Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
noviclan

#16601 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

HelaS wrote: 01/06/2023 22:56
drug_profi wrote: 01/06/2023 22:50

Sva pruga je takva. Ako vec vozis prugom onda moras da se drzis dobro asfalta i da ne jurcas jer zakone fizike ne mogu ni pare ni stranka ni babuka promijeniti. Sa 60 preko ovoga ne bi se nista posebno desilo.
Vozeći asfaltom kraj šina, nailaskom većom brzinom na rupe na asfaltu, u namjeri da se izbjegnu, auto može najahati mokru šinu koja ga može odnijeti, u desno npr. posebno ako je neko neiskusan :(

Upravo tako, niko se nije pitao sto ce rupa na "glavnoj" saobracajnici zasto je ista pola godine nezakrpljena, zasto su kod "nas" sahtovi na gaznim dijelovima saobracajnih traka
kakaljin

#16602 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

HelaS wrote: 01/06/2023 22:56
drug_profi wrote: 01/06/2023 22:50

Sva pruga je takva. Ako vec vozis prugom onda moras da se drzis dobro asfalta i da ne jurcas jer zakone fizike ne mogu ni pare ni stranka ni babuka promijeniti. Sa 60 preko ovoga ne bi se nista posebno desilo.
Vozeći asfaltom kraj šina, nailaskom većom brzinom na rupe na asfaltu, u namjeri da se izbjegnu, auto može najahati mokru šinu koja ga može odnijeti, u desno npr. posebno ako je neko neiskusan :(
Sinama se po pravilu ne vozi, a ako vec vozis i pametan si onda znas da mozes kada si direkno na sinama i kada je kisa da se moze proklizati, tako da si oprezan i spreman na nezeljenu situaciju a ustvari i ne vozis po sinama nego asfaltom pored sina. Bitno je biti koncentrisan kada se vozi a zvjerati okolo i gledati telefon i nema problema i kada proklize auto jer ces biti spreman za reakciju.

A ko vozi a misli da je neiskusan i boji se i da nije spreman da vozi i bude oprezan, neka uzme dodatne casove i dok ne bude siguran da moze voziti bez problema i straha neka ga neko vozi ili koristi gradski prevoz
DrugaGimnazija

#16603 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

Ovo je traka rezervisana za javni prevoz, osim za vozila koja ovdje skrecu i koja bi stoga morala voziti sporije. Mislim da je voznja ovom trakom jos jedna otezavajuca okolnost u ovom slucaju, pored voznje u pijanom stanju, bez vozacke dozvole i znacajno preko ogranicenja. Nije ovdje rupa kriva. Jos se nije desilo vozacu koji postuje pravila da je ovdje zbog toga imao nesrecu.
drug_profi

#16604 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

DrugaGimnazija wrote: 02/06/2023 17:41 Ovo je traka rezervisana za javni prevoz, osim za vozila koja ovdje skrecu i koja bi stoga morala voziti sporije. Mislim da je voznja ovom trakom jos jedna otezavajuca okolnost u ovom slucaju, pored voznje u pijanom stanju, bez vozacke dozvole i znacajno preko ogranicenja. Nije ovdje rupa kriva. Jos se nije desilo vozacu koji postuje pravila da je ovdje zbog toga imao nesrecu.
Vec sam rekao da se voznjom od 60 km/h nista posebno ne bi desilo nailaskom na ove rupe.
Obala ih je puna i ja svaki dan po njima vozim.
selma 83

#16605 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

_BataZiv_0809 wrote: 13/05/2023 17:53 Image

Ruse i one raspad trgovke
ako i ovo drvo sruše ovi sa parkjinga, onda nema ništa smisla, da se ovoliko stabla ruše, ima samo u prašumi Brazila ili Konga. Kod želj. stanice Alip. most, srušili 4 drveta koja su bila pored ovog kružnog :sad: možda zbog starosti, ali nisu u panju bili trošni. ..jedan panj je imao šuplinu uz koru, ostali ne. :skoljka:
mayab

#16606 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

Šta se dešava sa spojem Vlakova i Mostarskog raskršća, danas vozio do groblja , tamo se ništa ne dešava , nema niti jedne mašine , armatura već dobrano zahrđala , zašto to defakto stoji ?
Jel opet kriv Senaid Memić i općina Ilidža, kako se prije pričalo, da on nije dao da se to gradi ?
drug_profi

#16607 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

mayab wrote: 04/06/2023 22:49 Šta se dešava sa spojem Vlakova i Mostarskog raskršća, danas vozio do groblja , tamo se ništa ne dešava , nema niti jedne mašine , armatura već dobrano zahrđala , zašto to defakto stoji ?
Jel opet kriv Senaid Memić i općina Ilidža, kako se prije pričalo, da on nije dao da se to gradi ?
Lokalci digli bunu nekakvu.
mayab

