Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trinidaditobago

#7476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by trinidaditobago »

Rugafet wrote: 13/06/2023 03:12 :lol: :lol: Joj studiranja i filozofiranja majko moja
Začatavanje na kub :lol:
Bježte ljudi otale koliko vas koferi nose, pustite šuplju i kojekakve statistike barem od ove dobi i razgulite prvom prilikom. Moj savjet su Sjedinjene države, Florida najbolje, mada bilo gdje ali bukvalno bilo gdje u državama ima da se preporodite u svakom smislu u odnosu na tu Tunguziju dole
👌👌👍👍

SAD, Irska ili generalno bilo gdje u UK, Australija, Novi Zeland - ko iole zna dalje od OK je na pravom putu 😁

Nekako se tema “namotala” u De pravcu jer generalno tu je ljudima vjerujem i “najlakse” ispaliti se 😁
Ozimician

#7477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Rugafet wrote: 13/06/2023 03:12 :lol: :lol: Joj studiranja i filozofiranja majko moja
Začatavanje na kub :lol:
Bježte ljudi otale koliko vas koferi nose, pustite šuplju i kojekakve statistike barem od ove dobi i razgulite prvom prilikom. Moj savjet su Sjedinjene države, Florida najbolje, mada bilo gdje ali bukvalno bilo gdje u državama ima da se preporodite u svakom smislu u odnosu na tu Tunguziju dole
Prihvatam tvoj savjet.

Koji je put odlaska u SAD ?

Sta ti treba "od papira" i kako zapoceti proces ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Interesantno je koliko Rugafet mrzi diskusiju :D
Ozimician

#7479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

trinidaditobago wrote: 13/06/2023 01:16 Mnoge firme podrzavaju jobrad npr (biciklo), odredjenu sumu novca za bilo koji vid obrazovanja, fitness clanarine, psihoterapije i slicno.
Zivjeti u gradu (recimo Hamburgu ili Berlinu) i imati auto od prvog dana (a nemate porodicu) je samo glavobolja jer imate bar 5 servisa koji pruzaju car sharing, izvanredan gradski saobracaj, razne romobile, bicikla, skutere i sve sto posjedovanje auta cini apsolutno suvisnim za pocetak!
Sta znaci podrzavaju? Ja znam da mnoge firme nude popuste do 20-tak % za ovo sto si naveo, ali da ce ti neka firma snijeti cijeli trosak, to jos nisam sreo. Takodjer cesto se ni ti popusti ne isplate nesto znacajno, jer na slobodnom trzistu mozes naci po skoro istoj cijeni (od drugog trgovca).

Naravno, vjerujem da postoje ogromne razlike od branse do branse, ovi iz IT svijeta su svijet za sebe i oni imaju pogodnosti o kojima drugi smrtnici mogu samo sanjati.

Naravno ko zivi u Hamburgu ili Berlinu da mu je auto glavobolja, ali mali procenat stanovnistva zivi u takvim gradovima.
Npr. u Bayernu imas prakticno samo 2 grada sa dobrim javnim prevozom - München i Nürnberg, a to cini ca. 15% stanovnistva Bayerna, u ostalim mjestima ti je zivot bez auta mnogo tezi.
trinidaditobago

#7480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 13/06/2023 08:00
trinidaditobago wrote: 13/06/2023 01:16 Mnoge firme podrzavaju jobrad npr (biciklo), odredjenu sumu novca za bilo koji vid obrazovanja, fitness clanarine, psihoterapije i slicno.
Zivjeti u gradu (recimo Hamburgu ili Berlinu) i imati auto od prvog dana (a nemate porodicu) je samo glavobolja jer imate bar 5 servisa koji pruzaju car sharing, izvanredan gradski saobracaj, razne romobile, bicikla, skutere i sve sto posjedovanje auta cini apsolutno suvisnim za pocetak!
Sta znaci podrzavaju? Ja znam da mnoge firme nude popuste do 20-tak % za ovo sto si naveo, ali da ce ti neka firma snijeti cijeli trosak, to jos nisam sreo. Takodjer cesto se ni ti popusti ne isplate nesto znacajno, jer na slobodnom trzistu mozes naci po skoro istoj cijeni (od drugog trgovca).

