Haha, ova svedjanka sto je promijenila se prezivala Ericsson i sada joj prezime završava na -berg. Tako da nije bas djeda promijenilaelcaliente wrote: ↑03/06/2023 21:06Ako je Erikson da promjeni uzme Sigurdsson ili Gustavsson.
Odmah promjeni i djeda.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
#7376 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
- auspuhc
#7378 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je bolje da ti je stalo do djedovine od toga da li ce ti drugi moci izgovarati prezime. Cime se ljudi danas opterecuju.konami666 wrote: ↑03/06/2023 23:27Haha, ova svedjanka sto je promijenila se prezivala Ericsson i sada joj prezime završava na -berg. Tako da nije bas djeda promijenilaelcaliente wrote: ↑03/06/2023 21:06
Ako je Erikson da promjeni uzme Sigurdsson ili Gustavsson.
Odmah promjeni i djeda.kada sam je pitao iz kojeg razloga je promijenila, odgovor je bio da Ericsson prezime zvuci dosadno. Znam ih isto tako par sto su promijenili i uzeli Francuska ili talijanska prezimena jer zvuče zanimljivije. Njima se živo jebe za neke djedovine i te zajebancije, jedino na brdovitom balkanu se uhvate one “to mi je od cukun dede prezime, mora se nastaviti tradicija, loza”, šta već. A ono prezime nekakvo, ne može niko na svijetu izgovoriti, moras 3x jezik slomiti. I onda se dijete odseli na zapad i prezime nestane
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#7379 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prezimena koja se nasljeduju su novijeg izuma. Prezimena su ponekad i opisna
Krivoglavic npr. Ono što je interesantno:
In the Middle Ages, when a man from a lower-status family married an only daughter from a higher-status family, he would often adopt the wife's family name. In the 18th and 19th centuries in Britain, bequests were sometimes made contingent upon a man's changing (or hyphenating) his family name, so that the name of the testator continued. It is rare but not unknown for an English-speaking man to take his wife's family name, whether for personal reasons or as a matter of tradition (such as among matrilineal Canadian aboriginal groups, such as the Haida and Gitxsan); it is exceedingly rare but does occur in the United States, where a married couple may choose an entirely new last name by going through a legal change of name. As an alternative, both spouses may adopt a double-barrelled name. For instance, when John Smith and Mary Jones marry each other, they may become known as "John Smith-Jones" and "Mary Smith-Jones". A spouse may also opt to use their birth name as a middle name. An additional option, although rarely practiced, is the adoption of a last name derived from a blend of the prior names, such as "Simones", which also requires a legal name change. Some couples keep their own last names but give their children hyphenated or combined surnames.
In medieval Spain , a patronymic system was used. For example, Álvaro, the son of Rodrigo would be named Álvaro Rodríguez. His son, Juan, would not be named Juan Rodríguez, but Juan Álvarez. Over time, many of these patronymics became family names and are some of the most common names in the Spanish-speaking world. Other sources of surnames are personal appearance or habit, e.g. Delgado ("thin") and Moreno ("dark"); occupations, e.g. Molinero ("miller"), Zapatero ("shoe-maker") and Guerrero ("warrior"); and geographic location or ethnicity, e.g. Alemán ("German").
Djedovina....a prije tri stoljeca djed nije ni imao prezime
Čime se ljudi i danas opterecuju.
"Staro" prezime.
"Stara" i "poznata" familija.
Ti se slucajno rodio u toj familiji i nisi postigao sam svojim rukama ništa. Ali imaš "staro" i "poznato" prezime.
Jebeni srednji vijek.
In the Middle Ages, when a man from a lower-status family married an only daughter from a higher-status family, he would often adopt the wife's family name. In the 18th and 19th centuries in Britain, bequests were sometimes made contingent upon a man's changing (or hyphenating) his family name, so that the name of the testator continued. It is rare but not unknown for an English-speaking man to take his wife's family name, whether for personal reasons or as a matter of tradition (such as among matrilineal Canadian aboriginal groups, such as the Haida and Gitxsan); it is exceedingly rare but does occur in the United States, where a married couple may choose an entirely new last name by going through a legal change of name. As an alternative, both spouses may adopt a double-barrelled name. For instance, when John Smith and Mary Jones marry each other, they may become known as "John Smith-Jones" and "Mary Smith-Jones". A spouse may also opt to use their birth name as a middle name. An additional option, although rarely practiced, is the adoption of a last name derived from a blend of the prior names, such as "Simones", which also requires a legal name change. Some couples keep their own last names but give their children hyphenated or combined surnames.
