Kako je to izracunao?CrveniKuk wrote: ↑03/06/2023 20:01Meni najbitni dijelovi ovog razgovora :
-Ukrajinci nisu svoje novoformirane brigade i jedinice koristili u borbama oko Bahmuta, kao ni tokom cijele ruske zimske ofanzive,
- gubici oko Bahmuta, što se tiče poginulih, idu 5:1 u korist Ukrajinaca,
- Ukrajinska vojska je u velikog transformaciji, od obuke, prijema velikog broja i vrsta zapadnog naoružanja, edukacije i generalno transformacije doktrine sa istočnog modela na zapadni model.
Ranije sam tvrdio, da Ukrajinci, kupuju vrijeme u toku zimskih borbui, radi transformacije svojih OS. Ogroman je to proces. Sama činjenica, da je ZSU formirao preko 20 novih brigada, može dati djelomični uvid u obim te transformacije. Tvrdio sam, da Ukrajincima je potrebno vremena, ne samo da se obuće posade, nego i komandi kadar, kako bi pravilno i u skladu sa njihovim TT mogućnostima, mogli pravilno i efikasno upotrebljavati novu opremi sa zapada. Takođe, vidjeli smo snimke na kojima se obučavaju posade, ali nigdje nismo vidjeli obuke oficirskog kadra, koji će biti u komanda bataljona, brigada, korpusa, vojnih oblasti i samog GŠ. Te obuke su paralelno tekle sa obukama običnih vojnika i oficira i one su daleko bitnije, jer time dobijaju oficiri koji će biti osposobljeni da komadnuju, u budućim borbenim dejstvima u skladu sa novom doktrinom i njenim pravilima. I sada se može vidjeti, da bez obzira na teške borbe, tokom ruske zimske ofanzive, GŠ ZSU je pravilno procjenio, da sa postojećim snagama, bez upotrebe novih jedinica, mogu zaustaviti Ruse. To nam govori, da je ZSU u međuvremenu, osposobio svoje jedinice i komande, da se efikasno suprotstave Rusima.
Postavio sam onog Rusa, on je objasnio svoju metodologiju.