Naravno, vjerujem da postoje ogromne razlike od branse do branse, ovi iz IT svijeta su svijet za sebe i oni imaju pogodnosti o kojima drugi smrtnici mogu samo sanjati.

Naravno ko zivi u Hamburgu ili Berlinu da mu je auto glavobolja, ali mali procenat stanovnistva zivi u takvim gradovima.
Npr. u Bayernu imas prakticno samo 2 grada sa dobrim javnim prevozom - München i Nürnberg, a to cini ca. 15% stanovnistva Bayerna, u ostalim mjestima ti je zivot bez auta mnogo tezi.
Velike sredine - daleko vece prednosti!
Proces razvoja osobe u velikoj sredini u odnosu na male je neuporediv. Benefiti koje firme pruzaju u velikim sredinama su u skaldu sa okruzenjem.
Zasto bi firma pruzala jobrad, swapfiets, gym itd kada u selu nema ni staze, ni teretane, ni navedenih servisa.
Didier

#7481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 12/06/2023 17:14
Didier wrote: 12/06/2023 14:47 I tako... :-)
Osta ziv :roll:
Idem ja njemu na živce s teme o Premijer ligi, a tamo je već dvaput dobio ban po mjesec dana jer mi se naklatio na kosti. Umislio je i da zna ko sam u stvarnom životu, a ovamo se ne smije predstaviti. Prošli put je isto ovako bilo, i tad smo obojica dobili po 15 dana, sad se evo pitam hoću li ga opet ugledati, s obzirom da su postovi samo nestali i da ga od juče nema online.

Mislim, možemo se ne slagati unedogled, ali onako pričati... Zašto bismo to radili, fakat ne kontam...
Ozimician

#7482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

trinidaditobago wrote: 13/06/2023 10:59
Ozimician wrote: 13/06/2023 08:00

Velike sredine - daleko vece prednosti!
Proces razvoja osobe u velikoj sredini u odnosu na male je neuporediv. Benefiti koje firme pruzaju u velikim sredinama su u skaldu sa okruzenjem.
Zasto bi firma pruzala jobrad, swapfiets, gym itd kada u selu nema ni staze, ni teretane, ni navedenih servisa.
To za firme govorim generalno, bez obzira na sredinu, nisam se jos susreo s takvom firmom, bez obzira gdje se nalazila, niti poznajem nekog ko ima takve benefite (a poznajem jako puno ljudi koji zive u velikim gradovima Njemacke). Zato je moje misljenje da to vise zavisi od branse u kojoj radis. Ja se druzim uglavnom sa masincima, medicinarima i gradjevincima (svih nivoa obrazovanja).
Dope_Man

#7483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 13/06/2023 11:51 To za firme govorim generalno, bez obzira na sredinu, nisam se jos susreo s takvom firmom, bez obzira gdje se nalazila, niti poznajem nekog ko ima takve benefite (a poznajem jako puno ljudi koji zive u velikim gradovima Njemacke). Zato je moje misljenje da to vise zavisi od branse u kojoj radis. Ja se druzim uglavnom sa masincima, medicinarima i gradjevincima (svih nivoa obrazovanja).
Pa to je tvoj "problem" sto ti je takav krug ljudi. Gradjevina i masina nemaju veze sa tim svijetom i nikad nece imati. Te razne zezancije od bonusa imaju srednje i velike firme kojima je ljudstvo u kancelarijama (da zanemarimo IT, to su i banke, regruterske firme, pa cak i customer support firme i sl).

Od tog tvog kruga samo neki medicinari na privatnim institucijama bi eventualno mogli da se nadaju takcim beneficijama.

