INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moee

#12726 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moee »

@n+1
Odlična analiza i statistika, iz tog ugla...

Eh sad, drugo pitanje je: koliko tih reprezentativnih dobara može da kupi čovjek u BiH koji ostane bez posla, a koliko čovjek u DE ili Luxemburgu? Šta se dešava sa stambenim kreditom u takvoj situaciji? Da li stanovnik DE ima pravo na dječiji doplatak ako posjeduje privatni automobil? Znam da u Lux koriste usluge privatnih medicinskih ustanova i refundiraju sredstva najnormalnije.

Živim u BiH i super zarađujem za ovdašnje uslove, ali sam i dosta putovao po EU.

Nisu samo cijene (jedinične ili reprezentativne) razlog odlazaka...sistem je ključ. Znam više ljudi koji su napustili dobre poslove i otišli, nego onih sa biroa 👍
belfy

#12727 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

n+1 wrote: 14/06/2023 23:16
_BataZiv_0809 wrote: 14/06/2023 22:15

De napisi ipak :thumbup:
Pa, kako smo već gore konstatovali, besmisleno je gledati kolike su nominalne cijene hrane u BiH i Njemačkoj, a onda izvoditi iz toga zaključke gdje je jeftinije živjeti. Prvo, zato što hrana nije jedini trošak, a drugo, kako je kolega darious i naglasio, jer se ne uzima u obzir kupovna moć stanovništva.

Međutim, besmisleno je i ovo što je kolega darious napravio, a to je da cijene hrane stavlja u odnos sa prosječnom platom. Zato što, ponovo, hrana nije jedini trošak. Možda je hrana Švabi, lupam, 10% prosječne plate, a nama 30%, ali Švabi je renta 50%, a nama 30%. Izmišljam brojke radi poente. Uz to, ista dobra i usluge često koštaju različito u različitim zemlja, nešto što su ekonomisti rano uvidjeli kao problem komparacije.

Zbog toga, kad govorimo o cijenama i trošku života, koristimo reprezentativnu košaru dobara, koja sadrži prosječne cijene hrane, rente, goriva, odjeće, i tako dalje. Iz takve korpe onda se kreiraju cjenovni indeksi. Najpoznatiji je ovaj koji sam spomenuo, CPI (Consumer Price Index) koji prati kretanje cijena reprezentativne košare dobara kroz vrijeme, pa nam omogućava da kažemo da li je život u nekoj zemlji poskupio, i koliko.

Međutim, uz određene modifikacije, polazeći od iste košare dobara, moguće je napraviti indeks koji će posmatrati koliko je život skup u jednoj zemlji u odnosu na drugu. Po principu: ako u BiH za stotinu maraka mogu kupiti to i to, koliko jeftinije ili skuplje ću proći u Njemačkoj ako kupim iste stvari. To se radi kroz PPP (Purchasing Power Parity) metodologiju, a u čije detalje sada ne moramo ulaziti, ali koji uvažava činjenicu da u različitim državama postoje drugačije valute, te da ista dobra i usluge često imaju različite cijene, čak i nakon konverzije valute.

Najbolji takav indeks objavljuje OECD, ali nažalost samo za zemlje članice OECD. To je lijepa tabela, koja se objavljuje svakog mjeseca, i koja faktički omogućava da kažemo, recimo, da će me reprezentativna njemačka košara dobara od 100 EUR koštati 115 EUR u Americi, ili 121 EUR u Austriji.

Bilo bi lijepo da imamo BiH u tim podacima, ali nemamo. Međutim, imamo sličnu stvar na drugom mjestu. Eurostat objavljuje nešto slično, samo što ne dozvoljava komparaciju iz "perspektive" svake države, nego trošak života komparira EU prosjeku. Dakle, ako u prosječnoj evropskoj državi mogu za 100 EUR kupiti određenu reprezentativnu količinu dobara i usluga, koliko će me ta ista količina istih dobara i usluga koštati u pojedinim EU državama ili zemljama kandidatima?

I tu vidimo da će u Njemačkoj koštati 107.8 EUR, dok će u BiH koštati 55.6 EUR. S tim da Eurostat u svoju reprezentativnu košaru dobara ne uključuje rentu, pa bi razlika bila veća kada bismo uključili i rentu.

