Pa de nas prosvijetli. Daj nam neke odokativne cifre. Ima li koja firma koju su preuzeli da ne ide? Ima li gdje da su se zavalili ko Agrokor sa
Mercatorom ili kreditima sa suludom kamatom?
Možda nešto znaš što mi ne znamo.
Moderator: anex
ruske sberbank i vtb su dale mnogo kredita koji je u trenutku kad se zakuhalo dolazio na naplatu, a iako nije bilo rata (ukoliko izuzmemo krim) nije bas u eu bio pozeljan ruski uticaj, pa je shodno tome i bukvalno preko novi agrokor poceo propadatixoklix wrote: ↑18/06/2023 19:05Previše ruskog kapitala? Šta to u praksi znači?nivla wrote: ↑18/06/2023 19:00 agrokor je propao zbog ucesca previse ruskog kapitala
k plus u bh konzumu je imao odlicne proizvode koji su mahom bili domace proizvodnje, na police mnogih gradova znali su doci proizvodi proizvodjaca koji tu nisu mogli ni teoretski dobaciti
sto se tice urednosti svaki mercator i konzum mogu biti primjer kako treba sloziti radnju u odnosu na bingo paletarski pristup
Ja sam tada poznavao jednog od distributera za Konzum, u suštini njegovo mišljenje je bilo da je Konzum bio najveći generator nelikvidnosti u Hrvatskoj. Bukvalno zbog monopola na tržištu su reketirali dobavljače, plaćanje je išlo 6 mjeseci nakon prodaje robe, roba koja se ne proda vraćana je dobavljačima, onda prisiljavanje na akcije, na štetu dobavljača (ne na štetu Konzumove marže, itd).xoklix wrote: ↑18/06/2023 18:54Propali su zbog katastrofalne "LIDLzacije" sa K Plus programom dok su konkurentne proizvode izbacili iz ponude.ljubijankic wrote: ↑18/06/2023 08:57
Pa agrokor je propao kada je dobio konkurenciju, sve dokle su biti bez konkurencije i dok su mogli stimati cijene, kao sto i Bingo radi njima je poslovanje cvjetalo.
Osim što im je K Plus program propao izgubili su i kupce zbog odstranjivanja ostalih brendova.
Čist primjer imao u svojoj mahali, Konzum pred nosom ,ali bukvalno svi iz mahale idu 100 metara dalje u drugi market.
Jebo ih K Plus, ne znam jesu li dva proizvoda valjala od tog brenda.
Bingo ne pravi takve greške, imaju svoj čips,ali i 15 ostalih brendova.
Senad Džambić, električar po struci, školski je primjer Danteovog "Četvrtog kruga". Sličan "Pluton" pao je prije nekoliko godina u Hrvatskoj, ali njegov primjer nije uplašio našeg električara po struci, skorojevića po kulturi, kojem, a očito je, imponuje bogatstvo i sjecanje moći u državi u društvu koja je pred kolapsom, i koju u funkciji održavaju međunarodne banke skupim kreditima. Iako je u svom "poslu" više od 30 godina, skorojević je, jer ne poštuje drugog, jer ne poznaje nepisana pravila i kulturu u trgovini, jer je gramziv i pohlepan, jer su mu najbliži saradnici takvi, samo jednostavno obrazovani raznoraznim školama, ali bez općeg znanja, bez kulture, bez "repa" što bi rekli stariji ljudi. Da nisu ovakvi, ne bi otimali svojim dobavljačima njihove dobavljače, ne bi naplaćivali trgovinu - "ulaz u Bingo" i 20.000 maraka, ne bi se bavili nekretninama, proizvodnjom odjeće, grickalica i prikupljanjem otpada, pilićima, keksovima, mlijekom, i čime god mogu, samo da je "Bingo" robna marka na ambalaži. Ne bi srozavali cijenom svoje dobavljače, ostavljajući ih da životare, bez mogućnosti stvaranja kapitala i razvoja, što je i smisao svake proizvodnje, itd. Bezboj ima primjera. Evo sad počinje i sa avio-prevozom
