Hvala za odgovor. Mislio sam prije svega na ljude sa fakultetom i magistarskim, dakle da posao nije "fizicki". O javnom sektoru nema ni govora, zar ne?Ozimician wrote: ↑19/06/2023 23:07Moje iskustvo, visoko subjektivno, da se odmah ogradim.Paul Gascoigne wrote: ↑19/06/2023 23:03 Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?
Zavisi koja si struka, to je broj jedan i kakav posao tražiš.
Zavisi i od faktora sreće jako puno, ali nažalost "preporuka" je broj jedan za dobijanje natprosječno dobrog posla.
I to vrijedi svugdje, ne samo u BIH.
I nije to da ne možeš naći posao, nego ako nemaš "leđa", onda si lahka meta za mobing, od šefova do najnižih kolega, ako imaš "leđa" pošteđen si takvih stvari i onda ti je odmah posao mnogo ugodnije mjesto.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
Paul Gascoigne
#2701 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- tramvajtrojka
#2702 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Fakultet i ta diploma ti je samo crtica u cv-u , vise se gleda kompetencija i zelja za radom nego to , pun mi je kufer gledati osobe koje misle ev sad sam postao magistar necega i misli da se sad citav svijet mora prema toj osobi oblikovati, to se isto tice i posla postane magistar mora ga cekati vrhunski posao i plata i to odmah za prvo zaposlenje.Paul Gascoigne wrote: ↑19/06/2023 23:13Hvala za odgovor. Mislio sam prije svega na ljude sa fakultetom i magistarskim, dakle da posao nije "fizicki". O javnom sektoru nema ni govora, zar ne?Ozimician wrote: ↑19/06/2023 23:07
Moje iskustvo, visoko subjektivno, da se odmah ogradim.
Zavisi i od faktora sreće jako puno, ali nažalost "preporuka" je broj jedan za dobijanje natprosječno dobrog posla.
I nije to da ne možeš naći posao, nego ako nemaš "leđa", onda si lahka meta za mobing, od šefova do najnižih kolega, ako imaš "leđa" pošteđen si takvih stvari i onda ti je odmah posao mnogo ugodnije mjesto.
Neces ti daleko dogurati sa tom pricom da ti je u javni sektor i da se ne pomucis, sa takvim razmišljanjem bolje ti je na birou ostati realno
- Ozimician
#2703 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kao sto je @tramvajtrojka napisao - fakultet ili magistarski su ti samo "ulaznica".Paul Gascoigne wrote: ↑19/06/2023 23:13Hvala za odgovor. Mislio sam prije svega na ljude sa fakultetom i magistarskim, dakle da posao nije "fizicki". O javnom sektoru nema ni govora, zar ne?Ozimician wrote: ↑19/06/2023 23:07
Moje iskustvo, visoko subjektivno, da se odmah ogradim.
Moraš reći šta si zapravo po struci, da ti mogu reći nešto više.
NIje toliko teško ni u javni sektor upasti, ako si deficitaran kadar.
-
Paul Gascoigne
#2704 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Fakultet i ta diploma ti je samo crtica u cv-u , vise se gleda kompetencija i zelja za radom nego to , pun mi je kufer gledati osobe koje misle ev sad sam postao magistar necega i misli da se sad citav svijet mora prema toj osobi oblikovati, to se isto tice i posla postane magistar mora ga cekati vrhunski posao i plata i to odmah za prvo zaposlenje.tramvajtrojka wrote: ↑19/06/2023 23:24
Hvala za odgovor. Mislio sam prije svega na ljude sa fakultetom i magistarskim, dakle da posao nije "fizicki". O javnom sektoru nema ni govora, zar ne?
Neces ti daleko dogurati sa tom pricom da ti je u javni sektor i da se ne pomucis, sa takvim razmišljanjem bolje ti je na birou ostati realno
[/quote]
Znaci po tebi npr. magistar režije treba da vozi taxi ili da bude komercijalista, ili da snima Brotnjo - TOŠK, dok su u desetinama kulturno -umjetničkih institucija zaposleni ljudi izvan branše: pravnici, pedagozi, žurnalisti i sl? To tako treba?
