Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Smatrate li da se trgovacke zarade (marze) trebaju ognaiciti??

DA
39
65%
NE
21
35%

Total votes: 60

Dozer

#1 Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Dozer »

Izgleda da je doslo vrijeme da se drzava ipak upetlja u slobodno trziste i formiranje cijena u BiH, na nacin da limitira trgovacke marze.

Postoji bezbroj razloga za ovakav korak, ali oni najbitniji su:
- Inflacija tokom zadnje dvije godine uzrokovala je rast cijena osnovnih zivotnih namirnica za 50+ %
- Rast cijena goriva je bio dio problema koji je pokrenuo lancanu reakciju, i time seuzrokovao dodatni rast cijena svega. Medjutim, cijene goriva na berzama su odavno pale, ali to se nije desilo u istom omjeru s cijenama goriva za krajnje potrosace.
- Plate ni priblizno nisu ni pratile, a ni naknadno se uskladile s ovim rastom cijena svega.
- Trgovacke marze u cijelom lancu do krajnjeg kupca, i zavisno od vrste robe, dostizu i 1000%, pa i vise.

Sve ovo zajedno ukazuje na vjestacko pumpanje cijena radi ostvarivanja extra profita, i tome se mora stati u kraj.

Zbog toga mislim da je krajnje vrijeme da se i BiH pridruzi mnogim drugim drzavama.koje su uvele ogranicenja trgovackih marzi na mnoge, a prvenstveno osnovne zivotne proizvode.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Truba »

Ne
To je komunizam
drugtito2011

#3 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by drugtito2011 »

Dozer wrote: 08/06/2023 19:09 Izgleda da je doslo vrijeme da se drzava ipak upetlja u slobodno trziste i formiranje cijena u BiH, na nacin da limitira trgovacke marze.

Postoji bezbroj razloga za ovakav korak, ali oni najbitniji su:
- Inflacija tokom zadnje dvije godine uzrokovala je rast cijena osnovnih zivotnih namirnica za 50+ %
- Rast cijena goriva je bio dio problema koji je pokrenuo lancanu reakciju, i time seuzrokovao dodatni rast cijena svega. Medjutim, cijene goriva na berzama su odavno pale, ali to se nije desilo u istom omjeru s cijenama goriva za krajnje potrosace.
- Plate ni priblizno nisu ni pratile, a ni naknadno se uskladile s ovim rastom cijena svega.
- Trgovacke marze u cijelom lancu do krajnjeg kupca, i zavisno od vrste robe, dostizu i 1000%, pa i vise.

Sve ovo zajedno ukazuje na vjestacko pumpanje cijena radi ostvarivanja extra profita, i tome se mora stati u kraj.

Zbog toga mislim da je krajnje vrijeme da se i BiH pridruzi mnogim drugim drzavama.koje su uvele ogranicenja trgovackih marzi na mnoge, a prvenstveno osnovne zivotne proizvode.
Da li se tvoje pitanje odnosi na distributere ili na maloprodaju?
n+1

#4 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by n+1 »

Pa već je ograničena na osnovne životne namirnice.
dječak sa šibicama

#5 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by dječak sa šibicama »

Pazi koliko glasova protiv.

Treba ovdje kruh biti 20 maraka, najmanje. Pocrkali dabogda.
Osmi Socrates

#6 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Osmi Socrates »

Bukvalno pet glasova protiv, a ti im poručuješ crkavanje. :lol:
Osmi Socrates

#7 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Osmi Socrates »

Šest.

Polako ljudi. :lol:
Truba

#8 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Truba »

Svako ogranicavanje vodi ka nestanku robe s polica i stvaranju crnog trzista

Inace
Nisam citao kriptokomunisticki uvodni post poznatog forumskog burzuja i kapitaliste koji se cudi sto balavurdija ne zeli raditi za 800 marki odgovaram samo na naslov i pokusaj venecelualizacije bih

Ja kao preprodavac knjiga da mi neko ogranici cijenu npr neke literature ajd recimo nore roberts i ljubavne romane...prestao bih raditi s tom robom
Mishelinke

#9 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Mishelinke »

Zabraniti maržu, zabraniti privatne prodavnice, nek država osnuje svoj novi "UPI" i to je to.

