SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#68601 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Cuj ti genijalaca, sto bi neko obarao ucenika. Ne da ga treba oboriti, vec i roditelje kazniti. Ako nije mentalno sposoban zavrsiti skolu, onda da dobije papir i da ima da je lud.
Ovi novopceni demokraty roditelji gol gurac.
Ovi novopceni demokraty roditelji gol gurac.
- forumskivojnik
#68602 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mishelinke wrote: ↑14/06/2023 21:38
Meni je ono strašno kako policajci hapse dijete u Lukavcu. Pa ljudi moji, maljetno dijete je u pitanju, ne može onako policija da se ponaša, da je ne znam ti šta napravio. Treba odgojno i pedagoški djelovati, a ne onako, jer ta osoba je još u razvoju i to sve ostavlja traume. Još onako mediji, krvoločni i željni senzacija, pišu kako je imao loše vladanje, premješten u drugu školu,....ma katastrofa.
Ovdje treba djelovati na roditelje, a ne na dijete. Dijete treba imati nadzor, brigu i pedagoški odgoj, a nikako da se hapsi i razvlači po medijima. Roditelji su odgovorni za dijete do 18. godine. Ako dijete ubije čovjeka, roditelj odmah treba da odgovara isto kao da je on ubio, što u suštini i jeste tako. Međutim ovdje se sve radi naopako. Dijete se hapsi, a roditelj bez bilo kakve odgovornosti i tako se pravi još veća šteta.
Kakve baa traume?
Ako je prijetio da ce ih pobiti, od kuce ponio pistolj i sa njim pucao na zivu osobu (covjeka) ne moze ono dobiti nikakve traume.
Bezbeli vidio od babe/taje/caleta kako kuci lema i terorizira majku mu pa i ono usvojilo tradicionalne obrasce ponasanja.
-
suspect_zero
#68603 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mishelinke wrote: ↑14/06/2023 21:38Meni je ono strašno kako policajci hapse dijete u Lukavcu. Pa ljudi moji, maljetno dijete je u pitanju, ne može onako policija da se ponaša, da je ne znam ti šta napravio. Treba odgojno i pedagoški djelovati, a ne onako, jer ta osoba je još u razvoju i to sve ostavlja traume. Još onako mediji, krvoločni i željni senzacija, pišu kako je imao loše vladanje, premješten u drugu školu,....ma katastrofa.forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 20:58 Zar ovo u Lukavcu nije ocekivani slijed dogadjaja kojem su jedino pridonijeli roditelji koji svoju djecu ne odgajaju i ne socijalizuju a kada se pokusa isfiltrirati asocijalni sljam iz skola kroz psiholosko i psihijatrijsko vjestacenje bojkotuju svim silama bilo koji napor nadleznih u tom smijeru?
A tek kada se iscitaju komentari onih koji su temu otvorili i na njoj se zalagali za opstrukciju slanja svojih delikvenata na psihijatriju postane mi muka ko sve "pravi" djecu i onda zbog njihovog neodgoja okrivljuje skolu, sistem i drustvo. Sebe ni u kom slucaju, ta ce ih on/ona odgajati pored skole, ulice, drustva, drzave.
Ovdje treba djelovati na roditelje, a ne na dijete. Dijete treba imati nadzor, brigu i pedagoški odgoj, a nikako da se hapsi i razvlači po medijima. Roditelji su odgovorni za dijete do 18. godine. Ako dijete ubije čovjeka, roditelj odmah treba da odgovara isto kao da je on ubio, što u suštini i jeste tako. Međutim ovdje se sve radi naopako. Dijete se hapsi, a roditelj bez bilo kakve odgovornosti i tako se pravi još veća šteta.
Pročitah danas da su mu priveli oca.
Neprovjereno, malac je od 9-te godine navodno prepušten sam sebi, majka umrla a otac narkoman....koliko je CSR bio uključen u slučaj ne nađoh podatak, navodno tetka je tražila starateljstvo ali nije moglo....haj ga znaj sada šta je istina od ovoga.
-
elcaliente
#68604 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Problem je u citavom sistemu.
Nastavnici i profesori nisu skolovani da bi imali potreban pristup adolescentima.
U vremenu individulazima i ljudskih prava, sistem je takav da hiljade razlicitih karaktera odgajaju na isti nacin.
