BINGO trgovački lanac - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jednonogi_Jack

#1251 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by jednonogi_Jack »

goredole wrote: 18/06/2023 14:13
izvrsni direktor wrote: 18/06/2023 12:23

I ti na osnovu vlastite strucne analize procijenio?
da
Pa de nas prosvijetli. Daj nam neke odokativne cifre. Ima li koja firma koju su preuzeli da ne ide? Ima li gdje da su se zavalili ko Agrokor sa
Mercatorom ili kreditima sa suludom kamatom?
Možda nešto znaš što mi ne znamo.
goredole

#1252 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by goredole »

moje originalno poređenje sa agrokorom je bio komentar na to da bingo osniva/ulazi u posao sa avio kompanijom jer mi je cudno kada neko siri posao na djelatnosti izvan core businessa, a naravno da nemam insiderske informacije.

btw agrokor je propao najviše radi zaduzenosti do te mjere da su jedino konstantim sirenjem to mogli servsirati...nesto kao ponzi shema. :D
nivla

#1253 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by nivla »

xoklix wrote: 18/06/2023 19:05
nivla wrote: 18/06/2023 19:00 agrokor je propao zbog ucesca previse ruskog kapitala

k plus u bh konzumu je imao odlicne proizvode koji su mahom bili domace proizvodnje, na police mnogih gradova znali su doci proizvodi proizvodjaca koji tu nisu mogli ni teoretski dobaciti
sto se tice urednosti svaki mercator i konzum mogu biti primjer kako treba sloziti radnju u odnosu na bingo paletarski pristup
Previše ruskog kapitala? Šta to u praksi znači?
ruske sberbank i vtb su dale mnogo kredita koji je u trenutku kad se zakuhalo dolazio na naplatu, a iako nije bilo rata (ukoliko izuzmemo krim) nije bas u eu bio pozeljan ruski uticaj, pa je shodno tome i bukvalno preko novi agrokor poceo propadati
nije normalno da firma koja je bukvalno imala monopol na skoro sve jer niko u regionu nije mogao da joj parira po kolicini uvoza za regiju odjednom tako padne
Ozimician

#1254 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by Ozimician »

xoklix wrote: 18/06/2023 18:54
ljubijankic wrote: 18/06/2023 08:57

Pa agrokor je propao kada je dobio konkurenciju, sve dokle su biti bez konkurencije i dok su mogli stimati cijene, kao sto i Bingo radi njima je poslovanje cvjetalo.
Propali su zbog katastrofalne "LIDLzacije" sa K Plus programom dok su konkurentne proizvode izbacili iz ponude.
Osim što im je K Plus program propao izgubili su i kupce zbog odstranjivanja ostalih brendova.
Čist primjer imao u svojoj mahali, Konzum pred nosom ,ali bukvalno svi iz mahale idu 100 metara dalje u drugi market.
Jebo ih K Plus, ne znam jesu li dva proizvoda valjala od tog brenda.
Bingo ne pravi takve greške, imaju svoj čips,ali i 15 ostalih brendova.
Ja sam tada poznavao jednog od distributera za Konzum, u suštini njegovo mišljenje je bilo da je Konzum bio najveći generator nelikvidnosti u Hrvatskoj. Bukvalno zbog monopola na tržištu su reketirali dobavljače, plaćanje je išlo 6 mjeseci nakon prodaje robe, roba koja se ne proda vraćana je dobavljačima, onda prisiljavanje na akcije, na štetu dobavljača (ne na štetu Konzumove marže, itd).

To je izazvalo revolt među dobavljačima i ja se sjećam par sedmica da nije bilo Coca Cole kupiti u Konzumu. Jer Coca-Cola nije dala da se zeza, to je bila kulminacija.

I jednostavno jedan po jedan dobavljač su odustajali od Konzuma. Agresivno forsiranje brendova koji su u vlasništvu Agrokora.