- tramvajtrojka
#2705 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Najveca greska koju covjek moze uraditi sebi je da bira poslove, i sta nece i sta hoce raditi mene je najvise u životu progurao rad u pubu jedno ljeto dok sam magistarki odradjivao . U tom pubu sam upoznao hrpu vlasnika firmi, dostavljackih firmi kad sam nasao prvi ozbiljniji posao sa ekonomskom strukom u jednoj uvoznickoj firmi znao sam pola mušterija u gradu , tako da nikad ne znas kad ce ti jedan posao otvoriti mogućnosti za napredovanje u budućnosti. Ne mora to biti iskustvo u struci al radno iskustvo, radni ritam, ustajanje u smjenama i sve ostalo sto te vuce da guras vise i jace. Kada biras poslove sa kauca i mislis da si bogom dan nista od tebe kao radnika jer nijedan poslodavac nije odgojna kuca i ne zeli to sebi za vratom.Ozimician wrote: ↑19/06/2023 23:27Kao sto je @tramvajtrojka napisao - fakultet ili magistarski su ti samo "ulaznica".Paul Gascoigne wrote: ↑19/06/2023 23:13
Hvala za odgovor. Mislio sam prije svega na ljude sa fakultetom i magistarskim, dakle da posao nije "fizicki". O javnom sektoru nema ni govora, zar ne?
Moraš reći šta si zapravo po struci, da ti mogu reći nešto više.
NIje toliko teško ni u javni sektor upasti, ako si deficitaran kadar.
A sto se tice poslova u javnom sektoru od toga bih bjezao kao djavo od krsta, prvo što je plata u odnosu na komparativni nivo u privatnom sektoru manja, a drugo sto nema firme, ustanove u tom javnom sektoru koja ima uredu ljudske odnose. Radije cu raditi za dvije stoje manje kod privatnika i imati svoj rahatluk nego biti u toksicnoj atmosferi svaki dan. Imam i previse clanova porodice, prijatelja koji mrze svoj život zbog takve toksičnosti u javnom sektoru
-
Paul Gascoigne
#2706 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ljudi se obično žale na užasne radne uslove, atmosferu i izrabljivanje kod privatnika, ali eto, ja još učim o tome.tramvajtrojka wrote: ↑19/06/2023 23:36Najveca greska koju covjek moze uraditi sebi je da bira poslove, i sta nece i sta hoce raditi mene je najvise u životu progurao rad u pubu jedno ljeto dok sam magistarki odradjivao . U tom pubu sam upoznao hrpu vlasnika firmi, dostavljackih firmi kad sam nasao prvi ozbiljniji posao sa ekonomskom strukom u jednoj uvoznickoj firmi znao sam pola mušterija u gradu , tako da nikad ne znas kad ce ti jedan posao otvoriti mogućnosti za napredovanje u budućnosti. Ne mora to biti iskustvo u struci al radno iskustvo, radni ritam, ustajanje u smjenama i sve ostalo sto te vuce da guras vise i jace. Kada biras poslove sa kauca i mislis da si bogom dan nista od tebe kao radnika jer nijedan poslodavac nije odgojna kuca i ne zeli to sebi za vratom.
A sto se tice poslova u javnom sektoru od toga bih bjezao kao djavo od krsta, prvo što je plata u odnosu na komparativni nivo u privatnom sektoru manja, a drugo sto nema firme, ustanove u tom javnom sektoru koja ima uredu ljudske odnose. Radije cu raditi za dvije stoje manje kod privatnika i imati svoj rahatluk nego biti u toksicnoj atmosferi svaki dan. Imam i previse clanova porodice, prijatelja koji mrze svoj život zbog takve toksičnosti u javnom sektoru
- tramvajtrojka
#2707 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Znaci po tebi npr. magistar režije treba da vozi taxi ili da bude komercijalista, ili da snima Brotnjo - TOŠK, dok su u desetinama kulturno -umjetničkih institucija zaposleni ljudi izvan branše: pravnici, pedagozi, žurnalisti i sl? To tako treba?Paul Gascoigne wrote: ↑19/06/2023 23:31Fakultet i ta diploma ti je samo crtica u cv-u , vise se gleda kompetencija i zelja za radom nego to , pun mi je kufer gledati osobe koje misle ev sad sam postao magistar necega i misli da se sad citav svijet mora prema toj osobi oblikovati, to se isto tice i posla postane magistar mora ga cekati vrhunski posao i plata i to odmah za prvo zaposlenje.tramvajtrojka wrote: ↑19/06/2023 23:24
[/quote]
Pa od biranja poslova nemas nista , samo ces beze uci u tridesetu bez dana radnog staža jer takvi misle da su bogom dani i da njih treba da ih ceka posao u klimatizivanoj kancelariji od osam do cetiri u javnom sektoru i to da im u vecini slucajeva bude prvi posao. Sam ja sam promjenio cetiri posla u četiri godine dok nisam dosao na nivo koji zelim, i sad nekoliko godina vec uzivam na svom radnom mjestu i to sam kod privatnika a ne u javnom sektoru tamo da mi duplo plate ne bih presao da radim.