Ne ide to vise tako, treba individualan pristup.
Nastavnici i profesori nisu skolovani da bi imali potreban pristup adolescentima.
U vremenu individulazima i ljudskih prava, sistem je takav da hiljade razlicitih karaktera odgajaju na isti nacin.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#68605 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To dijete odrasta bez porodice.Mishelinke wrote: ↑14/06/2023 21:38
Meni je ono strašno kako policajci hapse dijete u Lukavcu. Pa ljudi moji, maljetno dijete je u pitanju, ne može onako policija da se ponaša, da je ne znam ti šta napravio. Treba odgojno i pedagoški djelovati, a ne onako, jer ta osoba je još u razvoju i to sve ostavlja traume. Još onako mediji, krvoločni i željni senzacija, pišu kako je imao loše vladanje, premješten u drugu školu,....ma katastrofa.
Nargile.
Kladionice.
"Konstitutivnost naroda".
"Domovi naroda".
"Zajedničke institucije".
"Znaš ti ko sam ja".
"Nismo nadležni".
"Snaš'o se".
je njihova prošlost , sadašnjost i budućnost dok ne dosele Indijci i Bangladežani.
Last edited by teskeredzic_22 on 14/06/2023 21:53, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#68606 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nema dijete majke vec godinama, de malo informisi se pa onda lupaj.forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 21:46Mishelinke wrote: ↑14/06/2023 21:38
Ovdje treba djelovati na roditelje, a ne na dijete. Dijete treba imati nadzor, brigu i pedagoški odgoj, a nikako da se hapsi i razvlači po medijima. Roditelji su odgovorni za dijete do 18. godine. Ako dijete ubije čovjeka, roditelj odmah treba da odgovara isto kao da je on ubio, što u suštini i jeste tako. Međutim ovdje se sve radi naopako. Dijete se hapsi, a roditelj bez bilo kakve odgovornosti i tako se pravi još veća šteta.![]()
![]()
![]()
Kakve baa traume?
Ako je prijetio da ce ih pobiti, od kuce ponio pistolj i sa njim pucao na zivu osobu (covjeka) ne moze ono dobiti nikakve traume.
Bezbeli vidio od babe/taje/caleta kako kuci lema i terorizira majku mu pa i ono usvojilo tradicionalne obrasce ponasanja.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#68607 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vec sam pisao na temi i popljuvali su me da mi nismo krivi. To sto je ovaj djecak postao monstrum je krivica svakoga od nas u nekoj mjeri. Maloj, ispod 0.001% ali ima nase krivice. Zasto? Zato sto svakodnenvo gledamo sta ova drzava radi prema svima nama i nikako da uradimo nesto drugacije. Lakse skrenuti pogled, pognuti glavu i reci nije to moj problem, sto bih ja nesto radio? Evo nas kao politicari, "nije moja nadleznost". Nije u qrcu.elcaliente wrote: ↑14/06/2023 21:53 Nema dijete majke vec godinama, de malo informisi se pa onda lupaj.
E pa trazili ste, izvolite. Moze biti samo gore. Moliti boga da neko nas ne nastrada.
-
Pide
#68608 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
@Mishelinke Samo se nadam da se zajebavas za ovo sto si napisao.Mishelinke wrote: ↑14/06/2023 21:38Meni je ono strašno kako policajci hapse dijete u Lukavcu. Pa ljudi moji, maljetno dijete je u pitanju, ne može onako policija da se ponaša, da je ne znam ti šta napravio. Treba odgojno i pedagoški djelovati, a ne onako, jer ta osoba je još u razvoju i to sve ostavlja traume. Još onako mediji, krvoločni i željni senzacija, pišu kako je imao loše vladanje, premješten u drugu školu,....ma katastrofa.forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 20:58 Zar ovo u Lukavcu nije ocekivani slijed dogadjaja kojem su jedino pridonijeli roditelji koji svoju djecu ne odgajaju i ne socijalizuju a kada se pokusa isfiltrirati asocijalni sljam iz skola kroz psiholosko i psihijatrijsko vjestacenje bojkotuju svim silama bilo koji napor nadleznih u tom smijeru?