#16608 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

drug_profi wrote: 04/06/2023 23:00
mayab wrote: 04/06/2023 22:49 Šta se dešava sa spojem Vlakova i Mostarskog raskršća, danas vozio do groblja , tamo se ništa ne dešava , nema niti jedne mašine , armatura već dobrano zahrđala , zašto to defakto stoji ?
Lokalci digli bunu nekakvu.
Ovu državu je najbolje konzervirati takvu kakva je sad u ovom momentu i ništa više ne graditi, valjda bi onda takvi likovi bili sretni :run:
Haris.ba

#16609 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Sustina je da je to naselje nacickano svakakvom gradnjom, i da ima nerjesenih komunalnih problema. I sada se zeli da se iskoristi autoput da se to rijesi (jer znaju da ako sada ne rijese nece nikad).

I onda svako zeli rjesenje - da drzava otkupi sto vise placa, da drzava napravi lokalne puteve kojih nema, da drzava napravi trotoare do skole, da drzava napravi spojnu cestu Blazuj - Gladno polje, ali da to ne smeta obliznjoj skoli....
Trasa autoputa Sarajevo-Mostar prolazi bukvalno metar od kuće porodice Stjepić iz sarajevskog naselja Vlakovo. Radovi su uveliko počeli iako Stjepići sa opštinom Ilidža nisu postigli dogovor oko ekspropriacije zemljišta.

Kantonalni sud 2018. i krajem marta ove godine donio je odluku o obustavljanju radova, ali izvođačI to ne poštuju.

"Došli su sinoć ljudi iz privatne firme za obezbjeđenje,koju je unajmilo preduzeće Euro-asfalt,i rekli su mi da će oni jutros obezbjeđivati radnike koji grade auto-put kroz našu zemlju'', kaže Slađan Stjepić.

Slađanov Stric Miodrag dodaje da oni znaju da se auto-put mora graditi da je to interes države ali mu nije jasno zašto niko nij edošao da se dogovori sa njima.

"Ko je inteeres države da se to pravi neka nam plate i da to riješimo bez tenzija. Za državu to nisu velike pare, ali ja ne znam u čemu je problem.Da li tu postoji neki inat", pita Miodrag Stjepić.

Zbog, kako kaže Miodrag, nečijeg inata kuće Stjepića počele su da pucaju, pristupni put ka imanju i pravoslavnom groblju je presječen, ukinuta im je ulična rasvjeta a prije dvije godine su im isključili i vodu

"Presjekli su mi vodu jer,kažu,nije mi legalna ni kuća ni priključak vode.Ovdje je osam hiljada kuća napravljeno poslije rata i sve su legalne,a samo je naše nelegalno", čudi se Miodrag i ističe da je on u toj kući rođen 1954. godine i da porodica Stjepić u tom kraju živi preko 300 godina o čemu svjedoči i pravoslavno groblje.

__Phoenix__

#16611 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by __Phoenix__ »

Mislim da nema beskorisnijeg projekta od ovog kruznog u BP, put u nigdje, jebo si nas Efendiću za sto godina
glitch

#16612 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by glitch »

Semir Efendić rekao je danas da bi se radovi na izgradnji kružnog vijadukta na spoju Devete transverzale i ulice Safeta Zajke mogli završiti do kraja ove godine. :lol:
noviclan

#16613 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

glitch wrote: 07/06/2023 17:30 Semir Efendić rekao je danas da bi se radovi na izgradnji kružnog vijadukta na spoju Devete transverzale i ulice Safeta Zajke mogli završiti do kraja ove godine. :lol:
Image

Ako je ovaj komentar od 400000 tacan .
drug_profi

#16614 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

noviclan wrote: 07/06/2023 19:38
glitch wrote: 07/06/2023 17:30 Semir Efendić rekao je danas da bi se radovi na izgradnji kružnog vijadukta na spoju Devete transverzale i ulice Safeta Zajke mogli završiti do kraja ove godine. :lol:
Image

Ako je ovaj komentar od 400000 tacan .
6 nula. 4 miliona piše.
Ne znam.
Nije to problem saznati. Pare su iz opštine.
Ništa rumenko nije završio sam. Sve započne i kilavi, narod se pati i sve propada. Tek kad se kanton uključi poslovi se završavaju.
Samo da bošnjo skonta da ga neko levati treba mu minimum 12 godina.
Haris.ba

#16615 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

__Phoenix__ wrote: 07/06/2023 17:08 Mislim da nema beskorisnijeg projekta od ovog kruznog u BP, put u nigdje, jebo si nas Efendiću za sto godina
Ako tamo narodu ne smeta onakav kruzni na stubovima, ne smeta ni meni.