Nije ni moja zena imala nista od toga kad je nosala tacnu il slagala odjecu po rafama, a onda je dosla do kancelarije i teretane na spratu iznad u koju mozes kad ti se hoce malo protegnut, pa edukacije, pa neki putevi na nekakve evente.. uglavnom - neke stvari djeluju nerealno kad nisi u nekom krugu ljudi koji su tome izlozeni svaki dan, il kad sam nisi dio toga.
Ozimician

#7484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 13/06/2023 11:59
Ozimician wrote: 13/06/2023 11:51 To za firme govorim generalno, bez obzira na sredinu, nisam se jos susreo s takvom firmom, bez obzira gdje se nalazila, niti poznajem nekog ko ima takve benefite (a poznajem jako puno ljudi koji zive u velikim gradovima Njemacke). Zato je moje misljenje da to vise zavisi od branse u kojoj radis. Ja se druzim uglavnom sa masincima, medicinarima i gradjevincima (svih nivoa obrazovanja).
Pa to je tvoj "problem" sto ti je takav krug ljudi. Gradjevina i masina nemaju veze sa tim svijetom i nikad nece imati. Te razne zezancije od bonusa imaju srednje i velike firme kojima je ljudstvo u kancelarijama (da zanemarimo IT, to su i banke, regruterske firme, pa cak i customer support firme i sl).

Od tog tvog kruga samo neki medicinari na privatnim institucijama bi eventualno mogli da se nadaju takcim beneficijama.

Nije ni moja zena imala nista od toga kad je nosala tacnu il slagala odjecu po rafama, a onda je dosla do kancelarije i teretane na spratu iznad u koju mozes kad ti se hoce malo protegnut, pa edukacije, pa neki putevi na nekakve evente.. uglavnom - neke stvari djeluju nerealno kad nisi u nekom krugu ljudi koji su tome izlozeni svaki dan, il kad sam nisi dio toga.
Naravno, ali onda ne kazes mnoge firme, nego jedan mali procenat firmi u neproizvodnom sektoru.
trinidaditobago

#7485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 13/06/2023 12:03

Naravno, ali onda ne kazes mnoge firme, nego jedan mali procenat firmi u neproizvodnom sektoru.
Mnoge firme, cak vecina!

Naravno firme u zavisnosti od potrebe za znanjem uposlenika nude navedeno. Busenje zida, zavrtanje sarafa ili navlacenje posteljine na krevet nije isto kao i crtanje projekta, pisanje konkretno proizvodnog procesa ili rada na analizi uzoraka i slicno.

Zato sam gore i pisao da ljudi samo trebaju sto vise raditi na sebi i biti okruzeni osobama otvorenog uma.

Put od vize zapadnog balkana fo svega ovog je dug i tezak ali ostvariv.

By default je ovo sve sto dobijes ako neko treba tvoj skillset (znanje, iskustvo its) u velikoj sredini.

Tesko da ima neki inzinjer, arhitekta, kontroler (bilo koje branse), asistent drugog ili treceg nivoa menadzmenta, ekonomista, doktor, pravnik i slicno a da za dan ili dva ne moze steci odredjeni (prihvatljivi) nivo znanja rukovanja hiltovkom, motornom pilom, posteljinom i ciscenjem hotelske ili bolnicke sobe i slicno, a ono cime oni raspolazu je nesto sto se godinama uci na razne nacine.
Samim tim, oni kao gotov proizvod za koji je trebalo recimo 5+ extra godina skolovanja ili rada u struci su u odnosu na druge daleko vredniji poslodavcu.

Stvarno mislis da je jedino plata to sto razlikuje doktora i medicinsku sestru ili inzinjera i elektricara?

To jednostavno nije tema o kojoj se prica izmedju ovih kategorija ali doktor ili inzinjer ima privatno zdravstveno koje mozda subvencionira firma, ima dodatno finansirano penziono, vjerovatno inzinjer za rad od kuce placen internet. A gym, jobrad its su bas ono small perks - minimum.
Ozimician

#7486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

trinidaditobago wrote: 13/06/2023 13:49
Ozimician wrote: 13/06/2023 12:03

Mnoge firme, cak vecina!

Naravno firme u zavisnosti od potrebe za znanjem uposlenika nude navedeno. Busenje zida, zavrtanje sarafa ili navlacenje posteljine na krevet nije isto kao i crtanje projekta, pisanje konkretno proizvodnog procesa ili rada na analizi uzoraka i slicno.

