"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Qler
#2726 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Walter je odlicna ulaznica u taj svijet. Nije to arhitektura kako neki zamisljaju ali nauce te fino poslu. Sranje je firma kasnije, arhitektama su male plate, nema nekog veceg napretka kad dođeš do neke granice... Ali za pocetnike, odlican izbor. Pa onda ganjaj dalje 
- fortaleza
#2727 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pravilo jest, ali uz iznimke. Nije realno da od 100 zaposlenih svi upadnu sa "štelom". Jer tko bi onda radio realni posao?Paul Gascoigne wrote: ↑19/06/2023 23:03 Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?
Bitno je da si aktivan, volontiraš, učiš, i to dosta prije završetka samog studija.
Ogromna je rupa ukoliko nakon 5 godina fakulteta nemaš ništa u CV-u osim diplome, i sam sam imao takvu situaciju i toplo preporučam da koristiš erasmuse, putovanja, edukacije dok si još student jer dosta pomaže pri upoznavanju novih ljudi, širenju kontakata.
Moguće se zaposliti i bez toga ali dosta teže.
Isto tako što god da naučiš nitko ti ne može oduzeti, a ako se provlačiš u životu kroz veze i štelice to je mač s dvije oštrice jer prvo, ovisiš o nekome, a drugo se postavlja pitanje kompetentnosti pa je sve teže opravdati.
- Ozimician
#2728 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naravno, otvoris bilten Sluzbe za zaposljavanje KS (mart 2023):n+1 wrote: ↑20/06/2023 08:46Postoji ta fiksacija medija na odliv stanovništva. Kao, intuitivno znamo da je cijela stvar loša, ali pošto ne možemo tačno objasniti zašto je loša, onda ćemo lagati kako nam fali doktora, kako će nas fizički nestati, kako nas ima manje od dva miliona, kako nećemo imati penzija, i kako nam emigracija sputava ekonomski rast.Ozimician wrote: ↑20/06/2023 08:04
Upravo tako, a jos je gora ona prica "treba ulagati u sebe, u znanje, obrazovanje", a zapravo poslova za visokokvalifikovane na trzistu rada je najmanje. Na kraju ispadnes prekvalifikovan. xD
Dok ovo pisemo, na birou u KS trenutno cuci stotine doktora i inzenjera raznih profila. (sluzbeni bilten zavoda za zaposljavanje)
I onda mediji npr. izadju s pricom danima i sedmicama kako u KS nedostaje doktora, kako se ceka na preglede, kako svi odose vani, a ovamo biroi puni.![]()
Jer, jebi ga, kada bi situaciju predstavili onakvom kakva ona jeste, onda bi se moralo postaviti pitanje: Pa dobro, što je problem što ljudi odlaze?
https://szks.ba/wp-content/uploads/2023 ... t-2023.pdf
I tako vidis da samo u KS imas na birou 92 doktora medicine, 194 doktora stomatologije, 157 magistara farmacije, 165 ing. arhitekture...
Vjerujem da i pod uticajem medija, kako su ove struke deficitarne, kako uvijek ima posla za medicinske i tehnicke nauke, dosta djece upisuje ove fakultete, na kraju dodjemo do ovih brojeva. A obzirom na trenutnu popularnost ovih fakulteta, ovi brojevi ce biti jos veci vec od jeseni (jer preko ljeta idu diplomiranja).
Koliko je uvrnuto stanje, na birou ima 155 stomatoloskih sestara, a 194 doktora stomatologije...
- jazzer
#2729 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Evo sad ce svima povecati plate do KM 400, samo da usvoje izmjene zakona
.
-
nuki_cika
#2730 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Izvini, ja tebe nisam baš najbolje razumio??Paul Gascoigne wrote: ↑20/06/2023 09:05Ja sam magistar arhitekture sa godinom iskustva, drug ljekar sa isto toliko, godinu dana traži posao i jednostavno nista.