Ovo za avio kompaniju je bila sala. Ne pali se kao Hepo kockice.HelaS wrote: ↑19/06/2023 00:31Senad Džambić, električar po struci, školski je primjer Danteovog "Četvrtog kruga". Sličan "Pluton" pao je prije nekoliko godina u Hrvatskoj, ali njegov primjer nije uplašio našeg električara po struci, skorojevića po kulturi, kojem, a očito je, imponuje bogatstvo i sjecanje moći u državi u društvu koja je pred kolapsom, i koju u funkciji održavaju međunarodne banke skupim kreditima. Iako je u svom "poslu" više od 30 godina, skorojević je, jer ne poštuje drugog, jer ne poznaje nepisana pravila i kulturu u trgovini, jer je gramziv i pohlepan, jer su mu najbliži saradnici takvi, samo jednostavno obrazovani raznoraznim školama, ali bez općeg znanja, bez kulture, bez "repa" što bi rekli stariji ljudi. Da nisu ovakvi, ne bi otimali svojim dobavljačima njihove dobavljače, ne bi naplaćivali trgovinu - "ulaz u Bingo" i 20.000 maraka, ne bi se bavili nekretninama, proizvodnjom odjeće, grickalica i prikupljanjem otpada, pilićima, keksovima, mlijekom, i čime god mogu, samo da je "Bingo" robna marka na ambalaži. Ne bi srozavali cijenom svoje dobavljače, ostavljajući ih da životare, bez mogućnosti stvaranja kapitala i razvoja, što je i smisao svake proizvodnje, itd. Bezboj ima primjera. Evo sad počinje i sa avio-prevozom![]()
Nije shvatio poruku iz Hrvatske kada je Todorić skrhan, nakon što mu je iz svake paštete iskakao Agrokor, nije, jer ga je oslijepila pohlepa. Progledat će kada bude "vukao vreće s novcem"![]()
Koliko ono imaju prodavnica? Preko 200?Nakon Tuzle i Gračanice Bingo Petrol otvorio je i svoju treću benzinsku pumpu i to na području Kantona Sarajevo. Naime, Bingo Petrol je u Hadžićima počeo sa radom na mjestu gdje je nekada bila benzinska pumpa “Polo”. | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/ekonomija/bingo-pe ... 11pUFP7qB8
da li bi ti nekoga iz svoje familije zaposlio u tu kompaniju? Ja ne bih nikoga do neprijatelja.
Pa uvijek imaš na njihovoj strani sve kataloge sa svim akcijama
Stosarajevsko_pivo wrote: ↑28/06/2023 16:24 Bingo prodao zemljište Strojorad u Sarajevu Turcima. Takodjer prodao Hotel Zenica i shopping centar Zenica Turcima.
Nešto mi smrdi tu
Konzum i Delta su sahranili i u crno zavili masu proizvođača i dobavljača u BIH. Naplatu robe si ganjao mjesecima, a uzimali su ogromne količine. Moga druga je uništio Konzum, proizvodio je kolače za njih, na ljutu muku je izvlačio pare od njih, a najviše su naručivali pa ih nije mogao tek tako odjebati...Ozimician wrote: ↑18/06/2023 22:47 Ja sam tada poznavao jednog od distributera za Konzum, u suštini njegovo mišljenje je bilo da je Konzum bio najveći generator nelikvidnosti u Hrvatskoj. Bukvalno zbog monopola na tržištu su reketirali dobavljače, plaćanje je išlo 6 mjeseci nakon prodaje robe, roba koja se ne proda vraćana je dobavljačima, onda prisiljavanje na akcije, na štetu dobavljača (ne na štetu Konzumove marže, itd).
To je izazvalo revolt među dobavljačima i ja se sjećam par sedmica da nije bilo Coca Cole kupiti u Konzumu. Jer Coca-Cola nije dala da se zeza, to je bila kulminacija.
I jednostavno jedan po jedan dobavljač su odustajali od Konzuma. Agresivno forsiranje brendova koji su u vlasništvu Agrokora.
Ja se sjećam kad sam ušao u Konzum ložionička, a tamo na odjelu deterdženata bukvalno nijedan drugi proizvod osim Saponije, Fax u svim bojama izložen. xD
Ja se ne sjećam u svojoj historiji da je taj objekat lošije radio nego tada u tom periodu.
I to je pokrenulo lavinu, jednostavno previše su bili agresivni i bahati. Ima tu i politička pozadina i ostalo naravno još.
Kojim Turcima? Ne bacaj neprovjerene informacije.sarajevsko_pivo wrote: ↑28/06/2023 16:24 Bingo prodao zemljište Strojorad u Sarajevu Turcima. Takodjer prodao Hotel Zenica i shopping centar Zenica Turcima.
Nešto mi smrdi tu
Ne Bacaj bombe momakNecuVise wrote: ↑08/07/2023 20:01Kojim Turcima? Ne bacaj neprovjerene informacije.sarajevsko_pivo wrote: ↑28/06/2023 16:24 Bingo prodao zemljište Strojorad u Sarajevu Turcima. Takodjer prodao Hotel Zenica i shopping centar Zenica Turcima.
Nešto mi smrdi tu