SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Mishelinke

#68626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mishelinke »

last mohicans wrote: 14/06/2023 22:10
Mishelinke wrote: 14/06/2023 21:38

Meni je ono strašno kako policajci hapse dijete u Lukavcu. Pa ljudi moji, maljetno dijete je u pitanju, ne može onako policija da se ponaša, da je ne znam ti šta napravio. Treba odgojno i pedagoški djelovati, a ne onako, jer ta osoba je još u razvoju i to sve ostavlja traume. Još onako mediji, krvoločni i željni senzacija, pišu kako je imao loše vladanje, premješten u drugu školu,....ma katastrofa.

Ovdje treba djelovati na roditelje, a ne na dijete. Dijete treba imati nadzor, brigu i pedagoški odgoj, a nikako da se hapsi i razvlači po medijima. Roditelji su odgovorni za dijete do 18. godine. Ako dijete ubije čovjeka, roditelj odmah treba da odgovara isto kao da je on ubio, što u suštini i jeste tako. Međutim ovdje se sve radi naopako. Dijete se hapsi, a roditelj bez bilo kakve odgovornosti i tako se pravi još veća šteta.
Jel trolaš ili se zajebaješ? Bezbeli škola, pedagozi, razrednici i svi uključeni nisu ranije djelovali, pa nista nije urodilo plodom. Zadnja mjera je isključenje iz škole. Kakva pedagogija, govno orhabreno Kostom, baš slučajno prije 15te godine. 4 metka ispalio, nastavnika dva puta oživljavali, pokušaj ubistva. Čak su blagi bili. U Americi bi metak dobio.
Šta je da je uradio, dijete je i ne može ga se, niti smije, kriviti za bilo šta. Dok se ne napuni 18 godina, on je maloljetan, samim tim nije odgovoran za svoje postupke, a ima i razlog zbog čega je to tako. Mozak nije dovoljno razvijen, fizička i psihička anatomija nije došla do te faze razvoja da maloljetna osoba može odgovarati za svoje postupke.

Ovo što je danas uradio, kao i onaj mali u Beogradu, odgovornost snose prvo roditelji, zatim pedagozi pa onda društvo u cjelini. Dijete ne može, niti smije biti odgovorno, jednostavno ne može i ne smije jer je DIJETE .

Ovdje prvo roditelj/i treba da odgovara/ju. Zašto je zapušten? Zašto se nije vodila briga o njemu? Otkud mu oružje? I na kraju treba da odgovara/ju za pokušaj ubistva.

Zatim pred lice pravde treba dovesti i pegagoge škole u koju je išao, pa i tog nastavnika u kojeg je pucao. Treba da odgovore na pitanje zašto nisu ranije reagovali? Zašto su dozvolili da se to dogodi? Zašto nisu obavijestili socijalne službe ako su primjetili da je dijete zapušteno? Da se ispita jel bilo još nekih okolnosti koje bi navele dijete da uradi to što je uradio.

Zatim treba ispitati i socijalne službe, zašto nisu pokrenuli proceduru oduzimanja starateljstva i oduzimanja djeteta od roditelja? Šta su radili i šta se čekalo?

Sjetimo se Smaje Ćesira kojeg su roditelji ubili jer službe nisu radile svoj posao.

Na kraju treba da odgovara vlast i društvo u cjelini. Zašto se ne zabrani korištenje i posjedovanje mobitela djeci do 18. godine? Zašto se ne zabrani pristup i korištenje društvenih mreža djeci do 18. godine? Zašto se ne uvede zabrana kretanja maloljetnika bez pratnje roditelja ili staratelja? Zašto smo dozvolili da nam djecu odgajaju i obrazuju kriminalci, prostaci i nasilnici (vidi: Pripa picerija)?

Dijete ovdje ništa nije krivo.
Laplace

#68627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

forumskivojnik wrote: 14/06/2023 20:58 Zar ovo u Lukavcu nije ocekivani slijed dogadjaja kojem su jedino pridonijeli roditelji koji svoju djecu ne odgajaju i ne socijalizuju a kada se pokusa isfiltrirati asocijalni sljam iz skola kroz psiholosko i psihijatrijsko vjestacenje bojkotuju svim silama bilo koji napor nadleznih u tom smijeru?

Podsjetimo, u aktu Ministarstva se navodi da će učenik koji prijeti da će ugroziti svoj ili tuđi život na bilo koji način odmah biti upućen na psihijatrijski pregled na Kliniku za psihijatriju, Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju KCUS-a.