A možemo otići i na njemački Federalni ured za statistiku, koji objavljuje istu vrstu komparacije, i postavlja pitanje: Ako u Njemačkoj za 100 EUR kupimo reprezentativnu košaru dobara, koliko ta košara košta u drugim državama? Nažalost, ne uvrštavaju BiH, ali imaju Srbiju, koja je manje-više uporediva nama, i trošak je 59 EUR. Dakle, otprilike na nivou koji pokazuje i Eurostat.

Bilo kako bilo, iz ove vježbice je jasno da je trošak života niži u BiH, i da svaki euro ima "veću kilometražu" kod nas, nego u Alemanji. Stoga je baš glupo pričati da je trošak života manji u Njemačkoj. On je posve jasno, empirijski utvrđeno, značajno viši.

Eh, sada kada to znamo, tek ima smisla praviti neke komparacije sa prosječnim platama. Ako znamo, iz gore rečenog, da će Nijemac reprezentativnu košaru evropskih dobara u iznosu od 1000 EUR platiti 1078 EUR, a Bosanac tu istu košaru 556 EUR, onda Nijemac sa svojom prosječnom platom može kupiti 2.4 takve košare, dok Bosanac može 1.2.

Ako uzmemo u obzir da u ovoj računici nije renta, koja je daleko skuplja u Njemačkoj nego BiH, te da renta tipično ima visok ponder u košarama reprezentativnih dobara (uglavnom 33%), ta razlika bila bi značajno manja.

Sve u svemu, možemo reći ovo: a) Njemačka ima veće troškove života, b) njemački radnik može, vjerovatno, uprkos višim troškovima, da kupi nešto više reprezentatnvih dobara i usluga zahvaljujući većim primanjima, c) razlika nije dramatična.
pa, ukjuci i rentu. kakav onda rezultat dobijemo?
belfy

#12728 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 14/06/2023 23:19 @n+1 sensei :kiss:

Svaka cast za trud :sax:
:zzzz: :P

nista glava, nego trazi pamet? i to na svakom polju isponova i ispojnova... malo pohvalno, ali generalno zalosno.. zasto?
belfy

#12729 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

Ozimician wrote: 14/06/2023 23:23

Pa, kako smo već gore konstatovali, besmisleno je gledati kolike su nominalne cijene hrane u BiH i Njemačkoj, a onda izvoditi iz toga zaključke gdje je jeftinije živjeti. Prvo, zato što hrana nije jedini trošak, a drugo, kako je kolega darious i naglasio, jer se ne uzima u obzir kupovna moć stanovništva.

Međutim, besmisleno je i ovo što je kolega darious napravio, a to je da cijene hrane stavlja u odnos sa prosječnom platom. Zato što, ponovo, hrana nije jedini trošak. Možda je hrana Švabi, lupam, 10% prosječne plate, a nama 30%, ali Švabi je renta 50%, a nama 30%. Izmišljam brojke radi poente. Uz to, ista dobra i usluge često koštaju različito u različitim zemlja, nešto što su ekonomisti rano uvidjeli kao problem komparacije.

Zbog toga, kad govorimo o cijenama i trošku života, koristimo reprezentativnu košaru dobara, koja sadrži prosječne cijene hrane, rente, goriva, odjeće, i tako dalje. Iz takve korpe onda se kreiraju cjenovni indeksi. Najpoznatiji je ovaj koji sam spomenuo, CPI (Consumer Price Index) koji prati kretanje cijena reprezentativne košare dobara kroz vrijeme, pa nam omogućava da kažemo da li je život u nekoj zemlji poskupio, i koliko.

Međutim, uz određene modifikacije, polazeći od iste košare dobara, moguće je napraviti indeks koji će posmatrati koliko je život skup u jednoj zemlji u odnosu na drugu. Po principu: ako u BiH za stotinu maraka mogu kupiti to i to, koliko jeftinije ili skuplje ću proći u Njemačkoj ako kupim iste stvari. To se radi kroz PPP (Purchasing Power Parity) metodologiju, a u čije detalje sada ne moramo ulaziti, ali koji uvažava činjenicu da u različitim državama postoje drugačije valute, te da ista dobra i usluge često imaju različite cijene, čak i nakon konverzije valute.

