Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Strašna je tragedija, ali ne treba ni pretjerivati. A ovdje su sada svi generali. Po statistici, koliko se ovakvih slučajeva dešava godišnje, ili u deceniji. Koliko je ovakvih slučajeva bilo u zadnjih 30 godina BiH, od kada se dozvoljava nošenje civilnog oružja. Čini mi se - nijedan.
Ne treba nam ni ovaj, jedan, ali ovdje se sada pišu izmjene i dopune zakona, kritikuju nastavnici, sistem obrazovanja, napravila se čitava kongresna rasprava, i sve će trajati do prve "crne hronike", kao i uvijek kad se ovako "dokoni" po forumu.
U SFRJ roditelj je trpio krivičnu odgovornost za djela svog djeteta. Zašto danas nije, pa je zakon roditelje skinuo od odgovornosti, ne znam. Jednako kako se svaki put socijalni radnici provuku i ne budu odgovorni za rad za koji su plaćeni.
Nama treba jedan "Stolac", a ne "Vogošće"
Jeste, znači roditelj kako god odgovoran, ako pvuče dijete za uho, dijete da prijavi, roditelj odgovoran, ako ovo dijete istuče drugo dijete roditelj odgovoran.
Nije problem u roditelju, problem je u sistemu. Sistem se promjenio.
Ovaj dio za socijalne radnike se slazem, dakle treba da bude odgovoran svako u nizu ljudi, a ne samo roditelj.
Nekada je u porodici radilo samo jedno, pa je porodica puno više učestovala u odgoju samog djeteta. Nažalost danas to puno veći uticaj društva, društva pogrešnih vrijednosti.
U mojoj porodici su radili oba roditelja, sedamdesetih i osamdesetih godina XX vijeka, sa petoro djece. Majka radila od jutra do mraka, otac u školi. Uspjeli su odgojiti petoro djece.
Doduše, danas je to teže.
U pravu si, greška je do sistema a ne do samih roditelja ili škole. ako jedna institucija ne uspijeva riješiti problem treba ići dalje a ne samo konstatovati da problem jeste ili nije riješen.
I to pričam već dugo. Neki se nikadne poprave šta god mi učinili i to treba prihvatiti a ne pretpostaviti da nadležni nisu preduzeli sve što su mogli.
Ne mozemo nista gledati crno-bijelo i tacno je da ima djece kod kojih nikakav razgovor ne pomaze, kod kojih ni bolji rani odgoj mozda nista ne bi pomogao, uvijek je bilo psihipata i sociopata. Sta je ovdje u pitanju, to je jako tesko reci bez malo vise informacija.
Moje misljenje je da je kod nas sistem los i zbog toga cu krenuti uvijek od pretpostavke da je neko u sistemu napravio propust pa je do ovoga doslo. Sistem bi trebao prepoznati i los odgoj od strane roditelja, kojima se time ne umanjuje krivica ali sisten mora raditi da zastiti druge od djece losih roditelja. Cak i kod ekstremnih slucajeva sociopatije,sistem bi trebao to prepoznati i reagovati na vrijeme, ako prica ne pomaze onda postoje ili bi trebale postojati ustanove.
Ovo sve ne znaci da se i u najboljem sistemu ne moze provuci neki kosta koji ce uraditi sta je uradio, ali dobar sistem treba da to svede na najmanju mogucnost i da uradi sve da se to izbjegne, imam utisak da se kod nas slabo radi na tome.
Problem je što je sistem takav da se sav teret ostavlja na roditeljima li školi.
Ako roditelj ne može riješiti (ili stvara) problem, sljedeća stepenica je škola sa svojim mehanizmima. Ako ona ne uspije, ide se na psihologa ili centar za socijelni rad. Onda dalje na policiju.
Kod nas je tipično da se reaguje tek kad neko nastrada. U ovom slučaju jednog roditelja nema a drugi ne brine o djetetu, škola je prepuštena sama sebi sa mehanizmima koji ovakve probleme ne mogu riješiti a ostale instance teško da su se i aktivirale.
