Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#1476 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

DaysleepeR wrote: 20/06/2023 12:58
Hakiz wrote: 20/06/2023 12:52

E, to je. Meni tih 150 eura razlike vrijedi da ne moram ići do Banjaluke i tražiti prenoćište.

Idem na put uskoro, karta Lufthansa u odlasku, Austrian u povratku košta 270 eura. Kada hoću LCC, pa uzmem kartu do Banjaluke ili Tuzle, koja nije skupa, ali jeste sjedenje u našem autobusu "skupo", cijenu prenoćišta tamo i svu tu "muku", radije platim da odavde idem. Nije mi više 40, više mi je od 50.

Meni je CC:LCC isto kao hostel:hotel.

Dakle, ko šta voli :-D
Ima raje koja nisu spavala već došla iz Sa direkt na let.
Sve ima, imas car sharing koji je prejeftin.
A i kafane u BL rade do jutra.
Ne moraš spavat.
Taman da se zagriješ za Berlina.

Poenta i jeste u opcijama, kojih Sarajevo nema.
Meni je iskreno muka što banjalučanin iz svog grada leti za Berlin, i to džaba, a ja iz svog mogu u Muscat, jebo ga Muscat da ga jebo.

Dakle svi su argumenti nevalidni, ako SJJ ostvaruje profit, treba da ulaže u LCC da proširi ponudu.
Ako posluje sa gubitkom, treba da ulaže u nove linije da poveća profit.

Sve je ostalo uhljebsko-seljačka šuplja.
E, hvala ti.

Trudiš se imati normalnu konverzaciju i u neslaganju, pa ispadneš uhljebski šupljirani seljak. Samo zato što misliš drugačije od "civilizovanog sagovornika".

Da, nisi mislio samo na aerodrom, ne moraš ni reći, ali levati smo svi mi koji ne mislimo da su LCC rješenje za sve probleme.

:thumbup:
DaysleepeR

#1477 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Hakiz wrote: 20/06/2023 13:16
DaysleepeR wrote: 20/06/2023 12:58

Ima raje koja nisu spavala već došla iz Sa direkt na let.
Sve ima, imas car sharing koji je prejeftin.
A i kafane u BL rade do jutra.
Ne moraš spavat.
Taman da se zagriješ za Berlina.

Poenta i jeste u opcijama, kojih Sarajevo nema.
Meni je iskreno muka što banjalučanin iz svog grada leti za Berlin, i to džaba, a ja iz svog mogu u Muscat, jebo ga Muscat da ga jebo.

Dakle svi su argumenti nevalidni, ako SJJ ostvaruje profit, treba da ulaže u LCC da proširi ponudu.
Ako posluje sa gubitkom, treba da ulaže u nove linije da poveća profit.

Sve je ostalo uhljebsko-seljačka šuplja.
E, hvala ti.

Trudiš se imati normalnu konverzaciju i u neslaganju, pa ispadneš uhljebski šupljirani seljak. Samo zato što misliš drugačije od "civilizovanog sagovornika".

Da, nisi mislio samo na aerodrom, ne moraš ni reći, ali levati smo svi mi koji ne mislimo da su LCC rješenje za sve probleme.

:thumbup:
Pa nisam mislio na tebe. Ti ovdje ne pričaš kao neko ko brani politiku SJJ.
Ima ovdje dosta drugih kandidata koji brane neodbranjivo.
Ti koliko sam shvatio pričaš iz ličnog ugla.
Nemamo tu šta debatovati.

Lik mi ovdje sasvim paušalno piše kako imamo ogromnu ekonomsku korist od linije iz Omana.
Bez ijedne brojke, ičega. S druge strane, niko ni ne priča o udaru na sarajevski airbnbn/booking biznis odlaskom WIzz-a.
A ponavljam, SJJ je javno preduzeće, ono MORA širiti ponudu u korist građana. MORA.
Kad bude d.o.o., ili kad bude pod koncesijom, druga priča. Sada to mora raditi.
To je isto kao da BH Telecom neće da uvede 4G ili sad već 5G jer eto, skupo je to ulaganje, a i ne valja to.
To svakako samo razvijene zemlje imaju, nama je 3G sasvim cool. Nonsens. JP mora širiti svoju uslugu u korist onih koji finansiraju njegovo postojanje. Kraj diskusije.
Hakiz

#1478 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Ja ću se složiti sa tim da proširenje ponude mora da bude.

