Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma to se pred tobom prave fini i nevjesti
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#7352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Može biti
Čuo sam ja i svakakvih drugih priča. I ne kažem da to ne postoji, već samo da se neko ko se dobro uklapa more utopiti u to sve.
Evo, čuo sam npr. od jedne kolegice na faksu tada da je u njihovoj gimnaziji bilo pravilo da u jednom razredu ne smije biti više od 30% Turaka.
Znači da se moraju po imenima razvrstati pa onda da ih nigdje ne bude previše.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti si u Austriji jelde
- PreWiBa
#7354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jok, Njemačka, Vestfalija.
Ovo gdje sam ja je po mnogo čemu malo različito od drugih krajeva DE, kada je u pitanju imigracija. Pošto je ovdje bilo najviše rudnika, željezara, teške industrije, još prije 100 godina počeli su dolaziti prvi stranci. Prvo Poljaci, onda 60-ih godina Turci i Jugosloveni, Italijani...
Imaš ovdje Turke iz treće generacije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pomjeso sam te sa dope menom enšuldigung
- PreWiBa
#7356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Alles gut
Austrija je druga priča. Oni nas ipak znaju haman pa 150 godina i općenito mrze strance, posebno na ljude sa balkana gledaju sa visine. Mislim, i Švabe gledaju sa visine, ali dobar dio njih (naročito na sjeveru) i ne zna gdje je Bosna pa nemaju još tolike stereotipe.
Mislim, ne bih sada jasno prejudicirao nešto jer nisam boravio tamo duži period, ali dosad većinom loša iskustva.
Last edited by PreWiBa on 03/06/2023 20:19, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Govna.
Mamicu im u onu nabeđenu pi**u

Mamicu im u onu nabeđenu pi**u
-
elcaliente
#7358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A prezime?sehohari wrote: ↑03/06/2023 19:37Ne bih baš rekao.dr_Evil wrote: ↑03/06/2023 14:48
Tvoje dijete je stranac, mozda mu je jezik maternji ali je stranac, i on kao i ti mora biti bolji od norskea da bi uspio, sto realno cesto nije problem.
A ko onda nece biti stranac, pa Hitler je trazio papir da je dedo bio Njemac. Onda tek tvoje unuce/praunuce.
Jedina razlika je jezik, i sto ce tvoje dijete imati akumuliran kapital koji si mu ti osigurao, a sto ti nisi realno imao, morao si sve iz nule.
Mislim, ne znam kako je to gore u Skandinaviji, ali ja lično nisam nikad doživio neku veću diskriminaciju.
Jednostavno, kada se uklapaš po nekim parametrima (jezik, izgled, ponašanje i tkd.) toliko se utapaš da te ovi i ne doživljavaju kao stranca. Evo, ja nekim drugovima po pet puta moram ponavljati da sam porijeklom iz Bosne, a 10x puta da sam musliman. Bukvalno svaki put zaborave i svaki put ponovo budu iznenađeni.
Doduše, ja govorim Njemački gdje koristim toliko visok nivo da neke riječi ni "pravi Nijemci" ne znaju, a ime mi je za njemačke uslove "neutralno".
- PreWiBa
#7359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, to ostaje. Ali i na to se niko obazire ako se po ostalim stvarima uklapaš 100%.elcaliente wrote: ↑03/06/2023 20:30A prezime?sehohari wrote: ↑03/06/2023 19:37
Ne bih baš rekao.
Mislim, ne znam kako je to gore u Skandinaviji, ali ja lično nisam nikad doživio neku veću diskriminaciju.
Jednostavno, kada se uklapaš po nekim parametrima (jezik, izgled, ponašanje i tkd.) toliko se utapaš da te ovi i ne doživljavaju kao stranca. Evo, ja nekim drugovima po pet puta moram ponavljati da sam porijeklom iz Bosne, a 10x puta da sam musliman. Bukvalno svaki put zaborave i svaki put ponovo budu iznenađeni.
Doduše, ja govorim Njemački gdje koristim toliko visok nivo da neke riječi ni "pravi Nijemci" ne znaju, a ime mi je za njemačke uslove "neutralno".
Pa i kod nas (naročito u Hrvatskoj) imaš npr. prezimena tipa Fuchs, Maier i tkd. pa to niko ne ferma.