Opet, ključna dva problema su u korijenu ovih pojava:
1. Srozavanje obrazovnog sistema, i
2. Nekažnjivost maloljetnika.
Ne mozemo nista gledati crno-bijelo i tacno je da ima djece kod kojih nikakav razgovor ne pomaze, kod kojih ni bolji rani odgoj mozda nista ne bi pomogao, uvijek je bilo psihipata i sociopata. Sta je ovdje u pitanju, to je jako tesko reci bez malo vise informacija.
Moje misljenje je da je kod nas sistem los i zbog toga cu krenuti uvijek od pretpostavke da je neko u sistemu napravio propust pa je do ovoga doslo. Sistem bi trebao prepoznati i los odgoj od strane roditelja, kojima se time ne umanjuje krivica ali sisten mora raditi da zastiti druge od djece losih roditelja. Cak i kod ekstremnih slucajeva sociopatije,sistem bi trebao to prepoznati i reagovati na vrijeme, ako prica ne pomaze onda postoje ili bi trebale postojati ustanove.
Ovo sve ne znaci da se i u najboljem sistemu ne moze provuci neki kosta koji ce uraditi sta je uradio, ali dobar sistem treba da to svede na najmanju mogucnost i da uradi sve da se to izbjegne, imam utisak da se kod nas slabo radi na tome.
Problem je što je sistem takav da se sav teret ostavlja na roditeljima li školi.
Ako roditelj ne može riješiti (ili stvara) problem, sljedeća stepenica je škola sa svojim mehanizmima. Ako ona ne uspije, ide se na psihologa ili centar za socijelni rad. Onda dalje na policiju.
Kod nas je tipično da se reaguje tek kad neko nastrada. U ovom slučaju jednog roditelja nema a drugi ne brine o djetetu, škola je prepuštena sama sebi sa mehanizmima koji ovakve probleme ne mogu riješiti a ostale instance teško da su se i aktivirale.
Opet, ključna dva problema su u korijenu ovih pojava:
1. Srozavanje obrazovnog sistema, i
2. Nekažnjivost maloljetnika.
Naravno, skola tu ne moze sama, ako i detektuje problem na vrijeme nekad nije u mogucnosti da ga rijesi, a vjerujem da se u ostale instance ne mozemo pouzdati, ima pojedinaca koji ce se potruditi ali sistem ko sistem je los.
Pri tome, cesto ni skole ne urade svoj dio, vec sam pominjao za primjer koste koji je bio odlican ucenik i poprilicno sam siguran da veliki broj prosvjetnih radnika nije moglo vidjeti problem zbig predrasuda da sko dijete ima odlicne ocjene da to znaci da je sve ok i da nema problema. Na primjer, da je kosta bio problematican sa ocjenama sigurno bi ga cesce slali kod pedagoga, psihologa i slicno, pa bi se lakse otkrio problem. Ne tvrdim da je tako bilo, samo da je moguce.
Šta sad treba sve zakone sakriti, onemogućiti pristup kako ih ne bi pročitali?
Da se tako vodilo računa šta djeca čitaju, da im se zabranila upotreba mobitela, interneta i društvenih mreža sve do ponoljestva, ne bi se ovo ni dešavalo.
I ranije je bio isti zakon na snazi, i ranije se znalo za šta maloljetnik može odgovarati, a za šta ne, pa se nije dešavalo ovo što se danas dešava.
Ne krivite forum za ovakvo stanje. Krivce treba tražiti u roditeljima, obrazovnom sistemu i društvu u cjelini.
Znači, nisu oni maloljetnici zapalili onu staricu prije dosta godina? To sam, valjda, sanjao?
Robert, je li se ono preziva Mučiša ili nekako tako?
15 godina tada imao, i to je uradio nakon što je priveden i odmah kao maloljetan pušten za neko prethodno djelo.
Ma Kosta je primjer socijopate i psihopate, dakle osobe kojoj se vjerovatno nije moglo pomoci. Dok ovo dijete iz Lukavca je trazilo pomoc, sto je pokazivao svojim ponasanjem.
Pubertetlija kada je destruktivan ima razloga zasto je takav
moimoi wrote: ↑15/06/2023 12:57
Ma Kosta je primjer socijopate i psihopate, dakle osobe kojoj se vjerovatno nije moglo pomoci. Dok ovo dijete iz Lukavca je trazilo pomoc, sto je pokazivao svojim ponasanjem.
