Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Alles-Tamam
#7451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ni meni zivot u malom mjestu nikada nije Bio jasan, Ali sto ljudi sto cudi.
Za moj nacin zivota je Minhen idealan, pun svega sto covjek zeli, Ali opet u jednu ruku "selo" gdje se mozes povuci u prirodu bez ikakve buke.
Sto se tice ovih poslova McD,DHL i slicno, jedan od razloga zbog kojih ih ljudi uzimaju jeste sto imaju volje da se zajebaju sa amabasadama i citavom tom procedurom.
Firme su spremne dati ljudima stan, auta i kombije da na odmor idu prema Balkanu sa njima, ali nemaju volje ispunjavati Formulare za ambasadu.
Pisali smo svim mogucim ustanovama i politickim partijama da je sistem "tombole" glup i nezahvalan, Ali bez nekog narocitog uspjeha do sada.
Dorada, Westbalkan pravila i opcenito zakona o dolasku i njemacku kojoj je Bundeskabinett dao saglasnot je korak u pravom smjeru Ali mislim da moze i mora bolje da bi pokrio potrebe trzista u Njemackoj.
Za moj nacin zivota je Minhen idealan, pun svega sto covjek zeli, Ali opet u jednu ruku "selo" gdje se mozes povuci u prirodu bez ikakve buke.
Sto se tice ovih poslova McD,DHL i slicno, jedan od razloga zbog kojih ih ljudi uzimaju jeste sto imaju volje da se zajebaju sa amabasadama i citavom tom procedurom.
Firme su spremne dati ljudima stan, auta i kombije da na odmor idu prema Balkanu sa njima, ali nemaju volje ispunjavati Formulare za ambasadu.
Pisali smo svim mogucim ustanovama i politickim partijama da je sistem "tombole" glup i nezahvalan, Ali bez nekog narocitog uspjeha do sada.
Dorada, Westbalkan pravila i opcenito zakona o dolasku i njemacku kojoj je Bundeskabinett dao saglasnot je korak u pravom smjeru Ali mislim da moze i mora bolje da bi pokrio potrebe trzista u Njemackoj.
- Ozimician
#7452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa iz razgovora sa Njemcima, mislim da 80% njih smatra Minhenom najboljim gradom za zivot u Njemackoj, a kamoli nekom prosjecnom Balkancu, koji se u Minhenu uopste nece osjecati kao da je u inostranstvu.Alles-Tamam wrote: ↑12/06/2023 09:46 Ni meni zivot u malom mjestu nikada nije Bio jasan, Ali sto ljudi sto cudi.
-
Alles-Tamam
#7453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po svim Parametrima koji se koriste za izracunavanje Minhen i jeste naljbolji.Ozimician wrote: ↑12/06/2023 09:53Pa iz razgovora sa Njemcima, mislim da 80% njih smatra Minhenom najboljim gradom za zivot u Njemackoj, a kamoli nekom prosjecnom Balkancu, koji se u Minhenu uopste nece osjecati kao da je u inostranstvu.Alles-Tamam wrote: ↑12/06/2023 09:46 Ni meni zivot u malom mjestu nikada nije Bio jasan, Ali sto ljudi sto cudi.
Opcenito je Bavarska daleko ispred svih ostalih regija u Njemackoj.
Prijatelj koji je prije 2 godine dosao u Njemacku i nedavno otisao za Frankfurt na par dana poslom, Kaze da se sjebao kada je vidio kakva je razlika izmedju ta dva grada.Po njegovim rijecima, kao dvije razlicite drzave
- skafiskafsnjak
- Didier
#7455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jeste li pišnuli u gaće pri spomenu Minhena?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/razocar ... /230612005
Ja mislio samo na Balkanu ljudi nasilnici...

Ja mislio samo na Balkanu ljudi nasilnici...