Kritike roditelja se odnose na mjere koje su represivne i mogu ostaviti traumatična iskustva na djecu te ih zabrinjava ko će i na koji način odlučiti da dijete treba poslati na psihijatrijski pregled.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/roditel ... /230512119

A tek kada se iscitaju komentari onih koji su temu otvorili i na njoj se zalagali za opstrukciju slanja svojih delikvenata na psihijatriju postane mi muka ko sve "pravi" djecu i onda zbog njihovog neodgoja okrivljuje skolu, sistem i drustvo. Sebe ni u kom slucaju, ta ce ih on/ona odgajati pored skole, ulice, drustva, drzave.
1 Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post Postao/la mali_balon » 13/05/2023 16:32
https://www.klix.ba/vijesti/bih/roditel ... /230512119

Pa zamislite da vam neko ko je primljen preko stele i zavrsio fakultet pteko stele salje dijete psihologu, psiholog primljen preko stele i zavrsio faks preko stele...
Jos jedno skidanje sa odgovornosti tipa posalji pshihologu i rijesio si problem....
Strava i uzas nam se djeci sprema...mislim vec jeste a tek sad ce da bude momacki
ko-salje-djecu-na-psihijatriju-ili-psih ... 64012.html
Preko štele... :lol:

Da imam neke veze, sigurno bih ih iskoristio za neki bolje plaćen posao, hvala lijepo.
Laplace

#68628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

malocvijece wrote: 14/06/2023 21:34
nekome wrote: 14/06/2023 16:57 ja ne znam cemu svrha obaranju ucenika (u danasnjem svijetu i vremenu)
ni ostale ocjene skoro pa i nemaju znacenje... eto malo da se diferenciraju ali cemu sve to
a ja ne bih oborio ucenika ni da nista ne zna...
Ne obara nastavnik učenika. Niti mu nastavnik "daje" ocjenu. Ocjene učenik sam postiže. Plus pravilnik o ocjenjivanju i da ne pričam dalje.
Pogrešno si postavio stvari.
Da. Nije to čokoladica pa da je nekome daješ ili poklanjaš. Nastavnik ne daje ocjenu nego ocjenjuje (tačnije: vrednije, ali da ne sitničarimo).

U čemu je svrha obaranje, on pita. A da mi pitamo: u čemu je svrha prelaska učenika u viši razred ako nije naučio gradivo nižeg razreda?
Laplace

#68629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

forumskivojnik wrote: 14/06/2023 20:58 Zar ovo u Lukavcu nije ocekivani slijed dogadjaja kojem su jedino pridonijeli roditelji koji svoju djecu ne odgajaju i ne socijalizuju a kada se pokusa isfiltrirati asocijalni sljam iz skola kroz psiholosko i psihijatrijsko vjestacenje bojkotuju svim silama bilo koji napor nadleznih u tom smijeru?

A tek kada se iscitaju komentari onih koji su temu otvorili i na njoj se zalagali za opstrukciju slanja svojih delikvenata na psihijatriju postane mi muka ko sve "pravi" djecu i onda zbog njihovog neodgoja okrivljuje skolu, sistem i drustvo. Sebe ni u kom slucaju, ta ce ih on/ona odgajati pored skole, ulice, drustva, drzave.

Meni je ono strašno kako policajci hapse dijete u Lukavcu. Pa ljudi moji, maljetno dijete je u pitanju, ne može onako policija da se ponaša, da je ne znam ti šta napravio. Treba odgojno i pedagoški djelovati, a ne onako, jer ta osoba je još u razvoju i to sve ostavlja traume. Još onako mediji, krvoločni i željni senzacija, pišu kako je imao loše vladanje, premješten u drugu školu,....ma katastrofa.

Ovdje treba djelovati na roditelje, a ne na dijete. Dijete treba imati nadzor, brigu i pedagoški odgoj, a nikako da se hapsi i razvlači po medijima. Roditelji su odgovorni za dijete do 18. godine. Ako dijete ubije čovjeka, roditelj odmah treba da odgovara isto kao da je on ubio, što u suštini i jeste tako. Međutim ovdje se sve radi naopako. Dijete se hapsi, a roditelj bez bilo kakve odgovornosti i tako se pravi još veća šteta.
Pa dobro, nastavnik koji je pogođen u vrat ima neuporedivo manje traume obzirom da je prema njemu učenik bio neopisivo nježan i susretljiv.