Ti si arhitekta sa godinom odrađenog staža u struci koji traži posao u javnom sektoru?
Ti kao arhitekta u javnom sektoru jedino možeš raditi u Zavodu za izgradnju KS recimo ili u kao urbanista u općinskim službama za urbanizam.
Tako da tebi fokus treba biti privatni sektor gdje postoji mnogo širi prostor za napredak.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Truba
#2732 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
zavisi svePaul Gascoigne wrote: ↑19/06/2023 23:03 Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?
štela treba da upadneš i gdje se radi
ali samo ti možeš dokazati da si bolji i da ćeš ostati
plaće u državnom sektoru su truba
imam primjer za poziciju 700 maraka pet momaka se izmijenjalo po mjesec
neće niko da radi
najbolje je ukinuti tu poziciju poso podijeliti i 700 na ostatak radnika
ali tako ne funkcionira svijet
ni u privatnom sektoru
-
broj dva
#2733 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Rad zaista razvija covjeka. Ili makar moze da razvije covjeka, ako ti se posreci. Recimo ja da ne radim bio bi narkoman ili neka propalica.
Ali isto kontam tu omladinu, ko ce mu radit za 4.5 marke po satu ?
Ali isto kontam tu omladinu, ko ce mu radit za 4.5 marke po satu ?
- Truba
#2734 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
da..isto mislim ne bih bio narkoman ali bih bio onaj što spava danju a noću surfa i gleda serije i filmove
nezdrav život žderanja noću
zapravo meni ne treba poso kao takav
cijeni samo rano USTAJANJE i naravno fiksnu PLAĆU
mrzim stres i natezanje
nezdrav život žderanja noću
zapravo meni ne treba poso kao takav
mrzim stres i natezanje
- Truba
#2735 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
da i ja ih kontam neće da puštaju korijenje tamo gdje je 700 faktički plafon
odmah dobiješ ko i deda 1962 godište plaću
ne zanima njih minuli rad godišnji na staž i bolovanje
ali ja ispadam magarac kad se sjetim nije bitna prijava i plaća samo da se radi
joj šta su nam radili 2002 2006
-
broj dva
#2736 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Truba wrote: ↑20/06/2023 13:07da i ja ih kontam neće da puštaju korijenje tamo gdje je 700 faktički plafon
Sto su mogli mogli su, danas je neka druga omladina.
Jebi ga ovim malo starijim generacijama (gdje i sebe ubrojavam) su uspjesno isprali mozak radnim akcijama, proleterijatom, marksizmom....
Ovi danas nemaju ideologiju nego se furaju na politiku identiteta i boli ih za omladinske radne akcije Brcko-Banovici i slicne kerefeke iz predistorije (prije socijalnih medija)
Mislim da nisu ni totalno u krivu...
-
mali_balon
-
Hakiz
#2738 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve se nekako plati.broj dva wrote: ↑20/06/2023 13:16Truba wrote: ↑20/06/2023 13:07
da i ja ih kontam neće da puštaju korijenje tamo gdje je 700 faktički plafon
Sto su mogli mogli su, danas je neka druga omladina.
Jebi ga ovim malo starijim generacijama (gdje i sebe ubrojavam) su uspjesno isprali mozak radnim akcijama, proleterijatom, marksizmom....
Ovi danas nemaju ideologiju nego se furaju na politiku identiteta i boli ih za omladinske radne akcije Brcko-Banovici i slicne kerefeke iz predistorije (prije socijalnih medija)
Mislim da nisu ni totalno u krivu...
Sve individualizam, a kada si Youtuber tražiš preko opcije Subscribe ili preko platformi Patreon i sličnih da ti zajednica pomogn.