Ali mislim da to samo ide u ovim dijelovima koji jednostavno nemaju neko formirano mišljenje o nekoj zemlji. Rekoh, ovdje naročito mladi pojma nemaju gdje je Bosna, pa nemaju ni neke izrađene stereotipe koje bi se mogli primjeniti.
Kod Turaka je drugačija priča. A u Bavarskoj, mislim da ćeš mi to i ti moć potvrditi, je teško nekom Nijemcu iz Berlina da se uklopi, a kamoli strancu.
- Dope_Man
#7360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskreno, to je i razumljivo. Ako zelis da se migranti, sto smo svi mi, integrisu i ne trebas ih stavljati sve zajedno u jedan razred koji ce svi izbjegavati, vec ih rasporedis medju domacu populaciju i tako se svi bolje uklope.sehohari wrote: ↑03/06/2023 20:04Može biti
Čuo sam ja i svakakvih drugih priča. I ne kažem da to ne postoji, već samo da se neko ko se dobro uklapa more utopiti u to sve.
Evo, čuo sam npr. od jedne kolegice na faksu tada da je u njihovoj gimnaziji bilo pravilo da u jednom razredu ne smije biti više od 30% Turaka.
Znači da se moraju po imenima razvrstati pa onda da ih nigdje ne bude previše.
-
elcaliente
#7361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje se zna ko je Bio Deutscher a ko ne.sehohari wrote: ↑03/06/2023 20:37Da, to ostaje. Ali i na to se niko obazire ako se po ostalim stvarima uklapaš 100%.
Pa i kod nas (naročito u Hrvatskoj) imaš npr. prezimena tipa Fuchs, Maier i tkd. pa to niko ne ferma.
Ali mislim da to samo ide u ovim dijelovima koji jednostavno nemaju neko formirano mišljenje o nekoj zemlji. Rekoh, ovdje naročito mladi pojma nemaju gdje je Bosna, pa nemaju ni neke izrađene stereotipe koje bi se mogli primjeniti.
Kod Turaka je drugačija priča. A u Bavarskoj, mislim da ćeš mi to i ti moć potvrditi, je teško nekom Nijemcu iz Berlina da se uklopi, a kamoli strancu.
Isto kao sto kazu za Njemacki pasos, to je samo komad papira a mi znamo ko je Njemac.
A mislim da se u i NRW zna ko hoce da zna ko je Bio Deutscher a ko ne, dzaba 3 genercija, jezici i obrazovanje.
Sve dok nisi Fuchs, Meyer, Schmidt zna se.
-
konami666
#7362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma može se i prezime promijeniti, to je najlakše. Ne košta te ništa a poštedis buduće generacije svih mogucih glavobolja. Pricam nedavno sa jednim bivšim kolegom koji je albanac, kaže hoće da promijeni prezime. Reko sto to, kaže ne sviđa mu se njegovo, ne želi da ljudi ga gledaju drugačije. Reko pa imas dobra primanja (jako dobra zapravo), kaže sve to stoji ali svakodnevni život će biti dosta lakši ako promijeni. Sada se i ženi sa skandinavkom pa su odlučili da uzmu neko treće prezime.sehohari wrote: ↑03/06/2023 20:37Da, to ostaje. Ali i na to se niko obazire ako se po ostalim stvarima uklapaš 100%.
- PreWiBa
#7363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno.elcaliente wrote: ↑03/06/2023 20:53Ovdje se zna ko je Bio Deutscher a ko ne.sehohari wrote: ↑03/06/2023 20:37
Da, to ostaje. Ali i na to se niko obazire ako se po ostalim stvarima uklapaš 100%.
Isto kao sto kazu za Njemacki pasos, to je samo komad papira a mi znamo ko je Njemac.
A mislim da se u i NRW zna ko hoce da zna ko je Bio Deutscher a ko ne, dzaba 3 genercija, jezici i obrazovanje.
Sve dok nisi Fuchs, Meyer, Schmidt zna se.
Ali eto, ja dosad nisam doživio neku ozbiljniju diskriminaciju, naročito kako sam u većem gradu.
E sad, moguće je da je to negdje manje izraženo, a negdje više.