Ma, koga još briga za sve te nastavnike i njihova osjećanja, traume i život uopšte? Uvijek se može raspisati konkurs i primiti nekog sa biroa.
Laplace

#68630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

malocvijece wrote: 14/06/2023 21:38
elcaliente wrote: 14/06/2023 16:50
Razumijem ja to, ali rizik je tu, pa ko voli neka izvoli. Ne znamo pozadinu svega.
Defintivno je da ce se poslije ovoga mnogi prostevjetni radnici zapitati u sebi, kako cu reagovati u odredjenim situacijama. Jer je definitvno jasno da se ovakvi slucaji nece vise samo dogadjati u Americi.
Malo vremena vam je trebalo da se krivica prebaci na žrtvu.
Uobičajeno kod nas.
forumskivojnik

#68631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by forumskivojnik »

elcaliente wrote: 14/06/2023 22:41
forumskivojnik wrote: 14/06/2023 22:31

To ti zbog svoje bijedne proslosti upires svoj vidovnjacki prst u moju ocekujuci istu asocijalnu devijaciju!

Sta ako je cale od Koste doktor?
Ako je doktor nije apriori socijalno prihvatljiva licnost. Vodio ga je sa sobom u streljanu i poducavao pucanju i rukovanju oruzjem umjesto da je vodio racuna o njegovom kognitivnom zdravlju.

Sto ne odgajas, sto ocekujes da ti potomstvo individualni karakteri odgajaju u individualnom pristupu?
To nije individualizam i individualan pristup nego egocentrizam nesposobnog roditelja.
Procitaj svoj prvi post, pa opet procitaj svoj prvi post pa ces onda i sama vidjeti da se pomalo gubis i ne rezonujes kako treba.
Prvo pausaliziras pa onda kada ti se odgovori na post onda se izvalcis.

Kao i obicno skrabas gluposti i lazi koristeci se psiholoskom manipulacijom i izvrtanjem cinjenica.
Sa manipulatorom i budalom se ne raspravlja, prvo te spusti na svoj nivo pa te dotuce svojim iskustvom.
Laplace

#68632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Jel trolaš ili se zajebaješ? Bezbeli škola, pedagozi, razrednici i svi uključeni nisu ranije djelovali, pa nista nije urodilo plodom. Zadnja mjera je isključenje iz škole. Kakva pedagogija, govno orhabreno Kostom, baš slučajno prije 15te godine. 4 metka ispalio, nastavnika dva puta oživljavali, pokušaj ubistva. Čak su blagi bili. U Americi bi metak dobio.
Danas je kolega dobro primijetio: zašto se pucnjave događaju u osnovnoj a ne i u srednjoj školi? Obavezno puca dijete mlađe od 14 godina. Da slučajno nema veze sa time da neće biti krivično odgovorni?
laik1981

#68633 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Laplace wrote: 14/06/2023 23:02
malocvijece wrote: 14/06/2023 21:38

Malo vremena vam je trebalo da se krivica prebaci na žrtvu.
Uobičajeno kod nas.
A jos malo cemo oguglati i pucnjave u skolama ce nam postati uobicajene, ako vec i nisu. Ono, u jedno uho udje, a na drugo izadje, bas kao kad cujemo za slucaj nekog privrednog ili politickog kriminala u kojem je neko klepio 30 miliona.
elcaliente

#68634 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Laplace wrote: 14/06/2023 23:00
malocvijece wrote: 14/06/2023 21:34

Ne obara nastavnik učenika. Niti mu nastavnik "daje" ocjenu. Ocjene učenik sam postiže. Plus pravilnik o ocjenjivanju i da ne pričam dalje.
Pogrešno si postavio stvari.
Da. Nije to čokoladica pa da je nekome daješ ili poklanjaš. Nastavnik ne daje ocjenu nego ocjenjuje (tačnije: vrednije, ali da ne sitničarimo).

U čemu je svrha obaranje, on pita. A da mi pitamo: u čemu je svrha prelaska učenika u viši razred ako nije naučio gradivo nižeg razreda?
I to treba preispitati. Kojom kvalitetom je nastavnik napravio transfer znanja uceniku xy. Koliko se brinuo za njega, da li je napravio transfer znanja da ucenik xy to razumije isto tako kao ucenik AB.
Danasnji sistem je kadija te tuzi, kadija ti sudi.
Ja kada se sjetim nekih svojih nastavnika ja tim ljudima danas ne povjerio da prazne kante smeca u skoli a kamo li rad sa djecom.
Sve treba preispitati i sistem i nastavnike i djecu.
Pa napraviti dva tri razlicita stepens osnovne skole. Na osnovu testa dijete moze ici u tu skolu, na osnovu kvaliteta nastavnik moze predavati u toj skoli. I svake godine testiranja ponoviti. Treba uvesti da djeca ocjenjuju nastavnika. Pa ako nastavnik ima lose ocjene supusti ga na nizi stepen osnovne skole.
last mohicans

#68635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Mishelinke wrote: 14/06/2023 22:56
Šta je da je uradio, dijete je i ne može ga se, niti smije, kriviti za bilo šta. Dok se ne napuni 18 godina, on je maloljetan, samim tim nije odgovoran za svoje postupke, a ima i razlog zbog čega je to tako. Mozak nije dovoljno razvijen, fizička i psihička anatomija nije došla do te faze razvoja da maloljetna osoba može odgovarati za svoje postupke.

