mayab wrote: ↑04/06/2023 22:49
Šta se dešava sa spojem Vlakova i Mostarskog raskršća, danas vozio do groblja , tamo se ništa ne dešava , nema niti jedne mašine , armatura već dobrano zahrđala , zašto to defakto stoji ?
Jel opet kriv Senaid Memić i općina Ilidža, kako se prije pričalo, da on nije dao da se to gradi ?
Sustina je da je to naselje nacickano svakakvom gradnjom, i da ima nerjesenih komunalnih problema. I sada se zeli da se iskoristi autoput da se to rijesi (jer znaju da ako sada ne rijese nece nikad).
I onda svako zeli rjesenje - da drzava otkupi sto vise placa, da drzava napravi lokalne puteve kojih nema, da drzava napravi trotoare do skole, da drzava napravi spojnu cestu Blazuj - Gladno polje, ali da to ne smeta obliznjoj skoli....
Trasa autoputa Sarajevo-Mostar prolazi bukvalno metar od kuće porodice Stjepić iz sarajevskog naselja Vlakovo. Radovi su uveliko počeli iako Stjepići sa opštinom Ilidža nisu postigli dogovor oko ekspropriacije zemljišta.
Kantonalni sud 2018. i krajem marta ove godine donio je odluku o obustavljanju radova, ali izvođačI to ne poštuju.
"Došli su sinoć ljudi iz privatne firme za obezbjeđenje,koju je unajmilo preduzeće Euro-asfalt,i rekli su mi da će oni jutros obezbjeđivati radnike koji grade auto-put kroz našu zemlju'', kaže Slađan Stjepić.
Slađanov Stric Miodrag dodaje da oni znaju da se auto-put mora graditi da je to interes države ali mu nije jasno zašto niko nij edošao da se dogovori sa njima.
"Ko je inteeres države da se to pravi neka nam plate i da to riješimo bez tenzija. Za državu to nisu velike pare, ali ja ne znam u čemu je problem.Da li tu postoji neki inat", pita Miodrag Stjepić.
Zbog, kako kaže Miodrag, nečijeg inata kuće Stjepića počele su da pucaju, pristupni put ka imanju i pravoslavnom groblju je presječen, ukinuta im je ulična rasvjeta a prije dvije godine su im isključili i vodu
"Presjekli su mi vodu jer,kažu,nije mi legalna ni kuća ni priključak vode.Ovdje je osam hiljada kuća napravljeno poslije rata i sve su legalne,a samo je naše nelegalno", čudi se Miodrag i ističe da je on u toj kući rođen 1954. godine i da porodica Stjepić u tom kraju živi preko 300 godina o čemu svjedoči i pravoslavno groblje.