In medieval Spain , a patronymic system was used. For example, Álvaro, the son of Rodrigo would be named Álvaro Rodríguez. His son, Juan, would not be named Juan Rodríguez, but Juan Álvarez. Over time, many of these patronymics became family names and are some of the most common names in the Spanish-speaking world. Other sources of surnames are personal appearance or habit, e.g. Delgado ("thin") and Moreno ("dark"); occupations, e.g. Molinero ("miller"), Zapatero ("shoe-maker") and Guerrero ("warrior"); and geographic location or ethnicity, e.g. Alemán ("German").
"Staro" prezime.
Ti se slucajno rodio u toj familiji i nisi postigao sam svojim rukama ništa. Ali imaš "staro" i "poznato" prezime.
Jebeni srednji vijek.
- skafiskafsnjak
#7380 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Bloo npr stara sarajevska familija Skaka ........
Postena ... cestita ... znaci prezime mnogo, znaci ....
Postena ... cestita ... znaci prezime mnogo, znaci ....
- madner
#7381 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prezime i tradicija znace ali je takodje normalno da kod asimilacije dodje do adaptacije.
Pa Bilicic postane Belicheck itd…
Pa Bilicic postane Belicheck itd…
-
konami666
#7382 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A jel bolje?auspuhc wrote: ↑03/06/2023 23:52Mislim da je bolje da ti je stalo do djedovine od toga da li ce ti drugi moci izgovarati prezime. Cime se ljudi danas opterecuju.konami666 wrote: ↑03/06/2023 23:27
Haha, ova svedjanka sto je promijenila se prezivala Ericsson i sada joj prezime završava na -berg. Tako da nije bas djeda promijenilakada sam je pitao iz kojeg razloga je promijenila, odgovor je bio da Ericsson prezime zvuci dosadno. Znam ih isto tako par sto su promijenili i uzeli Francuska ili talijanska prezimena jer zvuče zanimljivije. Njima se živo jebe za neke djedovine i te zajebancije, jedino na brdovitom balkanu se uhvate one “to mi je od cukun dede prezime, mora se nastaviti tradicija, loza”, šta već. A ono prezime nekakvo, ne može niko na svijetu izgovoriti, moras 3x jezik slomiti. I onda se dijete odseli na zapad i prezime nestane
![]()
Bloo wrote: ↑04/06/2023 00:28 Prezimena koja se nasljeduju su novijeg izuma. Prezimena su ponekad i opisnaKrivoglavic npr. Ono što je interesantno:
"Staro" prezime.
Jebeni srednji vijek.
- Dope_Man
#7383 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovome se ja ibretim citav svoj zivot... A ljudima to sav ponos i dika.Bloo wrote: ↑04/06/2023 00:28 Prezimena koja se nasljeduju su novijeg izuma.
"Staro" prezime.
Jebeni srednji vijek.
-
Bodkin
#7384 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nabili njemci i austrijanci nasima komplekse opasno pa mijenjaju prezimena i daju djeci neka idiotska imena ili neka da se ne zna skucajno da su sa balkana.
Jebote kompleks porijekla. Jos manje postujem nekoga ko se stidi odakle je dosao pa tako isto i taj njemac
Jebote kompleks porijekla. Jos manje postujem nekoga ko se stidi odakle je dosao pa tako isto i taj njemac
- madner
#7385 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto olaksat kada nema razlike i sve je super i ok.
Kompleksi i kompleks inferiornosti.
Kompleksi i kompleks inferiornosti.
- Dope_Man
#7386 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Debilno je i stidit se mjesta gdje si rodjen, i biti ponosan na isto.. jer ti nemas nikakvog utjecaja na to. Isto tako i za to sta ti je bio caca, dedo i pradedo (i isto s mamine strane).
Za ponos i stid su samo tvoja djela, i nicija vise.
Za ponos i stid su samo tvoja djela, i nicija vise.
-
elcaliente
#7387 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja koliko sam kroz njemacke medije informisan, oni ce jos malo uzimati somalijska prezimena posto su im zanimljiva a i jebe im se za njihovu tradiciju.konami666 wrote: ↑03/06/2023 23:27Haha, ova svedjanka sto je promijenila se prezivala Ericsson i sada joj prezime završava na -berg. Tako da nije bas djeda promijenilaelcaliente wrote: ↑03/06/2023 21:06
Ako je Erikson da promjeni uzme Sigurdsson ili Gustavsson.