Ovo što je danas uradio, kao i onaj mali u Beogradu, odgovornost snose prvo roditelji, zatim pedagozi pa onda društvo u cjelini. Dijete ne može, niti smije biti odgovorno, jednostavno ne može i ne smije jer je DIJETE .

Ovdje prvo roditelj/i treba da odgovara/ju. Zašto je zapušten? Zašto se nije vodila briga o njemu? Otkud mu oružje? I na kraju treba da odgovara/ju za pokušaj ubistva.

Zatim pred lice pravde treba dovesti i pegagoge škole u koju je išao, pa i tog nastavnika u kojeg je pucao. Treba da odgovore na pitanje zašto nisu ranije reagovali? Zašto su dozvolili da se to dogodi? Zašto nisu obavijestili socijalne službe ako su primjetili da je dijete zapušteno? Da se ispita jel bilo još nekih okolnosti koje bi navele dijete da uradi to što je uradio.

Zatim treba ispitati i socijalne službe, zašto nisu pokrenuli proceduru oduzimanja starateljstva i oduzimanja djeteta od roditelja? Šta su radili i šta se čekalo?

Sjetimo se Smaje Ćesira kojeg su roditelji ubili jer službe nisu radile svoj posao.

Na kraju treba da odgovara vlast i društvo u cjelini. Zašto se ne zabrani korištenje i posjedovanje mobitela djeci do 18. godine? Zašto se ne zabrani pristup i korištenje društvenih mreža djeci do 18. godine? Zašto se ne uvede zabrana kretanja maloljetnika bez pratnje roditelja ili staratelja? Zašto smo dozvolili da nam djecu odgajaju i obrazuju kriminalci, prostaci i nasilnici (vidi: Pripa picerija)?

Svašta si ti nadrobio, ne mislim na sve odgovarati. Da te pitam, do kada je dijete dijete? On već nije dijete jer je smisleno, perfidno išao da ubije nastavnika. Sva sreća nije imao taticu kao psihopata iz BG da ga vodi u streljanu, pa da bolje cilja nastavnike. Znaš li kad se u islamu recimo smatra dječak punoljetnim? Čim doživi buluug, a to ti je snošaj. Ovaj mali krelac, vjerovatno od još većeg ćaće krelca je to doživio prije koju godinu. Samo smanjiti krivicnu odgovornost na 12 god za ovakve. Da je to urađeno, onda bi se on zapitao. Sigurno mu je mali Kostica uzor. A ti kad ovakve psihopate smatraš djecom. Ponudi se da im pružiš njegu, pažnju, brigu i rehabilitaciju. Po tvom nasuđivanju nikad niko nije prozborio sa njima. Pa ne rade sve sami konji po školama, socijalnim službama i sl.
Last edited by last mohicans on 14/06/2023 23:18, edited 1 time in total.
Laplace

#68636 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

elcaliente wrote: 14/06/2023 22:35
Hakiz wrote: 14/06/2023 22:28

2.000 učenika u školi, 2.000 nastavnika? Kako drugačije imati individualni pristup osim 1:1? Da nastavnik nekim prekidačem u mozgu se šalta između različitih karaktera i potreba djece, njih 20-30 u razredu? Da jednako uspješan bude sa budućim Ajnšajnom sa IQ 200 i nekim dijagnosticiranim kretenom sa IQ 40 (medicinski kažem, ne katakterno)?

Neka nadju model, za to su placeni.
Ionako ima viska nastavnika. Neka naprave razrede od 10 ucenika max. Neka uvedu druge predmete, interaktivni transfer znanja.

Pogledaj kako to danas funkcinose, na principu od prije 150 godina.
Nastavnik stane pred 30 ucenika, drzi monolog bez provjere kvaliteta transfera znanja i onda kao on ocjenjuje tu djecu uvjek nalazeci u djeci krivca ako im da losu ocjenu.
Evo, samo da preko eBaya kupimo čarobne štapiće.