Drugo je traženje investitora i sponzorstvo u materijalu/alatu/usluzi u zamjenu za reklamu. Subscribe i Patreon je zajednica, socijalizam
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2739 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koja su tvoja razmisljanja na tu temu?n+1 wrote: ↑20/06/2023 08:46Postoji ta fiksacija medija na odliv stanovništva. Kao, intuitivno znamo da je cijela stvar loša, ali pošto ne možemo tačno objasniti zašto je loša, onda ćemo lagati kako nam fali doktora, kako će nas fizički nestati, kako nas ima manje od dva miliona, kako nećemo imati penzija, i kako nam emigracija sputava ekonomski rast.Ozimician wrote: ↑20/06/2023 08:04
Upravo tako, a jos je gora ona prica "treba ulagati u sebe, u znanje, obrazovanje", a zapravo poslova za visokokvalifikovane na trzistu rada je najmanje. Na kraju ispadnes prekvalifikovan. xD
Dok ovo pisemo, na birou u KS trenutno cuci stotine doktora i inzenjera raznih profila. (sluzbeni bilten zavoda za zaposljavanje)
I onda mediji npr. izadju s pricom danima i sedmicama kako u KS nedostaje doktora, kako se ceka na preglede, kako svi odose vani, a ovamo biroi puni.![]()
Jer, jebi ga, kada bi situaciju predstavili onakvom kakva ona jeste, onda bi se moralo postaviti pitanje: Pa dobro, što je problem što ljudi odlaze?
- n+1
#2740 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Samo nek ide raja i šalje pare._BataZiv_0809 wrote: ↑20/06/2023 14:51Koja su tvoja razmisljanja na tu temu?n+1 wrote: ↑20/06/2023 08:46
Postoji ta fiksacija medija na odliv stanovništva. Kao, intuitivno znamo da je cijela stvar loša, ali pošto ne možemo tačno objasniti zašto je loša, onda ćemo lagati kako nam fali doktora, kako će nas fizički nestati, kako nas ima manje od dva miliona, kako nećemo imati penzija, i kako nam emigracija sputava ekonomski rast.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- n+1
#2742 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kasnije, gori mi pod nogama 'vamo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2743 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- zomri
#2744 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bato ga koristi ko chatGPT, da prompt dobije 4 pasusa sitno kucanog i formatiranog teksta 
-
foton
#2745 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve tacno od rijeci do rijeci. Ne znam ko je rekao (evo sad sam proguglao, Edison je) "Opportunities are usually disguised as hard work, so most people don't recognize them."tramvajtrojka wrote: ↑19/06/2023 23:36 Najveca greska koju covjek moze uraditi sebi je da bira poslove, i sta nece i sta hoce raditi mene je najvise u životu progurao rad u pubu jedno ljeto dok sam magistarki odradjivao . U tom pubu sam upoznao hrpu vlasnika firmi, dostavljackih firmi kad sam nasao prvi ozbiljniji posao sa ekonomskom strukom u jednoj uvoznickoj firmi znao sam pola mušterija u gradu , tako da nikad ne znas kad ce ti jedan posao otvoriti mogućnosti za napredovanje u budućnosti. Ne mora to biti iskustvo u struci al radno iskustvo, radni ritam, ustajanje u smjenama i sve ostalo sto te vuce da guras vise i jace. Kada biras poslove sa kauca i mislis da si bogom dan nista od tebe kao radnika jer nijedan poslodavac nije odgojna kuca i ne zeli to sebi za vratom.
