INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#12751 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

emotivac wrote: 15/06/2023 12:54
daario naharis wrote: 15/06/2023 12:45 Meni vodoinstalater trazio 100KM za zamjenu sudopera (vec kupljen). Koliko mu vremena za to treba?

Hocu li ti reci koliko ja radim za 100KM kao MSc Elektrotehnike?
Zavisi, ako je istih dimenzija kao prošli, cca pola sata :D Brate to je lagano, treba se čovjek nekad i u takve stvari upustiti, džaba se bacaju tolike pare na majstore, a stvarno ima jednostavnih stvari što može bilo ko lako odraditi :thumbup: :thumbup:

Ja grijač mjenjao tetki u bojleru, nikad u životu nisam to radio, al' sam gledao kako drugi rade, i youtube, uopšte nije teško, i lagano stvarno, barem meni :thumbup: :thumbup:
Istina, covjek sam sebi moze kamaru stvari uraditi, ima zena koje lijepe plocice u kupatilu same sebi vidio sam na FB, ako ne lazu ali mislim da ne.
Danas imas tutorijale na YT, bukvalno mozes grijalicu popraviti, ja sam licno gledao tutorijal za konvektor i otvorio svoj pokvareni, vidio koji je kvar ali nisam ga popravio jer mi nedostaje taj dio nije mi se dalo traziti ga po buvljaku. Pa kupio novi :D
A veze nemam sa strujom. Prije sam se plasio struje, sad sam sebi zamijenim lampu u kuhinji, kupatilu, ventilator u kupatilu, stekere i slicno. U sustini jednostavne popravke ali kad covjek ne zna, djeluje komplikovano.

Cuj 100 maraka za sudoper.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12752 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Hakiz wrote: 15/06/2023 12:49
daario naharis wrote: 15/06/2023 12:45 Meni vodoinstalater trazio 100KM za zamjenu sudopera (vec kupljen). Koliko mu vremena za to treba?

Hocu li ti reci koliko ja radim za 100KM kao MSc Elektrotehnike?
Znači, ne da polako dolazi, već došlo.

Mislim da će "Uradi sam" klipovi na Youtube postati još popularniji.

Kada po zgradama krenu poplave, požari, eksplozije zbog vodoinstalterskih, električarskih, plinskih itd radova koje rade "solomaheri" da ne bi platili skupog majstora ili servisera.
naš čovjek u londonu inženjer građevinstva uzme godišnji kad treba banju
kupi pločice i lagano udri
to je tolko skupo postalo da se ne isplati mijenjati dok bas dotrajalo nije
n+1

#12753 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Ne isplati se ni kad je dotrajalo. Fuck the pločice.
Ateista

#12754 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ateista »

Usluge u svijetu su puno skoplje nego kod nas, to definitivno, s tim sto i kod nas majstori postaju bas bezobrazni, imaju vecu satnicu nego ja ko inzinjer.
I ja gledam sta god da mogu sam da popravim, ne toliko ni zbog cijene koliko zbog toga sto cu se posvetiti i potruditi, te zbog toga cesto bolje uraditi neke stvari nego majstor koji samo gleda da mu ispadne iz ruku i ide dalje.
dječak sa šibicama

#12755 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Pretpostavljam da ovaj na zapadu, majstor, mora platiti neki porez, doprinose i tako to.

Ovi nasi uzmu cistu paru, ili postoji majstor koji izdaje fiskalni racun? volio bi takvog sresti.

Zadnji majstor koji mi je dao racun, napisao racun, jedan tv serviser i to je bilo tacno 2003. godine.
Poslije njega, sumnjam da imaju i olovku u dzepu.

Mozda je najsmjesnije u prici sto svi to znaju, i odgovorni mislim inspektori, ali niko nikada nista poduzeti nece. Ko ono, ma pusti neka radi, ma ko ce se sa tim zajebavati, ma daj jebo to.
Ozimician

#12756 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 13:33 Pretpostavljam da ovaj na zapadu, majstor, mora platiti neki porez, doprinose i tako to.

Ovi nasi uzmu cistu paru, ili postoji majstor koji izdaje fiskalni racun? volio bi takvog sresti.

Zadnji majstor koji mi je dao racun, napisao racun, jedan tv serviser i to je bilo tacno 2003. godine.