Najbolji takav indeks objavljuje OECD, ali nažalost samo za zemlje članice OECD. To je lijepa tabela, koja se objavljuje svakog mjeseca, i koja faktički omogućava da kažemo, recimo, da će me reprezentativna njemačka košara dobara od 100 EUR koštati 115 EUR u Americi, ili 121 EUR u Austriji.

Bilo bi lijepo da imamo BiH u tim podacima, ali nemamo. Međutim, imamo sličnu stvar na drugom mjestu. Eurostat objavljuje nešto slično, samo što ne dozvoljava komparaciju iz "perspektive" svake države, nego trošak života komparira EU prosjeku. Dakle, ako u prosječnoj evropskoj državi mogu za 100 EUR kupiti određenu reprezentativnu količinu dobara i usluga, koliko će me ta ista količina istih dobara i usluga koštati u pojedinim EU državama ili zemljama kandidatima?

I tu vidimo da će u Njemačkoj koštati 107.8 EUR, dok će u BiH koštati 55.6 EUR. S tim da Eurostat u svoju reprezentativnu košaru dobara ne uključuje rentu, pa bi razlika bila veća kada bismo uključili i rentu.

A možemo otići i na njemački Federalni ured za statistiku, koji objavljuje istu vrstu komparacije, i postavlja pitanje: Ako u Njemačkoj za 100 EUR kupimo reprezentativnu košaru dobara, koliko ta košara košta u drugim državama? Nažalost, ne uvrštavaju BiH, ali imaju Srbiju, koja je manje-više uporediva nama, i trošak je 59 EUR. Dakle, otprilike na nivou koji pokazuje i Eurostat.

Bilo kako bilo, iz ove vježbice je jasno da je trošak života niži u BiH, i da svaki euro ima "veću kilometražu" kod nas, nego u Alemanji. Stoga je baš glupo pričati da je trošak života manji u Njemačkoj. On je posve jasno, empirijski utvrđeno, značajno viši.

Eh, sada kada to znamo, tek ima smisla praviti neke komparacije sa prosječnim platama. Ako znamo, iz gore rečenog, da će Nijemac reprezentativnu košaru evropskih dobara u iznosu od 1000 EUR platiti 1078 EUR, a Bosanac tu istu košaru 556 EUR, onda Nijemac sa svojom prosječnom platom može kupiti 2.4 takve košare, dok Bosanac može 1.2.

Ako uzmemo u obzir da u ovoj računici nije renta, koja je daleko skuplja u Njemačkoj nego BiH, te da renta tipično ima visok ponder u košarama reprezentativnih dobara (uglavnom 33%), ta razlika bila bi značajno manja.

Sve u svemu, možemo reći ovo: a) Njemačka ima veće troškove života, b) njemački radnik može, vjerovatno, uprkos višim troškovima, da kupi nešto više reprezentatnvih dobara i usluga zahvaljujući većim primanjima, c) razlika nije dramatična.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Vrhunska analiza, svaka čast. Odličan doprinos temi. :thumbup:
e, samo da ti kazem da... ako se ti slazes - ja se definitivno ne slazem. ne zato jer mislim da si glup, nego da je zaista bolje za tebe podrzati nekoga pametnog umjesto da sam pises. :mrgreen:
sinuhe

#12730 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by sinuhe »

U BiH je jeftinije stanovanje a moze se loziti i guma. To je ono sto dize vrijednost 1 eura u BIH. PPP poredjenje ima smisla tamo gdje je energija(nafta, plin a ne drvo i cumur) jeftina i gdje je ekonomija izvozno orijentisana.
Last edited by sinuhe on 15/06/2023 06:02, edited 1 time in total.
darius_maximus

#12731 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by darius_maximus »

_BataZiv_0809 wrote: 14/06/2023 22:15

De napisi ipak :thumbup:

Kao prvo, svaka čast na iznesenim podacima.
Barem sada znamo koliko je kome šta skupo. :D

Ima tu doduše još nekih detalja, kao što su:
- države kojima mi gravitiramo (Njemačka, Austrija) obično imaju i 13. i 14. platu, pa razlika postaje ipak veća
- također je moguće živjeti ili izvan gradskih centara ili u manjim mjestima i opet imati "normalan" život (trgovačke centre, kina, sportske događaje i koncerte), tako da i renta može dosta varirati, bez da se izgubi drastično na kvalitetu života
- s tim povezani su i transportni sistemi i javni prijevoz koji omogućavaju da se čovjek lakše kreće, bez da je stalno u autu (troškovi goriva, itd.)