- Bloo
- Globalna šefica
#7364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Njemackoj je normala da muski uzmu zenino prezime.konami666 wrote: ↑03/06/2023 20:54Ma može se i prezime promijeniti, to je najlakše. Ne košta te ništa a poštedis buduće generacije svih mogucih glavobolja. Pricam nedavno sa jednim bivšim kolegom koji je albanac, kaže hoće da promijeni prezime. Reko sto to, kaže ne sviđa mu se njegovo, ne želi da ljudi ga gledaju drugačije. Reko pa imas dobra primanja (jako dobra zapravo), kaže sve to stoji ali svakodnevni život će biti dosta lakši ako promijeni. Sada se i ženi sa skandinavkom pa su odlučili da uzmu neko treće prezime.sehohari wrote: ↑03/06/2023 20:37
Da, to ostaje. Ali i na to se niko obazire ako se po ostalim stvarima uklapaš 100%.
-
elcaliente
#7365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam ja puno ljudi koji su ozenili Njemice i uzeli njihova prezimena.konami666 wrote: ↑03/06/2023 20:54Ma može se i prezime promijeniti, to je najlakše. Ne košta te ništa a poštedis buduće generacije svih mogucih glavobolja. Pricam nedavno sa jednim bivšim kolegom koji je albanac, kaže hoće da promijeni prezime. Reko sto to, kaže ne sviđa mu se njegovo, ne želi da ljudi ga gledaju drugačije. Reko pa imas dobra primanja (jako dobra zapravo), kaže sve to stoji ali svakodnevni život će biti dosta lakši ako promijeni. Sada se i ženi sa skandinavkom pa su odlučili da uzmu neko treće prezime.sehohari wrote: ↑03/06/2023 20:37
A znam i zena koje poslije razvoda od Njemaca ipak ostavljalju njemacka prezimena, misle da ce im biti lakse tako.
Imam radnoj kolegu, Egipcanin.
Imao Arapsko ime i prezime, otisao pa promjenio ime i prezime, sada se zove Boris Schlur……, da nepisem sve.
- PreWiBa
#7366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
NijeBloo wrote: ↑03/06/2023 20:59U Njemackoj je normala da muski uzmu zenino prezime.konami666 wrote: ↑03/06/2023 20:54
Ma može se i prezime promijeniti, to je najlakše. Ne košta te ništa a poštedis buduće generacije svih mogucih glavobolja. Pricam nedavno sa jednim bivšim kolegom koji je albanac, kaže hoće da promijeni prezime. Reko sto to, kaže ne sviđa mu se njegovo, ne želi da ljudi ga gledaju drugačije. Reko pa imas dobra primanja (jako dobra zapravo), kaže sve to stoji ali svakodnevni život će biti dosta lakši ako promijeni. Sada se i ženi sa skandinavkom pa su odlučili da uzmu neko treće prezime.Licna izgleda cudno na prvu nama Balkanjerosima, ali je normala.
-
konami666
#7367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma i u skandinavskim zemljama je isto normalno, ili da uzmu treće prezime. Čak znam dosta sveda sto su promijenili prezime jer im se njihovo nije svidjalo. Čak znam slučajeva gdje su svedi uzeli francusko ili talijansko prezime.Bloo wrote: ↑03/06/2023 20:59U Njemackoj je normala da muski uzmu zenino prezime.konami666 wrote: ↑03/06/2023 20:54
Ma može se i prezime promijeniti, to je najlakše. Ne košta te ništa a poštedis buduće generacije svih mogucih glavobolja. Pricam nedavno sa jednim bivšim kolegom koji je albanac, kaže hoće da promijeni prezime. Reko sto to, kaže ne sviđa mu se njegovo, ne želi da ljudi ga gledaju drugačije. Reko pa imas dobra primanja (jako dobra zapravo), kaže sve to stoji ali svakodnevni život će biti dosta lakši ako promijeni. Sada se i ženi sa skandinavkom pa su odlučili da uzmu neko treće prezime.Licna izgleda cudno na prvu nama Balkanjerosima, ali je normala.
-
elcaliente
- PreWiBa
#7369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hmmm, možda je to najbolji opis...
- PreWiBa
#7370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Njemačkoj se ne smije promijeniti ime i prezime tek tako. Mora biti neki valjan razlog i da dobiješ odobrenje od opštine
-
elcaliente
#7371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako je Erikson da promjeni uzme Sigurdsson ili Gustavsson.
Odmah promjeni i djeda.
- Bloo
- Globalna šefica
- Bloo
- Globalna šefica
-
Hakiz
#7374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- auspuhc
#7375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jeste li se dogovorili gdje najbolje od Njemacke, Austrije i Svedske?