Ja se sjećam kad sam ušao u Konzum ložionička, a tamo na odjelu deterdženata bukvalno nijedan drugi proizvod osim Saponije, Fax u svim bojama izložen. xD

Ja se ne sjećam u svojoj historiji da je taj objekat lošije radio nego tada u tom periodu.

I to je pokrenulo lavinu, jednostavno previše su bili agresivni i bahati. Ima tu i politička pozadina i ostalo naravno još.
fusion_ba

#1255 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by fusion_ba »

xoklix wrote: 18/06/2023 18:54.
Jebo ih K Plus, ne znam jesu li dva proizvoda valjala od tog brenda.
Koliko znam K Plus brend i dalje postoji.
HelaS

#1256 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by HelaS »

izvrsni direktor wrote: 18/06/2023 08:49
HelaS wrote: 17/06/2023 10:38 Ko visoko leti, i nekontrolisano ode previsoko, uvijek padne. Na glavu.
A ko ti je javio da je nekontrolisano? Ti procijenio?
Senad Džambić, električar po struci, školski je primjer Danteovog "Četvrtog kruga". Sličan "Pluton" pao je prije nekoliko godina u Hrvatskoj, ali njegov primjer nije uplašio našeg električara po struci, skorojevića po kulturi, kojem, a očito je, imponuje bogatstvo i sjecanje moći u državi u društvu koja je pred kolapsom, i koju u funkciji održavaju međunarodne banke skupim kreditima. Iako je u svom "poslu" više od 30 godina, skorojević je, jer ne poštuje drugog, jer ne poznaje nepisana pravila i kulturu u trgovini, jer je gramziv i pohlepan, jer su mu najbliži saradnici takvi, samo jednostavno obrazovani raznoraznim školama, ali bez općeg znanja, bez kulture, bez "repa" što bi rekli stariji ljudi. Da nisu ovakvi, ne bi otimali svojim dobavljačima njihove dobavljače, ne bi naplaćivali trgovinu - "ulaz u Bingo" i 20.000 maraka, ne bi se bavili nekretninama, proizvodnjom odjeće, grickalica i prikupljanjem otpada, pilićima, keksovima, mlijekom, i čime god mogu, samo da je "Bingo" robna marka na ambalaži. Ne bi srozavali cijenom svoje dobavljače, ostavljajući ih da životare, bez mogućnosti stvaranja kapitala i razvoja, što je i smisao svake proizvodnje, itd. Bezboj ima primjera. Evo sad počinje i sa avio-prevozom :-)

Nije shvatio poruku iz Hrvatske kada je Todorić skrhan, nakon što mu je iz svake paštete iskakao Agrokor, nije, jer ga je oslijepila pohlepa. Progledat će kada bude "vukao vreće s novcem" :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1257 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by izvrsni direktor »

Jos jedan u nizu pljuvaca uspjesnih ljudi
jednonogi_Jack

#1258 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by jednonogi_Jack »

:lol:
Koja gomila gluposti i predrasuda.
Pored Binga su Bazar, FIS, Fructa Trade, Best, Yimor, Piemonte, trgovački lanci koji se pored trgovine bave i proizvodnjom i svi šire posao na djelatnosti izvan core businessa u zavisnosti od financijskih mogućnosti.
sarajevsko_pivo

#1259 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by sarajevsko_pivo »