A tek kada se iscitaju komentari onih koji su temu otvorili i na njoj se zalagali za opstrukciju slanja svojih delikvenata na psihijatriju postane mi muka ko sve "pravi" djecu i onda zbog njihovog neodgoja okrivljuje skolu, sistem i drustvo. Sebe ni u kom slucaju, ta ce ih on/ona odgajati pored skole, ulice, drustva, drzave.
- forumskivojnik
#68609 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prosvijetli se TI prije nego sto pocnes lupati po tastaturi skrabajuci nebuloze!elcaliente wrote: ↑14/06/2023 21:53Nema dijete majke vec godinama, de malo informisi se pa onda lupaj.forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 21:46
![]()
![]()
![]()
Kakve baa traume?
Sta ako nema majke? Ima oca. Sta ako je cale narkoman?
Opet se potvrdjuje moja konstatacija da su roditelji odgovorni za odgoj svog potomstva. Ako su i sami asocijalni imace i asocijalno potomstvo.
Jedino se "zivotinje" na dvije noge bezobzirno pare koteci se bez ikakve odgovornosti.
-
last mohicans
#68610 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jel trolaš ili se zajebaješ? Bezbeli škola, pedagozi, razrednici i svi uključeni nisu ranije djelovali, pa nista nije urodilo plodom. Zadnja mjera je isključenje iz škole. Kakva pedagogija, govno orhabreno Kostom, baš slučajno prije 15te godine. 4 metka ispalio, nastavnika dva puta oživljavali, pokušaj ubistva. Čak su blagi bili. U Americi bi metak dobio.Mishelinke wrote: ↑14/06/2023 21:38Meni je ono strašno kako policajci hapse dijete u Lukavcu. Pa ljudi moji, maljetno dijete je u pitanju, ne može onako policija da se ponaša, da je ne znam ti šta napravio. Treba odgojno i pedagoški djelovati, a ne onako, jer ta osoba je još u razvoju i to sve ostavlja traume. Još onako mediji, krvoločni i željni senzacija, pišu kako je imao loše vladanje, premješten u drugu školu,....ma katastrofa.forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 20:58 Zar ovo u Lukavcu nije ocekivani slijed dogadjaja kojem su jedino pridonijeli roditelji koji svoju djecu ne odgajaju i ne socijalizuju a kada se pokusa isfiltrirati asocijalni sljam iz skola kroz psiholosko i psihijatrijsko vjestacenje bojkotuju svim silama bilo koji napor nadleznih u tom smijeru?
-
elcaliente
#68611 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kakva tvoja konstatacija? Bez ikakvih informacija ti opeterecena svojom prosloscu interpretiras nesto.forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 22:03Prosvijetli se TI prije nego sto pocnes lupati po tastaturi skrabajuci nebuloze!elcaliente wrote: ↑14/06/2023 21:53
Nema dijete majke vec godinama, de malo informisi se pa onda lupaj.
Opet se potvrdjuje moja konstatacija da su roditelji odgovorni za odgoj svog potomstva. Ako su i sami asocijalni imace i asocijalno potomstvo.
Jedino se "zivotinje" na dvije noge bezobzirno pare koteci se bez ikakve odgovornosti.
Sta je sa roditeljima od Koste iz BG koji su akademski gradjani, otac mu poznati doktor.
Po tvome mozemo interpretirati da su svi doktori asocijalni.
Pausalizacija i interpretacija je nesto najgore.
Last edited by elcaliente on 14/06/2023 22:18, edited 1 time in total.
-
malocvijece
#68612 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Razvodnjavaš.
Krhko je znanje.
-
elcaliente
#68613 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nemam dovoljno informacija da bi bilo koga osudio.
Sto je ovdje olako uradi.
Ali mislim da su vjerovatno obadvojica zrtve.
Ti ako imas dovoljno vjerodstojnih informacija, podijeli.
-
Hakiz
#68614 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jah.malocvijece wrote: ↑14/06/2023 21:34Ne obara nastavnik učenika. Niti mu nastavnik "daje" ocjenu. Ocjene učenik sam postiže. Plus pravilnik o ocjenjivanju i da ne pričam dalje.
Pogrešno si postavio stvari.
A svi smo imali nastavnike koji su govorili učenicima "Samo bog zna za 5, ja za 4, vi ne možete dobiti više od 3".
