SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
nekome
#68576 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ja ne znam cemu svrha obaranju ucenika (u danasnjem svijetu i vremenu)
ni ostale ocjene skoro pa i nemaju znacenje... eto malo da se diferenciraju ali cemu sve to
a ja ne bih oborio ucenika ni da nista ne zna...
ni ostale ocjene skoro pa i nemaju znacenje... eto malo da se diferenciraju ali cemu sve to
a ja ne bih oborio ucenika ni da nista ne zna...
-
Hakiz
#68577 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako daš nastavnicima status službene osobe, napravit ćeš drugi problem.last mohicans wrote: ↑14/06/2023 15:49 Jel se oglasio Mjesečar? Ne treba spuštati dobnu granicu za krivicnu odgovornost.Treba je spustiti na 12, prosvjetnim radnicima dati status sluzbenog lica i otvarati nove vaspitno popravne domove. Toliko se stoke nakotilo, sto među roditeljima, tako i medu djecom.
-
Hakiz
- Laplace
#68579 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako misliš da ti onda ne bi pravili probleme, u zabludi si. Jednom nastavniku TZO su izbušili gume iako mu je u tom (i u ostalim, uostalom) odjeljenju prosjek ocjena preko 4,80 a niko nema manje od četvorke. Naći će se neki izgvor da se puca i na nekog ko dijeli sve petice i u svakoj situaciji popušta i udovoljava učenicima. Takvi su ljudi, nikad nisu zadovoljni.
-
Hakiz
#68580 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hajde, svi smo bili učenici.
Sama činjenica da imaš obavezu, moraš u školu, umjesto da spavaš, igraš se, "igraš" se itd je dovoljna da budeš bijesan na sve.
I da, "Niko te ne razumije".
Sama činjenica da imaš obavezu, moraš u školu, umjesto da spavaš, igraš se, "igraš" se itd je dovoljna da budeš bijesan na sve.
I da, "Niko te ne razumije".
- basicm
#68581 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo je CH Sarajevo, pucanje se desilo u Lukavcu. Tamo pisite
- Laplace
#68582 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I evo "genijalnog" rješenja naših indolentnih "stručnjaka": "raditi na edukaciji nastavnika".
Majstore, nastavnici jesu educirani za posao koji obavljaju. Ako mislite da neki nisu, poništite im stručni ispit pa nekoa ponovo polažu i pedagoško-psihološku grupu predmeta i stručni ispit. Ionako nastavnike redovno kontrolišu iz nMinistarstva i iz Pedagoškog zavoda.
Sruga stvar je to što ste od posla nastavnika napravili nešto za šta niko u Univerzumu nije niti može biti educiran.
Ovo je "mjera" u rangu one da će se problem divljaka i ubica za volanom riješiti smanjenjem ograničenja brzine, ergo - potpuno promašena poenta.
Btw, ovo jeste crna hronika KS, ali je prije ovog bila vijest za crnu hroniku Beograda pa se prelilo i u BiH. Ako budemo ovako opušteni u fazonu "to se drugima događa", ne čudimo se ako (kad) nam se upravo to i dogodi.
Majstore, nastavnici jesu educirani za posao koji obavljaju. Ako mislite da neki nisu, poništite im stručni ispit pa nekoa ponovo polažu i pedagoško-psihološku grupu predmeta i stručni ispit. Ionako nastavnike redovno kontrolišu iz nMinistarstva i iz Pedagoškog zavoda.
Sruga stvar je to što ste od posla nastavnika napravili nešto za šta niko u Univerzumu nije niti može biti educiran.
Ovo je "mjera" u rangu one da će se problem divljaka i ubica za volanom riješiti smanjenjem ograničenja brzine, ergo - potpuno promašena poenta.
Btw, ovo jeste crna hronika KS, ali je prije ovog bila vijest za crnu hroniku Beograda pa se prelilo i u BiH. Ako budemo ovako opušteni u fazonu "to se drugima događa", ne čudimo se ako (kad) nam se upravo to i dogodi.
-
moimoi
#68583 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
@Laplace
Istina je da je i nase skolstvo zastarjelo. Nacin prenosenja znanja je isti kao i prije 50god. Ucionice su iste kao prije 100 god.
Sve se mijenja samo skole stagniraju godinama.
Druga je stvar sto doticni apsolutno nemaju pojma kako stvari mijenjati na bolje nego konstantno eksperimentisu.
Svima treba edukacija. Ove generacije puno vise informacija imaju nego sto smo mi, a kamo li 50+
Istina je da je i nase skolstvo zastarjelo. Nacin prenosenja znanja je isti kao i prije 50god. Ucionice su iste kao prije 100 god.