Odmah promjeni i djeda.kada sam je pitao iz kojeg razloga je promijenila, odgovor je bio da Ericsson prezime zvuci dosadno. Znam ih isto tako par sto su promijenili i uzeli Francuska ili talijanska prezimena jer zvuče zanimljivije. Njima se živo jebe za neke djedovine i te zajebancije, jedino na brdovitom balkanu se uhvate one “to mi je od cukun dede prezime, mora se nastaviti tradicija, loza”, šta već. A ono prezime nekakvo, ne može niko na svijetu izgovoriti, moras 3x jezik slomiti. I onda se dijete odseli na zapad i prezime nestane
![]()
Gore si spominjao asimilaciju, gledajuci razvoj drustva mislim da ce se prije evropljani asimilirati nego ljudi iz arapskih zemalja, Turci ili Afrkanci. Svedska drzi vec par neslavnih rekorda u evropi za koje sam ja licno mislio da nije moguce.
Njemacka omladina koristi sve vise turskih i arapskih rijeci u svom govoru, prije 20 godina to je bilo nezamislivo.
Jos jedno milion emigranata sa bliskog istoka i desiti ce se tektonske promjene u njemackom drustvu.
Primili su preko milion ukrajinaca misleci da mogu arape izbalansirati, ali mislim da su se zeznuli nije ukrajniski milion isto kao njemacki. Puno su bahatiji i zahtjevni, koliko god im se da zele vise.
Moja firma im je omogucila bezsplatnu pomoc na putu cim auto ima ukrajinske registracije, placa im pola troskova popravke, dobiju zamjensko vozilo ali stalno zovu i na bahat nacin traze vise, nema molim ili hvala nego galama i psovanje.
Last edited by elcaliente on 04/06/2023 09:43, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#7388 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na stranu to, ali da prezime "izumre" potrebno je tako malo.
Imaš tri kćeri, one zadrže svoje i dodaju muževo. One opet rode kćeri koje nose samo muževo prezime...
voila!
A nije da se to prije nije isto radilo.
Gvozden je postao Timur, Vuk je postao Kurt, Komšić je postao Murat...
Ludwig je postao Ljudevit, Hoedl su postali Hedlovi,
-
elcaliente
#7389 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bloo wrote: ↑04/06/2023 09:43Na stranu to, ali da prezime "izumre" potrebno je tako malo.
Imaš tri kćeri, one zadrže svoje i dodaju muževo. One imaju kćeri koje nose samo muževo prezime...
voila!
Komsic je valjda postao Sejdo.
-
Bodkin
#7390 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To da ali nisam na to mislio. Prirodnim putem se prezimena sire. I te cerke ce uzeti neko prezime. Ako su nasi ljudi, ostaju nasa prezimena.Bloo wrote: ↑04/06/2023 09:43Na stranu to, ali da prezime "izumre" potrebno je tako malo.
Imaš tri kćeri, one zadrže svoje i dodaju muževo. One opet rode kćeri koje nose samo muževo prezime...
voila!
Ja sam pricao o tom jebenom kompleksu porijekla u germanskim zemljama koje su im nabili. Znam masu ljudi takvih
- Bloo
- Globalna šefica
#7391 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Razumijem, samo se osvrnuh na to da nekome prezime nije bitno a i da prezime nije (mozda) bitno generalno u poretku stvari.
Neko mozda hoce da se apsolutno uklopi jer nece da ima nikakve veze sa Heimatland - između ostalog - ali pojava promjene prezimena nakon dolaska u novu zemlju nije ništa novo, niti karakteristično samo za nas (samo neki od razloga navedeni su u ovom pop clanku https://www.thoughtco.com/my-ancestor-c ... me-1422655).
Mozda neko ne zeli da se suocava sa preprekama i diskriminacijom i podsmijehom (koji su stvarni i opipljivi) ako je vec odlucio da se stalno nastani u drugoj zemlji i zeli sebi da olaksa zivot odricuci se jednog konstrukta koji smo usvojili tek prije par stoljeća.
Mozda ta jedinka nece biti bolja, ali ce joj biti lakse, sto je mozda bitnije ako se sve uzme u obzir - napustanje domovine, dolazak u novu, novi pocetak, prepreke prilikom novog pocetka...
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#7392 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne ide nikako da se prezivas Hadzitopalbecirevic a zivis u Njemackoj. I jos dobijes dijete i ime mu recimo Muhamed. Pa jarane, mobbing zagarantovan.