Mozda je najsmjesnije u prici sto svi to znaju, i odgovorni mislim inspektori, ali niko nikada nista poduzeti nece. Ko ono, ma pusti neka radi, ma ko ce se sa tim zajebavati, ma daj jebo to.
U teoriji mora, u praksi kao i kod nas, plati onoliko koliko stvarno mora.
nepass1

#12757 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Ateista wrote: 15/06/2023 13:17 Usluge u svijetu su puno skoplje nego kod nas, to definitivno, s tim sto i kod nas majstori postaju bas bezobrazni, imaju vecu satnicu nego ja ko inzinjer.
I ja gledam sta god da mogu sam da popravim, ne toliko ni zbog cijene koliko zbog toga sto cu se posvetiti i potruditi, te zbog toga cesto bolje uraditi neke stvari nego majstor koji samo gleda da mu ispadne iz ruku i ide dalje.
Lijecenje korjena ili zivca zuba, zaboravio sam sad, kod mog buraza 1600€. Tako da kod nas jos povoljno ispadne. Mada znao je sto puta reci dok je bio u BiH ja vadim zub za 50KM a lakiranje noktiju 50KM.
Hakiz

#12758 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

nepass1 wrote: 15/06/2023 13:39
Ateista wrote: 15/06/2023 13:17 Usluge u svijetu su puno skoplje nego kod nas, to definitivno, s tim sto i kod nas majstori postaju bas bezobrazni, imaju vecu satnicu nego ja ko inzinjer.
Lijecenje korjena ili zivca zuba, zaboravio sam sad, kod mog buraza 1600€. Tako da kod nas jos povoljno ispadne. Mada znao je sto puta reci dok je bio u BiH ja vadim zub za 50KM a lakiranje noktiju 50KM.
E, to.
moonca

#12759 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moonca »

wrote: 15/06/2023 13:33 Ovi nasi uzmu cistu paru, ili postoji majstor koji izdaje fiskalni racun? volio bi takvog sresti.
trenutno mu je 'chista' ali. kad dodje vrijeme penzije.. takvi se ovdje pominju kao ..jadnici s 'minimalnom penzijom'. :wink: kako Drzavu nije sramota . tako neshto dozvoliti ...
Ozimician

#12760 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

moonca wrote: 15/06/2023 13:46
wrote: 15/06/2023 13:33 Ovi nasi uzmu cistu paru, ili postoji majstor koji izdaje fiskalni racun? volio bi takvog sresti.
trenutno mu je 'chista' ali. kad dodje vrijeme penzije.. takvi se ovdje pominju kao ..jadnici s 'minimalnom penzijom'. :wink: kako Drzavu nije sramota . tako neshto dozvoliti ...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ja u BIH poznajem samo par osoba koje imaju regularno penziju (i to su svi bili uposlenici u drzavnoj sluzbi), od ovih koji se zale na minimalnu penziju, kad upitas koliko staza, ovoga, onoga... skontas da takav ne bi ni u Njemackoj imao vecu penziju, obzirom koliko je uplacivao, mozda bi i manje dobio cak. xD

Znam i dosta tako "gazdica" koji imaju minimalnu penziju i kukaju na to, a sami sebi nisu htjeli isplacivati vise od minimalca.

Ovdje se onda nadje svako ziv da zali "penzionere s minimalnom penzijom".
Hakiz

#12761 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 13:33 Pretpostavljam da ovaj na zapadu, majstor, mora platiti neki porez, doprinose i tako to.

Samo oni koji rade u nekoj firmi, servisu (npr Gorenje itd), eventualno na radni nalog kada dođu iz upravitelja, oni daju račun. Individualni majstori ne.

Kada sam govorio da to treba srediti, fiskalni, licence itd, bila je priča da ako se sredi, poskupjet će.

Eto, poskupjeli su, a opet nije sređeno :lol:
Trappist

#12762 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

lijecenje korjena ili zivca nije pokriveno zdravstvenim osiguranjem? CIsto sumnjam.
Ozimician

#12763 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Trappist wrote: 15/06/2023 14:07

lijecenje korjena ili zivca nije pokriveno zdravstvenim osiguranjem? CIsto sumnjam.
Ma pravi razlog zasto raja popravlja zube u BIH jeste natezanje sa ovdasnjim (njemackim) stomatolozima.
U BIH dodjes, dogovoris cijenu i platis.

