GDJE KUPITI AKUMULATOR

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seawolf

#801 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Seawolf »

Me_again wrote: 19/06/2023 17:16
Seawolf wrote: 19/06/2023 07:54
Kad smo kod konstruktivne diskusije, ponovio bih ovdje pitanje koje sam na jednoj drugoj temi, postavio jednom dobrom forumašu, a tiče se poređenja klipnog SUS motora i sinhronog višefaznog elektromotora.

Naime, obje te mašine su rotacioni uređaji za pretvaranje jednog vida energije (hemijske energije pohranjene u gorivu, odnosno električne energije, respektivno) u mehaničku energiju.

Kod klipnog SUS motora, dva osnovna parametra čija kombinacija, odnosno proizvod daju mehanički rad su:

- radna zapremina (ukupna, u svim cilindrima) i

- srednji efektivni pritisak ciklusa.

I dimenziono, proizvod ove dvije veličine, jednak je obrtnom momentu [Nm], a proizvod obrtnog momenta i dužine puta njegovog djelovanja (kod četvorotaktnog motora, to su dva puna kruga, odnosno 4pi/720⁰), jednak je mehaničkom radu [J] koji se isporuči u jednom ciklusu.

Moje je pitanje bilo: Koje dvije fizičke veličine kod sinhronog višefaznog elektromotora su ekvivalentne radnoj zapremini i srednjem efektivnom pritisku kod klipnog SUS motora?
Pitanje je malo čudno postavljeno i nije mi posve jasno da li mislimo na iste stvari. Naime, pominješ zapreminu motora što je posljedica njegove mehaničke konstrukcije. Srednji efektivni pritisak ciklusa takodjer spada u posljedicu mehaničke konstrukcije (stepen kompresije) ali zavisi i od količine i omjera gorive smjese koja se isporučuje u cilindar.

Što se tiče višefaznih sinhronih elektromotora, prvi osvrt je na koliko faza se misli. Nisu svi motori trofazni, iako su ovi najrasprostranjeniji.
Dalje, da li je rotor od permanentnog magneta ili je elektromagnet koji ima svoju pobudu strujom, pa onda karakteristika takvog motora zavisi i od jačine struje kroz rotor.
Da li je stator višepolni, ako jeste koliko polova ima (konstruktivnost samih namotaja žice, nemojmo ovo miješati sa brojem faza).
Naravno, fizičke dimenzije elektromotora, odnosno prečnik statora utiču na max. obrtni momenat. Što je prečnik veči, biče veči i obrtni momenat.

Ovo gore pobrojano su konstrukcioni parametri elektromotora, koji se osim magnetnog rotora odnose i na asinhrone motore. Oni djeluju tako što rotor "kliže" u odnosu na rotaciono magnetno polje, čime se indukuje struja u istom, a koja opet tvori magnetno polje rotora. Time asinhroni motor ima neznatno manju brzinu od sinhrone, a koja iznosi 3000 obrtaja za jednopolne trofazne motore pri frekvenciji od 50 Hz. Jeftinija proizvodnja učinila ga je nebrojeno puta popularnijim u odnosu na sinhrone.

Sinhronim motorima, kao i asinhronim se upravlja strujom (koja je poslljedica napona tj potencijalne razlike) i frekvencijom.
Frekvencija naravno utiče na broj obrtaja, a struja na obrtni momenat.
Regulacija se vrši po zadanim algoritmima uz povratne informacije o brzini obrtaja i struji koju motor "vuče", ali se u pravilu mijenjaju oba parametra istovremeno (napon koji ima za posljedicu struju motora i frekvenca).

I, vrijedno je spomenuti da i sinhroni motori znaju malo "klizati" u odnosu na sinhronu brzinu, tj ako je opterečenje iznenadno veče tako da regulacija ne stigne postiči zadovoljavajuče parametre.

Mislim, mogu ja ovako još par stranica ali postajem dosadan....

Nadam se da sam barem malo udovoljio postavljenom pitanju, ili sam nešto fulio :roll:
Hvala lijepo!

Hajdemo se skoncentrisati samo na sinhrone višefazne elektromotore sa permanentnim magnetima.

Dakle, kako se računa mehanički rad koji tokom jednog punog obrtaja, proizvede sinhroni elektromotor sa rotorom od permanentnog magneta?
Me_again

#802 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Me_again »

Seawolf wrote: 19/06/2023 21:53
Hvala lijepo!