I da ti odg izrabljivanje kod privatnika ti je vecinom fizicki gdje mozes napustiti kad god hoces ako ti ne odgovara, ovamo u javnom sektoru zamisli da moras gledati iste face dvadesetak godina svaki bogovi dan kako ti zagorcavaju zivot na psihickom planu
-
markopd
#2708 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ajde molim te ne lupetaj gluposti.Čuj u kafani ga čeka prilika za bolji posao i napredovanje.Jesi li i ti jedan od robovlasnika kojima su svi robovi pobjegli u inostranstvo,pa pišeš ovakve izmišljotine.Eto vlasnik nekog giganta ili ozbiljne firme ide po kafanama i traži potencijalne radnike.Pa ovde se stvarno svakakve gluposti serviraju javno,ali ova je najveća ubjedljivo.tramvajtrojka wrote: ↑19/06/2023 23:36 koju covjek moze uraditi sebi je da bira poslove, i sta nece i sta hoce raditi mene je najvise u životu progurao rad u pubu jedno ljeto dok sam magistarki odradjivao . U tom pubu sam upoznao hrpu vlasnika firmi, dostavljackih firmi kad sam nasao prvi ozbiljniji posao sa ekonomskom strukom u jednoj uvoznickoj firmi znao sam pola mušterija u gradu , tako da nikad ne znas kad ce ti jedan posao otvoriti mogućnosti za napredovanje u budućnosti. Ne mora to biti iskustvo u struci al radno iskustvo, radni ritam, ustajanje u smjenama i sve ostalo sto te vuce da guras vise i jace. Kada biras poslove sa kauca i mislis da si bogom dan nista od tebe kao radnika jer nijedan poslodavac nije odgojna kuca i ne zeli to sebi za vratom.
U kafani ili na sličnim mjestima možeš samo steći radnu naviku i nadati se da nećeš postati pušač i hronični alkoholičar,što se nažalost često dešava i postaje "kočnica" za bilo kakvo dalje napredovanje u životu.
Za momka savjet da se usmjeri prvo na neki posao sa SSS (savjet da izbjegavaš ugostiteljske objekte i ne nasjedaš na priče bosanskih gazdetina o kulama i gradovima koje te čekaju ako pristaneš raditi za njih) i prije nekih potencijalnih razgovora za posao probaj saznati i naučiti što više informacija o tome čime se firma bavi,proizvodi,usluge...Nije bitno,ali je uvijek plus.
