SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Mishelinke

#68651 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mishelinke »

Hakiz wrote: 14/06/2023 23:41
Mishelinke wrote: 14/06/2023 23:36

Upravo tako, odgojne mjere. Dakle, jedinica iz vladanja, premještaj u drugu školu, ukor, popravni dom (maloljetničke zatvor) odnosno, ustanova za preodgoj i to do 18. godine.

Nikakvi hapšenje, zatvor i tome slično.

Fokus u ovog zakona je upravo odgoj i preodgoj. Te zakonske mjere imaju upravo taj cilj. Maloljetnik se ne može kazniti, niti su te mjere propisane u cilju kažnjavanja, već samo kao odgojno mjera i ništa drugo.
Kako ne može hapšenje i zatvor, kada može u maloljetnički zatvor?
Član 43

Kazna zatvora

(1) Kazna zatvora ne može biti kraća od 30 dana ni duža od 20 godina.

(2) Kazna zatvora izriče se na pune godine i mjesece, a do šest mjeseci i na pune dane.

(3) Kazna zatvora iz st. (1) i (2) ovog člana ne može se izreći maloljetnicima. Maloljetnicima se može izreći kazna maloljetničkog zatvora pod uslovima propisanim glavom X (PRAVILA O VASPITNIM PREPORUKAMA, VASPITNIM MJERAMA I O KAŽNJAVANJU MALOLJETNIKA) ovog zakona. Kazna maloljetničkog zatvora po svojoj je svrsi, prirodi, trajanju i načinu izvršenja posebna kazna lišenja slobode.
Šta je lišavanje slobode nego zatvor?

A da bi otišao u zatvor, moraš ga uhapsiti pa oduditi.
To je samo termin. Zato imaš prefiks "maloljetnički". Za razliku od pravog zatvora, maloljetnički zatvor nije sankcija (kazna), već mjera (odgojna). Do 18. godine nema sankcija, samo mjere koje imaju odgojni karakter, a maloljetnički zatvor je jedna od tih mjera.
Hakiz wrote: 14/06/2023 23:26
Mishelinke wrote: 14/06/2023 22:56

Šta je da je uradio, dijete je i ne može ga se, niti smije, kriviti za bilo šta. Dok se ne napuni 18 godina, on je maloljetan, samim tim nije odgovoran za svoje postupke, a ima i razlog zbog čega je to tako. Mozak nije dovoljno razvijen, fizička i psihička anatomija nije došla do te faze razvoja da maloljetna osoba može odgovarati za svoje postupke.

...

Dijete ovdje ništa nije krivo.

KRIVIČNI ZAKON FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
("Sl. novine FBiH", br. 36/2003, 21/2004 - ispr., 69/2004, 18/2005, 42/2010, 42/2011, 59/2014, 76/2014, 46/2016, 75/2017 i 31/2023)

Član 2

Značaj izraza u ovom zakonu

...

(12) Dijete je, u smislu ovog zakona, osoba koja nije navršila četrnaest godina života.

Član 84

Krivične sankcije prema maloljetnicima

(1) Maloljetnom se učinitelju krivičnog djela mogu izreći odgojne mjere i određene sigurnosne mjere, a starijem se maloljetniku izuzetno može izreći kazna maloljetničkog zatvora.

(2) Maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života (mlađi maloljetnik), mogu se izreći samo odgojne mjere.

(3) Maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio šesnaest, a nije navršio osamnaest godina života (stariji maloljetnik), odgojne se mjere mogu izreći pod uvjetima propisanim ovim zakonom, a izuzetno mu se može izreći kazna maloljetničkog zatvora.

(4) Maloljetniku se mogu izreći sigurnosne mjere pod uvjetima propisanima ovim zakonom.

(5) Maloljetniku se ne mogu izreći sudska opomena ni uvjetna osuda.
https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/kr ... ovine.html

Na brzinu pređoh, pa ne nađoh član koji kaže da djeca nisu krivično odgovorna. Dakle: Do 14. ne možeš mu ništa. Poslije ponešta i možeš.
E to je poenta. Ponešto, a to "ponešto" koliko jendovoljno i efikasno, da se diskutovati.