Druga je stvar sto doticni apsolutno nemaju pojma kako stvari mijenjati na bolje nego konstantno eksperimentisu.
Svima treba edukacija. Ove generacije puno vise informacija imaju nego sto smo mi, a kamo li 50+
- nivla
#68584 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ne moze to bas tako odmah sutra ali moglo bi kroz neka 3 mjeseca, fadil je nabavio respiratore sutra preko fikreta i vidio si dokle je to doslo i sta se time dobije
1. nanogice moraju biti predvidjene planom nabavki i onda odobrene od strane vlade nivoa koji to finansira(budzetira)
2. da bi bilo 1 mora se prvo formirati komisija koja ce izvrsiti analizu trzista i prikupiti okvirne ponude
3. u skladu sa zakonom prilikom istrazivanja trzista utvrditi okvirnu cijenu nabavke bez pdva, kriterije koje oprema treba zadovoljavati(garancije, softver, itd itsl), poslati zahtjev za izmjenu plana nabavki na osnovu svega i cekati da bude odobreno i eventualni rebalans budzeta
4. raspisati tender sa uvjetima i u skladu sa propisima kao i tehnickim specifikacijama opreme
5. cekati da procedura tendera zavrsi, pregledati pristugle ponude, odabrati najpovoljniju i rangirati ostale
6. objaviti odluku o izboru najpovoljnije ponude
7. moliti se Bogu da nema zalbi i nepravilnosti
8. ako nema zalbi objaviti da nije bilo zalbe i da se bira taj i taj ponudjac
9. moliti Boga da ponudjac ukoliko je bila e aukcija ili je doslo do poskupljenja opreme na trzistu ne odustane od ponude
10. u slucaju bilo kakve komplikacije ode ovo u narednu godinu jer je zakon o javnim nabavkama retardiran i npr ako odlucuje ured za zalbe to najcesce bude za slicnu stvar razlicito protumaceno
ukoliko su sve ove tacke prosle sa podtackama to opet ne znaci da s eoprema jeftino platila jer je ovim dugim proced urama po zakonu dozvoljeno ako je istrazivanje trzista pokazalo platiti obicnu olovku koja vrijedi 10 feninga 100 maraka
- Laplace
#68585 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mi (pod tim podrazumijevamo "mi koji se hoćemo educirati") se educiramo u vlastitoj režiji jer su edukacije koje nam ovi gore organizuju u stilu "bakica je pošla u Ameriku". A šta očekivati od Ministarstva koje nam već dvije decenije ne dozvoljava da svjedodžbe printamo iako imamo dovoljno i znanja i softwareske i hardwareske preduslove. Kao da namjerno hoće obrazovanje držati u osamdesetim.moimoi wrote: ↑14/06/2023 19:23 @Laplace
Za opremanje se moramo snalaziti sami, uglavnom preko EU projekata (a koje ne može dobiti svaka škola, uglavnom moraš dobro da se pomučiš pa da ti budeš izabran od donatora). Naša ministrica (Ze-do kanton) u isto vrijeme prima Obmanagića i njemu daje 150.000 KM (ili više, bilo je riječi i o 350.000 KM).
Ministarstvo je previše blagonaklono prema učenicima koji su nepristojni, nasilni, bježe sa časova i redaju jedinice iz svih predmeta. Ovo je obrazovanje okrenuto ka slabim učenicima koje posljedično zanemaruje talentovane učenike.
Kad imaš obrazovanje u kojem roditelj saziva razredno vijeće (u Kantonu Sarajevo, da ne bude sve offtopic) kako bi natjerala nastavnike da njenom djetetu zaključe četvorke i petice a dijete nije ni za dvojke, čemu se čuditi kad se desi pucnjava u školi?