Zato sam gore i pisao da ljudi samo trebaju sto vise raditi na sebi i biti okruzeni osobama otvorenog uma.

By default je ovo sve sto dobijes ako neko treba tvoj skillset (znanje, iskustvo its) u velikoj sredini.

Tesko da ima neki inzinjer, arhitekta, kontroler (bilo koje branse), asistent drugog ili treceg nivoa menadzmenta, ekonomista, doktor, pravnik i slicno a da za dan ili dva ne moze steci odredjeni (prihvatljivi) nivo znanja rukovanja hiltovkom, motornom pilom, posteljinom i ciscenjem hotelske ili bolnicke sobe i slicno, a ono cime oni raspolazu je nesto sto se godinama uci na razne nacine.
Samim tim, oni kao gotov proizvod za koji je trebalo recimo 5+ extra godina skolovanja ili rada u struci su u odnosu na druge daleko vredniji poslodavcu.

Stvarno mislis da je jedino plata to sto razlikuje doktora i medicinsku sestru ili inzinjera i elektricara?

To jednostavno nije tema o kojoj se prica izmedju ovih kategorija ali doktor ili inzinjer ima privatno zdravstveno koje mozda subvencionira firma, ima dodatno finansirano penziono, vjerovatno inzinjer za rad od kuce placen internet. A gym, jobrad its su bas ono small perks - minimum.
Druze ja radim kao inzinjer, dosao sam na plavu kartu, sestra mi je doktor, poznajem u Njemackoj barem 50 nasih ljudi, od vozaca u DHL-u do doktora specijalista i niko od njih nema ovo sto ti govoris, zato i kazem da to ima jedna teska manjina u office poslovima i IT-u.

Ja sam se morao natezati da dobijem laptop od firme za rad od kuce, nisu mi dali drage volje, na kraju sam rekao da moj laptop nema snagu za CAD software koji se u firmi vrte.

Ta prica o vecini firmi ne pije vode ni blizu, ako ima i 10% takvih radnih mjesta, skidam kapu.

Razlika izmedju doktora i medicinske sestre je trenutno u Minhenu takva da doktor mora biti sa njemackim iskustvom i da uopste dobije bilo kakav posao u gradu u Minhenu, a med. sestre dobijaju Willkommensprämie da dodju da rade u koju god kliniku zele. :D

Kapitalizam, ponuda i potraznja.
BlackRiver

#7487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

Citajuci ovu raspravu, ucini se meni da je ova moja firma gdje radim onda top.

Jer izgleda daju sve sto malo firmi daje: Placene konferencije, rad od kuce, jak laptop za rad, edukacije, bonusi i sl.

Ispada da u DE i AT nema jakih firmi koje na ovakav nacin "cuvaju" zaposlene.
trinidaditobago

#7488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

BlackRiver wrote: 13/06/2023 18:42 Citajuci ovu raspravu, ucini se meni da je ova moja firma gdje radim onda top.

Jer izgleda daju sve sto malo firmi daje: Placene konferencije, rad od kuce, jak laptop za rad, edukacije, bonusi i sl.

Ispade 😁
Svugdje ima fuckup okruzenja naravno.

Mozda se radi i o tome da ljudi nisu za rizik promjene posla i slicno ali generalno na razgovoru za posao, ako neko ispunjava sve potrebne kvalifikacije, pristupa se s pitanjem “sto dobijam radeci za vas”.

Cak i DB u Njemackoj, relativno konzervativno okruzenje na prvu, ima jako mnogo benefita u sklopu naravno solidne plate, 30 dana godisnjeg, dodatnog osiguranja, popusta na bahncard itd a imaju nekoliko stotina hiljada uposlenika.

A mozda ljudi cak i ne pitaju koji su benefiti i kako da ih realizuju jer ako postoje, postoji dokumentovan proces kojem svi uposlenici imaju pristup.

Recimo urban sports clanarinu sam aktiviras s papirom koji trazis u odjelu za ljudske resurse, nece te ljudi prijaviti, nece ti oni dati bicikl vec ispuniti formular kojim ides podici isti i slicno.