Te fraze i floskule da učenik postiže ocjenu lijepo zvuče, ali nisu istina. Barem ne uvijek i svuda.
- kabal1337
#68615 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja barem sto sam mogao vidjeti kroz svoje drugove, kolege to su obicno bili sasvim normalnog mentalnog sklopa. Jednostavno nisu razvili interes, radoznalost za tim predmetom, a ucitelj, nastavnik, profesor nije znao kako da mu probudi interes niti da mu pokaze i prenese znanje.
Ja nikad necu zaboraviti u osnovnoj matematiku. Kroz mali broj godina smo promijenili par nastavnika.
Neke je bilo milina slusat, sve si ih razumio, kada pitas pokazu ti. Nazalost manjina je ovakvih bila.
Dok imas one sto vole potegnut pivu prije casa, i kad ga pitas zasto je to tako, kako to - kaze sto nisi slusao.
-
Hakiz
#68616 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
2.000 učenika u školi, 2.000 nastavnika? Kako drugačije imati individualni pristup osim 1:1? Da nastavnik nekim prekidačem u mozgu se šalta između različitih karaktera i potreba djece, njih 20-30 u razredu? Da jednako uspješan bude sa budućim Ajnšajnom sa IQ 200, pametnijim od njega, i nekim dijagnosticiranim kretenom sa IQ 40 (medicinski kažem, ne katakterno)?elcaliente wrote: ↑14/06/2023 21:52 Problem je u citavom sistemu.
- forumskivojnik
#68617 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To ti zbog svoje bijedne proslosti upires svoj vidovnjacki prst u moju ocekujuci istu asocijalnu devijaciju!elcaliente wrote: ↑14/06/2023 22:11Kakva tvoja konstatacija? Bez ikakvih informacija ti opeterecena svojom prosloscu interpretiras nesto.forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 22:03
Prosvijetli se TI prije nego sto pocnes lupati po tastaturi skrabajuci nebuloze!
Sta je sa roditeljiam od Koste iz BG koji su akademski gradjani, otac mu poznati doktor.
Sta ako je cale od Koste doktor?
Ako je doktor nije apriori socijalno prihvatljiva licnost. Vodio ga je sa sobom u streljanu i poducavao pucanju i rukovanju oruzjem umjesto da je vodio racuna o njegovom kognitivnom zdravlju.
Sto ne odgajas, sto ocekujes da ti potomstvo individualni karakteri odgajaju u individualnom pristupu?Post Postao/la elcaliente » 14/06/2023 21:52
To nije individualizam i individualan pristup nego egocentrizam nesposobnog roditelja.
-
Hakiz
#68618 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Čemu bijes?forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 22:31To ti zbog svoje bijedne proslosti upires svoj vidovnjacki prst u moju ocekujuci istu asocijalnu devijaciju!elcaliente wrote: ↑14/06/2023 22:11
Kakva tvoja konstatacija? Bez ikakvih informacija ti opeterecena svojom prosloscu interpretiras nesto.
Sta je sa roditeljiam od Koste iz BG koji su akademski gradjani, otac mu poznati doktor.
Ako je doktor nije apriori socijalno prihvatljiva licnost. Vodio ga je sa sobom u streljanu i poducavao pucanju i rukovanju oruzjem umjesto da je vodio racuna o njegovom kognitivnom zdravlju.
Sto ne odgajas, sto ocekujes da ti potomstvo individualni karakteri odgajaju u individualnom pristupu?Post Postao/la elcaliente » 14/06/2023 21:52
To nije individualizam i individualan pristup nego egocentrizam nesposobnog roditelja.
-
elcaliente
#68619 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hakiz wrote: ↑14/06/2023 22:282.000 učenika u školi, 2.000 nastavnika? Kako drugačije imati individualni pristup osim 1:1? Da nastavnik nekim prekidačem u mozgu se šalta između različitih karaktera i potreba djece, njih 20-30 u razredu? Da jednako uspješan bude sa budućim Ajnšajnom sa IQ 200 i nekim dijagnosticiranim kretenom sa IQ 40 (medicinski kažem, ne katakterno)?elcaliente wrote: ↑14/06/2023 21:52 Problem je u citavom sistemu.
Neka nadju model, za to su placeni.