A do 14. godine može atomsku baciti, ništa mu ne možeš. Ni odgojnu mjeru izreći.
Haris.ba

#68652 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Mishelinke wrote: 14/06/2023 23:54 A do 14. godine može atomsku baciti, ništa mu ne možeš. Ni odgojnu mjeru izreći.
Ljudi, ne sirite ono sto ne znate. Ovo ce neko dijete procitati i pomisliti da moze ubijati bez posljedica.
Mishelinke

#68653 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mishelinke »

Haris.ba wrote: 15/06/2023 00:20
Mishelinke wrote: 14/06/2023 23:54 A do 14. godine može atomsku baciti, ništa mu ne možeš. Ni odgojnu mjeru izreći.
Ljudi, ne sirite ono sto ne znate. Ovo ce neko dijete procitati i pomisliti da moze ubijati bez posljedica.
Šta sad treba sve zakone sakriti, onemogućiti pristup kako ih ne bi pročitali?

Da se tako vodilo računa šta djeca čitaju, da im se zabranila upotreba mobitela, interneta i društvenih mreža sve do ponoljestva, ne bi se ovo ni dešavalo.

I ranije je bio isti zakon na snazi, i ranije se znalo za šta maloljetnik može odgovarati, a za šta ne, pa se nije dešavalo ovo što se danas dešava.

Ne krivite forum za ovakvo stanje. Krivce treba tražiti u roditeljima, obrazovnom sistemu i društvu u cjelini.
Haris.ba

#68654 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Mishelinke wrote: 15/06/2023 00:34

Da se tako vodilo računa šta djeca čitaju, da im se zabranila upotreba mobitela, interneta i društvenih mreža sve do ponoljestva, ne bi se ovo ni dešavalo.

I ranije je bio isti zakon na snazi, i ranije se znalo za šta maloljetnik može odgovarati, a za šta ne, pa se nije dešavalo ovo što se danas dešava.

Ne krivite forum za ovakvo stanje. Krivce treba tražiti u roditeljima, obrazovnom sistemu i društvu u cjelini.
Ne, ja krivim tebe sto si se prihvatio citanja zakona, pa izvlacis pogresne zakljucke.

Postoje propisi, sve postoji. Samo treba primjeniti. Dijete koje je krivicno neodgovorno, ali koje pocini tesko krivicno djelo, posebno protiv tijela, ima svoj put i nije da moze "baciti atomsku i niko mu ne moze nista".

Ne treba sakrivati zakone. Samo ih treba uciniti javnim u citavom kontekstu problema.

Ponavljam, nekomce ovo procitati i pomisliti da nikakvih posljedica nema.
Last edited by Haris.ba on 15/06/2023 00:40, edited 1 time in total.
drug_profi

#68655 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Oruzje u kuci mora biti pod kljucem.
Roditelji moraju biti odgovorni za dijete.

dakle 100%

Ovaj momak ima krviicnu odgovornost kao maloljetnik, ali za slucaj kao u Srbiji otac bi trebao odgovarati za 9 ubistava kao da ih je sam pocinio.
I kad jednom tako neko najebe, drugi ce obratiti paznju cemu djecu uce.
Mishelinke

#68656 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mishelinke »

drug_profi wrote: 15/06/2023 00:40 Oruzje u kuci mora biti pod kljucem.
Roditelji moraju biti odgovorni za dijete.

dakle 100%

Ovaj momak ima krviicnu odgovornost kao maloljetnik, ali za slucaj kao u Srbiji otac bi trebao odgovarati za 9 ubistava kao da ih je sam pocinio.
I kad jednom tako neko najebe, drugi ce obratiti paznju cemu djecu uce.
Tako je.

Roditelj mora i treba odgovarati za ubistva, isto kao da ih je on počinio, da mu se sudi za ubistvo ili ubistva i da može dobiti do 45 godina, jer on je odgovoran za dijete i on mora snositi sve posljedice.