Ja otisao kod 3 stomatologa u Njemackoj, sve trojica mi dali razlicite cijene. Neki kazu ne radimo sa osiguranjem, neki kazu radimo, ali nam se ne isplati pa je potrebna doplata, neki kazu da je taj problem od prije, prije nego sam imao osiguranje, pa osiguranje kao ne zeli da snese.

Uglavnom, long-story-short - nasao sam jednog koji mi je uradio sve preko osiguranja i nisam platio nista.

Eh sad, moguce je da nasi ljudi "nagaze" na nekog ko ih bas odere na prvu i onda kazu: je*o ovo, bolje mi je u BIH raditi.
nepass1

#12764 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Trappist wrote: 15/06/2023 14:07

Jeste pokriveno ali toliko im zdravstveno prebaci. Nisam ni napisao da nije pokriveno. I kod nas je pokriveno. Samo sto kod nas da svaki dan lijeci na kraju mjeseca dobije manje od 1600€. A privatno je 200-300KM
Sanjarko

#12765 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Ja kontam nesto u vezi penzija odavno, zaradzivao si vise, uplacivao si vise, ali si i vjerovatno i stekao vise, i nekretnina, i ustedzevine i ostaloga. A da ce penzije nazalost vise postati fakticki kao neko socijalno davanje za vecinu penzionera.
last mohicans

#12766 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

Nećes vjerovati, AS Gas, zadnji put me baš dernuli, kao generalni servis, a u godini tri puta majstore zvao, od toga oni dva puta bili. Poslali mi račun poštom, ja se začudio. Eto zaslužili su reklamu. Ja većinu sitnih popravki sam radim. Oko vode znam, struje, stolarije, jučer tuš bateriju sam zamjenio za 3 minute. Kontam da počnem sitni pločasti namještaj raditi, ima onih programa na netu. Poznajem inzinjera mašinstva koji sav pločasti namještaj radi, uradio kuhinju, nekoliko ormara i sve sto treba. Sto moj kolega kaže, daj mi majstora, neka je i skup, samo neka ne glumi filozofa i najboljeg na svijetu. Najjači su oni koji na prvu kažu: Ko ti je ovo radio? :lol:
Nokian808

#12767 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

bumerangss wrote: 15/06/2023 08:51 U bingu neki novi mladi krompir na vikend akciji 2,10 KM pa do kad ce više biti mladi jer od marta piše da je mladi :-)

Voće povrce stvarno preskupo
Isti krompir u Megadiskontu 1.65 KM.
Ulje Bimal u Bingu 3 KM u Megadiskontu 2.65 KM.
Ne bih u Bingu kupio krompir i generalno voce i povrce ni da im se uz Enisa useli i Megan Fox.
Lose a skupo
Last edited by Nokian808 on 15/06/2023 18:27, edited 1 time in total.
Nokian808

#12768 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

Hakiz wrote: 15/06/2023 12:40 Nas održava niska cijena rada. Sad radnici bijesni :lol:

Dođe ti vodoinstalater, naplati 40, od toga 20 materijal, radio 1 sat.

Polako dolazi vrijeme kada će doći vodoinstalater, raditi 1 sat i naplatiti 120. 20 za materijal, 100 za sat rada. Ili i više.

E, da, otčepljivanje WC školjke je odavno 100 za oko sat rada. Nužda se skupo plaća :lol:

Ali, ove sitne stvari, promjena česme, čišćenje bojlera, pa čak i izmjena ventila ili cijevi sa malo štemanja su još sa podnošljivim cijenama rada. Samo do kada?

Cijene proizvoda, uvoznih naročito, možda i ne možemo kontrolisati.

Cijene usluga, rada su razlog zašto kod nas i sa 500 eura prosječnom platom može da se preživi. Za sada.