Ionako ima viska nastavnika. Neka naprave razrede od 10 ucenika max. Neka uvedu druge predmete, interaktivni transfer znanja.
Pogledaj kako to danas funkcinose, na principu od prije 150 godina.
Nastavnik stane pred 30 ucenika, drzi monolog bez provjere kvaliteta transfera znanja i onda kao on ocjenjuje tu djecu uvjek nalazeci u djeci krivca ako im da losu ocjenu.
-
elcaliente
#68620 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Procitaj svoj prvi post, pa opet procitaj svoj prvi post pa ces onda i sama vidjeti da se pomalo gubis i ne rezonujes kako treba.forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 22:31To ti zbog svoje bijedne proslosti upires svoj vidovnjacki prst u moju ocekujuci istu asocijalnu devijaciju!elcaliente wrote: ↑14/06/2023 22:11
Kakva tvoja konstatacija? Bez ikakvih informacija ti opeterecena svojom prosloscu interpretiras nesto.
Prvo pausaliziras pa onda kada ti se odgovori na post onda se izvalcis.
-
last mohicans
#68621 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Brate, ne lupaj, kakav višak nastavnika,bolan ne bio. Nastavnika matematike, fizike,informatike nema za lijeka, studenti predaju. Uskoro nece biti ni nastavnika hemije,biologije i još nekih predmeta. Molit ce da se ide u prosvjetu koliko je privlačna i antistresna, dobro plaćena, a tek sto je cijenjena, pokazuju tvoji postovi.
-
elcaliente
#68622 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja koliko citam u novinama zbog manjka ucenika sve vise prosvjetnih radnika se plasi za svoj posao.last mohicans wrote: ↑14/06/2023 22:45 Brate, ne lupaj, kakav višak nastavnika,bolan ne bio. Nastavnika matematike, fizike,informatike nema za lijeka, studenti predaju. Uskoro nece biti ni nastavnika hemije,biologije i još nekih predmeta. Molit ce da se ide u prosvjetu koliko je privlačna i antistresna, dobro plaćena, a tek sto je cijenjena, pokazuju tvoji postovi.
Ali recimo da si ti u pravu, opet se mora mjenjati sistem jer u danasnje vrijeme je ocigledno da to ne funkcionise.
Non stop citamo o problemima u prosvjeti, ne mislim samo u BiH u citavoj Evropi.
Last edited by elcaliente on 14/06/2023 22:48, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#68623 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sistem nastao zbog potrebe da se što prije znanje prenese što većem broju ljudi, u vrijeme kada su tehnologija, proizvodnja, medicina, nauka decenijama bile iste, noviteti su se sporo pojavljivali i implementirali i kada je bilo 1.000.000 ljudi na planeti.elcaliente wrote: ↑14/06/2023 22:35Hakiz wrote: ↑14/06/2023 22:28
2.000 učenika u školi, 2.000 nastavnika? Kako drugačije imati individualni pristup osim 1:1? Da nastavnik nekim prekidačem u mozgu se šalta između različitih karaktera i potreba djece, njih 20-30 u razredu? Da jednako uspješan bude sa budućim Ajnšajnom sa IQ 200 i nekim dijagnosticiranim kretenom sa IQ 40 (medicinski kažem, ne katakterno)?
Ionako ima viska nastavnika. Neka naprave razrede od 10 ucenika max. Neka uvedu druge predmete, interaktivni transfer znanja.
Nastavnik stane pred 30 ucenika, drzi monolog bez provjere kvaliteta transfera znanja i onda kao on ocjenjuje tu djecu uvjek nalazeci u djeci krivca ako im da losu ocjenu.
Danas nas je 8.000.000, jutrošnje znanje, otkriće ili metodologija su već večeras zastarjeli. Količina znanja potrebna za neku oblast je toliko narasla da više ne možeš biti stručnjak o nekoj oblasti, nego samo stručnjak o malom dijelu te oblasti. Potreba da se znanje što brže prenese što većem broju ljudi je mnogo veća nego prije 150 godina.
