Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Smatrate li da se trgovacke zarade (marze) trebaju ognaiciti??

DA
39
65%
NE
21
35%

Total votes: 60

VladaFBiH

#51 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote: 09/06/2023 13:23
Haris.ba wrote: 09/06/2023 09:44

Za mjeru koja je vec na snazi?
Ama koja je mjera na snazi...? Ono je sta se moze raditi, pod uslovom da Vlada tako odluci. Kad i gdje i sta je Vlada FBiH odlucila po onome...? Za sta? 2021 donijeli nesto sto se sprovodilo sporadicno. Mozda se i sad sprovodi, ali je i dalje sporadicno i nema nikakvog efekta.
Kako se, pored tih "mjera na snazi", objasnjavaju trenutne cijene? Npr (ad hoc nabadam):
- Nivea kupka 500 ml - 9+ KM (ista takva u Italiji, Austriji, Njemackoj je 3,20 EUR)
- Hljeb 700 gr. - 1,30 KM
- 1 kg janjetine u mesari - 20 KM (u restoranima 50-60)
....................

Ja ne znam da li ste vi svjesni, ali hrana i higijenski proizvodi su momacki jeftiniji u EU nego kod nas, dosta toga cak i 50%. A svaka EU zemlja ima vece poreze nego mi.
Pod EU ne ubrajam HR, pogotovo njihovo primorje. Tamo je nastupilo opste/opce divljastvo. Npr., nove cijene za ovu godinu u Baskim Vodama su:
Pivo 0,33 - 4 EUR
Hamburger - 7 EUR
Cizburger - 7,5 EUR
Pizza - 10+ EUR
Itd.
A ovo su cijene u grillovima. Restorani su tek horor :D
ovdje su samo jednim dijelom odgovorni prodavci (trgovački lanci) jer ulazna cijena ove robe u BiH je visoka odnosno evo ti konkretan primjer: U mojoj bivšoj firmi proizvod je imao (da ga ne imenujem) nižu redovnu cijenu u Njemačkoj nego što je bila moja ulazna cijena u BiH na koju još dodaješ: carinu (proizvodi iz EU je nemaju),maržu distributera, maržu prodavca i na kraju PDV.

Dodatno država nije natjerala prodavce/proizvođače da moraju imati firmu ovdje tako da ni tu nemaju troška već sve prebacuju na distributera.

A što se tiče ograničavanja cijena ograničene su za lijekove i to za veleprodaje 8% i apoteke 25% i da li su nam najjeftiniji lijekovi u regionu?
n+1

#52 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by n+1 »

Dozer wrote: 09/06/2023 13:23
Haris.ba wrote: 09/06/2023 09:44

Za mjeru koja je vec na snazi?
Ama koja je mjera na snazi...?
https://parlamentfbih.gov.ba/v2/userfil ... cijena.pdf

Zatvori temu, ili otvori novu naslova: "Zašto se ne primjenjuje Odluka o ograničenju marži", što mnijem da će biti naredna teza.
dječak sa šibicama

#53 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by dječak sa šibicama »

Pa nije komunizam da sad njaka drzava ide nasom patrijoti Dzambi i kaze mu jarane ima odluka ogranicena je marza jarane ba ne mere to nije vam ovo komunizam komuljare jedne
Haris.ba

#54 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Haris.ba »

teskeredzic_22 wrote: 09/06/2023 14:02
Haris.ba wrote: 09/06/2023 13:51
Godinama se usvaja "amandman" da se donirana hrana javnim kuhinjama oslobodi pdv -a. Pa ne ide. Ali, hajde. Lijepo je sanjati.
Pa evo , ostao je Dom naroda i taj amandman stupa na snagu.

To je jedini legitiman način promjene zakona ili s motkom u ruci na ulice i mijenjati društveni poredak ?
Ovo drugo se nikad više neće desiti jer ne postoji minimum zajedničkih vrijednosti u jednoj ulici (a kamo li gradu , kantonu , državi) za koji bi se svi založili i podržali.
Cim su zasjeli u fotelje povecali su sebi plate.
Haj, neka.