Meni bogme promjena cesme 50 KM vodoinstalater....bio 15 minuta. Nije mi se dalo a i nemam alat za to. Uticnice i plafonjere sam nakon tog iskustva sam promjenio nisam nikog ni pitao koliko je😁
duh_sa_sjekirom

#12769 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Za neke radove odavno ne plaćam majstora. Uz malo truda, jutjuba i vremena, masa se stvari može uraditi.
Mijenjao česmu u kuhinji, uloške u tuš bateriji, dva puta očistio bojler od kamenca, zamijenio bravicu na veš mašini, postavio laminat u hodniku, zamijeni dvopolne prekidače u hodniku, zamijenio sijalicu u rerni, itd.
Nešto alata kupiš i dosta toga se može uraditi i bez plaćanja majstora...
Hakiz

#12770 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Nokian808 wrote: 15/06/2023 18:20
Hakiz wrote: 15/06/2023 12:40 Nas održava niska cijena rada. Sad radnici bijesni :lol:

Dođe ti vodoinstalater, naplati 40, od toga 20 materijal, radio 1 sat.

Polako dolazi vrijeme kada će doći vodoinstalater, raditi 1 sat i naplatiti 120. 20 za materijal, 100 za sat rada. Ili i više.

E, da, otčepljivanje WC školjke je odavno 100 za oko sat rada. Nužda se skupo plaća :lol:

Ali, ove sitne stvari, promjena česme, čišćenje bojlera, pa čak i izmjena ventila ili cijevi sa malo štemanja su još sa podnošljivim cijenama rada. Samo do kada?

Cijene proizvoda, uvoznih naročito, možda i ne možemo kontrolisati.

Cijene usluga, rada su razlog zašto kod nas i sa 500 eura prosječnom platom može da se preživi. Za sada.

Meni bogme promjena cesme 50 KM vodoinstalater....bio 15 minuta. Nije mi se dalo a i nemam alat za to. Uticnice i plafonjere sam nakon tog iskustva sam promjenio nisam nikog ni pitao koliko je😁
Česme, lustere i slično može svako sam. Za to, stvarno, ne treba majstor osim onima koji to fizički ne mogu ili nikada nisu uzeli alat u ruke.

Za takve stvari komplet jeftinog alata, koji se može kupiti za 100 KM (uključujući jeftinu udarnu bušilicu koja će poslije 10 rupa biti za bacanje 8-) ), je dovoljan.

Naravno, treba malo znati, na primjer ne spajati žice od lustera direktno na žice u iz zida nego preko klema (rednih ili Wago), kako obmotati teflonsku traku oko cijevi, kuda idu žice u zidu ako treba probušiti zid da ne bude belaj, kako silikonirati i slično. A to se relativno brzo i lako nauči.

Kome je to problem, bolje mu je zvati majstora.

Koji će uzeti 50, spojiti žice direktno umjesto da koristi kleme i obmotati izolir trakom. Ili običnim selotejpom :lol:
dječak sa šibicama

#12771 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Mnogi majstori nece ni doci za manje popravke, ili je lijen ili mu je mala zarada ili ima veci posao.

elektricari bi trebali, ja ne znam sta je njemu veci posao, ako se vec stavio u oglase onda valjda ne racuna da ce ga musterije zvati samo na razvodjenje struje po kuci ili servis transformatora

Ovi keramicari, ako nije po preporuci, nece nikada doci za nekakvih 10-20 kvadrata.

Bezobrazni su oni jako, ali pratim onu grupu majstori na FB i ima jako dobrih majstora. Ja sam nasao jednog, frajer iz Zenice dosao, samo on htio raditi stubiste na kuci sa granitnim plocama, poplocavanje. Ostali nece, kao treba im poseban rezac za fleksericu, ovo ono, ovaj dosao napravio cakum pakum, jos nije bio skup. I nije mu bilo mrsko doci iz Zenice.

Ili onaj Demsulov, lik dosao u 12 navece da "navari" wc solju, ja nisam imao busilicu a nemamo gdje kenjati :D svaka mu cast. Takvim dam na kafu i vise nego ocekuju.
Hakiz

#12772 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 18:50 Mnogi majstori nece ni doci za manje popravke, ili je lijen ili mu je mala zarada ili ima veci posao.

elektricari bi trebali, ja ne znam sta je njemu veci posao, ako se vec stavio u oglase onda valjda ne racuna da ce ga musterije zvati samo na razvodjenje struje po kuci ili servis transformatora

Ovi keramicari, ako nije po preporuci, nece nikada doci za nekakvih 10-20 kvadrata.