- Laplace
#68586 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ephraim Kishon likes this.nivla wrote: ↑14/06/2023 19:33ne moze to bas tako odmah sutra ali moglo bi kroz neka 3 mjeseca, fadil je nabavio respiratore sutra preko fikreta i vidio si dokle je to doslo i sta se time dobije
1. nanogice moraju biti predvidjene planom nabavki i onda odobrene od strane vlade nivoa koji to finansira(budzetira)
2. da bi bilo 1 mora se prvo formirati komisija koja ce izvrsiti analizu trzista i prikupiti okvirne ponude
3. u skladu sa zakonom prilikom istrazivanja trzista utvrditi okvirnu cijenu nabavke bez pdva, kriterije koje oprema treba zadovoljavati(garancije, softver, itd itsl), poslati zahtjev za izmjenu plana nabavki na osnovu svega i cekati da bude odobreno i eventualni rebalans budzeta
4. raspisati tender sa uvjetima i u skladu sa propisima kao i tehnickim specifikacijama opreme
5. cekati da procedura tendera zavrsi, pregledati pristugle ponude, odabrati najpovoljniju i rangirati ostale
6. objaviti odluku o izboru najpovoljnije ponude
7. moliti se Bogu da nema zalbi i nepravilnosti
8. ako nema zalbi objaviti da nije bilo zalbe i da se bira taj i taj ponudjac
9. moliti Boga da ponudjac ukoliko je bila e aukcija ili je doslo do poskupljenja opreme na trzistu ne odustane od ponude
10. u slucaju bilo kakve komplikacije ode ovo u narednu godinu jer je zakon o javnim nabavkama retardiran i npr ako odlucuje ured za zalbe to najcesce bude za slicnu stvar razlicito protumaceno
ukoliko su sve ove tacke prosle sa podtackama to opet ne znaci da s eoprema jeftino platila jer je ovim dugim proced urama po zakonu dozvoljeno ako je istrazivanje trzista pokazalo platiti obicnu olovku koja vrijedi 10 feninga 100 maraka
- nivla
#68587 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
apsurd je
trazis ponude i dobijes 3-4 koje su u rangu 45-55k
raspises tender na 55k jer eto ne moze biti skuplje
javi se neko nudi cak i bolje od ovih skupih za 25k, pises izvjestaj u kojem opravdavas kako je ovaj dao ponudu od 25k jer je to u odnosu na procjenu neprirodno niska cijena
trazis ponude i dobijes 3-4 koje su u rangu 45-55k
raspises tender na 55k jer eto ne moze biti skuplje
javi se neko nudi cak i bolje od ovih skupih za 25k, pises izvjestaj u kojem opravdavas kako je ovaj dao ponudu od 25k jer je to u odnosu na procjenu neprirodno niska cijena
-
suspect_zero
#68588 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prvo, ja vaš posao ne bih radila za dukate (nemam živce, puno djece na jednom mjestu me čini nervoznom, ne znam prenositi znanje na druge itd).Laplace wrote: ↑14/06/2023 18:54 I evo "genijalnog" rješenja naših indolentnih "stručnjaka": "raditi na edukaciji nastavnika".
Drugo, neodgojen roditelj teško da može odgojiti dijete.
Treće, roditeljima djeca postala hram, svetište, sveta indijska krava, božanstvo....najbolji je, najljepši, najtalentovaniji....nikad on nije kriv, neće prvi početi i ostale bla-bla-bla.
Četvrto, sistem ne stoji iza prosvjetnih radnika....bar iza vas koji niste zalutali u tu profesiju, premala plata za ono što se očekuje od vas (čuvaj mi i pazi da se dijete ne ogrebe i slučajno mu nemoj dati četvorku) i nerijetko toksično okruženje među kolegama.
Ljudi brzo sagore psihički, pritisak i stalni stres.... beneficirani radni staž bi bio jedna od opcija.
Jbt, nas pošalje da sami sebi uberemo šipku kojom će nas po rukama namlatiti.....i još dođeš kući i šutiš i Boga moliš da ko od raje ne ocvika....ide dupli degenek.
Danas, mamino i tatino zlato dobilo trojku i dobilo napad histerije i onda eto čitave porodice da se obračuna sa nastavnikom ili te ovako upuca.
U privatnim školama je još veći pritisak i mobing, ne smiju dati manje od pet....doduše još nisu počeli pucati po njima
P.S., navrat-nanos sam post pisala jer sam baš nešto ljuta povodom ovog danas
-
moimoi
#68589 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
@Laplace
Imas tu jednu generaciju ratnu i posljeratnu roditelja, koji su se tako “odskolovali” i kojima su se ocjene poklanjale ili su kupili diplome. To ti je taj mentalni sklop.
Imas tu jednu generaciju ratnu i posljeratnu roditelja, koji su se tako “odskolovali” i kojima su se ocjene poklanjale ili su kupili diplome. To ti je taj mentalni sklop.
- forumskivojnik
#68590 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zar ovo u Lukavcu nije ocekivani slijed dogadjaja kojem su jedino pridonijeli roditelji koji svoju djecu ne odgajaju i ne socijalizuju a kada se pokusa isfiltrirati asocijalni sljam iz skola kroz psiholosko i psihijatrijsko vjestacenje bojkotuju svim silama bilo koji napor nadleznih u tom smijeru?