A mozda je stvarno stvar sredine i kulture ali znam da u Hamburgu, Berlinu i Minhenu samo “trazi” i bori se i daleko ces dogurati 😁

Naravno, kada spominjem ove sredine mislim zaista na gradove, ne mjesta koja ljudi interpretiraju kao grad a 120 kilometara se voze do centra (u kojem ujedno i ne rade). Prije svega, ne postoje tako veliki gradovi u Njemackoj a drugo, zivot na “krajevima” grada ili van grada NIJE jednak zivotu u gradu. (razlike u iznosu kirije ili parking mjesta su dovoljan pokazatelj da se radi o razlicitim pojmovima)
forumskivojnik

#7489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

trinidaditobago wrote: 13/06/2023 20:30
BlackRiver wrote: 13/06/2023 18:42 Citajuci ovu raspravu, ucini se meni da je ova moja firma gdje radim onda top.

Ispade 😁
Svugdje ima fuckup okruzenja naravno.

Mozda se radi i o tome da ljudi nisu za rizik promjene posla i slicno ali generalno na razgovoru za posao, ako neko ispunjava sve potrebne kvalifikacije, pristupa se s pitanjem “sto dobijam radeci za vas”.

Cak i DB u Njemackoj, relativno konzervativno okruzenje na prvu, ima jako mnogo benefita u sklopu naravno solidne plate, 30 dana godisnjeg, dodatnog osiguranja, popusta na bahncard itd a imaju nekoliko stotina hiljada uposlenika.

A mozda ljudi cak i ne pitaju koji su benefiti i kako da ih realizuju jer ako postoje, postoji dokumentovan proces kojem svi uposlenici imaju pristup.

Recimo urban sports clanarinu sam aktiviras s papirom koji trazis u odjelu za ljudske resurse, nece te ljudi prijaviti, nece ti oni dati bicikl vec ispuniti formular kojim ides podici isti i slicno.

A mozda je stvarno stvar sredine i kulture ali znam da u Hamburgu, Berlinu i Minhenu samo “trazi” i bori se i daleko ces dogurati 😁

Naravno, kada spominjem ove sredine mislim zaista na gradove, ne mjesta koja ljudi interpretiraju kao grad a 120 kilometara se voze do centra (u kojem ujedno i ne rade). Prije svega, ne postoje tako veliki gradovi u Njemackoj a drugo, zivot na “krajevima” grada ili van grada NIJE jednak zivotu u gradu. (razlike u iznosu kirije ili parking mjesta su dovoljan pokazatelj da se radi o razlicitim pojmovima)

Ma skoro sve firme, osim mozda sitnih zanatlija i malih porodicnih firmi sa par zaposlenih, nude svojim uposlenicima doskolovavanje, razne kurseve koji su usko vezani za posao, koristenje biblioteke, kupovinu strucne literature, LOB (Leistungsorientierte Bezahlung dobijam licno) + 13ta placa, Jobrad, participiraju u mjesecnoj karti za javni prevoz, jeftini ili dzabni parking na poslu, a ono sto ne placaju a tice se posla mozes sve do i zadnjeg eura dobiti nazad od povrata poreza na placu.

Sve to imam ali niko nije umjesto mene podigao guzu i bilo sta za mene licno odradio nego ja licno.

Sa znanjem jezika i diplomom mozes se licno iz BiH prijaviti na konkurs kod bilo kojeg poslodavca i proci potrebnu proceduru za dobivanje vize bez icije pomoci sa strane. Naravno, sve to i licno isfinancirati.