Ali, za sve ostalo idu komisije i komisije da se studira i studira.
A, u Domu naroda bruku dobrih propisa je umrlo.
Sanjarko

#55 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Sanjarko »

konoplja wrote: 08/06/2023 21:31 Volio bi da nam stariji forumasi malo ispricaju o inflaciji u Jugoslaviji 70tih i 80tih.
A nigdje toga drugo nije bilo osim u Jugoslaviji tada?
Athlon64

#56 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Athlon64 »

Sanjarko wrote: 10/06/2023 17:27
konoplja wrote: 08/06/2023 21:31 Volio bi da nam stariji forumasi malo ispricaju o inflaciji u Jugoslaviji 70tih i 80tih.
Jeste naravno, bilo je i prije par godina u Venecueli.
Sanjarko

#57 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Sanjarko »

Athlon64 wrote: 10/06/2023 18:46

Ma gledao sinoc 70te emisiju na BHT i Amerika tokom 1978, Karter na vlasti, presjednik, sranje u Iranu, svrgnuli Saha, Pahlavija, neredi, inflacija, nema goriva i sl. Evo sad tokom ovog pandemijskog sranja bila inflacija itd, i sad je na neki nacin, pogotovo kod nas ovdje.

Kao ono samo u Jugoslaviji toga bilo i to tada tih godina, a zaboravili svi recesije i depresije sirom svijeta od Amerike pa nadalje.
Athlon64

#58 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Athlon64 »

Sanjarko wrote: 10/06/2023 18:50
Athlon64 wrote: 10/06/2023 18:46

Ma gledao sinoc 70te emisiju na BHT i Amerika tokom 1978, Karter na vlasti, presjednik, sranje u Iranu, svrgnuli Saha, Pahlavija, neredi, inflacija, nema goriva i sl. Evo sad tokom ovog pandemijskog sranja bila inflacija itd, i sad je na neki nacin, pogotovo kod nas ovdje.

Kao ono samo u Jugoslaviji toga bilo i to tada tih godina, a zaboravili svi recesije i depresije sirom svijeta od Amerike pa nadalje.
Ja sam tada bio dijete i meni je sve bilo potaman, ali znam da je bio doživljaj kad dođu banane, bila je nestašica goriva, čokolade.
Sad živimo u mnogo većem izobilju nego tada.

Tad je veći problem od inflacije bila - nestašica svega.
Sanjarko

#59 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Sanjarko »

Athlon64 wrote: 10/06/2023 18:54
Sanjarko wrote: 10/06/2023 18:50

Ja sam tada bio dijete i meni je sve bilo potaman, ali znam da je bio doživljaj kad dođu banane, bila je nestašica goriva, čokolade.
Sad živimo u mnogo većem izobilju nego tada.

Tad je veći problem od inflacije bila - nestašica svega.
Puno ljudi bilo, bum rasta populacije, mala proizvodnja svega itd. Nije razlog sistem bio samo. Iako je i do sistema bilo. Govorim ne samo o Jugoslaviji, ali i o njoj. Sad izgleda idemo prema suprotnome barem ostatak svijeta osim Afrike i jos nekih dijelova svijeta.

Onda i nauka i tehnika uznapredovali od masina do GMO-a.
konoplja

#60 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by konoplja »

Hoces da se svadjamo? :D

Ja, bilo je toga i drugdje, ali ja pitam za Jugoslaviju jer:
1) bliza nam je
2) bila je veca i trajala je dulje nego, vidim spominjes u drugim postovima, SAD
Sanjarko

#61 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Sanjarko »

konoplja wrote: 10/06/2023 19:19

Hoces da se svadjamo? :D

Ja, bilo je toga i drugdje, ali ja pitam za Jugoslaviju jer:
1) bliza nam je
2) bila je veca i trajala je dulje nego, vidim spominjes u drugim postovima, SAD
To su prirodni ciklusi, jbga tako je. Od vajkada izgleda. Evo sad ulazimo opet u turbulentna vremena. Lokalno i globano.
HelaS

#62 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by HelaS »

Dozer wrote: 08/06/2023 19:09 Izgleda da je doslo vrijeme da se drzava ipak upetlja u slobodno trziste i formiranje cijena u BiH, na nacin da limitira trgovacke marze.