Nego, super je da ti znaš kako to mi držimo časove. Podijeli sa pedagoškim zavodima, da ljudi ne moraju trošiti gorivo da idu po školama posjećivati časove nastavnika. Uštedilo bi se tu dosta novca.
Laplace

#68637 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

last mohicans wrote: 14/06/2023 22:45 Brate, ne lupaj, kakav višak nastavnika,bolan ne bio. Nastavnika matematike, fizike,informatike nema za lijeka, studenti predaju. Uskoro nece biti ni nastavnika hemije,biologije i još nekih predmeta. Molit ce da se ide u prosvjetu koliko je privlačna i antistresna, dobro plaćena, a tek sto je cijenjena, pokazuju tvoji postovi.
Da. Mi prije par mjeseci nismo uspjeli naći čak ni studenta koji bi pokrio časove dok je kolega bio na bolovanju.
elcaliente

#68638 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Laplace wrote: 14/06/2023 23:12
elcaliente wrote: 14/06/2023 22:35

Neka nadju model, za to su placeni.
Ionako ima viska nastavnika. Neka naprave razrede od 10 ucenika max. Neka uvedu druge predmete, interaktivni transfer znanja.

Pogledaj kako to danas funkcinose, na principu od prije 150 godina.
Nastavnik stane pred 30 ucenika, drzi monolog bez provjere kvaliteta transfera znanja i onda kao on ocjenjuje tu djecu uvjek nalazeci u djeci krivca ako im da losu ocjenu.

Nego, super je da ti znaš kako to mi držimo časove. Podijeli sa pedagoškim zavodima, da ljudi ne moraju trošiti gorivo da idu po školama posjećivati časove nastavnika. Uštedilo bi se tu dosta novca.
Nisam mislio na nastavnike, oni su nekvalifikovani za tako nesto. Mislio sam na ministastva i ko je zaduzen za to.

Ali de mi reci jer se promjenilo sta na casovima? Ili je se jos uvjek drze monolozi pred 30 ucenika i onda se pukne test jer je nastavnik danas za to raspolozen?
Last edited by elcaliente on 14/06/2023 23:17, edited 2 times in total.
Laplace

#68639 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Bravo! Konačno smo došli do suštine problema: dijete je i ne može ga se, niti smije, kriviti za bilo šta.. Dakle može slobodno da puca u nastavnike, učenike, slučajne prolaznike, nema straha od sankcija.

Valjda je sad svima jasno zašto se događaju pucnjave u osnovnim školama u Srbiji i BiH.
malocvijece

#68640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by malocvijece »

elcaliente wrote: 14/06/2023 23:14
Laplace wrote: 14/06/2023 23:12

Nisam mislio na nastavnike, oni su nekvalifikovani za tako nesto. Mislio sam na ministastva i ko je zaduzen za to.
Čuj nekvalifikovani? Pa šta misliš iz koje branše su savjetnici ministara pa i sami ministri obrazovanja? Zubari možda :-)
Laplace

#68641 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

elcaliente wrote: 14/06/2023 23:10

I to treba preispitati. Kojom kvalitetom je nastavnik napravio transfer znanja uceniku xy. Koliko se brinuo za njega, da li je napravio transfer znanja da ucenik xy to razumije isto tako kao ucenik AB.
Ja kada se sjetim nekih svojih nastavnika ja tim ljudima danas ne povjerio da prazne kante smeca u skoli a kamo li rad sa djecom.
Pa napraviti dva tri razlicita stepens osnovne skole. Na osnovu testa dijete moze ici u tu skolu, na osnovu kvaliteta nastavnik moze predavati u toj skoli. I svake godine testiranja ponoviti. Treba uvesti da djeca ocjenjuju nastavnika. Pa ako nastavnik ima lose ocjene supusti ga na nizi stepen osnovne skole.
Ergo, nastavnik je uvijek kriv i tu dolazimo do drugog problema: učenik nije odgovoran za svoje ponašanje i (ne)rad na času.

Čudno je kako to ja loše radim da uspijem u odjeljenju sa 28 učenika naučiti 27 učenika ali sam prema onom dvadeset i osmom izrazito zao pa ga namjerno neću, ne želim ili ne znam naučiti. Zanimljiv ugao gledanja.
Laplace

#68642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Btw, majstore, preispituje se mene/nas redovno. Imamo inspekcije kao da smo nuklearna elektrana a ne škola. Ne brini ti za preispitivanje.