Smuci mi se kada, ovdje, citam palamudjenje pojedinaca koji su nekako dosli u Njemacku i eto sva im moguca "vrata zatvorena".
Ko je dobio vizu i dosao u Njemacku sva su mu moguca vrata otvorena, samo treba podignuti lijenu guzicu, zagrijati stolicu, licno financirati svoju doobrazbu nevezano od poslodavca i sav taj financijski izdatak vratiti nazad od povrata poreza na placu i od toga jos imati koristi ako ne kod tog istog poslodavca onda kod drugog.
belfy

#7490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 13/06/2023 14:13
trinidaditobago wrote: 13/06/2023 13:49

Mnoge firme, cak vecina!

ti, jarane, nemas pojma o pojmu, a seres kao da sve znas. meni je iz tog razloga cak i drago da si tu gdje jesi. imas vremena da spoznas neke stvari. @Dope_Man je jako lijepo sazeo u cemu je tvoj probem. ovaj:
:arrow:

a ti sada promisljaj nadalje i prestani bezveze guglati njemacke vijesti. guglaj one koje ce ti valjati... ali na njemackom.
Ozimician

#7491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

belfy wrote: 13/06/2023 22:26
ti, jarane, nemas pojma o pojmu, a seres kao da sve znas. meni je iz tog razloga cak i drago da si tu gdje jesi. imas vremena da spoznas neke stvari. @Dope_Man je jako lijepo sazeo u cemu je tvoj probem. ovaj:
:arrow:

a ti sada promisljaj nadalje i prestani bezveze guglati njemacke vijesti. guglaj one koje ce ti valjati... ali na njemackom.
Brate prestani da mi se kačiš na postove na svakoj temi.
nuki_cika

#7492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

A palamuđenja ovdje..

Sve doktori, inžinjeri sa ogromnim potencijalom i i Njemačka sa ogromnim mogućnostima, parama, poslovima ekstra plaćenim a mrtva bijeda (ne svi) posebno u tom istom Minhenu.Kad sam došao u taj Minhen posuđivao pare ljudima koji su tu nekoliko godina, smucanje po sobama od 10 kvadrata, dijeljenje kupatila sa 50 ljudi itd itd..

Nemojte dalje molim vas.Boli ga k...c za tvoj razvoj karijere, došao si da mu radiš, hoćeš raditi, radi, nećeš, hajmo kući.

Te stvari koje vi navodite imaju i ljudi u Bosni u nekim firmama (posebno IT), izleti, edukacije, privatno zdravstveno itd, šta je tu nešto novo i eto samo gle čuda to nudi Njemačka, 13 plata, kakva 13 plata??
13 plata je samo povrat tvog novca na kraju godine..
Bodkin

#7493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ja sam se morao natezati da dobijem laptop od firme za rad od kuce, nisu mi dali drage volje, na kraju sam rekao da moj laptop nema snagu za CAD software koji se u firmi vrte.

Ta prica o vecini firmi ne pije vode ni blizu, ako ima i 10% takvih radnih mjesta, skidam kapu.
Nakon ovoga neozbiljno te je citati ili i bas los inzinjer.
Ne znam nikoga da nije dobio laptop od firme, nikoga.

Plus placen prevoz, te neke mini perks kao sto su teretana ili neki popusti i hrana. U kesu, kuponima ili firme sa kantinama. Ovo sve je bas minimum
Dope_Man

#7494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Bodkin wrote: 14/06/2023 00:09

Plus placen prevoz, te neke mini perks kao sto su teretana ili neki popusti i hrana. U kesu, kuponima ili firme sa kantinama. Ovo sve je bas minimum
Jaran u BiH poceo raditi za firmu u Berlinu, rekli mu odaberi laptop i posalji racun - uzeo laptop od ~6000 KM, prakticno na nevidjeno.

To da ne dobije osnovno sredstvo za rad moze u nekoj kriminalno losoj firmi.
Ozimician

#7495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Vjerovatno ovo drugo :D

Jednostavno firme u kojima sam radio nisu taj tip, nisu "modernog kova", mogao sam ja dobiti sve te "sitnice" u nekoj drugoj firmi (promjenio sam 3 firme do sad i obavio barem 10-tak razgovora za posao), ali za neke druge kompromise (visina plate i radno vrijeme broj jedan). Tako da ja se iskreno ne žalim na svoju situaciju i sigurno je mogu promjeniti kad god želim. Ovdje neki navode kao prednost popuste za parking, kantinu - ja iskreno nisam do sad ni razmišljao da se negdje podrazumjeva da to radnik plaća u firmi u kojoj radi ?

Samo ukazujem na isto ovo što je upravo @nuki_cika objasnio u postu.