Hajdemo se skoncentrisati samo na sinhrone višefazne elektromotore sa permanentnim magnetima.

Dakle, kako se računa mehanički rad koji tokom jednog punog obrtaja, proizvede sinhroni elektromotor sa rotorom od permanentnog magneta?
I ti si se u ovoj masi malo naoštrio :(
Koliko ima faza taj motor, molim lijepo ?
Seawolf

#803 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Seawolf »

Me_again wrote: 19/06/2023 23:33
Seawolf wrote: 19/06/2023 21:53
Hvala lijepo!

I ti si se u ovoj masi malo naoštrio :(
Koliko ima faza taj motor, molim lijepo ?
Ma, nisam se zglave naoštrio. Samo pitam koja je formula za izračunavanje mehaničkog rada proizvedenog na vratilu rotora tokom jednog punog obrtaja.

Šest faza. Dva odvojena namotaja sa po tri faze.
Me_again

#804 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Me_again »

Seawolf wrote: 20/06/2023 03:11
Ma, nisam se zglave naoštrio. Samo pitam koja je formula za izračunavanje mehaničkog rada proizvedenog na vratilu rotora tokom jednog punog obrtaja.

Iskreno, neznam kako bih ti ovdje napisao tu formulu jer je puna specijalnih karaktera.
U igri su osim struje i magnetni fluksevi, induktanse namotaja, sinus ugla kasnjenja permanentnog magneta za obrtnim magnetnim poljem....
Prekomplikovano i neupotrebljivo za nas smrtnike.
Ionako imas deklarisanu max snagu za motor, a meni je interesantnija regulacija rada motora.
Konstruisati neke nove motore necemo nikada, a sa ovim drugim se moze malo igrati....
Elektricnu snagu je mnogo jednostavnije izracunati, pored struje i napona imas i famozni cos phi koji je takodjer deklarisan. Diferenca je u mehanickim gubicima motora koji su mali.
Seawolf

#805 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Seawolf »

Me_again wrote: 21/06/2023 00:48
Seawolf wrote: 20/06/2023 03:11

Iskreno, neznam kako bih ti ovdje napisao tu formulu jer je puna specijalnih karaktera.
U igri su osim struje i magnetni fluksevi, induktanse namotaja, sinus ugla kasnjenja permanentnog magneta za obrtnim magnetnim poljem....
Prekomplikovano i neupotrebljivo za nas smrtnike.
Ionako imas deklarisanu max snagu za motor, a meni je interesantnija regulacija rada motora.
Konstruisati neke nove motore necemo nikada, a sa ovim drugim se moze malo igrati....
Elektricnu snagu je mnogo jednostavnije izracunati, pored struje i napona imas i famozni cos phi koji je takodjer deklarisan. Diferenca je u mehanickim gubicima motora koji su mali.
Hvala ti, u svakom slučaju.

Volio bih da malo više na ovom podforumu komentarišemo električne mašine za pogon vozila, jer je to, sviđalo nam se, ili ne, budućnost (a i sadašnjost).

O.K, ima tema o električnim automobilima, ali je tamo 99% postova neinformativno pametovanje (da, na kojoj temi nije), a 1% su tehnikalije u vezi s baterijama.

A vidim da o klipnim SUS motorima svi sve znaju, pa je prepucavanje u vezi s njima postalo dosadno :D
veselinovic

#806 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by veselinovic »

Ne bih da siljim,
ali ti mislis o DC brasles motoru.
Sinhroni motor ne moze u atomobil, jer ima izuzetno mali moment pri startu.
( obrtaji od nule - slicna karakteristika kao SUS motor) pa bi ti trebalo kvacilo i mjenjac
Seawolf

#807 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Seawolf »

veselinovic wrote: 21/06/2023 06:22 Ne bih da siljim,
ali ti mislis o DC brasles motoru.
Sinhroni motor ne moze u atomobil, jer ima izuzetno mali moment pri startu.
( obrtaji od nule - slicna karakteristika kao SUS motor) pa bi ti trebalo kvacilo i mjenjac
EDIT: Preselio sam priču na:

ev-electric-vehicle-elektricna-vozila-a ... #p18854058
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#808 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Evolution_IV »

@Me_again

njemu najvise vjerujem za sve u vezi elektro, jer znam coeka :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#809 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by mk ultra »

i brushless je sihroni motor :mrgreen:
Me_again

#810 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Me_again »

Evolution_IV wrote: 21/06/2023 11:00 @Me_again

Ma ja sam ti majstor do dvije zice, samo u brifer vjerujem 🤣
Me_again

#811 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Me_again »

Seawolf wrote: 21/06/2023 04:53
Hvala ti, u svakom slučaju.