Ova diskusija je baš postala zabavna, svašta se može pročitati. Odoh po kokice.
Mishelinke

#68643 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mishelinke »

last mohicans wrote: 14/06/2023 23:10

Svašta si ti nadrobio, ne mislim na sve odgovarati. Da te pitam, do kada je dijete dijete? On već nije dijete jer je smisleno, perfidno išao da ubije naatavnika. Sva sreća nije imao taticu kao psihopata iz BG da ga vodi u streljanu. Znaš li kad se u islamu recimo smatra dječak punoljetnim? Čim doživi buluug, a to ti je snošaj. Ovaj mali krelac, vjerovatno od još većeg ćaće krelca je to doživio prije koju godinu. Samo smanjiti krivicnu odgovornost na 12 god za ovakve. Da je to urađeno, onda bi se on zapitao. Sigurno mu je mali Kostica uzor. A ti kad ovakve psihopate smatraš djecom. Ponudi se da im pružiš njegu, pažnju, brigu i rehabilitaciju. Po tvom nasuđivanju nikad niko nije prozborio sa njima. Pa ne rade sve sami konji po školama, socijalnim službama i sl.
Pa živiš na zapadu, prilagodi se zapadu.

Da se ja pitam, dijete nije više dijete kad mu se prvi put digne. Uveo bih šerijatski krivični zakon, pa fino za ubistvo se kažnjava ubistvom, za krađu ode ruka,...

Ali kada to kažem, onda mi kažu da sam taliban.

E da ne budem taliban, pomirio sam se sa realnošću, živimo na zapadu, njegujemo zapadne vrijednosti, izabrali smo demokratiju i tako nam je kako nam je. On je do 18. godine dijete i to je to.

Ako već živimo na zapadu, hajde da onda napravimo što možemo, a to je prevencija. Sve se ovo moglo spriječiti, kao i ono u BG, samo da se imalo volje i da nas ne boli ku*ac za sve. Davne 2008 dijete ubijeno u punom tramvaju, niko ni da se počeše. Još okretali glavu da ne bi bili pozvani na svjedočenje. Zatim Ena Lipa ubila vlastito dijete, tukla ga, lomila, komšije slušale i znale sve, niko ništa. Ovaj mali izbačen iz škole, svi vidjeli da se ne vodi briga o njemu, socijalne ustanove zahvatio boliku*ac za sve i sada se čudimo. Policija trenira steogoću na djetetu, a kada su trebali da treniraju strogoću i prevenirati ovako nešto, tad ih nigdje nije bilo. Mediji ko lešinari, jedva dočekali senzaciju, pišnuli od sreće kada su čuli za belaj u Lukavcu, imaju sad danima o nečemu pisati i sr*ti po tv emisijama, a ne pitaju se koja je njihova uloga u svemu ovome i jesu li i oni dijelom odgovorni za ovakvo stanje države i društva.

Do nas je.
Hakiz

#68644 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

...

KRIVIČNI ZAKON FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
("Sl. novine FBiH", br. 36/2003, 21/2004 - ispr., 69/2004, 18/2005, 42/2010, 42/2011, 59/2014, 76/2014, 46/2016, 75/2017 i 31/2023)

Član 2

Značaj izraza u ovom zakonu

...

(12) Dijete je, u smislu ovog zakona, osoba koja nije navršila četrnaest godina života.

Član 84

Krivične sankcije prema maloljetnicima

(1) Maloljetnom se učinitelju krivičnog djela mogu izreći odgojne mjere i određene sigurnosne mjere, a starijem se maloljetniku izuzetno može izreći kazna maloljetničkog zatvora.

(2) Maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života (mlađi maloljetnik), mogu se izreći samo odgojne mjere.

(3) Maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio šesnaest, a nije navršio osamnaest godina života (stariji maloljetnik), odgojne se mjere mogu izreći pod uvjetima propisanim ovim zakonom, a izuzetno mu se može izreći kazna maloljetničkog zatvora.

(4) Maloljetniku se mogu izreći sigurnosne mjere pod uvjetima propisanima ovim zakonom.

(5) Maloljetniku se ne mogu izreći sudska opomena ni uvjetna osuda.
https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/krivicni-zakon-federacije-bosne-i-hercegovine.html

Na brzinu pređoh, pa ne nađoh član koji kaže da djeca nisu krivično odgovorna. Dakle: Do 14. ne možeš mu ništa. Poslije ponešta i možeš.
Last edited by Hakiz on 14/06/2023 23:34, edited 1 time in total.
elcaliente

#68645 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Laplace wrote: 14/06/2023 23:19

Ergo, nastavnik je uvijek kriv i tu dolazimo do drugog problema: učenik nije odgovoran za svoje ponašanje i (ne)rad na času.