-
Paul Gascoigne
#2709 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hvala na odgovoru. Bio sam zaista zbunjen tim razmišljanjem, zvuči kao američki san. Imam nešto starije drugove i 90% njih priča ono što se podudara sa većinom na ovom forumu. Za dobar posao u struci - štela je bog. Magistrirao sam arhitekturu, imam godinu dana pripravničkog, ali nakon toga, skoro sva vrata su zatvorena. SSS imam gimnaziju, kako će mi ti pomoći, i kako bi mi to čak i da se zaposlim kao recimo komercijalista, pomoglo u primarnoj struci?markopd wrote: ↑19/06/2023 23:57Ajde molim te ne lupetaj gluposti.Čuj u kafani ga čeka prilika za bolji posao i napredovanje.Jesi li i ti jedan od robovlasnika kojima su svi robovi pobjegli u inostranstvo,pa pišeš ovakve izmišljotine.Eto vlasnik nekog giganta ili ozbiljne firme ide po kafanama i traži potencijalne radnike.Pa ovde se stvarno svakakve gluposti serviraju javno,ali ova je najveća ubjedljivo.tramvajtrojka wrote: ↑19/06/2023 23:36 koju covjek moze uraditi sebi je da bira poslove, i sta nece i sta hoce raditi mene je najvise u životu progurao rad u pubu jedno ljeto dok sam magistarki odradjivao . U tom pubu sam upoznao hrpu vlasnika firmi, dostavljackih firmi kad sam nasao prvi ozbiljniji posao sa ekonomskom strukom u jednoj uvoznickoj firmi znao sam pola mušterija u gradu , tako da nikad ne znas kad ce ti jedan posao otvoriti mogućnosti za napredovanje u budućnosti. Ne mora to biti iskustvo u struci al radno iskustvo, radni ritam, ustajanje u smjenama i sve ostalo sto te vuce da guras vise i jace. Kada biras poslove sa kauca i mislis da si bogom dan nista od tebe kao radnika jer nijedan poslodavac nije odgojna kuca i ne zeli to sebi za vratom.
U kafani ili na sličnim mjestima možeš samo steći radnu naviku i nadati se da nećeš postati pušač i hronični alkoholičar,što se nažalost često dešava i postaje "kočnica" za bilo kakvo dalje napredovanje u životu.
Za momka savjet da se usmjeri prvo na neki posao sa SSS (savjet da izbjegavaš ugostiteljske objekte i ne nasjedaš na priče bosanskih gazdetina o kulama i gradovima koje te čekaju ako pristaneš raditi za njih) i prije nekih potencijalnih razgovora za posao probaj saznati i naučiti što više informacija o tome čime se firma bavi,proizvodi,usluge...Nije bitno,ali je uvijek plus.
-
markopd
#2710 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I za taj ti posao treba štela,nažalost.Paul Gascoigne wrote: ↑20/06/2023 00:03 i kako bi mi to čak i da se zaposlim kao recimo komercijalista, pomoglo u primarnoj struci?
-
Paul Gascoigne
#2711 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
"Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?"markopd wrote: ↑20/06/2023 00:27I za taj ti posao treba štela,nažalost.Paul Gascoigne wrote: ↑20/06/2023 00:03 i kako bi mi to čak i da se zaposlim kao recimo komercijalista, pomoglo u primarnoj struci?![]()
Onda sam bio u pravu kad sam ovo zakljucio?
- Ozimician
#2712 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hmmm... magistrirao Arhitekturu i ništa?Paul Gascoigne wrote: ↑20/06/2023 00:03Hvala na odgovoru. Bio sam zaista zbunjen tim razmišljanjem, zvuči kao američki san. Imam nešto starije drugove i 90% njih priča ono što se podudara sa većinom na ovom forumu. Za dobar posao u struci - štela je bog. Magistrirao sam arhitekturu, imam godinu dana pripravničkog, ali nakon toga, skoro sva vrata su zatvorena. SSS imam gimnaziju, kako će mi ti pomoći, i kako bi mi to čak i da se zaposlim kao recimo komercijalista, pomoglo u primarnoj struci?markopd wrote: ↑19/06/2023 23:57
Ajde molim te ne lupetaj gluposti.Čuj u kafani ga čeka prilika za bolji posao i napredovanje.Jesi li i ti jedan od robovlasnika kojima su svi robovi pobjegli u inostranstvo,pa pišeš ovakve izmišljotine.Eto vlasnik nekog giganta ili ozbiljne firme ide po kafanama i traži potencijalne radnike.Pa ovde se stvarno svakakve gluposti serviraju javno,ali ova je najveća ubjedljivo.
I još tražiš posao u javnom sektoru ? - malo čudno
Iskreno ne znam kako si zamišljao svoj posao kad završiš fax?
Sa arhitekturom sigurno možeš naći posao, možda ne u Sarajevu, ali u nekom drugom gradu, državi - možeš.
Ako se misliš time baviti u životu, nemoj gubiti vrijeme na druge poslove, nego bolje se mrdni iz komfort zone, kreni raditi ako treba na kraj države, da stekneš iskustvo i vidiš kako se poslovi vrte. Najgore od svega u CV jeste "prazan hod", to poslodavci ne vole, posebno vani.