Ukinuti moje, tvoje, uvesti samo naše i svačije i ljepota.

Uvestu samoupravljenje, infrastrukturu i autoputeve graditi radnim akcijama, zabraniti sve medije osim Radija Sarajevo i TV Sarajevo koje bi bile u vlasništvu države i poslije svega toga mogli bi i na klupi spavati.

:bih:

:lol:
Truba

#10 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Truba »

Cvikerase u zatvor
I ljude koji znaju strane jezike :sax: :bih:
n+1

#11 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by n+1 »

Truba wrote: 08/06/2023 21:01 Svako ogranicavanje vodi ka nestanku robe s polica i stvaranju crnog trzista

Inace
Nisam citao kriptokomunisticki uvodni post poznatog forumskog burzuja i kapitaliste koji se cudi sto balavurdija ne zeli raditi za 800 marki odgovaram samo na naslov i pokusaj venecelualizacije bih

Ja kao preprodavac knjiga da mi neko ogranici cijenu npr neke literature ajd recimo nore roberts i ljubavne romane...prestao bih raditi s tom robom
Ti si u pravu, samo što...

Ograničavanje cijena nije isto što i ograničavanje marži.

:D
Ci-Nick

#12 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Ci-Nick »

Cijene sirovina su pale još prošle godine i neko nas zajebava,.. a bit će da su uvoznici i distributeri.
nivla

#13 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by nivla »

dzaba vam komunisti :D proslo je vrijeme mraka, kapitalizam u svom najgorem izdanju usao je na trziste 92. i zadrzao se i danas, ko ima kupicrme ko nema ustipke :run:

kako god istina je da su cijene divljale ali koliko se moze vidjeti primjecuje se blagi pad cijena osnovnih namirnica kao sto su ulje, brasno, secer
pozivamo kapitaliste koji su cijenu hljeba digli na 2km zbog skupljeg prevoza kao i sirovine od koje se pravi da barem za 20% smanje cijenu i ubace je u okvir 1.5-1.6kmm, dizel je bio 3.76 kad je hljeb skocio na 2km, ulje je bilo preko 5.5km a sad je ispod 3km po litru,brasno je takodjer bilo skuplje, danas je dizel jeftiniji i 35%, pa se ja pitam kako to da je hljeb i dalje 2km a ima prostora da se spusti sigurno na 1.4km
evo mlijeku cijena opala jer je izgleda jeftiniji prevoz, samo mi nije jasno kako je moguce da ako otkupna cijena nije drasticni skocila tj nije ni 5kf skuplji litar kako to da je mlijeko sa 1.5km skocilo na 2.8, a sad se stabilizovalo i ima ga i za 1.8km 2.8%
konoplja

#14 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by konoplja »

Volio bi da nam stariji forumasi malo ispricaju o inflaciji u Jugoslaviji 70tih i 80tih.
Truba

#15 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Truba »

n+1 wrote: 08/06/2023 21:23
Truba wrote: 08/06/2023 21:01 Svako ogranicavanje vodi ka nestanku robe s polica i stvaranju crnog trzista

Inace

Ti si u pravu, samo što...

Ograničavanje cijena nije isto što i ograničavanje marži.

:D
to mene ne zanima to su detalji
isto košto njih nije zanimalo 1945 da si kuću pravio čitav život i da je to tvoje
a oni ti usele partizanušu koja kiseli kupus u wc šolji

ni oni to nisu zvali krađa i otimanje već nacionalizacija :mrgreen:
Truba

#16 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Truba »

konoplja wrote: 08/06/2023 21:31 Volio bi da nam stariji forumasi malo ispricaju o inflaciji u Jugoslaviji 70tih i 80tih.
bili su mladi bilo im je super
i meni je 1995 i 1996 najboilja godina godine u životu
kokuz_sa

#17 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by kokuz_sa »

Za ogranicavanje marze je potrebno da se umanje troskovi firme prema drzavi
Da bi ogranicavanje bilo rentabilno da se sta i zaradi.

Sada dosta firmi obilato koristi ogromnu razliku u nabavi i prodaji..