Helem, nije baš da se sve što se dobije na mostu izgubi na ćupriji vani.
Ovo je sve da ne dotičemo društveno-političke faktore. :D
problemnatravunu

#12732 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by problemnatravunu »

pepeljara wrote: 14/06/2023 21:55 Al nevjerovatno koliko je ness poskupila :run: :izet: :izet:
jos smanjili :D hahahahaha
Ness kafa u kucu vishe nikad nece uci :D
Upratih neki dan u onom novom Mega diskontu u Vistafonu da je sada Ness gold u teglama od 95 i 190 grama,
dakle smanjili količinu za 5% , ali dobro , ako cijena paše, nema problema ,
sad nisam siguran , moraću ponovno ići , ali mislim da taj Ness tu dođe povoljniji nego kad sravniš cijenu na teglu od 200 grama koje još vidim po Bingu i košta 14 ,30 KM (čini mi se)....
Apropo ulja , "izleti" mi reklama, u Hr Lidlu , 1l suncokretovog ulja 1,19 eura (akcija),
i koliko sam kod nas upratio, u Bingu je već odavno jedno od najskupljih ulja, redovno i dalje dobro preko 3 KM za litru
Sanjarko

#12733 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Citam neki dan da ce cokolada poskupiti svuda u svijetu, kontam samim tim i kafa jer su biljke slicnih klimatskih uslova tj rastu u slicnim predjelima i klimama, ono Brazil, Afrika i sl.
bumerangss

#12734 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

pepeljara wrote: 14/06/2023 21:55 Al nevjerovatno koliko je ness poskupila :run: :izet: :izet:
Ja prešao na čaj :D 10 x jeftinije a i zdravije
Sanjarko

#12735 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

bumerangss wrote: 15/06/2023 07:58
Ja prešao na čaj :D 10 x jeftinije a i zdravije
Ja cu isto tako kad skroz poskupi, ionako ne bi je mozda treba piti ako imam narkolepsiju, jer kod narkolepsije sam citao kafa uspavljiva.
Ozimician

#12736 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

darius_maximus wrote: 15/06/2023 06:02
- države kojima mi gravitiramo (Njemačka, Austrija) obično imaju i 13. i 14. platu, pa razlika postaje ipak veća
- također je moguće živjeti ili izvan gradskih centara ili u manjim mjestima i opet imati "normalan" život (trgovačke centre, kina, sportske događaje i koncerte), tako da i renta može dosta varirati, bez da se izgubi drastično na kvalitetu života
- s tim povezani su i transportni sistemi i javni prijevoz koji omogućavaju da se čovjek lakše kreće, bez da je stalno u autu (troškovi goriva, itd.)

- Njemacka nema obicno 13. i 14. platu, ali solidan broj firmi uplacuje "bozicnicu" koja dodje nekima kao 13. plata, koja je svakako oporezovana. Hoces li je dobiti ili neces i koliko, zavisi od firme do firme, nije zakonom obavezna. U Austriji zakonski postoji 14 plata, od kojih 13. i 14. ne placaju doprinose.

- Zivot u manjim mjestima znaci teski kompromis na racun drustvenog zivota, nemas trgovacke centre i kina, od sportskih dogadjaja i koncerata imas lokalne varijante (sto je strancima uglavnom nezanimljivo).

- Transportni sistemi su dobri u velikim gradovima i tu mozes proci bez auta, u manjim mjestima si osudjen na auto kao i u BIH. U mom mjestu zadnji autobus je u 19h.

- Vani se svakako dobije u skoro svim varijantama, niko nije otisao "na gore", ali ako mislis da ustedis vani na renti, morat ces velike kompromise podnijeti u smislu ovog sto sam nabrojao, nije da ne gubi na kvalitetu zivota, posebno drustvenog.