Razlika je, možda, u tome što je meni svejedno da li će to proširenje biti sa CC ili LCC dok drugi priželjkuju LCC. Što mi je razumljivo, i ja više volim platiti manje kada mogu :-D
DaysleepeR

#1479 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Sve dok britanski turisti plaćaju 30 EUR let za Dubrovnik da bi dole plaćali apartmane po 300 EUR/dan i trošili još toliko po pub-ovima i restoranima dnevno, glupo je vezati LCC za platežnu moć.

Kao što je rekao Zlatan za Ikeu - rich people don't buy at IKEA, but smart people do.

Pametni ljudi štede pare gdje god je to moguće. Bogati pogotovo.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1480 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mk ultra »

firma sve plaća :mrgreen:
Bodkin

#1481 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

LCC su smetljari gdje ako uzmes bilo sta van sjedista koje ne mozes birati ce te izaci skoro pa kao legacy kompanija. To je kao da letis onim busem iz ko to tamo peva.
A plus sto su oborili kvalitet usluge generalno.

Smece :D
DaysleepeR

#1482 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Bodkin wrote: 20/06/2023 14:32 LCC su smetljari gdje ako uzmes bilo sta van sjedista koje ne mozes birati ce te izaci skoro pa kao legacy kompanija. To je kao da letis onim busem iz ko to tamo peva.

Znači, nemaš pojma o čemu pričaš. Bolje da ništa nisi ni napisao.
Dakle pustiš da ti dodijele automatski sjedište, slijedeće pored kupiš za pazi sad - 16 EUR.

To je ako baš želiš da dvoje sjede jedno do drugog.
Last edited by DaysleepeR on 20/06/2023 14:35, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#1483 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

[/quote]
Bodkin

#1484 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

DaysleepeR wrote: 20/06/2023 14:34
Bodkin wrote: 20/06/2023 14:32 LCC su smetljari gdje ako uzmes bilo sta van sjedista koje ne mozes birati ce te izaci skoro pa kao legacy kompanija. To je kao da letis onim busem iz ko to tamo peva.

Dakle pustiš da ti dodijele automatski sjedište, slijedeće pored kupiš za pazi sad - 16 EUR.

Ne zelim pored. Zelim ja da biram svoje sjediste jer ne zelim da sjedim u sredini. Da ne kazem logaritam koji razdvoji ljude da bi platio sjediste. Ili to sto je prostor zakonski minimum i nabiju koliko god sjedista mogu. Ili stonplacas vec prvi carry on

Imam itekako pojma jer sam nekad imao preko 50 letova godisnje. Danas malo manje

DaysleepeR

#1485 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Bodkin wrote: 20/06/2023 14:47

Ne zelim pored. Zelim ja da biram svoje sjediste jer ne zelim da sjedim u sredini. Da ne kazem logaritam koji razdvoji ljude da bi platio sjediste. Ili to sto je prostor zakonski minimum i nabiju koliko god sjedista mogu. Ili stonplacas vec prvi carry on

Imam itekako pojma jer sam nekad imao preko 50 letova godisnje. Danas malo manje

NI u tom slučaju nije ni blizu legacy-a.
To što je nekom smeće opet ne znači da ne treba da ga bude u ponudi.
Ima Centrotrans, a ima i Lašvatrans.
Hakiz

#1486 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Da je 16.

Povratni let sa po jednim presjedanjem u oba smjera, dakle 4 segmenta, 25 eura po segmentu po osobi.

Cargo kofer (23 kg) 45 eura po smjeru po osobi.

Do prije 6-7 godina to je sve ulazilo u cijenu.

Tip: Pitate onoga na šalteru koji na aerodromu uzme kofer na traku i izda boarding pass može li vas dvoje smjestiti zajedno ako imaju sjedišta jedno uz drugo. Naročito ako imate različita prezimena, možda uspijete. To za nas zastarjele. Oni moderni, koji sve to na internetu u trenutku kupovine karte i mašini za booking rade, teško da će uspjeti zbog toga što kompjuter čim vidi da se karta kupuje zajedno za dva imena razdvojit će ih, da ih natjera da plate sjedenje zajedno.

Ko kaže da je napredak uvijek dobar? Možda jeste za korporacije, lakše uzimaju novac od ljudi :lol:
Last edited by Hakiz on 20/06/2023 14:51, edited 1 time in total.
Bodkin

#1487 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

DaysleepeR wrote: 20/06/2023 14:49
Bodkin wrote: 20/06/2023 14:47

NI u tom slučaju nije ni blizu legacy-a.
To što je nekom smeće opet ne znači da ne treba da ga bude u ponudi.
Ima Centrotrans, a ima i Lašvatrans.
Naravno. Neka ga u ponudi. Meni je smece i platim vose samo da se ne zajebavam sa njima.
Ali je cinjenica da su uz cijenu, oborili kvalitet i komfor letenja
DaysleepeR

#1488 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Hakiz wrote: 20/06/2023 14:49

Da je 16.