Bezobrazni su oni jako, ali pratim onu grupu majstori na FB i ima jako dobrih majstora. Ja sam nasao jednog, frajer iz Zenice dosao, samo on htio raditi stubiste na kuci sa granitnim plocama, poplocavanje. Ostali nece, kao treba im poseban rezac za fleksericu, ovo ono, ovaj dosao napravio cakum pakum, jos nije bio skup. I nije mu bilo mrsko doci iz Zenice.

Ili onaj Demsulov, lik dosao u 12 navece da "navari" wc solju, ja nisam imao busilicu a nemamo gdje kenjati :D svaka mu cast. Takvim dam na kafu i vise nego ocekuju.
Zato bi bilo dobro da ima neki "spisak majstora" i mjesto za ocjenjivanje, da ima nešto kao sistem na Tripadvisor za hotele.

Da možeš napisati samo činjenice, bez davanja "pridjeva" o majstoru.

U fazonu, možeš napisati "Zvao sam majstora X na ove datume, svaki put je naveo razlog da ne dođe". Ili "Majstor X je uradio posao. Mjesec poslije majstor Y je ponovo radio istu stvar".

Ne možeš napisati "Ne zovite majstora X, lik me izlevatio, prevarant itd".

Sredile bi se stvari donekle na taj način.
forumskivojnik

#12773 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by forumskivojnik »

Hakiz wrote: 15/06/2023 19:32
dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 18:50 Mnogi majstori nece ni doci za manje popravke, ili je lijen ili mu je mala zarada ili ima veci posao.

Zato bi bilo dobro da ima neki "spisak majstora" i mjesto za ocjenjivanje, da ima nešto kao sistem na Tripadvisor za hotele.

U fazonu, možeš napisati "Zvao sam majstora X na ove datume, svaki put je naveo razlog da ne dođe". Ili "Majstor X je uradio posao. Mjesec poslije majstor Y je ponovo radio istu stvar".

Ne bi se nista sredilo. Majstori su i vani prevaranti, a tek bravari ako zalupis vrata, zaboravis kljuc. Razotkrivaju ih u TV emisijama samo tako i ipozoravaju na prevare i prevarante nerijetko zovuci im i policiju.

Meni baterija na laptopu otisla, online kosta 50 eura, nemam odgovarajuce sarafcigere odem u servis da mi oni zamijenu. Lik mi rece 100 eura baterija, 100 eura sat rada.
Izadjem iz servisa, narucim sa amazona set sarafcigera 15 eura, narucim bateriju 48 eura i sama zamijenim.
Evo ga frcera vec godinu bez ikakvih problema.
Hakiz

#12774 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

forumskivojnik wrote: 15/06/2023 19:56
Hakiz wrote: 15/06/2023 19:32

Ne bi se nista sredilo. Majstori su i vani prevaranti, a tek bravari ako zalupis vrata, zaboravis kljuc. Razotkrivaju ih u TV emisijama samo tako i ipozoravaju na prevare i prevarante nerijetko zovuci im i policiju.

Meni baterija na laptopu otisla, online kosta 50 eura, nemam odgovarajuce sarafcigere odem u servis da mi oni zamijenu. Lik mi rece 100 eura baterija, 100 eura sat rada.
Izadjem iz servisa, narucim sa amazona set sarafcigera 15 eura, narucim bateriju 48 eura i sama zamijenim.
Evo ga frcera vec godinu bez ikakvih problema.
Kad reče baterija. Otišla mi ona mala, ona što čuva datum itd, CR2032. Da otvorim laptop, 6 šarafa, PH 0. Imam komplet mikro šarafcigera, 4 skinem bez problema, dva stegnuta krvnički i još zalijepljena onim crvenim ljepilom za šarafe da se ne mogu odšarafiti. Oštetio im glave pokušavajući, nema šarafciger više za šta uhvatiti. Morat ću im glave izbrusiti zubarskim dijamantskim vrhom za mikro brusilicu (ko ima Dremel ili Proxxon zna na šta mislim).

Baterija košta 3 KM, neću ni da mislim koliko bi mi servis uzeo.
Snake Eyes

#12775 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Snake Eyes »

@Hakiz tehnicki filozof.
Post Reply