Nego, kuda ce proci GA?
mayab

#16616 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

Image
vanjki

#16617 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by vanjki »

Zasto se ne radi kruzni tok kod Grasa. Pa proslo je 2 mjeseca mozda i vise od potpisivanja ugovora...Samo razvlacenjeee
mayab

#16618 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

vanjki wrote: 08/06/2023 06:18 Zasto se ne radi kruzni tok kod Grasa. Pa proslo je 2 mjeseca mozda i vise od potpisivanja ugovora...Samo razvlacenjeee
I onaj drugi na spoju te 9. transferzale i Džemala Bijedića :?:
noviclan

#16619 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

vanjki wrote: 08/06/2023 06:18 Zasto se ne radi kruzni tok kod Grasa. Pa proslo je 2 mjeseca mozda i vise od potpisivanja ugovora...Samo razvlacenjeee
To ce tek kad "zavrse" ono u boljakovom do "kraja" godine, a onda ce tamo do juna-jula zavrsiti kod lidla i grasa :lol:
breuer

#16620 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by breuer »

noviclan wrote: 08/06/2023 08:39
To ce tek kad "zavrse" ono u boljakovom do "kraja" godine, a onda ce tamo do juna-jula zavrsiti kod lidla i grasa :lol:
meni je i dalje nepoznanica zašto se nije riješila čista situacija sa kružnim na trasi I transferzale kod američke ambasade :?

šta tu smeta?
Haris.ba

#16621 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

breuer wrote: 08/06/2023 13:51 meni je i dalje nepoznanica zašto se nije riješila čista situacija sa kružnim na trasi I transferzale kod američke ambasade

šta tu smeta?
Ne znaju kako ce da rijese tramvaj.

Mislim da su uspjeli progurati tu izmjenu da ide kruzni.

A tramvaj treba da ostane stanica tamo gdje jeste (i za voz i za autobusnu, iako je podaleka za brzo presjedanje i od jednog i drugog), ali i da ide trasa za Sip. E sad. Kuda, kako, mora li se onda dizati trasa da se provuce tramvaj, ili ce biti u nivou (sijece prvu)....onda od tog zavisi i kakav ce kruzni se praviti....

Meni je zao sto ne razmisljaju da skontaju nacin kako spojiti tramvajski i zeljeznicki peron. Npr.istocnije od trenutnog imati jedan najobicniji gradski peron odmah uz tramvajsku prugu. Time bi imali mogucnost presjedanja unutar minute, dvije...
Last edited by Haris.ba on 08/06/2023 14:35, edited 1 time in total.
Dimu1927

#16622 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

zasto uopste razmisljaju o tramvaju prema sipu kad je jasno da se penny nece nikad srusiti, a pogotovo zgrade i kuce kod bosnalijeka...
Haris.ba

#16623 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Dimu1927 wrote: 08/06/2023 14:34 zasto uopste razmisljaju o tramvaju prema sipu kad je jasno da se penny nece nikad srusiti, a pogotovo zgrade i kuce kod bosnalijeka...
Zato sto je ucrtan da se radi. Neko nekada, valjda pametniji, to skontao da treba.

Citav grad je napravljen na nekom rusenju. Ne vidim sta je problem ako se zeli praviti.
Dimu1927

#16624 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

zelje su jedno a mogucnosti drugo :D
breuer

#16625 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by breuer »

Haris.ba wrote: 08/06/2023 14:27
breuer wrote: 08/06/2023 13:51 meni je i dalje nepoznanica zašto se nije riješila čista situacija sa kružnim na trasi I transferzale kod američke ambasade

šta tu smeta?
Ne znaju kako ce da rijese tramvaj.

Mislim da su uspjeli progurati tu izmjenu da ide kruzni.

A tramvaj treba da ostane stanica tamo gdje jeste (i za voz i za autobusnu, iako je podaleka za brzo presjedanje i od jednog i drugog), ali i da ide trasa za Sip. E sad. Kuda, kako, mora li se onda dizati trasa da se provuce tramvaj, ili ce biti u nivou (sijece prvu)....onda od tog zavisi i kakav ce kruzni se praviti....

Meni je zao sto ne razmisljaju da skontaju nacin kako spojiti tramvajski i zeljeznicki peron. Npr.istocnije od trenutnog imati jedan najobicniji gradski peron odmah uz tramvajsku prugu. Time bi imali mogucnost presjedanja unutar minute, dvije...
hvala na odgovoru :thumbup:
Post Reply