nogama 'vamo. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2743 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 20/06/2023 15:21
_BataZiv_0809 wrote: 20/06/2023 15:07

Haj nemoj zaboravit pls
zomri

#2744 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zomri »

Bato ga koristi ko chatGPT, da prompt dobije 4 pasusa sitno kucanog i formatiranog teksta :D
foton

#2745 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by foton »

tramvajtrojka wrote: 19/06/2023 23:36 Najveca greska koju covjek moze uraditi sebi je da bira poslove, i sta nece i sta hoce raditi mene je najvise u životu progurao rad u pubu jedno ljeto dok sam magistarki odradjivao . U tom pubu sam upoznao hrpu vlasnika firmi, dostavljackih firmi kad sam nasao prvi ozbiljniji posao sa ekonomskom strukom u jednoj uvoznickoj firmi znao sam pola mušterija u gradu , tako da nikad ne znas kad ce ti jedan posao otvoriti mogućnosti za napredovanje u budućnosti. Ne mora to biti iskustvo u struci al radno iskustvo, radni ritam, ustajanje u smjenama i sve ostalo sto te vuce da guras vise i jace. Kada biras poslove sa kauca i mislis da si bogom dan nista od tebe kao radnika jer nijedan poslodavac nije odgojna kuca i ne zeli to sebi za vratom.

A sto se tice poslova u javnom sektoru od toga bih bjezao kao djavo od krsta, prvo što je plata u odnosu na komparativni nivo u privatnom sektoru manja, a drugo sto nema firme, ustanove u tom javnom sektoru koja ima uredu ljudske odnose. Radije cu raditi za dvije stoje manje kod privatnika i imati svoj rahatluk nego biti u toksicnoj atmosferi svaki dan. Imam i previse clanova porodice, prijatelja koji mrze svoj život zbog takve toksičnosti u javnom sektoru
Sve tacno od rijeci do rijeci. Ne znam ko je rekao (evo sad sam proguglao, Edison je) "Opportunities are usually disguised as hard work, so most people don't recognize them."
Paul Gascoigne

#2746 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

foton wrote: 20/06/2023 22:57
tramvajtrojka wrote: 19/06/2023 23:36 Najveca greska koju covjek moze uraditi sebi je da bira poslove, i sta nece i sta hoce raditi mene je najvise u životu progurao rad u pubu jedno ljeto dok sam magistarki odradjivao . U tom pubu sam upoznao hrpu vlasnika firmi, dostavljackih firmi kad sam nasao prvi ozbiljniji posao sa ekonomskom strukom u jednoj uvoznickoj firmi znao sam pola mušterija u gradu , tako da nikad ne znas kad ce ti jedan posao otvoriti mogućnosti za napredovanje u budućnosti. Ne mora to biti iskustvo u struci al radno iskustvo, radni ritam, ustajanje u smjenama i sve ostalo sto te vuce da guras vise i jace. Kada biras poslove sa kauca i mislis da si bogom dan nista od tebe kao radnika jer nijedan poslodavac nije odgojna kuca i ne zeli to sebi za vratom.

A sto se tice poslova u javnom sektoru od toga bih bjezao kao djavo od krsta, prvo što je plata u odnosu na komparativni nivo u privatnom sektoru manja, a drugo sto nema firme, ustanove u tom javnom sektoru koja ima uredu ljudske odnose. Radije cu raditi za dvije stoje manje kod privatnika i imati svoj rahatluk nego biti u toksicnoj atmosferi svaki dan. Imam i previse clanova porodice, prijatelja koji mrze svoj život zbog takve toksičnosti u javnom sektoru
Sve tacno od rijeci do rijeci. Ne znam ko je rekao (evo sad sam proguglao, Edison je) "Opportunities are usually disguised as hard work, so most people don't recognize them."
Bravo Edisone, to znači lopata, freza, bager, motika itd. nude mnoštvo skrivenih prilika, samo treba zapeti.
konoplja

#2747 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by konoplja »

Pa odliv stanovnistva je, barem u nasem slucaju, reakcija na nakaradan i nefukcionalan sistem bez koherentne i jake vizije za bolju buducnost.
Odliv stanovnistva simptom lose ekonomije i politike.
markopd

#2748 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

foton wrote: 20/06/2023 22:57

I ja se slažem.Sve tačno napisano od riječi do riječi.Samo glavni dio (ne)namjerno uvijek izostavljate.Ovo se nikako ne odnosi na ovaj cirkus od države,gdje se posao doslovno dogovara i pravi u kafani a ne preko oglasa ili konkursa,gdje unaprijeđenje dobija "Asimov mali" a ne najvrijedniji,najbolji...
belfy

#2749 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 20/06/2023 15:23
n+1 wrote: 20/06/2023 15:21

Haj nemoj zaboravit pls
a tako si ga lijepo zamolio... :mrgreen:
Sanjarko

#2750 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

konoplja wrote: 21/06/2023 13:25 Pa odliv stanovnistva je, barem u nasem slucaju, reakcija na nakaradan i nefukcionalan sistem bez koherentne i jake vizije za bolju buducnost.
Odliv stanovnistva simptom lose ekonomije i politike.
+1, 100%
Post Reply