Ako dijete nije razvijeno dovoljno da ima osjećaj za posljedice, roditelj itekako jeste i mora odgovarati.
Haris.ba

#68657 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Mishelinke wrote: 15/06/2023 00:44 Roditelj mora i treba odgovarati za ubistva, isto kao da ih je on počinio, da mu se sudi za ubistvo ili ubistva i da može dobiti do 45 godina, jer on je odgovoran za dijete i on mora snositi sve posljedice.
Nije takav zakon.

A, roditelj odgovara po gradjanskom principu za djela svoga djeteta. Ali, ne i krivicno. Znaci, mora platiti ako bude tuzen.
Jedan od principa krivice je da se ne odgovara za drugoga. Osim u odredjenim izuzecima tipa organiziranog kriminala.
suspect_zero

#68658 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Već ti oni ovo dobro znaju, glavna im je furka "šta'š mi, ne možeš mi ništa, nemam godina ".....a da ti nabroje deset glavnih gradova Evrope....tu im mozak zatrokira.
Mishelinke

#68659 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mishelinke »

Haris.ba wrote: 15/06/2023 00:46
Mishelinke wrote: 15/06/2023 00:44 Roditelj mora i treba odgovarati za ubistva, isto kao da ih je on počinio, da mu se sudi za ubistvo ili ubistva i da može dobiti do 45 godina, jer on je odgovoran za dijete i on mora snositi sve posljedice.
Nije takav zakon.

A, roditelj odgovara po gradjanskom principu za djela svoga djeteta. Ali, ne i krivicno. Znaci, mora platiti ako bude tuzen.
Jedan od principa krivice je da se ne odgovara za drugoga. Osim u odredjenim izuzecima tipa organiziranog kriminala.
Onda vršiti pritisak i mijenjati zakon. Posalti u 3 lijepe EU i njihove konvencije o ljudskim pravima. Ta konvencija je izvor raznog zla i tome treba stati u kraj, makar nikad ne ušli u EU.

Čuj ne možeš odgovarati za drugoga, a prije toga si preuzeo odgovornost za njegova djela i postupke?

E 'bem ti ja takvo pravo i pravdu.
Hakiz

#68660 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

III - GLAVA TREĆA

PRIMJENA KRIVIČNOG ZAKONODAVSTVA U FEDERACIJI

Član 9

Isključenje primjene krivičnog zakonodavstva u Federaciji prema djeci

Krivično zakonodavstvo u Federaciji ne primjenjuje se prema djetetu koje u vrijeme učinjenja krivičnog djela nije navršilo četrnaest godina života.

Član 10

Primjena krivičnog zakonodavstva u Federaciji prema maloljetnicima

Krivično zakonodavstvo u Federaciji primjenjuje se prema maloljetnicima u skladu sa glavom X (Pravila o odgojnim preporukama, odgojnim mjerama i o kažnjavanju maloljetnika) ovog zakona i drugim zakonima u Federaciji.
https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/kr ... ovine.html

Nekim drugi zakoni možda kažu drugačije, krivični zakon FBiH ovako kaže.
Laplace

#68661 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

elcaliente wrote: 14/06/2023 23:30
Laplace wrote: 14/06/2023 23:19

Ergo, nastavnik je uvijek kriv i tu dolazimo do drugog problema: učenik nije odgovoran za svoje ponašanje i (ne)rad na času.

