SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hakiz

#68551 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

DonieBrasco wrote: 14/06/2023 10:32
Kako saznajemo riječ je o učeniku G. M. (2008.) koji je zbog prilično lošeg vladanja izmješten iz jedne u drugu osnovnu školu.
Sve je ovo do roditelja i desavanja kuci a tek onda skole, drustva i dalje ostalo.
Znam za slučaj u kojem su roditelji morali dijete prebaciti iz škole u drugu zbog toga što škola nije htjela da reaguje na nasilje nad njim provođeno. Pa i kada su se roditelji požalili ministarstvu obrazovanja na školu, u ministarstvu nisu htjeli reagovati. Iz političkih razloga. U pitanju je KS i şlučaj se desio nedavno, za vladavine trojke.

Ne, nije samo do roditelja nego je i do škole i do ministarstva i do politike.

Čak bih rekao da je prvenstveno do škole i politike, ministarstava. Kada bi škola sankcionisala problematičnog učenika umjesto što pristaje na prijetnje njegovog roditelja, i kada bi taj roditelj bio sankcionisan od policije i tužilaštva za te prijetnje, bilo bi manje učenika koji bi bili problematični. Znao bi mangup prvo da mu to neće proći i drugo da ga babo neće moći zaštititi. Morat će platiti i on i babo mu.

Da, nije do roditelja. Do sistema je.
Hakiz

#68552 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Sid the sloth wrote: 14/06/2023 11:05 Cisto sumnjam da bi Mesa dobio po labrnji od bilo koga od nas :D Po slikama sa facebooka vidi se ko mu je uzi krug s kojim se druzi, sve je kriminalni milje koji se skriva iza ugostiteljskih objekata, s takvim likovima ne treba ulaziti u konflikte.
Ma, bi od @cor sigurno.
l33t

#68553 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by l33t »

problemnatravunu wrote: 14/06/2023 06:35
Zoooka wrote: 12/06/2023 23:36 Meni je luđe da se krve oko donera koji qrcu ne valja. Da je Linea pa ajde
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: najjači si :lol: :lol: :thumbup:
Samo LUX i Fresh
studiorum_tuzlaensis

#68554 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by studiorum_tuzlaensis »

La Linea - FUJ higijena :run:

Pirpa - sirov doner za povratit

Žeks - začinjeno zaleđeno govno

Lux - :thumbup: ubjedljivo najbolje meso :D
Laplace

#68555 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 13/06/2023 22:05
Nebozemlja wrote: 13/06/2023 22:04 A da probamo sa ministarstvom obrazovanja?
Snimak je dovoljno viralan da mogu sami odreagovati,a nije ovo Njujork da se ne zna
Da. Ja mislim da su ga dosad vidjeli i u Bangladešu.
Laplace

#68556 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Qler wrote: 14/06/2023 00:12 Ja bi samo da se utalimo da moonca kupimo tastaturu sa našim slovima. I da joj neko na telefonu snimi neku sa našim layout.
Ako mozhe :)
:thumbup: Podržavam humanitarnu akciju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#68557 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

DonieBrasco wrote: 14/06/2023 11:08 O kome pricate, koji video ?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: kakav car
Hajvan

#68558 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

Hakiz wrote: 14/06/2023 11:45
DonieBrasco wrote: 14/06/2023 10:32

Sve je ovo do roditelja i desavanja kuci a tek onda skole, drustva i dalje ostalo.
Znam za slučaj u kojem su roditelji morali dijete prebaciti iz škole u drugu zbog toga što škola nije htjela da reaguje na nasilje nad njim provođeno. Pa i kada su se roditelji požalili ministarstvu obrazovanja na školu, u ministarstvu nisu htjeli reagovati. Iz političkih razloga. U pitanju je KS i şlučaj se desio nedavno, za vladavine trojke.

Čak bih rekao da je prvenstveno do škole i politike, ministarstava. Kada bi škola sankcionisala problematičnog učenika umjesto što pristaje na prijetnje njegovog roditelja, i kada bi taj roditelj bio sankcionisan od policije i tužilaštva za te prijetnje, bilo bi manje učenika koji bi bili problematični. Znao bi mangup prvo da mu to neće proći i drugo da ga babo neće moći zaštititi. Morat će platiti i on i babo mu.