HelaS wrote: 19/06/2023 00:31
izvrsni direktor wrote: 18/06/2023 08:49

A ko ti je javio da je nekontrolisano? Ti procijenio?
Senad Džambić, električar po struci, školski je primjer Danteovog "Četvrtog kruga". Sličan "Pluton" pao je prije nekoliko godina u Hrvatskoj, ali njegov primjer nije uplašio našeg električara po struci, skorojevića po kulturi, kojem, a očito je, imponuje bogatstvo i sjecanje moći u državi u društvu koja je pred kolapsom, i koju u funkciji održavaju međunarodne banke skupim kreditima. Iako je u svom "poslu" više od 30 godina, skorojević je, jer ne poštuje drugog, jer ne poznaje nepisana pravila i kulturu u trgovini, jer je gramziv i pohlepan, jer su mu najbliži saradnici takvi, samo jednostavno obrazovani raznoraznim školama, ali bez općeg znanja, bez kulture, bez "repa" što bi rekli stariji ljudi. Da nisu ovakvi, ne bi otimali svojim dobavljačima njihove dobavljače, ne bi naplaćivali trgovinu - "ulaz u Bingo" i 20.000 maraka, ne bi se bavili nekretninama, proizvodnjom odjeće, grickalica i prikupljanjem otpada, pilićima, keksovima, mlijekom, i čime god mogu, samo da je "Bingo" robna marka na ambalaži. Ne bi srozavali cijenom svoje dobavljače, ostavljajući ih da životare, bez mogućnosti stvaranja kapitala i razvoja, što je i smisao svake proizvodnje, itd. Bezboj ima primjera. Evo sad počinje i sa avio-prevozom :-)

Nije shvatio poruku iz Hrvatske kada je Todorić skrhan, nakon što mu je iz svake paštete iskakao Agrokor, nije, jer ga je oslijepila pohlepa. Progledat će kada bude "vukao vreće s novcem" :D
Ovo za avio kompaniju je bila sala. Ne pali se kao Hepo kockice.

A sve jednu firmu koju Bingo drži je profitabilna.
neki

#1260 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by neki »

Eto Bingo jedini na svijetu naplaćuje dobavljačima pozicije na policama :lol: :lol:
Jadni dobavljači, uništi ih Bingo..ove godine su kupili samo po 10 apartmana u makarskoj i svega par tvornica u Hrvatskoj..
jednonogi_Jack

#1261 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by jednonogi_Jack »

Kako ih @konektovan loži. :lol:
Bingo Air.
Leteća samoposluga.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1262 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by konektovan »

jednonogi_Jack wrote: 19/06/2023 09:36 Kako ih @konektovan loži. :lol:
Bingo Air.
Leteća samoposluga.

Ali koliko mrznje prema domacem.... :-)
jednonogi_Jack

#1263 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by jednonogi_Jack »

Nakon Tuzle i Gračanice Bingo Petrol otvorio je i svoju treću benzinsku pumpu i to na području Kantona Sarajevo. Naime, Bingo Petrol je u Hadžićima počeo sa radom na mjestu gdje je nekada bila benzinska pumpa “Polo”. | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/ekonomija/bingo-pe ... 11pUFP7qB8
Koliko ono imaju prodavnica? Preko 200?
Sad ide 200 benzinskih. :D
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1264 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by laserShow »

konektovan wrote: 19/06/2023 10:18 Ali koliko mrznje prema domacem....
da li bi ti nekoga iz svoje familije zaposlio u tu kompaniju? Ja ne bih nikoga do neprijatelja.
moee

#1265 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by moee »

Bingo je kupio i firmu A2B - brza pošta. Možda im je to signal da uđu i na avio tržište :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1266 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by konektovan »

laserShow wrote: 23/06/2023 14:24
konektovan wrote: 19/06/2023 10:18 Ali koliko mrznje prema domacem....
da li bi ti nekoga iz svoje familije zaposlio u tu kompaniju? Ja ne bih nikoga do neprijatelja.
Zasto da ne,..ako su dobri uslovi za odredjenu poziciju..
iz zadnje klupe

#1267 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by iz zadnje klupe »

Todoric je na vrhuncu movi kupio dvorac pod zastitom drzave , sinove i kceri postavio u upravu firme, na policama iskljucivo roba iz agrokor grupacije, koliko znam za sad nijedno senad ne radi..
Da vam postavim pitanje, bas me interesuje kako ko razmislja