Čudno je kako to ja loše radim da uspijem u odjeljenju sa 28 učenika naučiti 27 učenika ali sam prema onom dvadeset i osmom izrazito zao pa ga namjerno neću, ne želim ili ne znam naučiti. Zanimljiv ugao gledanja.
Ucitelj je tu jedina odrsala osoba kojoj su adolescenti dati na povjerenje.
Eh sada jesi li ti siguran da si ti tih ostalih naucio kako treba? Ko je to ocijenio?
Recimo da si ti odgovorna osoba i dobar ucitelj u sta ja ne sumnjam. Nemoj me pogresno shvatiti, ja ne kazem da su svi ucitelji dobri ili losi.
I zato ocjenjivanje treba ici obosmjerno, nastavnik ocjenjuje djecu ali isto djeca nastavnika.
Pa kao i sto djeca padaju razred moze i nastavnik izgubiti neki stepen u skoli.
Treba citav sistem promjeniti i puno vece kontrole kvaliteta raditi. Ako je se dovoljno radilo sa djeteom i ono nema rezultate premjestanje u skolu sa nizim stepenom.
U danasnjem sistemu se ne radi sa djetetom nego sa nekom masom.
Sjecam se svog nastavnika matematike Sulje. Uvjek nosio plavi mantil, smrdio na alkohol, 15 minuta drzao monolog, uradio jedan zadatak na tabli, sjeo katedru i citao oslobodjenje.
Aha, sad kontam: nikoga ja zapravo nisam naučio nego ono jedno dijete mrzim pa mu dajem jedinice a ostale volim pa im poklanjam više ocjene,
Laplace

#68662 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

elcaliente wrote: 14/06/2023 23:53
Hakiz wrote: 14/06/2023 23:36

Misliš da te osmogodišnjak ocijeni da li si dobar nastavnik?
Ne jedan, nego grupa koju ucis. Ako je 30 onda svih trideset.
Mada ja mislim da razredi vise od 10 ucenika nemaju smisla.
I ko moze bolje ocijeniti kojim kvalitetom si transferirao znanje nego onaj kome ga prenosis.
Radio sam ankete o svom radu, ali kad kažeš da učenici trebaju ocijeniti nastavnika onda čemu misliš da služe metodike i didaktika na nastavničkim fakultetima? Da se maltretira studente? Kako neko ko nije položio metodiku i didaktiku može ocjenjivati nekoga u školi?
Laplace

#68663 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Mishelinke wrote: 15/06/2023 00:34

Znači, nisu oni maloljetnici zapalili onu staricu prije dosta godina? To sam, valjda, sanjao?
Laplace

#68664 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Vidite, nije se to dijete igralo sa pištoljem, on slučajno opalio i pogodio nastavnika pa da pričamo o tome daje bilo nesvjesno onoga što čini. Ono je svjesno uzelo pištolj sa ciljem da ubije. Šta je očekivao, da će se nastavnik kao u crtanom filmu dići i otresti prašinu? Posebno bi neko kome je umrla majka trebao biti svjestan konačnosti smrti.

Itekako je bio svjestan šta radi.
moimoi

#68665 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Laplace wrote: 15/06/2023 08:59 Vidite, nije se to dijete igralo sa pištoljem, on slučajno opalio i pogodio nastavnika pa da pričamo o tome daje bilo nesvjesno onoga što čini. Ono je svjesno uzelo pištolj sa ciljem da ubije. Šta je očekivao, da će se nastavnik kao u crtanom filmu dići i otresti prašinu? Posebno bi neko kome je umrla majka trebao biti svjestan konačnosti smrti.

A sta su ocekivali izbacivanjem iz skole? Da ce problem nestati?
I odrasli su trebali biti svjesni da nije u stanju sam se izboriti sa svojim frustracijama. Odrasle osobe jos znaju potraziti pomoc strucnjaka, pa ih mahom ne traze. Sta dijete zna? Da mu treba mozda razgovor sa psihologom? Kako ce znati? Drustvo je zakazalo( otac, ucitelji, ministri…)
Laplace

#68666 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

moimoi wrote: 15/06/2023 09:14
Laplace wrote: 15/06/2023 08:59 Vidite, nije se to dijete igralo sa pištoljem, on slučajno opalio i pogodio nastavnika pa da pričamo o tome daje bilo nesvjesno onoga što čini. Ono je svjesno uzelo pištolj sa ciljem da ubije. Šta je očekivao, da će se nastavnik kao u crtanom filmu dići i otresti prašinu? Posebno bi neko kome je umrla majka trebao biti svjestan konačnosti smrti.