A tek kada se iscitaju komentari onih koji su temu otvorili i na njoj se zalagali za opstrukciju slanja svojih delikvenata na psihijatriju postane mi muka ko sve "pravi" djecu i onda zbog njihovog neodgoja okrivljuje skolu, sistem i drustvo. Sebe ni u kom slucaju, ta ce ih on/ona odgajati pored skole, ulice, drustva, drzave.
Podsjetimo, u aktu Ministarstva se navodi da će učenik koji prijeti da će ugroziti svoj ili tuđi život na bilo koji način odmah biti upućen na psihijatrijski pregled na Kliniku za psihijatriju, Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju KCUS-a.
Kritike roditelja se odnose na mjere koje su represivne i mogu ostaviti traumatična iskustva na djecu te ih zabrinjava ko će i na koji način odlučiti da dijete treba poslati na psihijatrijski pregled.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/roditel ... /230512119
A tek kada se iscitaju komentari onih koji su temu otvorili i na njoj se zalagali za opstrukciju slanja svojih delikvenata na psihijatriju postane mi muka ko sve "pravi" djecu i onda zbog njihovog neodgoja okrivljuje skolu, sistem i drustvo. Sebe ni u kom slucaju, ta ce ih on/ona odgajati pored skole, ulice, drustva, drzave.
1 Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite
Post Postao/la mali_balon » 13/05/2023 16:32
Pa zamislite da vam neko ko je primljen preko stele i zavrsio fakultet pteko stele salje dijete psihologu, psiholog primljen preko stele i zavrsio faks preko stele...
Jos jedno skidanje sa odgovornosti tipa posalji pshihologu i rijesio si problem....
Strava i uzas nam se djeci sprema...mislim vec jeste a tek sad ce da bude momacki
ko-salje-djecu-na-psihijatriju-ili-psih ... 64012.html
-
Hakiz
#68591 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na moju mamu učenik potegao nož. Osnovna škola.suspect_zero wrote: ↑14/06/2023 20:38Prvo, ja vaš posao ne bih radila za dukate (nemam živce, puno djece na jednom mjestu me čini nervoznom, ne znam prenositi znanje na druge itd).Laplace wrote: ↑14/06/2023 18:54 I evo "genijalnog" rješenja naših indolentnih "stručnjaka": "raditi na edukaciji nastavnika".
Drugo, neodgojen roditelj teško da može odgojiti dijete.
Treće, roditeljima djeca postala hram, svetište, sveta indijska krava, božanstvo....najbolji je, najljepši, najtalentovaniji....nikad on nije kriv, neće prvi početi i ostale bla-bla-bla.
Četvrto, sistem ne stoji iza prosvjetnih radnika....bar iza vas koji niste zalutali u tu profesiju, premala plata za ono što se očekuje od vas (čuvaj mi i pazi da se dijete ne ogrebe i slučajno mu nemoj dati četvorku) i nerijetko toksično okruženje među kolegama.
Ljudi brzo sagore psihički, pritisak i stalni stres.... beneficirani radni staž bi bio jedna od opcija.
Jbt, nas pošalje da sami sebi uberemo šipku kojom će nas po rukama namlatiti.....i još dođeš kući i šutiš i Boga moliš da ko od raje ne ocvika....ide dupli degenek.
Danas, mamino i tatino zlato dobilo trojku i dobilo napad histerije i onda eto čitave porodice da se obračuna sa nastavnikom ili te ovako upuca.
U privatnim školama je još veći pritisak i mobing, ne smiju dati manje od pet....doduše još nisu počeli pucati po njima![]()
P.S., navrat-nanos sam post pisala jer sam baš nešto ljuta povodom ovog danasoprostite na greškama.
U milicijskoj stanici je jedno sat klečao na riži posutoj po vrućoj termoakumulacionoj peći.
Sutra donio cvijeće da se pred razredom izvini.
Ali, to je bilo vrijeme kada je bog hodao zemljom, nije bio na nebu.
Danas bi to nazvali multidisciplinarnim ristupim i saradnjom ministarstava. A tada se zvalo, jednostavno, vaspitavanjem.
- Edin H.
#68592 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne bi trebao nastavnik ili učitelj ocijenjivati učenike nego ih pripremati za pismeni ispit koje priprema i ocjenjuje nezavisno tijelo na nivou Federacije i ciao đaci.
U tom slučaju roditelji ni ne znaju ko je ocijenio učenika.
Rad učitelja i nastavnika se ocjenjuje na osnovu prosijeka ocjena
U tom slučaju roditelji ni ne znaju ko je ocijenio učenika.
Rad učitelja i nastavnika se ocjenjuje na osnovu prosijeka ocjena
-
malocvijece
#68593 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Greška. Telefon sam objavi samo tuđi citat.