Postoji bezbroj razloga za ovakav korak, ali oni najbitniji su:
- Inflacija tokom zadnje dvije godine uzrokovala je rast cijena osnovnih zivotnih namirnica za 50+ %
- Rast cijena goriva je bio dio problema koji je pokrenuo lancanu reakciju, i time seuzrokovao dodatni rast cijena svega. Medjutim, cijene goriva na berzama su odavno pale, ali to se nije desilo u istom omjeru s cijenama goriva za krajnje potrosace.
- Plate ni priblizno nisu ni pratile, a ni naknadno se uskladile s ovim rastom cijena svega.
- Trgovacke marze u cijelom lancu do krajnjeg kupca, i zavisno od vrste robe, dostizu i 1000%, pa i vise.

Sve ovo zajedno ukazuje na vjestacko pumpanje cijena radi ostvarivanja extra profita, i tome se mora stati u kraj.

Zbog toga mislim da je krajnje vrijeme da se i BiH pridruzi mnogim drugim drzavama.koje su uvele ogranicenja trgovackih marzi na mnoge, a prvenstveno osnovne zivotne proizvode.
Pitanje treba postaviti inspekcijama na svim nivoima u FBiH, koje inače loše rade svoje poslove, jer je u Federaciji još 2021. g. uređeno ograničenje cijena mnogih proizvoda :?

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

Kao mjeru neposredne kontrole cijena Vlada je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.

Mjera se odnosi na proizvode u nadležnosti Federacije BiH, kantona, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja, odnosno privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koje proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu.

Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena, te hranu za posebne medicinske potrebe.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Vrijednost popisanih zatečenih zaliha svih ovih proizvoda i obračun nabavne cijene vrši se u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom koji se odnosi na zalihe.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zaduženi su federalna, kantonalna, gradske i općinske tržišne inspekcije. Odluka je donesena nakon što je premijer FBiH zadužio federalnog ministra trgovine da provede aktivnosti na analizi marži i načina formiranja cijena određenih artikala, te Vladi predloži Odluku o neposrednoj kontroli cijena, što je danas i učinjeno.

Vlada će putem nadležnog ministarstva nastaviti pratiti kretanje cijena i, ukoliko dođe do neprimjerenih i neopravdanih pomjeranja cijena, intervenisat će ponovo i zaštititi građane.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-f ... /210401054
Sanjarko

#63 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Sanjarko »

Đaba kad oni plate te kazne i opet isto rade i posluju u plusu. Fino neki ekonomista reče da im je objekte trebalo zatvoriti.

Prvo kao opomenu, pa ako opet ponove, trajno.
HelaS

#64 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by HelaS »

Sanjarko wrote: 11/06/2023 08:56 Đaba kad oni plate te kazne i opet isto rade i posluju u plusu. Fino neki ekonomista reče da im je objekte trebalo zatvoriti.

Prema Zakonu o prekršaju, oduzeti sredstvo izvršenja prekršaja, slično kao i automobil :D
Sanjarko

#65 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Sanjarko »

HelaS wrote: 11/06/2023 08:58
Sanjarko wrote: 11/06/2023 08:56 Đaba kad oni plate te kazne i opet isto rade i posluju u plusu. Fino neki ekonomista reče da im je objekte trebalo zatvoriti.

Prema Zakonu o prekršaju, oduzeti sredstvo izvršenja prekršaja, slično kao i automobil :D
+1
Post Reply