Povratni let sa po jednim presjedanjem u oba smjera, dakle 4 segmenta, 25 eura po segmentu po osobi.

Do prije 6-7 godina to je sve ulazilo u cijenu
Tip: Pitate onoga što na aerodromu uzme kofer i izda boarding pass može li vas dvoje smjestiti zajedno ako imaju sjedišta jedno uz drugo. Naročito ako imate različita prezimena, možda uspijete. To za nas zastarjele. Oni moderni, koji sve to na internetu u trenutku kupovine karte i mašini za booking rade, teško da će uspjeti zbog toga što kompjuter čim vidi da se karta kupuje zajedno za dva imena razdvojit će ih, da ih natjera da plate sjedenje zajedno.

Ko kaže da je napredak uvijek dobar? Možda jeste za korporacije, lakše uzimaju novac od ljudi :lol:
Ja sam letio WIzz-om za GOT, smjestili mene i ženu skupa i to naprijed na emergency seat gdje ima najviše prostora.
Razlog što mi je jaran na check-in-u. I dalje nije problem ako se ne sjedi skupa. Ne pričamo o prekookeanskom letu, 2 sata max.
Taman za odmoriti od žene. :D

I dalje nije argument za nemati ga u ponudi...
Last edited by DaysleepeR on 20/06/2023 14:52, edited 1 time in total.
Hakiz

#1489 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

DaysleepeR wrote: 20/06/2023 14:51

Da je 16.

Tip: Pitate onoga što na aerodromu uzme kofer i izda boarding pass može li vas dvoje smjestiti zajedno ako imaju sjedišta jedno uz drugo. Naročito ako imate različita prezimena, možda uspijete. To za nas zastarjele. Oni moderni, koji sve to na internetu u trenutku kupovine karte i mašini za booking rade, teško da će uspjeti zbog toga što kompjuter čim vidi da se karta kupuje zajedno za dva imena razdvojit će ih, da ih natjera da plate sjedenje zajedno.

Ja sam letio WIzz-om za GOT, smjestili mene i ženu skupa i to naprijed na emergency seat gdje ima najviše prostora.
Razlog što mi je jaran na check-in-u. I dalje nije problem ako se ne sjedi skupa. Ne pričamo o prekookeanskom letu, 2 sata max.
A svi imaju jarane :wink:

OK od žene, a djeca? Nije visoka starost djece koju moraju uz roditelja smjestiti akk se ne varam.

I hajde što bi djeca željela da se odvoje, ali roditelji će platiti ako djeca prave belaj, žele ih uz sebe.
Last edited by Hakiz on 20/06/2023 14:54, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#1490 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Nemaju svi jarane, nekad ima susretljivih ljudi u avionu pa se zamijeniš.
Rade to ljudi stalno. Bitno je da se može, i da ništa od navedenog ne mora da košta.
I da možeš uštediti pare na letu, tj. transportu da bi imaš više para na destinaciji.
Hakiz

#1491 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

DaysleepeR wrote: 20/06/2023 14:54 Nemaju svi jarane, nekad ima susretljivih ljudi u avionu pa se zamijeniš.
Rade to ljudi stalno. Bitno je da se može, i da ništa od navedenog ne mora da košta.
I da možeš uštediti pare na letu, tj. transportu da bi imaš više para na destinaciji.
A vidi, neko ima štelu i za posao. Ako ćemo o snalaženju.

Može se snaći.

Samo, nije fazon u snalaženju, nego u pravilima. Da se ne moram snaći. Ja možda hoću, ali šta sa onima koji ne mogu? Ne raduje me patnja drugih.
DaysleepeR

#1492 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Image
Bodkin

#1493 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Da je 16.

E jebiga :D
A nemam ni ja problem da ne sjedim skupa. Poenta je sto ako hocu moram platiti
DaysleepeR

#1494 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Bodkin wrote: 20/06/2023 16:05

Plaćaš još više na legacy-u. Složićeš se da ne stoji argument.
Bodkin

#1495 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

DaysleepeR wrote: 20/06/2023 16:22
Bodkin wrote: 20/06/2023 16:05

Ne placas. Uporedi razliku izmedju econ light i econ i sta dobijes i onda koliko to LCC naplati
tramvajtrojka

#1496 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

Bodkin wrote: 20/06/2023 16:42
DaysleepeR wrote: 20/06/2023 16:22

Ne placas. Uporedi razliku izmedju econ light i econ i sta dobijes i onda koliko to LCC naplati
a sto velika vecina likova kao on nece da plati wizzov priority pa i onda na wizzovoj temi kukaju kako im naplate priority jer su ponijeli rucni prtljag tj kofer :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Bodkin

