vaučer wrote: ↑13/06/2023 10:41
Ne vidim šta te zbunjuje iskreno? Probaj čitati s razumijevanjem. Kažeš 'briga me za organizacije, mene zanimaju ljudi koje organizacije predstavljaju'. Iako je nejasno misliš li na saveze ili publiku - jer to dvoje nije isto. Iako nisam nigdje spomenuo ikakvo ukidanje međunarodnih turnira i klupskih prvenstava. Pa ti lijepo kažem ti ljudi (i savezi i publika) su već zastupljeni, pokriveni utakmicama i pravom na natjecanje - od Gibraltara do Timbuktua - svi sudjeluju. Pitaš me da ti odgovorim 'Kakvo zastupanje'. Doslovno ti napišem odgovor koji počinje s 'Zastupanje...' ne bi li ti bilo lakše razumjeti, ali avaj - nije izgleda dovoljno.
Jbg ne znam kako drukcije da ti objasnim da kad napises "
nisu zastupljene...jer
jesu", nije jasno sta govoris?
vaučer wrote: ↑12/06/2023 23:49
Nisu zastupljene države u brojnim natjecanjima pod kapom FIFE i UEFE. Jer koliko mogu vidjeti
jesu, i Gibraltar i Brazil imaju jednaku priliku igrati i osvojiti titulu.
Ali je postalo nebitno...
vaučer wrote: ↑13/06/2023 10:41
Ukratko, da podvučemo crtu ispod ovog, mislim da ima više nego dovoljno natjecanja i utakmica. Ti očito ne misliš tako, nogomet za sve, grasroots u Ugandi itd... iako vrlo dobro znaš da ni UEFA ni FIFA nemaju razvoj nogometa kao primarni cilj nego isključivo rast sponzoskih ugovora i profit za guzonje. Što je barem jasno nakon nebrojenih skandala. Po meni dok se ne reformiraju temeljito je pumpanje kalendara od strane istih organizacija (naročito pod premisom da je više utakmica dobro za svjetski nogomet) kao davanje keša u ruke ovisniku u nadi da će nešto od tog potrošiti na hranu za djecu. I da, ne gledam međunarodni nogomet, boli me neka stvar da od sutra više nikad ne bude ni jedne utakmice ne bih trepnuo. Ali nije pitanje treba li ih ukinuti, niti sam to argumentirao, nego dokle im treba dozvoliti da pod marketinškim spinom 'boljitka nogometa' nastave trpati utakmice u već prepun kalendar za vlastiti profit.
Ti parrotujes stavove engleskih pundita koji za sve skoro sto nije englesko imaju arogantan stav - ne valja organizacija, ne valja takmicenje, ne valjaju pravila, ne valja sudjenje, ne valja VAR...sto je dio jedne vece uopstene arogancije sa Ostrva i u vezi mnogih drugih stvari. Da si Englez ili tamo odrastao, barem bi shvatio odakle dolazis, ali nisi, vec si sam
izabrao da budes u toj prici. Izabrao si da te medjunarodni fudbal ne zanima, izabrao si da ne pratis nista drugo do takmicenja u kojim igra Liverpool ili Liverpulovi igraci. Jednostavno izabrao si da ignorises da se fudbal ne igra samo u Engleskoj i da publika i drugim zemljama ima drukcije zelje i prohtjeve.
Meni je sasvim jasno, kao i tebi, ko i sta su ljudi u FIFA i UEFA i sta su njihovi motivi. No tebi izgleda nije jasno da ti ponavaljas pricu koju plasiraju vlasnici, tj. menadzment bogatih engleskih klubova - jer oni su ti kojima najmanje odgovaraju dodatna takmicenja, pogotovo reprezentativna. I onda oni upere prstom na UEFA i FIFA, kao da ta raznorazna prosirenja odgovaraju samo foteljasima, ignorisuci fakat da bi dodatna takmicenja obradovala pratioce fudbala u nekim drugim zemljama. Ah, bad UEFA, bad FIFA. Jedni bogati upiru u druge bogate, preko nasih ledja.
Konkretno sto se tice mene, bilo koje novo takmicenje ili dodatne utakmice postojeceg takmicenja, podrzavam samo ako za to postoji interes publike. Ako neki ljudi zele gledati svjetsko klupsko fudbalsko prvenstvo, bujrum. Mene kao nekog ko je odrastao u Evropi nesto pretjerano ne zanima takvo takmicenje, ali shvatam da ima ljudi drugdje koji bi to pratili. Isto tako pretrpanost kalendara kojekakvim bezveznim utakmicama umanjuje zanimljivost istih, pogotovo ako se radi o istim imenima. Druga takmicenja, tipa Konferencijska Liga, su prava stvar, jer otvaraju prostor manjim timovima da igraju u Evropi. (To takmicenje i odbojnost engleskih pundita prema istom, kad se tek o tome pocelo pricati, je klasican primjer onog sto sam iznad govorio. Sad kad je uzeo WHU, prica se okrenula za 180 stepeni

Klasika.)
Sto se tice Lige Nacija, nemam neki specijalan stav o tome, samo znam da je barem malo interesantnije od prijateljskih. Koliko znam, broj reprezentativnih utakmica godisnje je manje-vise isti kao i prije 10-15 godina. Ti tvrdis suprotno, mozda bi mogao to potkrijepiti necim konkretnim? A Liga nacija je uvedena jer su se prije toga klubovi i menadzeri bunili sto salju igrace na bezvezne prijateljske utakmice. Sad ni LN ne vaja.