Primjer bransa u kojoj radim

Artikal se nabavlja za 1-1,5$
Prodaje se u VP po 15KM,a u MP po 50KM
nivla

#18 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by nivla »

kokuz_sa wrote: 08/06/2023 21:49 Za ogranicavanje marze je potrebno da se umanje troskovi firme prema drzavi

ja bih to jos podigao, samo iz razloga sto svercujete svi sa strane, ne prijavljujete sve sto prodate, i uglavnom manipulisete sa placanjima na ruke
i ovo vadjenje poslodavaca da bi ako se smanje doprinosi to preusmjerili u neto platu radnika, svi znamo da je laz i da bi samo smanjilo bruto izdatke poslodavca za to smanjenje doprinosa, da minimalni netto bude 1000 onda moze
i da se ukine gotovinsko placanje, tj omoguci samo ziralno i karticno, pa onda ne bi keramicar sa 4-5k km mjesecno da radi a da ne plati ono sto sljeduje drzavi i jos uz to bude na birou i prima djeciji dodatak kao nezaposlen,i 5% bi bilo taman
Truba

#19 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Truba »

I 6 djece mu drugi besplatno lijeci
dječak sa šibicama

#20 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Keramicara i zidara drzava moze natjerati da placa doprinose, ako zeli. I oni su otkrili drustvene mreze, forume, reklamiraju jedan drugog, nalaze poslove. Prati ih, imena prezimena, i salji inspekcije, uzmi im i drustvene mreze kao dokaz. Prati oglase koje ostavljaju po sanducicima, po reklamnim panoima, banderama.
Ostace im samo one musterije koje mogu dobiti po nekakvoj preporuci od usta do usta. To im nije dovoljno, i ne bi im se vise isplatilo da maznjavaju.

Moze drzava stosta da hoce, ali nece.
studiorum_tuzlaensis

#21 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ne.

Mozda bi trebalo u nekim marksistickim utopijama.

Trziste = ponuda/potražnja
dječak sa šibicama

#22 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Osmi Socrates wrote: 08/06/2023 20:17 Bukvalno pet glasova protiv, a ti im poručuješ crkavanje. :lol:
Ma ja mislim da mi svi pocrkamo ovakvi nikakvi :D a ima njih protiv konstantno oko 45%

Znaci, hajruje se na veliko na marzama, bar po forumskoj populaciji :D
kokuz_sa

#23 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by kokuz_sa »

nivla wrote: 08/06/2023 22:39
kokuz_sa wrote: 08/06/2023 21:49 Za ogranicavanje marze je potrebno da se umanje troskovi firme prema drzavi

ja bih to jos podigao, samo iz razloga sto svercujete svi sa strane, ne prijavljujete sve sto prodate, i uglavnom manipulisete sa placanjima na ruke
i ovo vadjenje poslodavaca da bi ako se smanje doprinosi to preusmjerili u neto platu radnika, svi znamo da je laz i da bi samo smanjilo bruto izdatke poslodavca za to smanjenje doprinosa, da minimalni netto bude 1000 onda moze
i da se ukine gotovinsko placanje, tj omoguci samo ziralno i karticno, pa onda ne bi keramicar sa 4-5k km mjesecno da radi a da ne plati ono sto sljeduje drzavi i jos uz to bude na birou i prima djeciji dodatak kao nezaposlen,i 5% bi bilo taman
Kod mene u VP nema nista za kes/gotovinu da se uzme.. samo zirala..

Plata sva na racun, nije bitno koja je provizija i kolika je plata jel 1000 ili 5000..
bonus isto tako na racun..zakonski se i on opprezuje koliko treba..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#24 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by konektovan »

Vidim, pun forum trgovaca...ne da niko na marzu. :mrgreen:
Hakiz

#25 Re: Ogranicavanje trgovacke marze - Da ili Ne?

Post by Hakiz »

Skontali smo to.

Pa pare dajrmo po bijelom svijetu umjesto našima.

Kada mi proizvod uz plaćanje transporta, carine, PDV-a, špedicije ispadne jeftiniji nego kod nas, neću našem dati novac.
Post Reply