Na nekoj drugoj temi vec napisah
Kad drzava ne konzumira monopol na nasilje, seljani hoce sigurno ( konzumirati nasilje)
elcaliente

#68559 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Hajvan wrote: 14/06/2023 13:13
Hakiz wrote: 14/06/2023 11:45

Kad drzava ne konzumira monopol na nasilje, seljani hoce sigurno ( konzumirati nasilje)
Nije da ih malac nije upozorio kakve posljedice ce imati njihove odluke. Sve je bilo transparetno. Do skole i nastavnika je. Neka sada glume da iznenadjeni i sokirani.
moimoi

#68560 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

elcaliente wrote: 14/06/2023 13:18

Nije da ih malac nije upozorio kakve posljedice ce imati njihove odluke. Sve je bilo transparetno. Do skole i nastavnika je. Neka sada glume da iznenadjeni i sokirani.
A sta skola i nastavnici mogu? Ne mogu oni nista osim prijaviti policiji prijetnje. Sta zatim policija moze? Mogu porazgovarati sa roditeljima. I mislis da bi se problem rijesio? Zakoni su nam u krcu
SmokingMan

#68561 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SmokingMan »

Dobro sva ova izlizana priča, tko preuzima odgovornosti, do sistema je, moramo ići vani jer ovde nema budućnosti, i slične "Olahkoće". Gdje ćemo mi za nekoliko dana biti, protesti? Tavoriti na forumu i grčevito braniti vlasittu sujetu? Sigurno je da mi nismo profilisano društvo, sposobno da odreagujemo na javnoj površini kada vidimo nepravdu, pogotovo prisutnu među omladinom, jer nam je lakše postati pasivan posmatrač, okrenuti se od problema i pustiti da on duboko pusti svoje korijenje, i već sutra postane prihvatljivo ponašanje. E već govoriti o "kulturi" protesta je domena koja je previše izazovna i komplikovana za nas.
Laplace

#68562 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Učenik je prebačen u drugu školu, što implicira da su do te mjere sve prethodne mjere iscrpljene. Što reče @moimoi, mogu prijetnje prijaviti policiji a već smo vidjeli da prijave prijetnji ne pomažu mnogo a najmanje tome da se spriječi izvršenje prijetnji.

Ovo je jasna posljedica srozavanja obrazovnog sistema ne samo kod nas nego i u okruženju. Prije svega, ovo je posljedica toga da se na sve načine popušta i pogoduje problematičnim i nasilnim osobama, ne samo u školi nego i kasnije, kad je završe. U isto vrijeme mi zapostavljamo neke potencijalne Tesle, Milankoviće itsl. jer - zaboga! - moramo spašavati buduće džeparoše i kokošare.
elcaliente

#68563 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

moimoi wrote: 14/06/2023 13:24

A sta skola i nastavnici mogu? Ne mogu oni nista osim prijaviti policiji prijetnje. Sta zatim policija moze? Mogu porazgovarati sa roditeljima. I mislis da bi se problem rijesio? Zakoni su nam u krcu
Pa jesu li kome prijavili?

Eto imaju dva rijesenja ne prijaviljivati pa neka ih propucavaju ili da idu ucenicima niz dlaku ako im je mrsko prijaljivati.
Hajvan

#68564 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

To drugo je modus operandi homo balilukusa - ne ciniti nista i niż dlaku, 'da ko ne zamiri'
moimoi

#68565 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

elcaliente wrote: 14/06/2023 13:32
moimoi wrote: 14/06/2023 13:24
Pa jesu li kome prijavili?

Eto imaju dva rijesenja ne prijaviljivati pa neka ih propucavaju ili da idu ucenicima niz dlaku ako im je mrsko prijaljivati.
Ne znam da li su prijavili ali su morali imati debeo razlog zasto su ga izbacili iz skole sto znaci da je ministarstvo znalo za njegov slucaj.
elcaliente

#68566 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Hajvan wrote: 14/06/2023 13:39 To drugo je modus operandi homo balilukusa - ne ciniti nista i niż dlaku, 'da ko ne zamiri'
Ne znam kakve su mogucnosti, ali sta ti mislis sa kojom odlukom bi ovaj propucani nastavnik bio sretniji? Da mu je isao niz dlaku ili da ga ovaj ustrijeli?
Hajvan

#68567 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

niz dlaku, naravno

samo ne ciniti nista
nek je ziva glOva
elcaliente

#68568 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Hajvan wrote: 14/06/2023 14:07 niz dlaku, naravno

samo ne ciniti nista
nek je ziva glOva
Zajebano se je u danasnje vrijeme kurciti bilo kome pa i ucenicima od 14 godina.

A nije bilo ni prije puno drugacije. Ja sam 1991 godine bio 6 razed osnovne skole. Kada je najmirnji ucenik kojeg sam poznavao a bio je sedmi razred osnovne, izbo na smrt nastavnika srpskohrvatskog na ulazu u skolu jer ga mu je zakljucio na polugodistu jedinicu.
F187

#68569 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by F187 »

ovo ode sve u qrac. ozbiljno sam zabrinut za svoje dijete.

Imam prijedlog za početak rješavanja problema pijanih vozača i idiota sa oružjem.

PRVO
raspisati tender SUTRA za nabavku 3.000 - 5.000 nanogica.