- Blixen
#7456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
u Bosni ih autima ubijaju
svako malo jednu nevinu zenu ubije muskarac za volanon
a onaj koji nema auto koristi sake, paliju ili hladno oruzje
https://bljesak.info/vijesti/flash/u-bi ... ena/400846
svako malo jednu nevinu zenu ubije muskarac za volanon
a onaj koji nema auto koristi sake, paliju ili hladno oruzje
https://bljesak.info/vijesti/flash/u-bi ... ena/400846
- skafiskafsnjak
#7457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
1000 muskaraca i 1000 zena .... od 85 milionaDidier wrote: ↑12/06/2023 11:32 Jeste li pišnuli u gaće pri spomenu Minhena?
Ja mislio samo na Balkanu ljudi nasilnici...![]()
![]()
![]()
Al ajde..... mogu oni misliti sta hoce, ali haj da vidim koji ce uraditi to
Pa zena je zasticena samo tako....
- Ozimician
#7458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da ima, ko prati njemacke medije.
https://www.bild.de/regional/leipzig/le ... .bild.html
Dovoljno 2 sec. Google da ti izbaci desetine takvih slucajeva sa raznim scenarijima.
Ko misli da se takve stvari desavaju "samo kod nas" taj nije iz svog sela izasao. Ako mislite da ih u Njemackoj nesto strozije kaznjavaju nego kod nas, i to se moze 2 sec. Google demantirati:
https://www.morgenpost.de/meinung/artic ... t-das.html
- Rockefeller
#7459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Minhen, smece.
Hvala.
Hvala.
- Blixen
#7460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne znam njemackiOzimician wrote: ↑12/06/2023 12:00Naravno da ima, ko prati njemacke medije.
Dovoljno 2 sec. Google da ti izbaci desetine takvih slucajeva sa raznim scenarijima.
Ko misli da se takve stvari desavaju "samo kod nas" taj nije iz svog sela izasao. Ako mislite da ih u Njemackoj nesto strozije kaznjavaju nego kod nas, i to se moze 2 sec. Google demantirati:
- Ozimician
#7461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako koristis Google Chrome, desni klik misom na pozadinu web-stranice i "Translate to .." (odabrani jezik)Blixen wrote: ↑12/06/2023 12:04ne znam njemackiOzimician wrote: ↑12/06/2023 12:00
Mislim da i ostali web-pretrazivaci imaju istu opciju.
- konoplja
#7462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E da, dobar video i dobri komentari.
Njemacka ekonomija je u banani. Nece propasti kao kula od karata jer su prevazni i cvrsto integrisani u ostatak globalne ekonomije, ali ce dobro usporiti i morat ce se zadovoljiti sa minimalnim rastom.
Manje-vise je isto u cijeloj Europi. Desit ce se neki ekonomski sok. Nesto ce se morati promijeniti u cijelom sistemu jer na ovaj nacin ne moze opstati.
Katastrofalna demografska slika i ponzi sema mirovinskog i zdravstvenog osiguranja ne ide skupa.
- skafiskafsnjak
- ZoomZoomKiwi
#7464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Do sad su samo veliki ratovi bili svojevrsni reset.konoplja wrote: ↑12/06/2023 13:32E da, dobar video i dobri komentari.
Njemacka ekonomija je u banani. Nece propasti kao kula od karata jer su prevazni i cvrsto integrisani u ostatak globalne ekonomije, ali ce dobro usporiti i morat ce se zadovoljiti sa minimalnim rastom.
Manje-vise je isto u cijeloj Europi. Desit ce se neki ekonomski sok. Nesto ce se morati promijeniti u cijelom sistemu jer na ovaj nacin ne moze opstati.
Katastrofalna demografska slika i ponzi sema mirovinskog i zdravstvenog osiguranja ne ide skupa.
- konoplja
#7465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa... ratovi ili bilo kakav konflikt, pobune i revolucije. Uglavnom, bilo je krvavo.EFD22 wrote: ↑12/06/2023 13:41Do sad su samo veliki ratovi bili svojevrsni reset.konoplja wrote: ↑12/06/2023 13:32
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#7466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
1789 be likeEFD22 wrote: ↑12/06/2023 13:41Do sad su samo veliki ratovi bili svojevrsni reset.konoplja wrote: ↑12/06/2023 13:32
-
belfy
#7467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
da li ti ovim svojim postom zelis reci da ti pratis njemacke medije?Ozimician wrote: ↑12/06/2023 12:00Naravno da ima, ko prati njemacke medije.