Čudno je kako to ja loše radim da uspijem u odjeljenju sa 28 učenika naučiti 27 učenika ali sam prema onom dvadeset i osmom izrazito zao pa ga namjerno neću, ne želim ili ne znam naučiti. Zanimljiv ugao gledanja.
Ucitelj je tu jedina odrsala osoba kojoj su adolescenti dati na povjerenje.
Eh sada jesi li ti siguran da si ti tih ostalih naucio kako treba? Ko je to ocijenio?
Recimo da si ti odgovorna osoba i dobar ucitelj u sta ja ne sumnjam. Nemoj me pogresno shvatiti, ja ne kazem da su svi ucitelji dobri ili losi.
I zato ocjenjivanje treba ici obosmjerno, nastavnik ocjenjuje djecu ali isto djeca nastavnika.
Pa kao i sto djeca padaju razred moze i nastavnik izgubiti neki stepen u skoli.
Treba citav sistem promjeniti i puno vece kontrole kvaliteta raditi. Ako je se dovoljno radilo sa djeteom i ono nema rezultate premjestanje u skolu sa nizim stepenom.
U danasnjem sistemu se ne radi sa djetetom nego sa nekom masom.
Sjecam se svog nastavnika matematike Sulje. Uvjek nosio plavi mantil, smrdio na alkohol, 15 minuta drzao monolog, uradio jedan zadatak na tabli, sjeo katedru i citao oslobodjenje.
elcaliente

#68646 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Mishelinke wrote: 14/06/2023 23:26
last mohicans wrote: 14/06/2023 23:10
Svašta si ti nadrobio, ne mislim na sve odgovarati. Da te pitam, do kada je dijete dijete? On već nije dijete jer je smisleno, perfidno išao da ubije naatavnika. Sva sreća nije imao taticu kao psihopata iz BG da ga vodi u streljanu. Znaš li kad se u islamu recimo smatra dječak punoljetnim? Čim doživi buluug, a to ti je snošaj. Ovaj mali krelac, vjerovatno od još većeg ćaće krelca je to doživio prije koju godinu. Samo smanjiti krivicnu odgovornost na 12 god za ovakve. Da je to urađeno, onda bi se on zapitao. Sigurno mu je mali Kostica uzor. A ti kad ovakve psihopate smatraš djecom. Ponudi se da im pružiš njegu, pažnju, brigu i rehabilitaciju. Po tvom nasuđivanju nikad niko nije prozborio sa njima. Pa ne rade sve sami konji po školama, socijalnim službama i sl.
Pa živiš na zapadu, prilagodi se zapadu.

Da se ja pitam, dijete nije više dijete kad mu se prvi put digne. Uveo bih šerijatski krivični zakon, pa fino za ubistvo se kažnjava ubistvom, za krađu ode ruka,...

Ali kada to kažem, onda mi kažu da sam taliban.

E da ne budem taliban, pomirio sam se sa realnošću, živimo na zapadu, njegujemo zapadne vrijednosti, izabrali smo demokratiju i tako nam je kako nam je. On je do 18. godine dijete i to je to.

Ako već živimo na zapadu, hajde da onda napravimo što možemo, a to je prevencija. Sve se ovo moglo spriječiti, kao i ono u BG, samo da se imalo volje i da nas ne boli ku*ac za sve. Davne 2008 dijete ubijeno u punom tramvaju, niko ni da se počeše. Još okretali glavu da ne bi bili pozvani na svjedočenje. Zatim Ena Lipa ubila vlastito dijete, tukla ga, lomila, komšije slušale i znale sve, niko ništa. Ovaj mali izbačen iz škole, svi vidjeli da se ne vodi briga o njemu, socijalne ustanove zahvatio boliku*ac za sve i sada se čudimo. Policija trenira steogoću na djetetu, a kada su trebali da treniraju strogoću i prevenirati ovako nešto, tad ih nigdje nije bilo. Mediji ko lešinari, jedva dočekali senzaciju, pišnuli od sreće kada su čuli za belaj u Lukavcu, imaju sad danima o nečemu pisati i sr*ti po tv emisijama, a ne pitaju se koja je njihova uloga u svemu ovome i jesu li i oni dijelom odgovorni za ovakvo stanje države i društva.