Volio bih da malo više na ovom podforumu komentarišemo električne mašine za pogon vozila, jer je to, sviđalo nam se, ili ne, budućnost (a i sadašnjost).

O.K, ima tema o električnim automobilima, ali je tamo 99% postova neinformativno pametovanje (da, na kojoj temi nije), a 1% su tehnikalije u vezi s baterijama.

A vidim da o klipnim SUS motorima svi sve znaju, pa je prepucavanje u vezi s njima postalo dosadno :D
Nisam sklon vjerovanju u tu opciju, auti za grada i transportni auti u gradu ok, ali sve mimo toga vjerujem da će doživjeti drugu sudbinu....
drug_profi

#812 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by drug_profi »

Ogranicena mobilnost je prepreka. Ako se mora stati pola sata da se napuni baterija, onda je to faktor koji komplikuje planiranje i oduzima vrijeme.
PHEV su sa te strane mnogo bolja opcija.
Evolution_IV

#813 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Evolution_IV »

Me_again wrote: 22/06/2023 00:27
Evolution_IV wrote: 21/06/2023 11:00 @Me_again

Ma ja sam ti majstor do dvije zice, samo u brifer vjerujem 🤣
:lol: :lol: :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#814 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 22/06/2023 01:11 Ogranicena mobilnost je prepreka. Ako se mora stati pola sata da se napuni baterija, onda je to faktor koji komplikuje planiranje i oduzima vrijeme.
Image
15 min punjenje

doduse skup je ko sam đavo :lol:
ali abb je tu pionir
drug_profi

#815 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by drug_profi »

mk ultra wrote: 22/06/2023 08:31
drug_profi wrote: 22/06/2023 01:11 Ogranicena mobilnost je prepreka. Ako se mora stati pola sata da se napuni baterija, onda je to faktor koji komplikuje planiranje i oduzima vrijeme.
Image
15 min punjenje

ali abb je tu pionir
Energoinvest je nekad za ovaj ABB bio babaroga.
Eto gdje smo mogli biti.
ZoomZoomKiwi

#816 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by ZoomZoomKiwi »

Image
15 min punjenje

ali abb je tu pionir
5 min sporije i 2x skuplje po km od dizela.
Peryton_

#817 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Peryton_ »

Danas crko, ostavi me pred supermarketom. 5 godina, fabricki Exide 60ah. Sta preporučujete, opet Exide ili nesto drugo? Topla, Fiamm, Hugel ili mozda Continental (nisam ni znao da proizvode aku). Na drugom autu imam lose iskustvo sa Exide, 26 mjeseci bio, crko, ocigledno nema nikakvih pravila
Evolution_IV

#818 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Evolution_IV »

continental ne, ostalo da, a i to ko nudi najduzu garanciju njega :thumbup:
Gusar-from-Riga

#819 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Gusar-from-Riga »

bitanga_sa_otesa wrote: 18/03/2023 22:39
dgL_ wrote: 18/03/2023 22:36
Kakva je procedura? Sad trebam ici vadit akumulator nosit im, oni ce rec da je dobar i igrat se gluhih telefona... Kako izbjec te gluposti... Akumulator koji nakon 3 dana stajanja ne moze upaliti NIJE ISPRAVAN.
procedura je izvadis i bacis u smece i odes kupis vartu ili ciak(topla vise ne valja) i nemas tih problema,al dzabe ja pisem kad ces se ti opet isciganit i kupit najjeftiniji i kmecat po forumu kao i za sve ostalo :D
Jucer mi pred marketom isto riknuo akumulator, trajao je sigurno 8-9godina dosao sa autom Tudor marka, citam neka svedska nema se ovdje kupiti. Sto je cudno nikakvih naznaka nije bilo da ce se ista desiti, samo se najednom ugasio.. zovi Bihamk peglancija..