DRUGO
Donijeti adekvatan zakon za ispunjavanje prijedloga, bez suđenja fino, privede se, prespava, stavi mu se na nogu spravica i idi kući.
Zakon nema nikakav problem sa jbenim nacionalnostima, tako da bi za njega mogli glasati i jedni i drugi i treći.

- nošenje oružja - 1 god. kućnog pritvora;
- nošenje hladnog oružja - 6 mjeseci kućnog pritvora;
- vožnja pod dejstvom alkohola - 6 mjeseci kućnog pritvora.
itd.

ponavljanje djela - dvostruke kazne ili zatvor.

ovim ćemo rješiti dosta stvari, naravno ako su policajci pošteni, a neće uzeti 20-30-50 KM da puste idiota (kamere na policiju). skloniti ćemo idiote sa ulica, nek idu kući na svoju grbaču, a ne na grbaču države - nas. nek' izgube poslove i bar na neki način slobodu ako žele da rizikuju noseći govno za pasom zbog kojeg neko može život izgubiti ili voziti pijan.

Odnos troškova i koristi (cost benefit analiza), ukratko: trošak je minimalan, a koristi velike.
elcaliente

#68570 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

F187 wrote: 14/06/2023 14:24 ovo ode sve u qrac. ozbiljno sam zabrinut za svoje dijete.

Imam prijedlog za početak rješavanja problema pijanih vozača i idiota sa oružjem.

PRVO

DRUGO
Donijeti adekvatan zakon za ispunjavanje prijedloga, bez suđenja fino, privede se, prespava, stavi mu se na nogu spravica i idi kući.
Zakon nema nikakav problem sa jbenim nacionalnostima, tako da bi za njega mogli glasati i jedni i drugi i treći.

itd.

ovim ćemo rješiti dosta stvari, naravno ako su policajci pošteni, a neće uzeti 20-30-50 KM da puste idiota (kamere na policiju). skloniti ćemo idiote sa ulica, nek idu kući na svoju grbaču, a ne na grbaču države - nas. nek' izgube poslove i bar na neki način slobodu ako žele da rizikuju noseći govno za pasom zbog kojeg neko može život izgubiti ili voziti pijan.

Odnos troškova i koristi (cost benefit analiza), ukratko: trošak je minimalan, a koristi velike.
Proslijedi na ministarstvo pravde FBiH.
Hajvan

#68571 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

elcaliente wrote: 14/06/2023 14:21
Hajvan wrote: 14/06/2023 14:07 niz dlaku, naravno

samo ne ciniti nista
nek je ziva glOva
Zajebano se je u danasnje vrijeme kurciti bilo kome pa i ucenicima od 14 godina.

A nije bilo ni prije puno drugacije. Ja sam 1991 godine bio 6 razed osnovne skole. Kada je najmirnji ucenik kojeg sam poznavao a bio je sedmi razred osnovne, izbo na smrt nastavnika srpskohrvatskog na ulazu u skolu jer ga mu je zakljucio na polugodistu jedinicu.
aka pod "kurcenjem' smatrate neometano obnasanje posla, ne znam sto bih Vam odgovorio....
Sid the sloth

#68572 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sid the sloth »

F187 wrote: 14/06/2023 14:24 ovo ode sve u qrac. ozbiljno sam zabrinut za svoje dijete.

PRVO

DRUGO

itd.

Za pocetak bi bilo odlicno da samo pocnu sprovoditi trenutne propise i zakone, situacija bi bila znatno bolja.
A sve ostalo se onda treba amandmanima rjesavati kao sto predlazes.
last mohicans

#68573 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Jel se oglasio Mjesečar? Ne treba spuštati dobnu granicu za krivicnu odgovornost. :lol: Treba je spustiti na 12, prosvjetnim radnicima dati status sluzbenog lica i otvarati nove vaspitno popravne domove. Toliko se stoke nakotilo, sto među roditeljima, tako i medu djecom.
muha_sa

#68574 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Nekad je bio kazneno vaspitni zavod za maloljetnike u Stocu--samo uhvati klošara i hajd ti u Stolac na prevaspitanje. Nije se cekalo da veci belaj napravi
elcaliente

#68575 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Hajvan wrote: 14/06/2023 14:33
elcaliente wrote: 14/06/2023 14:21

aka pod "kurcenjem' smatrate neometano obnasanje posla, ne znam sto bih Vam odgovorio....
Razumijem ja to, ali rizik je tu, pa ko voli neka izvoli. Ne znamo pozadinu svega.
Defintivno je da ce se poslije ovoga mnogi prostevjetni radnici zapitati u sebi, kako cu reagovati u odredjenim situacijama. Jer je definitvno jasno da se ovakvi slucaji nece vise samo dogadjati u Americi.
Post Reply