Do nas je.
Treba pozatvarati ove skole, svi samo u mejtef i gotova prica😂😂
Hakiz

#68647 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 14/06/2023 23:30
Laplace wrote: 14/06/2023 23:19

Eh sada jesi li ti siguran da si ti tih ostalih naucio kako treba? Ko je to ocijenio?
Recimo da si ti odgovorna osoba i dobar ucitelj u sta ja ne sumnjam. Nemoj me pogresno shvatiti, ja ne kazem da su svi ucitelji dobri ili losi.
I zato ocjenjivanje treba ici obosmjerno, nastavnik ocjenjuje djecu ali isto djeca nastavnika.
Treba citav sistem promjeniti i puno vece kontrole kvaliteta raditi. Ako je se dovoljno radilo sa djeteom i ono nema rezultate premjestanje u skolu sa nizim stepenom.
Sjecam se svog nastavnika matematike Sulje. Uvjek nosio plavi mantil, smrdio na alkohol, 15 minuta drzao monolog, uradio jedan zadatak na tabli, sjeo katedru i citao oslobodjenje.
Misliš da te osmogodišnjak ocijeni da li si dobar nastavnik?
Mishelinke

#68648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mishelinke »

Hakiz wrote: 14/06/2023 23:26

...

KRIVIČNI ZAKON FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
("Sl. novine FBiH", br. 36/2003, 21/2004 - ispr., 69/2004, 18/2005, 42/2010, 42/2011, 59/2014, 76/2014, 46/2016, 75/2017 i 31/2023)

Član 2

Značaj izraza u ovom zakonu

...

(12) Dijete je, u smislu ovog zakona, osoba koja nije navršila četrnaest godina života.

Član 84

Krivične sankcije prema maloljetnicima

(1) Maloljetnom se učinitelju krivičnog djela mogu izreći odgojne mjere i određene sigurnosne mjere, a starijem se maloljetniku izuzetno može izreći kazna maloljetničkog zatvora.

(2) Maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života (mlađi maloljetnik), mogu se izreći samo odgojne mjere.

(3) Maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio šesnaest, a nije navršio osamnaest godina života (stariji maloljetnik), odgojne se mjere mogu izreći pod uvjetima propisanim ovim zakonom, a izuzetno mu se može izreći kazna maloljetničkog zatvora.

(4) Maloljetniku se mogu izreći sigurnosne mjere pod uvjetima propisanima ovim zakonom.

(5) Maloljetniku se ne mogu izreći sudska opomena ni uvjetna osuda.
https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/kr ... ovine.html
Upravo tako, odgojne mjere. Dakle, jedinica iz vladanja, premještaj u drugu školu, ukor, popravni dom (maloljetničke zatvor) odnosno, ustanova za preodgoj i to do 18. godine.

Nikakvi hapšenje, zatvor i tome slično.

Fokus u ovog zakona je upravo odgoj i preodgoj. Te zakonske mjere imaju upravo taj cilj. Maloljetnik se ne može kazniti, niti su te mjere propisane u cilju kažnjavanja, već samo kao odgojno mjera i ništa drugo.
Hakiz

#68649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Mishelinke wrote: 14/06/2023 23:36
Upravo tako, odgojne mjere. Dakle, jedinica iz vladanja, premještaj u drugu školu, ukor, popravni dom (maloljetničke zatvor) odnosno, ustanova za preodgoj i to do 18. godine.

Nikakvi hapšenje, zatvor i tome slično.

Fokus u ovog zakona je upravo odgoj i preodgoj. Te zakonske mjere imaju upravo taj cilj. Maloljetnik se ne može kazniti, niti su te mjere propisane u cilju kažnjavanja, već samo kao odgojno mjera i ništa drugo.
Kako ne može hapšenje i zatvor, kada može u maloljetnički zatvor?
Član 43

Kazna zatvora

(1) Kazna zatvora ne može biti kraća od 30 dana ni duža od 20 godina.

(2) Kazna zatvora izriče se na pune godine i mjesece, a do šest mjeseci i na pune dane.

(3) Kazna zatvora iz st. (1) i (2) ovog člana ne može se izreći maloljetnicima. Maloljetnicima se može izreći kazna maloljetničkog zatvora pod uslovima propisanim glavom X (PRAVILA O VASPITNIM PREPORUKAMA, VASPITNIM MJERAMA I O KAŽNJAVANJU MALOLJETNIKA) ovog zakona. Kazna maloljetničkog zatvora po svojoj je svrsi, prirodi, trajanju i načinu izvršenja posebna kazna lišenja slobode.
Šta je lišavanje slobode nego zatvor?

A da bi otišao u zatvor, moraš ga uhapsiti pa oduditi.
elcaliente

#68650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 14/06/2023 23:36
elcaliente wrote: 14/06/2023 23:30

Misliš da te osmogodišnjak ocijeni da li si dobar nastavnik?
Ne jedan, nego grupa koju ucis. Ako je 30 onda svih trideset.
Mada ja mislim da razredi vise od 10 ucenika nemaju smisla.
I ko moze bolje ocijeniti kojim kvalitetom si transferirao znanje nego onaj kome ga prenosis.
Post Reply