- Ono sto niko ne spominje jesu cijene usluga, npr. sisanje je 20 € najmanje, u BIH mogu svugdje proci sa 10 KM. Restorani, koncerti da ne pricam. Ulaznice za lokalne koncerte i partije su minimalno 20€ u pretprodaji, najcesce 30€ ili vise.

Ima posebna tema za ovo :D Na kraju se svaka ekonomska tema svede na poredjenje BIH sa Austrijom/Njemackom.
darius_maximus

#12737 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by darius_maximus »

Ozimician wrote: 15/06/2023 08:16
darius_maximus wrote: 15/06/2023 06:02

- Njemacka nema obicno 13. i 14. platu, ali solidan broj firmi uplacuje "bozicnicu" koja dodje nekima kao 13. plata, koja je svakako oporezovana. Hoces li je dobiti ili neces i koliko, zavisi od firme do firme, nije zakonom obavezna. U Austriji zakonski postoji 14 plata, od kojih 13. i 14. ne placaju doprinose.

- Zivot u manjim mjestima znaci teski kompromis na racun drustvenog zivota, nemas trgovacke centre i kina, od sportskih dogadjaja i koncerata imas lokalne varijante (sto je strancima uglavnom nezanimljivo).

- Transportni sistemi su dobri u velikim gradovima i tu mozes proci bez auta, u manjim mjestima si osudjen na auto kao i u BIH. U mom mjestu zadnji autobus je u 19h.

- Vani se svakako dobije u skoro svim varijantama, niko nije otisao "na gore", ali ako mislis da ustedis vani na renti, morat ces velike kompromise podnijeti u smislu ovog sto sam nabrojao, nije da ne gubi na kvalitetu zivota, posebno drustvenog.

- Ono sto niko ne spominje jesu cijene usluga, npr. sisanje je 20 € najmanje, u BIH mogu svugdje proci sa 10 KM. Restorani, koncerti da ne pricam. Ulaznice za lokalne koncerte i partije su minimalno 20€ u pretprodaji, najcesce 30€ ili vise.

Ima posebna tema za ovo :D Na kraju se svaka ekonomska tema svede na poredjenje BIH sa Austrijom/Njemackom.
Dobro, ja više naginjem Austriji svakako. :D

A što se manjih mjesta tiče, više sam mislio na gradiće kao što je Wiener Neustadt u Austriji.
Ima 40.000 stanovnika i blizu je Beča.
Stan, evo gledam, nekih 400 EUR: https://www.immobilienscout24.at/expose ... a17220b021

Imaju ljudi bazen, imaju stadion super (i škole fudbala za djecu), imaju šoping centar i Cineplexx, imaju Arenu nekakvu gdje bude događaja, kao što je sajam životinja ili Tarzan Musical, imaju i pozorište ako ti je do toga.
Za grad te veličine sasvim dovoljno da čovjek popuni vrijeme, a može nekad i samo prošetati po prirodi, kao što radim i u Sarajevu (pola vremena si na livadama oko grada, ne u gradu).

Znam, odosmo s teme, ali samo kažem. :D
bumerangss

#12738 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

U bingu neki novi mladi krompir na vikend akciji 2,10 KM pa do kad ce više biti mladi jer od marta piše da je mladi :-)

Voće povrce stvarno preskupo
Naslovnica

#12739 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

bumerangss wrote: 15/06/2023 08:51 U bingu neki novi mladi krompir na vikend akciji 2,10 KM pa do kad ce više biti mladi jer od marta piše da je mladi :-)

Voće povrce stvarno preskupo
Mlađahan, a već pozelenio.
Ove godine jednom kupio jagode, trešnje niti jednom.
Gledam rOja kupuje lubenice, 1.50KM prosjek, u Bingetu 2 i nešto.
Dabogodo da ode ispod marke kada joj bude vakat.
nepass1

#12740 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

darius_maximus wrote: 15/06/2023 08:38
Ozimician wrote: 15/06/2023 08:16

A što se manjih mjesta tiče, više sam mislio na gradiće kao što je Wiener Neustadt u Austriji.
Stan, evo gledam, nekih 400 EUR: https://www.immobilienscout24.at/expose ... a17220b021

Imaju ljudi bazen, imaju stadion super (i škole fudbala za djecu), imaju šoping centar i Cineplexx, imaju Arenu nekakvu gdje bude događaja, kao što je sajam životinja ili Tarzan Musical, imaju i pozorište ako ti je do toga.
Za grad te veličine sasvim dovoljno da čovjek popuni vrijeme, a može nekad i samo prošetati po prirodi, kao što radim i u Sarajevu (pola vremena si na livadama oko grada, ne u gradu).