Last edited by malocvijece on 14/06/2023 21:37, edited 1 time in total.
-
suspect_zero
#68594 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moj babo je kleč'o na kukuruzima i još plus dok kleči komi nove i baca na tu kamaru
....al je brate bio i hrsuz samo takav....doduše, seoska škola bila.....nije mu bilo lijeka do JNA 
-
malocvijece
#68595 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne obara nastavnik učenika. Niti mu nastavnik "daje" ocjenu. Ocjene učenik sam postiže. Plus pravilnik o ocjenjivanju i da ne pričam dalje.
Pogrešno si postavio stvari.
- Mishelinke
#68596 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni je ono strašno kako policajci hapse dijete u Lukavcu. Pa ljudi moji, maljetno dijete je u pitanju, ne može onako policija da se ponaša, da je ne znam ti šta napravio. Treba odgojno i pedagoški djelovati, a ne onako, jer ta osoba je još u razvoju i to sve ostavlja traume. Još onako mediji, krvoločni i željni senzacija, pišu kako je imao loše vladanje, premješten u drugu školu,....ma katastrofa.forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 20:58 Zar ovo u Lukavcu nije ocekivani slijed dogadjaja kojem su jedino pridonijeli roditelji koji svoju djecu ne odgajaju i ne socijalizuju a kada se pokusa isfiltrirati asocijalni sljam iz skola kroz psiholosko i psihijatrijsko vjestacenje bojkotuju svim silama bilo koji napor nadleznih u tom smijeru?
Podsjetimo, u aktu Ministarstva se navodi da će učenik koji prijeti da će ugroziti svoj ili tuđi život na bilo koji način odmah biti upućen na psihijatrijski pregled na Kliniku za psihijatriju, Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju KCUS-a.
Kritike roditelja se odnose na mjere koje su represivne i mogu ostaviti traumatična iskustva na djecu te ih zabrinjava ko će i na koji način odlučiti da dijete treba poslati na psihijatrijski pregled.
1 Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite
Post Postao/la mali_balon » 13/05/2023 16:32
Pa zamislite da vam neko ko je primljen preko stele i zavrsio fakultet pteko stele salje dijete psihologu, psiholog primljen preko stele i zavrsio faks preko stele...
Jos jedno skidanje sa odgovornosti tipa posalji pshihologu i rijesio si problem....
Strava i uzas nam se djeci sprema...mislim vec jeste a tek sad ce da bude momacki
ko-salje-djecu-na-psihijatriju-ili-psih ... 64012.html
Ovdje treba djelovati na roditelje, a ne na dijete. Dijete treba imati nadzor, brigu i pedagoški odgoj, a nikako da se hapsi i razvlači po medijima. Roditelji su odgovorni za dijete do 18. godine. Ako dijete ubije čovjeka, roditelj odmah treba da odgovara isto kao da je on ubio, što u suštini i jeste tako. Međutim ovdje se sve radi naopako. Dijete se hapsi, a roditelj bez bilo kakve odgovornosti i tako se pravi još veća šteta.
-
malocvijece
#68597 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Malo vremena vam je trebalo da se krivica prebaci na žrtvu.elcaliente wrote: ↑14/06/2023 16:50Razumijem ja to, ali rizik je tu, pa ko voli neka izvoli. Ne znamo pozadinu svega.
Defintivno je da ce se poslije ovoga mnogi prostevjetni radnici zapitati u sebi, kako cu reagovati u odredjenim situacijama. Jer je definitvno jasno da se ovakvi slucaji nece vise samo dogadjati u Americi.
- kabal1337
#68598 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma gdje ces donosit pistolj u skolu
isparaj mu auto, ispusi gumu, nalupaj ga poslije skole ako si manga. Kakav pistolj, nozevi i fazoni.
isparaj mu auto, ispusi gumu, nalupaj ga poslije skole ako si manga. Kakav pistolj, nozevi i fazoni.
-
elcaliente
#68599 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mozda su obadvojica zrtve. Krhko je znanje.malocvijece wrote: ↑14/06/2023 21:38Malo vremena vam je trebalo da se krivica prebaci na žrtvu.elcaliente wrote: ↑14/06/2023 16:50
Razumijem ja to, ali rizik je tu, pa ko voli neka izvoli. Ne znamo pozadinu svega.
Defintivno je da ce se poslije ovoga mnogi prostevjetni radnici zapitati u sebi, kako cu reagovati u odredjenim situacijama. Jer je definitvno jasno da se ovakvi slucaji nece vise samo dogadjati u Americi.
-
elcaliente