I odrasli su trebali biti svjesni da nije u stanju sam se izboriti sa svojim frustracijama. Odrasle osobe jos znaju potraziti pomoc strucnjaka, pa ih mahom ne traze. Sta dijete zna? Da mu treba mozda razgovor sa psihologom? Kako ce znati? Drustvo je zakazalo( otac, ucitelji, ministri…)
Vjerovatno su to sa psihologom prošli. Učeni je premješten u drugu školu, što je propisana procedura. Škola više nije mogla uraditi bez saradnje ostalih institucija, a tu su škole prepuštene same sebi.

Imamo sistem čiji dijelovi ne komuniciraju i ovo je jedna od posljedica.
drug_profi

#68667 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Njemu da je priča mogla pomoći, pomogla bi mu do sad.
HelaS

#68668 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Laplace wrote: 15/06/2023 09:25 Imamo sistem čiji dijelovi ne komuniciraju i ovo je jedna od posljedica.
Strašna je tragedija, ali ne treba ni pretjerivati. A ovdje su sada svi generali. Po statistici, koliko se ovakvih slučajeva dešava godišnje, ili u deceniji. Koliko je ovakvih slučajeva bilo u zadnjih 30 godina BiH, od kada se dozvoljava nošenje civilnog oružja. Čini mi se - nijedan.

Ne treba nam ni ovaj, jedan, ali ovdje se sada pišu izmjene i dopune zakona, kritikuju nastavnici, sistem obrazovanja, napravila se čitava kongresna rasprava, i sve će trajati do prve "crne hronike", kao i uvijek kad se ovako "dokoni" po forumu.

U SFRJ roditelj je trpio krivičnu odgovornost za djela svog djeteta. Zašto danas nije, pa je zakon roditelje skinuo od odgovornosti, ne znam. Jednako kako se svaki put socijalni radnici provuku i ne budu odgovorni za rad za koji su plaćeni.

Nama treba jedan "Stolac", a ne "Vogošće" :-)
moimoi

#68669 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Laplace wrote: 15/06/2023 09:25
moimoi wrote: 15/06/2023 09:14

Vjerovatno su to sa psihologom prošli. Učeni je premješten u drugu školu, što je propisana procedura. Škola više nije mogla uraditi bez saradnje ostalih institucija, a tu su škole prepuštene same sebi.

Ovo me podsjetilo na jos jedan slucaj.
Dijete ostalo bez roditelja, zivi sa nanom i dedom tj zivi uglavnom na ulici. Naravno da bjezi iz skole, kada je u skoli pravi probleme etc.
Razrednica umjesto da ulozi snagu da zajedno sa skolom pomogne djetetu, ona je ogovara na fb grupi sa ostalim roditeljima?!
Je li to ta pedagogija koja se uci na fakultetu?

Nemoj me pogresno shvatiti, ali je jako mali broj ucitelja/nastavnika koji rade svoj posao kako treba.
Veliki broj ne zasluzuje uopste zvanje nastavnika/profesora.
moimoi

#68670 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

drug_profi wrote: 15/06/2023 09:30 Njemu da je priča mogla pomoći, pomogla bi mu do sad.
Jesi li siguran ili nagadjas? Nije isto jednom-dva puta sjesti sa djetetom i to samo da bi se forma ispunila i raditi sa djetetom par mjeseci ako ne i godinama. Mali je sigurno duzi period pokazivao poremecaje u ponasanju.
Laplace

#68671 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 15/06/2023 09:30 Njemu da je priča mogla pomoći, pomogla bi mu do sad.
I to pričam već dugo. Neki se nikadne poprave šta god mi učinili i to treba prihvatiti a ne pretpostaviti da nadležni nisu preduzeli sve što su mogli.
Laplace

#68672 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

moimoi wrote: 15/06/2023 09:37
Laplace wrote: 15/06/2023 09:25

Ovo me podsjetilo na jos jedan slucaj.
Dijete ostalo bez roditelja, zivi sa nanom i dedom tj zivi uglavnom na ulici. Naravno da bjezi iz skole, kada je u skoli pravi probleme etc.
Razrednica umjesto da ulozi snagu da zajedno sa skolom pomogne djetetu, ona je ogovara na fb grupi sa ostalim roditeljima?!
Je li to ta pedagogija koja se uci na fakultetu?