Brat u ger u malom mjestu, kirija 900€
Zivio u motelu 40ak dana dok se nije oslobodio stan. Ukupno bila dva stana do 1000€ za iznajmiti. Ima svasta, super povezano sa velikim gradovima.
Maslac 1,5€ a hljeb 3,80€ u pekari :D
darius_maximus

#12741 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by darius_maximus »

nepass1 wrote: 15/06/2023 09:15
darius_maximus wrote: 15/06/2023 08:38

Zivio u motelu 40ak dana dok se nije oslobodio stan. Ukupno bila dva stana do 1000€ za iznajmiti. Ima svasta, super povezano sa velikim gradovima.
Na stranu sada sve, ali naš hljeb, onaj šuplji bijeli, što je bio marku prije, ako ima i 200 gr, to ne znam ni može li se naći vani. :D
Uzmi i kod nas hljeb od 500 gr, da nije bijeli, bit će oko 3 KM i to u marketu.
Pekare su inače vani skupe, valjda zbog radnika.

Nikad neću zaboraviti, mi u posjeti Švici prijateljima.
Kao, hajde dođite, bla-bla.
Oj, Tito.
Kaže, hajmo na doručak u neku pekaricu, malo kroasani, džem da namažu djeca, malo sok od narandže, ništa posebno.
Nas četvrero odraslih i troje djece.
Oko 150-200 EUR je ceh bio.
Još negdje čuvam taj račun, toliko me zabolilo. :lol:
Dope_Man

#12742 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dope_Man »

darius_maximus wrote: 15/06/2023 09:27 Nikad neću zaboraviti, mi u posjeti Švici prijateljima.
Oj, Tito.
Kaže, hajmo na doručak u neku pekaricu, malo kroasani, džem da namažu djeca, malo sok od narandže, ništa posebno.
Zavisi i kakav je objekat, ovdje u Grazu imas pekare Auer koje su neka satro ekskluziva. Dakle odes taj doruckic, kroasancic, mazalica cudo i lagano ces nabit 40-50 eura ako vas je par, jer otprilike stvari dodju 4-5 eura kod njih. I to je mjesto gdje idu dobrim dijelom stariji ljudi kojima je dosadno a zele malo meracit za svoje pare. S druge strane imas obicnu pekaru u kojoj je pita (il ti ga ovdje burek) 3.5 eura da se razneses.

Mada, pekarski proizvodi se mogu (u % plate kako ja preferiram gledati) porediti sa BiH pa mozda i reci da su neki i skuplji, vjerovatno jer tu placas direktnije "ruke" radnika nego sto je to slucaj sa nekim drugim proizvodima. Ako se ne varam i u BiH zadnjih put sam pileci burek platio 3 i 3.5.
nepass1

#12743 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

darius_maximus wrote: 15/06/2023 09:27
nepass1 wrote: 15/06/2023 09:15

Na stranu sada sve, ali naš hljeb, onaj šuplji bijeli, što je bio marku prije, ako ima i 200 gr, to ne znam ni može li se naći vani. :D
Uzmi i kod nas hljeb od 500 gr, da nije bijeli, bit će oko 3 KM i to u marketu.
Pekare su inače vani skupe, valjda zbog radnika.

Nikad neću zaboraviti, mi u posjeti Švici prijateljima.
Oj, Tito.
Perec u svici sam placao 3,5 CHF :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12744 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

zato ja volim sam putovati
potrošim samo pare za wc ako se naplaćuje

od čega živim?
od sendviča koje ponesem i čokoladica
Hakiz

#12745 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 15/06/2023 09:44
darius_maximus wrote: 15/06/2023 09:27 Nikad neću zaboraviti, mi u posjeti Švici prijateljima.
Oj, Tito.
Zavisi i kakav je objekat, ovdje u Grazu imas pekare Auer koje su neka satro ekskluziva. Dakle odes taj doruckic, kroasancic, mazalica cudo i lagano ces nabit 40-50 eura ako vas je par, jer otprilike stvari dodju 4-5 eura kod njih. I to je mjesto gdje idu dobrim dijelom stariji ljudi kojima je dosadno a zele malo meracit za svoje pare. S druge strane imas obicnu pekaru u kojoj je pita (il ti ga ovdje burek) 3.5 eura da se razneses.