A sto se tice poslova u javnom sektoru od toga bih bjezao kao djavo od krsta, prvo što je plata u odnosu na komparativni nivo u privatnom sektoru manja, a drugo sto nema firme, ustanove u tom javnom sektoru koja ima uredu ljudske odnose. Radije cu raditi za dvije stoje manje kod privatnika i imati svoj rahatluk nego biti u toksicnoj atmosferi svaki dan. Imam i previse clanova porodice, prijatelja koji mrze svoj život zbog takve toksičnosti u javnom sektoru
-
Paul Gascoigne
#2746 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bravo Edisone, to znači lopata, freza, bager, motika itd. nude mnoštvo skrivenih prilika, samo treba zapeti.foton wrote: ↑20/06/2023 22:57Sve tacno od rijeci do rijeci. Ne znam ko je rekao (evo sad sam proguglao, Edison je) "Opportunities are usually disguised as hard work, so most people don't recognize them."tramvajtrojka wrote: ↑19/06/2023 23:36 Najveca greska koju covjek moze uraditi sebi je da bira poslove, i sta nece i sta hoce raditi mene je najvise u životu progurao rad u pubu jedno ljeto dok sam magistarki odradjivao . U tom pubu sam upoznao hrpu vlasnika firmi, dostavljackih firmi kad sam nasao prvi ozbiljniji posao sa ekonomskom strukom u jednoj uvoznickoj firmi znao sam pola mušterija u gradu , tako da nikad ne znas kad ce ti jedan posao otvoriti mogućnosti za napredovanje u budućnosti. Ne mora to biti iskustvo u struci al radno iskustvo, radni ritam, ustajanje u smjenama i sve ostalo sto te vuce da guras vise i jace. Kada biras poslove sa kauca i mislis da si bogom dan nista od tebe kao radnika jer nijedan poslodavac nije odgojna kuca i ne zeli to sebi za vratom.
A sto se tice poslova u javnom sektoru od toga bih bjezao kao djavo od krsta, prvo što je plata u odnosu na komparativni nivo u privatnom sektoru manja, a drugo sto nema firme, ustanove u tom javnom sektoru koja ima uredu ljudske odnose. Radije cu raditi za dvije stoje manje kod privatnika i imati svoj rahatluk nego biti u toksicnoj atmosferi svaki dan. Imam i previse clanova porodice, prijatelja koji mrze svoj život zbog takve toksičnosti u javnom sektoru
- konoplja
#2747 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa odliv stanovnistva je, barem u nasem slucaju, reakcija na nakaradan i nefukcionalan sistem bez koherentne i jake vizije za bolju buducnost.
Odliv stanovnistva simptom lose ekonomije i politike.
Odliv stanovnistva simptom lose ekonomije i politike.
-
markopd
#2748 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I ja se slažem.Sve tačno napisano od riječi do riječi.Samo glavni dio (ne)namjerno uvijek izostavljate.Ovo se nikako ne odnosi na ovaj cirkus od države,gdje se posao doslovno dogovara i pravi u kafani a ne preko oglasa ili konkursa,gdje unaprijeđenje dobija "Asimov mali" a ne najvrijedniji,najbolji...foton wrote: ↑20/06/2023 22:57Sve tacno od rijeci do rijeci. Ne znam ko je rekao (evo sad sam proguglao, Edison je) "Opportunities are usually disguised as hard work, so most people don't recognize them."tramvajtrojka wrote: ↑19/06/2023 23:36 Najveca greska koju covjek moze uraditi sebi je da bira poslove, i sta nece i sta hoce raditi mene je najvise u životu progurao rad u pubu jedno ljeto dok sam magistarki odradjivao . U tom pubu sam upoznao hrpu vlasnika firmi, dostavljackih firmi kad sam nasao prvi ozbiljniji posao sa ekonomskom strukom u jednoj uvoznickoj firmi znao sam pola mušterija u gradu , tako da nikad ne znas kad ce ti jedan posao otvoriti mogućnosti za napredovanje u budućnosti. Ne mora to biti iskustvo u struci al radno iskustvo, radni ritam, ustajanje u smjenama i sve ostalo sto te vuce da guras vise i jace. Kada biras poslove sa kauca i mislis da si bogom dan nista od tebe kao radnika jer nijedan poslodavac nije odgojna kuca i ne zeli to sebi za vratom.
-
belfy
#2749 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
a tako si ga lijepo zamolio...
- Sanjarko