Nego vezano za post ovaj da te pitam jel i dalje Topla ne valja, gledao sam bas Ciak cini mi se, Ciak starter, da je sa čepovima igra li to ulogu? Sta je sad dobro na trzistu ...
Kakav je Fiam titanium pro nude 3godine garancije moze za 166km 74ampera sa starim akumulatorom.
Last edited by Gusar-from-Riga on 13/09/2023 19:10, edited 1 time in total.
Evolution_IV

#820 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Evolution_IV »

otisle celije jbg..

meni topla mescine 7mu godinu, 3 puta sam je isprqznio, punilo auto samo, nista joj, da ga ne ureknem pupupu :-D
Gusar-from-Riga

#821 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Evolution_IV wrote: 13/09/2023 19:09 otisle celije jbg..

meni topla mescine 7mu godinu, 3 puta sam je isprqznio, punilo auto samo, nista joj, da ga ne ureknem pupupu :-D
to su vjerovatno stare Tople i na drugom forumu sam citao da se Topla pokvarila nije to taj kvalitet vise..
nivla

#822 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by nivla »

drug_profi wrote: 22/06/2023 09:01

Image
15 min punjenje

ali abb je tu pionir
Energoinvest je nekad za ovaj ABB bio babaroga.
Eto gdje smo mogli biti.
ne mogu reci da energoinvest nije nista svoje proizvodio
ali dobar dio biznisa im se znao svoditi na sklapanje hadvera svjetskih firmi i lijepljenje naljepnice energoinvest umjesto pravog proizvodjaca
iskra, unis i slicne firme preuzimale alcatel, ericson i slicne i lijepile na kuciste da izvoze ssssr zemljama i arapskom svijetu americku i evropsku tehnologiju jer oni nisu htjeli kupiti mrske americke i zapadne proizvode
ne kazem da nase firme nisu imale i svojih proizvoda jer na kraju valjalo je to sve sklopiti i spremiti dalje za izvoz, ali daleko je to od sile kako se misli, danas bi isto tako proizvodili da smo jeftini ko kinezi, tajlandjani, tajvanci i ostali dalekoistocni narodi
silent hill

#823 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by silent hill »

Gusar-from-Riga wrote: 13/09/2023 19:03
bitanga_sa_otesa wrote: 18/03/2023 22:39

procedura je izvadis i bacis u smece i odes kupis vartu ili ciak(topla vise ne valja) i nemas tih problema,al dzabe ja pisem kad ces se ti opet isciganit i kupit najjeftiniji i kmecat po forumu kao i za sve ostalo :D
Jucer mi pred marketom isto riknuo akumulator, trajao je sigurno 8-9godina dosao sa autom Tudor marka, citam neka svedska nema se ovdje kupiti. Sto je cudno nikakvih naznaka nije bilo da ce se ista desiti, samo se najednom ugasio.. zovi Bihamk peglancija..

Nego vezano za post ovaj da te pitam jel i dalje Topla ne valja, gledao sam bas Ciak cini mi se, Ciak starter, da je sa čepovima igra li to ulogu? Sta je sad dobro na trzistu ...
Kakav je Fiam titanium pro nude 3godine garancije moze za 166km 74ampera sa starim akumulatorom.
kod mene je taj fiam, 74a
ja sam bio prezadovoljan sa njim 5g ali evo danas crče...gdje si našao tu cijenu od 166? Ja bih opet isti
Gusar-from-Riga

#824 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

silent hill wrote: 15/09/2023 00:36
Gusar-from-Riga wrote: 13/09/2023 19:03 Jucer mi pred marketom isto riknuo akumulator, trajao je sigurno 8-9godina dosao sa autom Tudor marka, citam neka svedska nema se ovdje kupiti. Sto je cudno nikakvih naznaka nije bilo da ce se ista desiti, samo se najednom ugasio.. zovi Bihamk peglancija..

kod mene je taj fiam, 74a
ja sam bio prezadovoljan sa njim 5g ali evo danas crče...gdje si našao tu cijenu od 166? Ja bih opet isti
Fibex radnja na jezeru.. nasao na olx.ba evo ti screen sa olxa
Image

Plava Varta u Delti na dobrinji akcija 185KM sa starim. Taj od 74a. Dok ta ista varta se prodaje u nekim radnjama po 210-220. U delti je Topla od 74a-145KM a u vespromu ista 170KM :-)
topcam
Vozim: uzbrdo

#825 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by topcam »

Nakon skoro 8 godina u astru j 1.6 ugradjen 80 Ah akumulator, taman stao, prethodi 60 Ah prva ugradnja uz neke iritante poruke
dao sve od sebe.
Post Reply