Zato fino promijenis prezime u neko njemacko, a dijetetu das ime Max. Rijesen problem.
Zato fino promijenis prezime u neko njemacko, a dijetetu das ime Max. Rijesen problem.
-
konami666
#7393 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ono sto sam primijetio u skandinaviji je da mladji Skandinavci pokušavaju da zvuče kao imigranti sa bliskog istoka. Valjda im to kul ili šta već. Ono sto također znam je da ce ih to proći kada dodje vrijeme za fakultet i zaposlenje. Niko te ne uzima za ozbiljno kada si plav i imas plave oci i pričaš konda si se jučer doselio u zemlju. A šefovi su i dalje stariji i ozbiljni ljudielcaliente wrote: ↑04/06/2023 09:32Ja koliko sam kroz njemacke medije informisan, oni ce jos malo uzimati somalijska prezimena posto su im zanimljiva a i jebe im se za njihovu tradiciju.konami666 wrote: ↑03/06/2023 23:27
Haha, ova svedjanka sto je promijenila se prezivala Ericsson i sada joj prezime završava na -berg. Tako da nije bas djeda promijenilakada sam je pitao iz kojeg razloga je promijenila, odgovor je bio da Ericsson prezime zvuci dosadno. Znam ih isto tako par sto su promijenili i uzeli Francuska ili talijanska prezimena jer zvuče zanimljivije. Njima se živo jebe za neke djedovine i te zajebancije, jedino na brdovitom balkanu se uhvate one “to mi je od cukun dede prezime, mora se nastaviti tradicija, loza”, šta već. A ono prezime nekakvo, ne može niko na svijetu izgovoriti, moras 3x jezik slomiti. I onda se dijete odseli na zapad i prezime nestane
![]()
Gore si spominjao asimilaciju, gledajuci razvoj drustva mislim da ce se prije evropljani asimilirati nego ljudi iz arapskih zemalja, Turci ili Afrkanci. Svedska drzi vec par neslavnih rekorda u evropi za koje sam ja licno mislio da nije moguce.
Njemacka omladina koristi sve vise turskih i arapskih rijeci u svom govoru, prije 20 godina to je bilo nezamislivo.
Jos jedno milion emigranata sa bliskog istoka i desiti ce se tektonske promjene u njemackom drustvu.
Primili su preko milion ukrajinaca misleci da mogu arape izbalansirati, ali mislim da su se zeznuli nije ukrajniski milion isto kao njemacki. Puno su bahatiji i zahtjevni, koliko god im se da zele vise.
Moja firma im je omogucila bezsplatnu pomoc na putu cim auto ima ukrajinske registracije, placa im pola troskova popravke, dobiju zamjensko vozilo ali stalno zovu i na bahat nacin traze vise, nema molim ili hvala nego galama i psovanje.
-
elcaliente
#7394 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam bas za tu totalnu asimilaciju.
Iz kojeg razloga izbrisati totalno svoju proslost?
Pogotovo ako znamo da je Muhamed jedno od najdavanijih imena u Njemackoj a u 2021 godini i najdavanije ime u Berlinu.
Pogotovo ako znamo da je Muhamed jedno od najdavanijih imena u Njemackoj a u 2021 godini i najdavanije ime u Berlinu.
-
elcaliente
#7395 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve zavisi dokle ce biti plavih ljudi sa plavim ocima u svedskoj.konami666 wrote: ↑04/06/2023 14:30Ono sto sam primijetio u skandinaviji je da mladji Skandinavci pokušavaju da zvuče kao imigranti sa bliskog istoka. Valjda im to kul ili šta već. Ono sto također znam je da ce ih to proći kada dodje vrijeme za fakultet i zaposlenje. Niko te ne uzima za ozbiljno kada si plav i imas plave oci i pričaš konda si se jučer doselio u zemlju. A šefovi su i dalje stariji i ozbiljni ljudielcaliente wrote: ↑04/06/2023 09:32
Ja koliko sam kroz njemacke medije informisan, oni ce jos malo uzimati somalijska prezimena posto su im zanimljiva a i jebe im se za njihovu tradiciju.
Moja firma im je omogucila bezsplatnu pomoc na putu cim auto ima ukrajinske registracije, placa im pola troskova popravke, dobiju zamjensko vozilo ali stalno zovu i na bahat nacin traze vise, nema molim ili hvala nego galama i psovanje.![]()
Koliko im ti jos dajes vremena? 10-20 godina?