-
elcaliente
#68624 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve si rekao, dapace, moraju naci novi sistem. Ovako pokusavaju uvjek iznova ozivjeti lesinu.Hakiz wrote: ↑14/06/2023 22:48Sistem nastao zbog potrebe da se što prije znanje prenese što većem broju ljudi, u vrijeme kada su tehnologija, proizvodnja, medicina, nauka decenijama bile iste, noviteti su se sporo pojavljivali i implementirali i kada je bilo 1.000.000 ljudi na planeti.elcaliente wrote: ↑14/06/2023 22:35
Danas nas je 8.000.000, jutrošnje znanje, otkriće ili metodologija su već večeras zastarjeli. Količina znanja potrebna za neku oblast je toliko narasla da više ne možeš biti stručnjak o nekoj oblasti, nego samo stručnjak o malom dijelu te oblasti. Potreba da se znanje što brže prenese što većem broju ljudi je mnogo veća nego prije 150 godina.
- Laplace
#68625 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Čuo sam da je u privatnim školama još gore, a očekivao sam suprotno.suspect_zero wrote: ↑14/06/2023 20:38Prvo, ja vaš posao ne bih radila za dukate (nemam živce, puno djece na jednom mjestu me čini nervoznom, ne znam prenositi znanje na druge itd).Laplace wrote: ↑14/06/2023 18:54 I evo "genijalnog" rješenja naših indolentnih "stručnjaka": "raditi na edukaciji nastavnika".
Majstore, nastavnici jesu educirani za posao koji obavljaju. Ako mislite da neki nisu, poništite im stručni ispit pa nekoa ponovo polažu i pedagoško-psihološku grupu predmeta i stručni ispit. Ionako nastavnike redovno kontrolišu iz nMinistarstva i iz Pedagoškog zavoda.
Sruga stvar je to što ste od posla nastavnika napravili nešto za šta niko u Univerzumu nije niti može biti educiran.
Ovo je "mjera" u rangu one da će se problem divljaka i ubica za volanom riješiti smanjenjem ograničenja brzine, ergo - potpuno promašena poenta.
Btw, ovo jeste crna hronika KS, ali je prije ovog bila vijest za crnu hroniku Beograda pa se prelilo i u BiH. Ako budemo ovako opušteni u fazonu "to se drugima događa", ne čudimo se ako (kad) nam se upravo to i dogodi.
Drugo, neodgojen roditelj teško da može odgojiti dijete.
Treće, roditeljima djeca postala hram, svetište, sveta indijska krava, božanstvo....najbolji je, najljepši, najtalentovaniji....nikad on nije kriv, neće prvi početi i ostale bla-bla-bla.
Četvrto, sistem ne stoji iza prosvjetnih radnika....bar iza vas koji niste zalutali u tu profesiju, premala plata za ono što se očekuje od vas (čuvaj mi i pazi da se dijete ne ogrebe i slučajno mu nemoj dati četvorku) i nerijetko toksično okruženje među kolegama.
Ljudi brzo sagore psihički, pritisak i stalni stres.... beneficirani radni staž bi bio jedna od opcija.
Jbt, nas pošalje da sami sebi uberemo šipku kojom će nas po rukama namlatiti.....i još dođeš kući i šutiš i Boga moliš da ko od raje ne ocvika....ide dupli degenek.
Danas, mamino i tatino zlato dobilo trojku i dobilo napad histerije i onda eto čitave porodice da se obračuna sa nastavnikom ili te ovako upuca.
U privatnim školama je još veći pritisak i mobing, ne smiju dati manje od pet....doduše još nisu počeli pucati po njima![]()
P.S., navrat-nanos sam post pisala jer sam baš nešto ljuta povodom ovog danasoprostite na greškama.
Btw, radio sam u jednoj školi gdje je neka majka žestoko napala nastavnicu jer je njenoj mezimici dala - četvorku. Ne zaključnu nego jednu ocjenu 4. I to poslije četiri petice. Pred kraj polugodišta. Nisam bio tu kad se taj napad desio, ali po pričama je bilo žesstoko i puno teških riječi i uvreda. Za ocjenu koja ni na šta ne utiče. A to je bilo prije petnaestak godina.
Ako se nešto brzo ne promijeni nabolje, neće biti dobro.
Btw, ovo je brod sa kog ću pobjeći čim mi se ukaže prilika. Nemam ja više šta doprinijeti u ovakvom sistemu, nije ovo više za mene.
Last edited by Laplace on 15/06/2023 08:46, edited 1 time in total.