Nemoj me pogresno shvatiti, ali je jako mali broj ucitelja/nastavnika koji rade svoj posao kako treba.
Veliki broj ne zasluzuje uopste zvanje nastavnika/profesora.
Ima i toga. Neki jednostavno činovnički odrađuju posao. Mada, ovdje je trebalo raditi uz pomoć centra za socijalni rad.
_Reds_

#68673 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _Reds_ »

HelaS wrote: 15/06/2023 09:35
Laplace wrote: 15/06/2023 09:25 Imamo sistem čiji dijelovi ne komuniciraju i ovo je jedna od posljedica.
Strašna je tragedija, ali ne treba ni pretjerivati. A ovdje su sada svi generali. Po statistici, koliko se ovakvih slučajeva dešava godišnje, ili u deceniji. Koliko je ovakvih slučajeva bilo u zadnjih 30 godina BiH, od kada se dozvoljava nošenje civilnog oružja. Čini mi se - nijedan.

Ne treba nam ni ovaj, jedan, ali ovdje se sada pišu izmjene i dopune zakona, kritikuju nastavnici, sistem obrazovanja, napravila se čitava kongresna rasprava, i sve će trajati do prve "crne hronike", kao i uvijek kad se ovako "dokoni" po forumu.

U SFRJ roditelj je trpio krivičnu odgovornost za djela svog djeteta. Zašto danas nije, pa je zakon roditelje skinuo od odgovornosti, ne znam. Jednako kako se svaki put socijalni radnici provuku i ne budu odgovorni za rad za koji su plaćeni.

Nama treba jedan "Stolac", a ne "Vogošće" :-)
Jeste, znači roditelj kako god odgovoran, ako pvuče dijete za uho, dijete da prijavi, roditelj odgovoran, ako ovo dijete istuče drugo dijete roditelj odgovoran.

Nije problem u roditelju, problem je u sistemu. Sistem se promjenio.
Ovaj dio za socijalne radnike se slazem, dakle treba da bude odgovoran svako u nizu ljudi, a ne samo roditelj.
Nekada je u porodici radilo samo jedno, pa je porodica puno više učestovala u odgoju samog djeteta. Nažalost danas to puno veći uticaj društva, društva pogrešnih vrijednosti.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#68674 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

Ateista

#68675 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Laplace wrote: 15/06/2023 09:50
I to pričam već dugo. Neki se nikadne poprave šta god mi učinili i to treba prihvatiti a ne pretpostaviti da nadležni nisu preduzeli sve što su mogli.
Ne mozemo nista gledati crno-bijelo i tacno je da ima djece kod kojih nikakav razgovor ne pomaze, kod kojih ni bolji rani odgoj mozda nista ne bi pomogao, uvijek je bilo psihipata i sociopata. Sta je ovdje u pitanju, to je jako tesko reci bez malo vise informacija.
Moje misljenje je da je kod nas sistem los i zbog toga cu krenuti uvijek od pretpostavke da je neko u sistemu napravio propust pa je do ovoga doslo. Sistem bi trebao prepoznati i los odgoj od strane roditelja, kojima se time ne umanjuje krivica ali sisten mora raditi da zastiti druge od djece losih roditelja. Cak i kod ekstremnih slucajeva sociopatije,sistem bi trebao to prepoznati i reagovati na vrijeme, ako prica ne pomaze onda postoje ili bi trebale postojati ustanove.
Ovo sve ne znaci da se i u najboljem sistemu ne moze provuci neki kosta koji ce uraditi sta je uradio, ali dobar sistem treba da to svede na najmanju mogucnost i da uradi sve da se to izbjegne, imam utisak da se kod nas slabo radi na tome.
Post Reply