Kakav si s jezicima, ali sa B1 njemačkim možeš lagano dobiti posao u Njemačkoj i plavu kartu.
Vidim na mojposao da imaju neka otvorena mjesta u Hrvatskoj.
Mislim da ti prvo trebaš sam sa sobom da raščistiš šta želiš da radiš u životu.
Kao komercijalista možeš raditi u trgovini građevinskim materijalima, tu ako upadneš u neku stranu firmu u BIH, to ti je bolje nego bilo koji javni sektor u svakom smislu.
Struka ti svakako ima potencijal, ali ako si studirao to da bi radio u javnom sektoru, a već unaprijed nisi imao obezbjeđeno takvo radno mjesto, onda si ti totalno promašio igricu. Prvi posao ti sigurno neće biti top, nije nikome bio, to moraš prihvatiti, ali sa iskustvom su ti šanse za sljedeći bolji posao 10x veće nego bez iskustva. Sretno.
-
nuki_cika
#2713 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma normalno da ti treba štela za posao.Nego je raja malo pod dojmom ove medijske priče kako fali radnika, radnika fali ali najvećim dijelom fizičkih građevinskih kvalificiranih radnika i tu jeste deficit.markopd wrote: ↑20/06/2023 00:27I za taj ti posao treba štela,nažalost.Paul Gascoigne wrote: ↑20/06/2023 00:03 i kako bi mi to čak i da se zaposlim kao recimo komercijalista, pomoglo u primarnoj struci?![]()
Svaki drugi posao koji podrazumijeva rad pri kancelariji nema šanse bez štele, posebno početniku nekom bez vještina i iskustva.
Neki HR-ovi, kurčevi palčevi, ja bi to sve pogasio, neke selekcije kandidata gdje prolaziš tri kruga,
To je sve sranje teško i čisto kurčenje.
Gledam danas oglas "magaciner medicinskog otpada , uslov 5 godina iskustva u radu sa medicinskom opremom..
Ko će ti taj uslov ispuniti, nađi mi 5 ljudi u Federaciji koji su radili u magacinu medicinske opreme.
Takvi oglasi samo potvrđuju da ovdje još nije stvarna kriza sa radnom snagom..
- Ozimician
#2714 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naravno, tako je svugdje druže, pisali smo i na drugoj temi.nuki_cika wrote: ↑20/06/2023 00:49Ma normalno da ti treba štela za posao.Nego je raja malo pod dojmom ove medijske priče kako fali radnika, radnika fali ali najvećim dijelom fizičkih građevinskih kvalificiranih radnika i tu jeste deficit.
Svaki drugi posao koji podrazumijeva rad pri kancelariji nema šanse bez štele, posebno početniku nekom bez vještina i iskustva.
Neki HR-ovi, kurčevi palčevi, ja bi to sve pogasio, neke selekcije kandidata gdje prolaziš tri kruga,![]()
Gledam danas oglas "magaciner medicinskog otpada , uslov 5 godina iskustva u radu sa medicinskom opremom..
Ko će ti taj uslov ispuniti, nađi mi 5 ljudi u Federaciji koji su radili u magacinu medicinske opreme.
Takvi oglasi samo potvrđuju da ovdje još nije stvarna kriza sa radnom snagom..
Za bilo koji posao koji nije fizički, trenunutno ima i "viška radnika".
Jednostavno previše ljudi je završilo fakultete i nema za sve mjesta. To je to.
Radnika kojih stvarno fali - fizičkih radnika koji su spremni raditi za 1000KM ili manje, to je realnost nažalost.
- n+1
#2715 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mediji kreiraju narativ koji nema veze s mozgom. "Fali radnika" i "svi odoše, ko će nam raditi" u trenutku kada se više stotina hiljada nezaposlenih lageri na biroima.
-
nuki_cika
#2716 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ozimician wrote: ↑20/06/2023 00:54Naravno, tako je svugdje druže, pisali smo i na drugoj temi.nuki_cika wrote: ↑20/06/2023 00:49
Ma normalno da ti treba štela za posao.Nego je raja malo pod dojmom ove medijske priče kako fali radnika, radnika fali ali najvećim dijelom fizičkih građevinskih kvalificiranih radnika i tu jeste deficit.