-
konami666
#7396 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo tako. I u Bosni su kada su došli Turci pokušavali se uklopiti pa su uzimali Turska imena i pravili prezimena od turskih rijeci. I sada kao treba se čuvati tradicija od nekog cukun dese koji je prvi promijenio prezime i ime da bi se uklopio.
-
konami666
#7397 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uvijek će biti plavih ljudi u Švedskoj, ima ih sto neće da se miješaju, ima isto plavih ljudi sa bliskog istoka, i tako dalje. I to ne samo u Švedskoj nego svugdje u svijetu. 20 godina je ništa, da si rekao 2500 godina pa možda, opet bi to bilo pod upitnikom.elcaliente wrote: ↑04/06/2023 14:32Sve zavisi dokle ce biti plavih ljudi sa plavim ocima u svedskoj.konami666 wrote: ↑04/06/2023 14:30
Ono sto sam primijetio u skandinaviji je da mladji Skandinavci pokušavaju da zvuče kao imigranti sa bliskog istoka. Valjda im to kul ili šta već. Ono sto također znam je da ce ih to proći kada dodje vrijeme za fakultet i zaposlenje. Niko te ne uzima za ozbiljno kada si plav i imas plave oci i pričaš konda si se jučer doselio u zemlju. A šefovi su i dalje stariji i ozbiljni ljudi![]()
- konoplja
#7398 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti podaci su pravo misleading i ljudi ih pogresno razumiju.elcaliente wrote: ↑04/06/2023 14:31 Nisam bas za tu totalnu asimilaciju.
Al: bubam u Berlinu se u godinu dana rodilo 10k beba.
Od toga je 1k muskih beba u muslimanskim familijama.
Posto je Muhamed uvjerljivo najpopularnije ime u tim porodicama imamo 750 novih Muhameda.
A vamo 650 Lukasa, 590 Christiana, 730 Svenova itd.
Vecina ljudi, barem sto sam ja upoznat, taj podatak da je Muhamed najpopularnije ime u Berlinu tumace na nacin da je vise stranaca od domacih ili muslimana od krscana, sto ipak nije istina.
-
elcaliente
#7399 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam mislio samo mjesanje koje ce u Svedskoj naravno dovesti vise do tamnijih ljudi. Mislio sam da na citavom svijetu sve manje crvenokosih i plavih ljudi ima.konami666 wrote: ↑04/06/2023 14:38Uvijek će biti plavih ljudi u Švedskoj, ima ih sto neće da se miješaju, ima isto plavih ljudi sa bliskog istoka, i tako dalje. I to ne samo u Švedskoj nego svugdje u svijetu. 20 godina je ništa, da si rekao 2500 godina pa možda, opet bi to bilo pod upitnikom.elcaliente wrote: ↑04/06/2023 14:32
Sve zavisi dokle ce biti plavih ljudi sa plavim ocima u svedskoj.
Rapidno im se smnjuje brojo stanje. U 2022 godini je bilo samo dva posto stanovnstva zemlje koji su imali prirodno plavu kosu.
I nece trajati 2500 godina dogoditi ce se puno brze kada plavusani budu prava rijtkost. Guglaj slobodno tu temu o ginger i plavusanima.
-
elcaliente
#7400 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ne znam kako se tumaci ali znam da je ime Muhamed najdavanije u 2021 godini u Berlinu.konoplja wrote: ↑04/06/2023 14:39Ti podaci su pravo misleading i ljudi ih pogresno razumiju.elcaliente wrote: ↑04/06/2023 14:31 Nisam bas za tu totalnu asimilaciju.
Al: bubam u Berlinu se u godinu dana rodilo 10k beba.
Od toga je 1k muskih beba u muslimanskim familijama.
Posto je Muhamed uvjerljivo najpopularnije ime u tim porodicama imamo 750 novih Muhameda.
A vamo 650 Lukasa, 590 Christiana, 730 Svenova itd.
Vecina ljudi, barem sto sam ja upoznat, taj podatak da je Muhamed najpopularnije ime u Berlinu tumace na nacin da je vise stranaca od domacih ili muslimana od krscana, sto ipak nije istina.
A nisu muslimani ni samo ime Muhamed davali ima tu i drugih imena.
Berlin je malo specifican, tamo Arapi svakako sve vode pa i njemacke sudove. Za 10 godina su skinuli Turke koji su do tada bili broj jedan.
Opet kazem, jos jedam milion useljenika sa bliskog istoka i Njemacka ce dozivjeti velike promjene.