#1497 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

tramvajtrojka wrote: 20/06/2023 17:29
Bodkin wrote: 20/06/2023 16:42

a sto velika vecina likova kao on nece da plati wizzov priority pa i onda na wizzovoj temi kukaju kako im naplate priority jer su ponijeli rucni prtljag tj kofer :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Ne zalazim na te teme ali ne vjerujem. Covjek je ozbiljan forumas :D
akcija007

#1498 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Evo opet o Air Serbia od bivseg direktora JAT-a

Air Serbia je uvela 43 nove destinacije, to velike kompanije nikada ne bi uradile. Treba da imate stručne kapacitete da možete to da izvedete, gde Air Serbia leti to nema nikakve logike. Oni za Hrvatsku imaju šest linija, dok ni jedna njihova kompanija ne leti do nas. Za Nemačku letimo na sedam, a Lufthansa kod nas ima samo dvije. I te linije Air Serbije nisu isplative", rekao je Vujović.

On je naveo i da se u ozbiljnim kompanijama prije uvođenja svake linije radi analiza o ekonomskoj opravdanost.
"Ja ne verujem da to postoji za 43 nove destinacije. Pa JAT nikada nije letio na ovoliko linija", rekao je bivši direktor.

On je objasnio i da od tri najveće evropske kompanije samo jedna leti u Srbiju i da je to tako je one nemaju interesa da uvode više linija ali naveo kao primjer to da "zato Air Serbia ima pet linija za Francusku, dok ni jedna kompanija iz te države ne leti u Beograd".

Vujović je poručio i da svi putnici koji su "juče nastradali" imaju pravo na naknadu štete.
Aerodrom sve informacije dobija od aviokompanije i ako ona nije najvila da će letovi biti otkazani aerodrom nije kriv i dužan da ispravlja greške. Ako vodite kompaniju kako treba onda mora da znate i koga koga treba da obavestite, šta ćete reći i šta ponuditi", rekao je Vujović

On smatra i da nije nemoguće da se u cijeloj priči oko problema Air Serbije zapravo "provlači bijeli štrajk u kompaniji, štrajk pilota, osoblja, koji su nezadovoljni cijelom situacijom".
Bodkin

#1499 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

akcija007 wrote: 20/06/2023 19:20 Evo opet o Air Serbia od bivseg direktora JAT-a

Air Serbia je uvela 43 nove destinacije, to velike kompanije nikada ne bi uradile. Treba da imate stručne kapacitete da možete to da izvedete, gde Air Serbia leti to nema nikakve logike. Oni za Hrvatsku imaju šest linija, dok ni jedna njihova kompanija ne leti do nas. Za Nemačku letimo na sedam, a Lufthansa kod nas ima samo dvije. I te linije Air Serbije nisu isplative", rekao je Vujović.

On je naveo i da se u ozbiljnim kompanijama prije uvođenja svake linije radi analiza o ekonomskoj opravdanost.
"Ja ne verujem da to postoji za 43 nove destinacije. Pa JAT nikada nije letio na ovoliko linija", rekao je bivši direktor.

On je objasnio i da od tri najveće evropske kompanije samo jedna leti u Srbiju i da je to tako je one nemaju interesa da uvode više linija ali naveo kao primjer to da "zato Air Serbia ima pet linija za Francusku, dok ni jedna kompanija iz te države ne leti u Beograd".

Vujović je poručio i da svi putnici koji su "juče nastradali" imaju pravo na naknadu štete.
Aerodrom sve informacije dobija od aviokompanije i ako ona nije najvila da će letovi biti otkazani aerodrom nije kriv i dužan da ispravlja greške. Ako vodite kompaniju kako treba onda mora da znate i koga koga treba da obavestite, šta ćete reći i šta ponuditi", rekao je Vujović

On smatra i da nije nemoguće da se u cijeloj priči oko problema Air Serbije zapravo "provlači bijeli štrajk u kompaniji, štrajk pilota, osoblja, koji su nezadovoljni cijelom situacijom".
A sta se desilo?
Inace mozda jedina prednost nacionalne kompanije osim nacionalnog ponosa je sto obicno lete na destinacije gdje strane firme ne bi ako nisu koliko treba isplative. Mene cudi da LH vec nije kupio air srbiju
akcija007

#1500 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Uveli su hrpu novih linija cak 46 i u subotu kulminirala kasnjenja i otkazivanja i puznici ih provalili na drustvenim mrezama i tako je krenulo.
Zar oni nisu kupljeni od Etihada !?
Post Reply