Neki HR-ovi, kurčevi palčevi, ja bi to sve pogasio, neke selekcije kandidata gdje prolaziš tri kruga,![]()
Takvi oglasi samo potvrđuju da ovdje još nije stvarna kriza sa radnom snagom..![]()
Za bilo koji posao koji nije fizički, trenunutno ima i "viška radnika".
Jednostavno previše ljudi je završilo fakultete i nema za sve mjesta. To je to.
Radnika kojih stvarno fali - fizičkih radnika koji su spremni raditi za 1000KM ili manje, to je realnost nažalost.
Tako je druže.
Jedini sektor u BiH gdje nedostaje radnika a podrazumijeva kancelariju jeste IT sektor programiranje i srodni poslovi i Call centri iako će i tu u određenom momentu doći do zaokreta.
Sad je aktualna priča neće niko u javni sektor, tamo su male plate, više su u privatnom sektoru ali ja opet ne vidim da iko odbija mogućnost da se tamo zaposli što znači da je još uvijek bitna sigurnost radnog mjesta, a sigurnost radnog mjesta u BiH jedino možeš pronaći u javnom sektoru.
Radnika nedostaje u proizvodnji, građevini posebno, turizmu i u uslužnim djelatnostima, trgovini, prevozničkim djelatnostima.
- Ozimician
#2717 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Upravo tako, a jos je gora ona prica "treba ulagati u sebe, u znanje, obrazovanje", a zapravo poslova za visokokvalifikovane na trzistu rada je najmanje. Na kraju ispadnes prekvalifikovan. xD
Dok ovo pisemo, na birou u KS trenutno cuci stotine doktora i inzenjera raznih profila. (sluzbeni bilten zavoda za zaposljavanje)
I onda mediji npr. izadju s pricom danima i sedmicama kako u KS nedostaje doktora, kako se ceka na preglede, kako svi odose vani, a ovamo biroi puni.
- enko 1964
- Grijem se na: južnu interkonekciju
#2718 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Priču kako nema dovoljno radnika plasira udruženje poslodavaca u saradnji sa određenim medijskim kućama željnim senzacionalizma i para.
Radnika ima dovoljno ali hoće platu i hoće koliko-toliko dostojanstvene uslove rada osim plate.
Hoće raja godišnji, regres, hoće da može otići na bolovanje bez straha od gubitka posla, hoće koliko-toliko precizno radno vrijeme, slobodne dane u sedmici a to naši poslodavci ne nude.
Poslodavci hoće nekvalifikovanu ili polukvalifikovanu radnu snagu iz Nepala, Bangladeša i sličnih egzotičnih tržišta radne snage koja nema velika očekivanja i velike zahtjeve.
Radnika ima dovoljno ali hoće platu i hoće koliko-toliko dostojanstvene uslove rada osim plate.
Hoće raja godišnji, regres, hoće da može otići na bolovanje bez straha od gubitka posla, hoće koliko-toliko precizno radno vrijeme, slobodne dane u sedmici a to naši poslodavci ne nude.
Poslodavci hoće nekvalifikovanu ili polukvalifikovanu radnu snagu iz Nepala, Bangladeša i sličnih egzotičnih tržišta radne snage koja nema velika očekivanja i velike zahtjeve.
- vjeshalica
#2719 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I tada se opet vracamo u vremena "ima ko hoce raditi" jer ce uvozom radne snage oboriti cijenu domacem da ce domaci ponovo otici jer mu se nece isplatiti raditi za 300 maraka kao nekoj fukari iz Bangladesa
- Dope_Man
#2720 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije. To je floskula onih koji iskljucivo ganjaju drzavne poslove jer u privatni sektor nece svojom voljom, a onda kad ih docekaju stele u drzavnom kazu da je tako u svakoj firmi. Nije.Paul Gascoigne wrote: ↑19/06/2023 23:03 Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?
Last edited by Dope_Man on 20/06/2023 08:47, edited 1 time in total.