Mada, pekarski proizvodi se mogu (u % plate kako ja preferiram gledati) porediti sa BiH pa mozda i reci da su neki i skuplji, vjerovatno jer tu placas direktnije "ruke" radnika nego sto je to slucaj sa nekim drugim proizvodima. Ako se ne varam i u BiH zadnjih put sam pileci burek platio 3 i 3.5.
Tamo u tim Evropama nema samoposluga i kruh u njoj od euro-dva, ništa "Klas"? Samo male artisan pekare sa 4 eura kruhovima?

Da, Slatko i slano crni kruh 600 g u samoposluzi je 2.10, Tamna vekna 600 g Fine food je 2.00 itd.

Nije 3 KM.
Hakiz

#12746 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Nas održava niska cijena rada. Sad radnici bijesni :lol:

Dođe ti vodoinstalater, naplati 40, od toga 20 materijal, radio 1 sat.

Polako dolazi vrijeme kada će doći vodoinstalater, raditi 1 sat i naplatiti 120. 20 za materijal, 100 za sat rada. Ili i više.

E, da, otčepljivanje WC školjke je odavno 100 za oko sat rada. Nužda se skupo plaća :lol:

Ali, ove sitne stvari, promjena česme, čišćenje bojlera, pa čak i izmjena ventila ili cijevi sa malo štemanja su još sa podnošljivim cijenama rada. Samo do kada?

Cijene proizvoda, uvoznih naročito, možda i ne možemo kontrolisati.

Cijene usluga, rada su razlog zašto kod nas i sa 500 eura prosječnom platom može da se preživi. Za sada.
Last edited by Hakiz on 15/06/2023 12:45, edited 1 time in total.
daario naharis

#12747 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by daario naharis »

Meni vodoinstalater trazio 100KM za zamjenu sudopera (vec kupljen). Koliko mu vremena za to treba?

Hocu li ti reci koliko ja radim za 100KM kao MSc Elektrotehnike?
dječak sa šibicama

#12748 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

I sva prica i dalje besmislena dok imas vlast koja ne radi nista na zastiti potrosaca, eto imaju odluke i zakone o ogranicenju marze a niko ih ne sprovodi. Nego se bacaju bombe o preskupim kombijima i slicno.

Mafijaska drzava i to je to. U kojoj svi gledaju da se uklope u la familiju, ako ikako mogu, ako ne nikom nista.

Majstori su em preskupi em bezobrazni, ja jos nisam sreo majstora koji se ne ponasa kao da ce mi doci dzaba raditi. Zato sta god mogu sam, sam i odradim.
Hakiz

#12749 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

daario naharis wrote: 15/06/2023 12:45 Meni vodoinstalater trazio 100KM za zamjenu sudopera (vec kupljen). Koliko mu vremena za to treba?

Znači, ne da polako dolazi, već došlo.

Mislim da će "Uradi sam" klipovi na Youtube postati još popularniji.

Kada po zgradama krenu poplave, požari, eksplozije zbog vodoinstalterskih, električarskih, plinskih itd radova koje rade "solomaheri" da ne bi platili skupog majstora ili servisera.
emotivac

#12750 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by emotivac »

daario naharis wrote: 15/06/2023 12:45 Meni vodoinstalater trazio 100KM za zamjenu sudopera (vec kupljen). Koliko mu vremena za to treba?

Zavisi, ako je istih dimenzija kao prošli, cca pola sata :D Brate to je lagano, treba se čovjek nekad i u takve stvari upustiti, džaba se bacaju tolike pare na majstore, a stvarno ima jednostavnih stvari što može bilo ko lako odraditi :thumbup: :thumbup:

Ja grijač mjenjao tetki u bojleru, nikad u životu nisam to radio, al' sam gledao kako drugi rade, i youtube, uopšte nije teško, i lagano stvarno, barem meni :thumbup: :thumbup:
Post Reply