Imate firmu, generise oko 100 miliona ciste dobiti godisnje, core biznis je dostigao otprilike granice sirenja, jahte, ostrva, dionice microsofta itd vas ne interesuju, pare su tu, steta da samo onako sjede, TVRDIM DA 99 POSTO LJUDI bi krenulo izvan core biznisa, bilo to gradjevinarstvo, mediji, lijekovi, nafta, laze ko kaze da bi samo mirovao, jer ako si ti naucio da budes stalno u nekom kretanju i progresu, kada dostignes granice svog core biznisa, ko ce narediti mozgu, e sad stani, i bavi se unucima i ribolovom?
tap3ah75

#1268 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by tap3ah75 »

Ima li igdje link za BINGO vikend akciju?
mayab

#1269 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by mayab »

tap3ah75 wrote: 23/06/2023 19:24 Ima li igdje link za BINGO vikend akciju?
Pa uvijek imaš na njihovoj strani sve kataloge sa svim akcijama

https://www.bingotuzla.ba/

a možeš se i prijaviti da dobijaš na e-mail ....
fusion_ba

#1270 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by fusion_ba »

Evo ko voli kataloge za sve markete, ova stranica je odlična.
https://cjenoteka.ba/
sarajevsko_pivo

#1271 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Bingo prodao zemljište Strojorad u Sarajevu Turcima. Takodjer prodao Hotel Zenica i shopping centar Zenica Turcima.

Nešto mi smrdi tu
vjeshalica

#1272 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by vjeshalica »

sarajevsko_pivo wrote: 28/06/2023 16:24 Bingo prodao zemljište Strojorad u Sarajevu Turcima. Takodjer prodao Hotel Zenica i shopping centar Zenica Turcima.

Nešto mi smrdi tu
Sto
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1273 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by Domaci izdajnik »

Ozimician wrote: 18/06/2023 22:47 Ja sam tada poznavao jednog od distributera za Konzum, u suštini njegovo mišljenje je bilo da je Konzum bio najveći generator nelikvidnosti u Hrvatskoj. Bukvalno zbog monopola na tržištu su reketirali dobavljače, plaćanje je išlo 6 mjeseci nakon prodaje robe, roba koja se ne proda vraćana je dobavljačima, onda prisiljavanje na akcije, na štetu dobavljača (ne na štetu Konzumove marže, itd).

To je izazvalo revolt među dobavljačima i ja se sjećam par sedmica da nije bilo Coca Cole kupiti u Konzumu. Jer Coca-Cola nije dala da se zeza, to je bila kulminacija.

I jednostavno jedan po jedan dobavljač su odustajali od Konzuma. Agresivno forsiranje brendova koji su u vlasništvu Agrokora.

Ja se sjećam kad sam ušao u Konzum ložionička, a tamo na odjelu deterdženata bukvalno nijedan drugi proizvod osim Saponije, Fax u svim bojama izložen. xD

Ja se ne sjećam u svojoj historiji da je taj objekat lošije radio nego tada u tom periodu.

I to je pokrenulo lavinu, jednostavno previše su bili agresivni i bahati. Ima tu i politička pozadina i ostalo naravno još.
Konzum i Delta su sahranili i u crno zavili masu proizvođača i dobavljača u BIH. Naplatu robe si ganjao mjesecima, a uzimali su ogromne količine. Moga druga je uništio Konzum, proizvodio je kolače za njih, na ljutu muku je izvlačio pare od njih, a najviše su naručivali pa ih nije mogao tek tako odjebati...
NecuVise

#1274 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by NecuVise »

sarajevsko_pivo wrote: 28/06/2023 16:24 Bingo prodao zemljište Strojorad u Sarajevu Turcima. Takodjer prodao Hotel Zenica i shopping centar Zenica Turcima.

Nešto mi smrdi tu
Kojim Turcima? Ne bacaj neprovjerene informacije.
sarajevsko_pivo

#1275 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

NecuVise wrote: 08/07/2023 20:01

Nešto mi smrdi tu
Kojim Turcima? Ne bacaj neprovjerene informacije.
Ne Bacaj bombe momak

https://crna-hronika.info/turci-kupili- ... vic/512669
Post Reply