- Ozimician
#7468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne, nego zelim reci da takvih stvari ima po cijelom svijetu, u svakoj drzavi, negdje manje, negdje vise.belfy wrote: ↑12/06/2023 14:18da li ti ovim svojim postom zelis reci da ti pratis njemacke medije?Ozimician wrote: ↑12/06/2023 12:00
Sto se tice statistika kriminala, BIH nigdje nije na vrhu ljestvice. Da smo posebni po necemu, nismo.
Ovo je bio samo dokaz da ovi koji tvrde da se takve stvari ne mogu dogoditi u jednoj Njemackoj, vide da moze itekako..
- Didier
-
nuki_cika
#7470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Joj jeste vi
Kakva crna demografija i bakrači.Ne valja cijeli svjetski monetarni sistem.U tome je problem, što smo postali zarobljenici takvog nakaradnog sistema.Onaj senilac neki dan potpisuje dekret o nastavku zaduživanja, jer nema alternative..
Ovako idi do kraja pa šta bude.Pa kažu da je Amerika u sistem ubacila 40 miliona milijardi više novca nego što je stvarna vrijednost.Svi su svima u tom sistemu dužni a koristi imaju samo oni na vrhu koji su uvezani u cirkulaciju tog novca.
Jbg, svi se kurče tim parama koje dobiju od MMF-A, a niko da otvoreno kaže odakle MMf-u te pare??
Jel to izbačeno iz nekog sefa pa šalji u Bosnu 500 miliona, šalji u Pakistan 3 milijarde,šalji u Zambiju 2 miljarde.Sve je to klasično porobljavanje.
Odakle njima te pare, iza tog svog novca ne stoji nikakvo pokriće već novac koji nema nikakvu vrijednost.Ovakav sistem je neodrživ i diše na škrge, svjesni su i oni toga.
Zato se i događa ova inflacija.
Kakva crna demografija i bakrači.Ne valja cijeli svjetski monetarni sistem.U tome je problem, što smo postali zarobljenici takvog nakaradnog sistema.Onaj senilac neki dan potpisuje dekret o nastavku zaduživanja, jer nema alternative..
Ovako idi do kraja pa šta bude.Pa kažu da je Amerika u sistem ubacila 40 miliona milijardi više novca nego što je stvarna vrijednost.Svi su svima u tom sistemu dužni a koristi imaju samo oni na vrhu koji su uvezani u cirkulaciju tog novca.
Jbg, svi se kurče tim parama koje dobiju od MMF-A, a niko da otvoreno kaže odakle MMf-u te pare??
Jel to izbačeno iz nekog sefa pa šalji u Bosnu 500 miliona, šalji u Pakistan 3 milijarde,šalji u Zambiju 2 miljarde.Sve je to klasično porobljavanje.
Odakle njima te pare, iza tog svog novca ne stoji nikakvo pokriće već novac koji nema nikakvu vrijednost.Ovakav sistem je neodrživ i diše na škrge, svjesni su i oni toga.
Zato se i događa ova inflacija.
- skafiskafsnjak
-
Tango556
#7472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam kako je u ostalim krajevima Njemacke, ali u Berlinu ne mozes naci doktora za dijete, nece niko da te primi svi popunjeni, put pacijenta gori nego u kantonu Sarajevo
.
-
belfy
#7473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
naprdjujes daklem, a nije ti prvi put. jer zapoceti recenicu sa "ko prati njemacke medije..." pa onda baciti random linkove iz google -a i to ne gledajuci ni sta su je tvoj vrh? pa bolje da si pitao ChatGPT da ti napise odgovor. vise bi vrijedilo.Ozimician wrote: ↑12/06/2023 14:22Ne, nego zelim reci da takvih stvari ima po cijelom svijetu, u svakoj drzavi, negdje manje, negdje vise.