Ovdje se stvara narativ kako jedino od naše volje zavisi koliko se mi želimo "edukovati" i ići na seminare i napredovati i sve to o trošku firme. How-yes-no. I još se tvrdi da je većina firmi takvih, siđeš malo među običan svijet i skontaš da bolje stojiš od 90% njih, od kojih su neki i 30 god. u tom Minhenu i završili Ausbildunge ili studije u Njemačkoj.

I onda se neko nađe da tvrdi da je većina firmi takvih, samo eto ja se krećem u pogrešnom društvu.

Na prethodnoj stranici (ili onoj iza) je postavljen i YT video na engleskom sa naslovom: "Why talents are fleeing from Germany" - tako nešto. U comment sekciji možeš pratiti raspravu uglavnom visokoobrazovanih internacionalaca koji rade u Njemačkoj.

Da je tako kako se opisuje, bilo bi obrnuto. Njemačka je svakako top zemlja, za učenje, rad i napredovanje, ali se stvara narativ kako firme jedva čekaju da te prime, uče, edukuju. Ti si tu da radiš i da firmi zaradiš, ako to ne uspijevaš, nema te nigdje dalje, neke firme su manje, neke više fleksibilne.
Bodkin

#7496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Za edukaciju se slazem. Ne daje svaka sakom i kapom mada opet ne znam nikoga da nema barem ono linkedin learning ili nesto slicno inhouse.
Isto tako nema svaki profil i svaka pozicija potrebu za edukacijom. U mom timu od 6 ljudi sam jednog slao na edukacije

Isto tako znam puno ljudi koji su dobili placen MBA recimo ali su to uglavnom senior ljudi i oni koji pristanu da se vezu za firmu duze
Ozimician

#7497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 14/06/2023 00:30 Za edukaciju se slazem. Ne daje svaka sakom i kapom mada opet ne znam nikoga da nema barem ono linkedin learning ili nesto slicno inhouse.
Isto tako nema svaki profil i svaka pozicija potrebu za edukacijom. U mom timu od 6 ljudi sam jednog slao na edukacije

Isto tako znam puno ljudi koji su dobili placen MBA recimo ali su to uglavnom senior ljudi i oni koji pristanu da se vezu za firmu duze
Inhouse svakako da ima, ali ovdje se priča o nekim plaćenim putovanjima, seminarima kao mainstreamu i po ličnoj želji. Smanite ribu.

Čim se tvoja firma bavi ?

Meni za Njemačku LinkedIn nije donio ništa korisno, samo SPAM.

Platforma Xing.de mi se pokazala daleko daleko uspješnijom.
desni

#7498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by desni »

Nikad :izet:
Halid davno objasnio 8-)

trinidaditobago

#7499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Eh: Why talents are fleeing from Germany - se odnosi 95% na IT!

Jer plata u De od 75 000 EUR je ekvivalent $180 000 u USA, ljudi ne zele da se pate oko jezika jer to sto rade je iskljucivo na engleskom i draze im je dalje se razvijati u bransi nego se vracati na baby steps ucenja nekog random jezika.

I ako se neko nateze da bi dobio osnovno sredstvo za rad, ovaj youtube kanal bas i nije za njega, mozda bude ali nakon nekog vremena ali ovdje se radi o talentima.
JanuaryJones

#7500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Ne znam za Njemacku ali u svim vecim firmama u AT je ovo neki standard. Konkretno od dodataka u moj firmi imamo JobRad, Kinderzulage, Fahrtkostenzuschuss, Freiwilliges Weihnachtsgeld, Erfolgsbeteiligung, Einzahlung XYZ Pensionskasse, subvencionirano Allianz privatno osiguranje, Krabbelstube (Hort) - imamo svoj, Punjac za elektro automobile, Training/Course akademiju, teretanu, subvencioniranu masazu u firmi, subvencioniranu kantinu (50%), besplatnu kafu, caj, sokove, flasiranu vodu i voce. Oprema za rad standardno laptop, ruksak, mobitel (i za licnu upotrebu). Home office up to 50% i u dogovoru sa sefom ;)
Post Reply