- n+1
#2721 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Postoji ta fiksacija medija na odliv stanovništva. Kao, intuitivno znamo da je cijela stvar loša, ali pošto ne možemo tačno objasniti zašto je loša, onda ćemo lagati kako nam fali doktora, kako će nas fizički nestati, kako nas ima manje od dva miliona, kako nećemo imati penzija, i kako nam emigracija sputava ekonomski rast.Ozimician wrote: ↑20/06/2023 08:04Upravo tako, a jos je gora ona prica "treba ulagati u sebe, u znanje, obrazovanje", a zapravo poslova za visokokvalifikovane na trzistu rada je najmanje. Na kraju ispadnes prekvalifikovan. xD
Dok ovo pisemo, na birou u KS trenutno cuci stotine doktora i inzenjera raznih profila. (sluzbeni bilten zavoda za zaposljavanje)
I onda mediji npr. izadju s pricom danima i sedmicama kako u KS nedostaje doktora, kako se ceka na preglede, kako svi odose vani, a ovamo biroi puni.![]()
Jer, jebi ga, kada bi situaciju predstavili onakvom kakva ona jeste, onda bi se moralo postaviti pitanje: Pa dobro, što je problem što ljudi odlaze?
-
Bodkin
#2722 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovako je otprilike neki hans razmisljao 90ihvjeshalica wrote: ↑20/06/2023 08:42 I tada se opet vracamo u vremena "ima ko hoce raditi" jer ce uvozom radne snage oboriti cijenu domacem da ce domaci ponovo otici jer mu se nece isplatiti raditi za 300 maraka kao nekoj fukari iz Bangladesa
-
Paul Gascoigne
#2723 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sam magistar arhitekture sa godinom iskustva, drug ljekar sa isto toliko, godinu dana traži posao i jednostavno nista.Dope_Man wrote: ↑20/06/2023 08:45Nije. To je floskula onih koji iskljucivo ganjaju drzavne poslove jer u privatni sektor nece svojom voljom, a onda kad ih docekaju stele u drzavnom kazu da je tako u svakoj firmi. Nije.Paul Gascoigne wrote: ↑19/06/2023 23:03 Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?
- vjeshalica
#2724 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Balija je nenadjebivi lopov, ko ne moze da shvati, shvatice. Doduse 30 godina je malo.Bodkin wrote: ↑20/06/2023 09:01Ovako je otprilike neki hans razmisljao 90ihvjeshalica wrote: ↑20/06/2023 08:42 I tada se opet vracamo u vremena "ima ko hoce raditi" jer ce uvozom radne snage oboriti cijenu domacem da ce domaci ponovo otici jer mu se nece isplatiti raditi za 300 maraka kao nekoj fukari iz Bangladesa![]()
-
Tango556
#2725 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
[/quote]
Hvala na odgovoru. Bio sam zaista zbunjen tim razmišljanjem, zvuči kao američki san. Imam nešto starije drugove i 90% njih priča ono što se podudara sa većinom na ovom forumu. Za dobar posao u struci - štela je bog. Magistrirao sam arhitekturu, imam godinu dana pripravničkog, ali nakon toga, skoro sva vrata su zatvorena. SSS imam gimnaziju, kako će mi ti pomoći, i kako bi mi to čak i da se zaposlim kao recimo komercijalista, pomoglo u primarnoj struci?
[/quote]
Walter trazis stalno arhitekte , posalji CV mozda ti uspije, znam da imaju besplatne obuke BIM-a nakon kojih zaposle polaznike.
https://walteraec.com/careers/
[/quote]
Hvala na odgovoru. Bio sam zaista zbunjen tim razmišljanjem, zvuči kao američki san. Imam nešto starije drugove i 90% njih priča ono što se podudara sa većinom na ovom forumu. Za dobar posao u struci - štela je bog. Magistrirao sam arhitekturu, imam godinu dana pripravničkog, ali nakon toga, skoro sva vrata su zatvorena. SSS imam gimnaziju, kako će mi ti pomoći, i kako bi mi to čak i da se zaposlim kao recimo komercijalista, pomoglo u primarnoj struci?
[/quote]
Walter trazis stalno arhitekte , posalji CV mozda ti uspije, znam da imaju besplatne obuke BIM-a nakon kojih zaposle polaznike.
https://walteraec.com/careers/