Kosti ako se nije moglo pomoci, trebao je biti u nekoj ustanovi i pod kontrolom.
moimoi wrote: ↑15/06/2023 12:57
Kosti ako se nije moglo pomoci, trebao je biti u nekoj ustanovi i pod kontrolom.
A kako ces detektovati psihopatu? Odlican ucenik, pohadjao muzicku, glumu etc. ima prijatelje… Psihopate je jako tesko detektovati. Mozda ti je kolega psihopata, a da pojma nemas
U jedjena sam da je Vucic recimo psihopata. Po njegovoj teatralnosti, nacinu kako sebe dozivljava etc. Pa vodi drzavu
Ateista wrote: ↑15/06/2023 13:19
A kako ces detektovati psihopatu? Odlican ucenik, pohadjao muzicku, glumu etc. ima prijatelje… Psihopate je jako tesko detektovati. Mozda ti je kolega psihopata, a da pojma nemas
U jedjena sam da je Vucic recimo psihopata. Po njegovoj teatralnosti, nacinu kako sebe dozivljava etc. Pa vodi drzavu
Kod odraslih malo teze, kod djece su ucitelji i nastavnici prva linija jer su najvise sa djecom a trebali bi znati osnove pedagogije i psihologije, te kad vide nesto cudno poslati pedagogu ili psihologu koji imaju metode da to otkriju.
Cak bi trebalo da generalno sva djeca svakih mjesec dva idu redovno na razgovor sa pedagogom ili psihilogom, da malo pricaju o svojim ptoblemima i usput da i oni detektuju ako nesto odskace i trazi dalju procjenu.
Razni psihiloski testovi bi trebali biti redovni u skoli, ali i kod odraslih, samo je kod odraslih to teze organizovati.
moimoi wrote: ↑15/06/2023 13:26
Kod odraslih malo teze, kod djece su ucitelji i nastavnici prva linija jer su najvise sa djecom a trebali bi znati osnove pedagogije i psihologije, te kad vide nesto cudno poslati pedagogu ili psihologu koji imaju metode da to otkriju.
Cak bi trebalo da generalno sva djeca svakih mjesec dva idu redovno na razgovor sa pedagogom ili psihilogom, da malo pricaju o svojim ptoblemima i usput da i oni detektuju ako nesto odskace i trazi dalju procjenu.
Razni psihiloski testovi bi trebali biti redovni u skoli, ali i kod odraslih, samo je kod odraslih to teze organizovati.
Je li tebi jasno da psihopata ne mora nuzno biti ubica? Ti bi dakle strpao nekoga u ludaru a da taj nikome nista nazao nije uradio. Ali recimo uziva gledati tudju patnju. Ti sociopata i psihopata imas oko sebe koliko volis, vjerovao ili ne.
Ja sam recimo psihopata i sociopata.
I time se dičim.
tako bi se protumacili moji odgovori na psihotestove.
A stvar je u tome da mi je pun qurac svega.
Umoran od ove stvarnosti.
Ne ubijam ljude jer imam inhibicije koje me sprjecavaju da nanosim bol zivim bicima.
drug_profi wrote: ↑15/06/2023 13:47
Ja sam recimo psihopata i sociopata.
I time se dičim.
Ne ubijam ljude jer imam inhibicije koje me sprjecavaju da nanosim bol zivim bicima.
I ja sam provocirala skolskog psihologa koja je bila glupa k’o k’rac jer je mislila da se drogiram, zbog muzike koju sam slusala i nacina oblacenja. Po nekima bi ascare zavrsila u Jagomiru
drug_profi wrote: ↑15/06/2023 13:47Ja sam recimo psihopata i sociopata.
I time se dičim.
A sta su ocekivali izbacivanjem iz skole? Da ce problem nestati?
I odrasli su trebali biti svjesni da nije u stanju sam se izboriti sa svojim frustracijama. Odrasle osobe jos znaju potraziti pomoc strucnjaka, pa ih mahom ne traze. Sta dijete zna? Da mu treba mozda razgovor sa psihologom? Kako ce znati? Drustvo je zakazalo( otac, ucitelji, ministri…)
Vjerovatno su to sa psihologom prošli. Učeni je premješten u drugu školu, što je propisana procedura. Škola više nije mogla uraditi bez saradnje ostalih institucija, a tu su škole prepuštene same sebi.