Sto se tice statistika kriminala, BIH nigdje nije na vrhu ljestvice. Da smo posebni po necemu, nismo.
Ovo je bio samo dokaz da ovi koji tvrde da se takve stvari ne mogu dogoditi u jednoj Njemackoj, vide da moze itekako..
i sta ti znaci "ovo je bio samo dokaz"? dokaz da znas napisati pitanje u gugl? i - ko je rekao da se ne mogu dogoditi u njemackoj?
da se kladimo da ni na jedno od ovih pitanja ti ne mozes dati normalan odgovor? sta mislis o toj ideji?
-
trinidaditobago
#7474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mcd, kfc, dhl, amazon itd su sasvim ok poslovi ali dobiti recimo posao i vizu na taj nacin je prvi korak na kilometarskom trnovitom putu do mermera.Alles-Tamam wrote: ↑12/06/2023 09:46 Ni meni zivot u malom mjestu nikada nije Bio jasan, Ali sto ljudi sto cudi.
Nije nemoguce napredovati, cak sta vise, samo nebo je granica. Ali doci u De na taj nacin i ocekivati za 3 mjeseca dugorocan stan od 70+kv u gradu, auto, motor itd je u domenu naucne fantastike!
Vec je postalo isprano napominjati da, ukoliko neko nije u bransi gdje bez jezika moze extra posao imati, super zaradjivati i uzivati zahvaljujuci odredjenim znanju kojim raspolaze, ucenje jezika, pokusaj priznavanja diplome, upis fakulteta, skole, ausbildung, program promjene zanimanja i slicno su NEOPHODNI za otvaranje vrata “Njemackog” sna.
Vratiti se nazad nije poraz, daleko od toga, ako se covjek ne osjeca dobro u novom okruzenju recimo, ali vratiti se nazad u okruzenje gdje se covjek jos gore osjeca je udarac koji ljudi zadaju sami sebi!
Da se nadovezem na potragu posla putem stranica - jako mnogo oglasa je orjentirano k kadru koji vec boravi u De i prijave na iste uglavnom budu filtrirane, tako da je pozeljno traziti poslodavca koji sponzorira ili je spreman podrzati relokaciju.
Na kraju recenice gdje savjetujem ispis iz tih grupa sam naveo da je razgovor sa osobom ciji stil zivota vas privlaci te upijanje savjeta od iste moze biti korisnije od bilo kojeg posta, komentara i sl.
Banalan primjer bi bio prijava boravka, kupovina paketa/tarife za mobitel, izbor banke, izbor skole za ucenje jezika, izbor osiguravajuce kuce, podrska od strane poslodavca ili job centra ili nekog treceg servisa u odredjenim troskovima samoobrazovanja je nesto sto moze biti znatno lakse ako imate savjet iz prve ruke eq osobu koja je prosla sve to i koja je recimo na iznenadjenje cak i Njemaca dosla u kratkom periodu u bolji situaciju od one u kojoj se oni nalaze.
Mnoge firme podrzavaju jobrad npr (biciklo), odredjenu sumu novca za bilo koji vid obrazovanja, fitness clanarine, psihoterapije i slicno.
Zivjeti u gradu (recimo Hamburgu ili Berlinu) i imati auto od prvog dana (a nemate porodicu) je samo glavobolja jer imate bar 5 servisa koji pruzaju car sharing, izvanredan gradski saobracaj, razne romobile, bicikla, skutere i sve sto posjedovanje auta cini apsolutno suvisnim za pocetak!
- Rugafet
#7475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Začatavanje na kub
Bježte ljudi otale koliko vas koferi nose, pustite šuplju i kojekakve statistike barem od ove dobi i razgulite prvom prilikom. Moj savjet su Sjedinjene države, Florida najbolje, mada bilo gdje ali bukvalno bilo gdje u državama ima da se preporodite u svakom smislu u odnosu na tu Tunguziju dole