Imamo sistem čiji dijelovi ne komuniciraju i ovo je jedna od posljedica.
moimoi wrote: ↑15/06/2023 13:41
Je li tebi jasno da psihopata ne mora nuzno biti ubica? Ti bi dakle strpao nekoga u ludaru a da taj nikome nista nazao nije uradio. Ali recimo uziva gledati tudju patnju. Ti sociopata i psihopata imas oko sebe koliko volis, vjerovao ili ne.
Ne kazem ni ja da svako mora biti u ludari, stvar je u tome sto kada je neko rizican onda mora biti pod nadzorom, mozda i nekim lijekovima, dolaziti redovno na konsultacije i preglede. Ludara je samo kad se procijeni da je neko bas opasan, ili privremeno. Sve se moze kad se hoce i kad ima sistem. Nece to u potpunosti rijesiti problem, ali moze snanjiti sanse da do ovoga dodje.
Admir Arnautović poznatiji kao Šmrk nakon devet mjeseci bi mogao napustiti pritvorsku jedinicu u Vojkovićima, saznaje Klix.ba.
Arnautoviću je pritvor određen 22. septembra 2022. godine, a prema zadnjem rješenju suda o produženju pritvor mu može trajati najdalje do 20. juna 2023. godine što je za pet dana.
On će napustiti pritvor u narednim danima s obzirom da nije podignuta optužnica u zakonskom roku od devet mjeseci koliko je vremena proveo u pritvoru.
Kako saznajemo, Arnautović će i dalje imati status osumnjičenog, ali će mu biti izrečene mjere zabrane o čemu će se očitovati sud u narednim danima.
Arnautović je, prema saznanjima Klix.ba, sve vrijeme odbijao saradnju s Tužilaštvom BiH.
On je osumnjičen za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda.
"U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni, djelujući kao organizator međunarodne organizovane grupe, duže vrijeme vršio krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga 'kokain', 'spid' i 'marihuana' sa područja zemlja EU, Zapadnog Balkana, kao i prekookeanskih zemlja, te nakon organizovanog i izvršenog krijumčarenja opojnu drogu skladištio i za veće ugovorene novčane iznose prodavao na ilegalnom narko-tržištu te na navedeni način sticao protivpravnu imovinsku korist u velikim iznosima", naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.
Admir Arnautović poznatiji kao Šmrk nakon devet mjeseci bi mogao napustiti pritvorsku jedinicu u Vojkovićima, saznaje Klix.ba.
Arnautoviću je pritvor određen 22. septembra 2022. godine, a prema zadnjem rješenju suda o produženju pritvor mu može trajati najdalje do 20. juna 2023. godine što je za pet dana.
On će napustiti pritvor u narednim danima s obzirom da nije podignuta optužnica u zakonskom roku od devet mjeseci koliko je vremena proveo u pritvoru.
Kako saznajemo, Arnautović će i dalje imati status osumnjičenog, ali će mu biti izrečene mjere zabrane o čemu će se očitovati sud u narednim danima.
Arnautović je, prema saznanjima Klix.ba, sve vrijeme odbijao saradnju s Tužilaštvom BiH.
On je osumnjičen za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda.
"U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni, djelujući kao organizator međunarodne organizovane grupe, duže vrijeme vršio krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga 'kokain', 'spid' i 'marihuana' sa područja zemlja EU, Zapadnog Balkana, kao i prekookeanskih zemlja, te nakon organizovanog i izvršenog krijumčarenja opojnu drogu skladištio i za veće ugovorene novčane iznose prodavao na ilegalnom narko-tržištu te na navedeni način sticao protivpravnu imovinsku korist u velikim iznosima", naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.
Hajde sta se sikirate, prema relevantim istraživanjima, svako drustvo u kojem se normalno živi i odrasta ima 2% psihopata od ukupnog stanovništva. Uzmi kod nas rat, socijalu i opće stanje svijesti, jedno 5% je psihopata. Svi mi poznajemo barem jednog ili dvojicu psihopata, ali nisu svi ubice, prestupnici ili perveznjaci.