ovo ide uz taj clanak ko jogurt uz burek.madner wrote: ↑03/06/2023 13:08 Izdrzali bi ali bi i izgubili puno vise.
https://warontherocks.com/2023/06/what- ... do-to-win/
Ukrajina
- SanskiBiser
#165401 Re: Ukrajina
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#165403 Re: Ukrajina
to je druže tvoj subjektivni doživljaj samoga sebe...ja kad sa strane čitam tvoje komentare, analize i projekcije najviše mi se poklapaš s Viktorom Orbanom.madner wrote: ↑03/06/2023 16:36Rekao sam vec da sam liga prvaka, jaz je prevelik da bi se opisao samo jednom ligom.JoseMujica wrote: ↑03/06/2023 13:54
hvala na komplimentu![]()
čast mi je biti drugoligaš pored prvoligaša kojima Putlerov fašizam nije mrzak i lupaju gluposti po forumu!
Do sada, koliko sam barem upratio, a evo ima još ovdje raje koja ovu temu prati od početka pa neka me slobodno iscipelare ako lažem, ti prepametni prvoligaši ništa nisu svojim genijalnim analizama utrefili, ponajviše jer im rusofilija, odnosno baljenje za moći, te osobni egoizam i oholost stvaraju iskrivljenu sliku stvarnosti.
Predvodniče prvoligaša, stvarni svijet postoji i mimo tvog i mog šupka i ima nekakve vrijednosti, ma koliko fiktivne bile...kad to shvatiš možda i postane insan od tebe...do tad truhni u tom projektovanom, istočnjačkom mudroseranju po svemu![]()
Mislim da imam bar dva primjera gdje su analize bile 100% tacne i na nivou ovih clanaka ljudi koji su dobro placeni za iste. Uz to i prognoze koje su se takodje ostvarile u velikoj mjeri. Prosle godine kada su Rusi uzeli SD rekao sam da je glupa ideja istu braniti jer su u Popasni izgubili.
Ove godine za Bakmut, pogledati postove iz Januara Februara i usporediti sa stvarnom situacijom. To su vece stvari, manje tipa ovo ismijavanje propagande i PVO koji obori sve ne brojim, to je cista logika.
Ne kazem da je sve bilo tacno, no za ovu godinu je score vise nego jasan.
Tako je, postoji stvarni svijet i u njemu ne pomaze reci Bakmut je nasa tvrdjava i moramo ga odbraniti nego to treba i uraditi. Kepec ima stvarno puno slicnosti sa Churchilom, kada god se petljao u posao vojsci napravio je katastrofu i jedan i drugi.
Te projekcije da sam Rusofil su odraz nemoci jer nemas nista pametno da kazes pa igrac na igraca a ne na loptu.
Najvise poklapanja sa analizama imam zapravo sa Rob Leeom, ali ne ide navijacu u glavu da nije sve sjajno u ekipi.
Ne znam ko je pisao o tvrđavi Bahmut.....de malo pregledaj temu ko je šta pisao da ne lupaš bez veze....barem moj stav je jasan: Bahmut je samo korišten kao tačka topljenja Orka i mislim da je odlično poslužio svojoj svrsi. Zahvaljujući Bahmutu Orke više nemaju ofanzivnih kapaciteta i mogu samo da se brane. Pitanje je koliko su i to u mogućnosti da rade, a to će nam pokazati predstojeća ofanziva UAF-a.
ps
da dodam da ne bi mi ubacivao ono što nisam napisao...konkretno mislim da Orke, bez obzira što su svedene na ispuhani kurčić, neće biti lako poražene jer još uvijek imaju mesa i bacat će ga nemilice.
Last edited by JoseMujica on 03/06/2023 17:26, edited 1 time in total.
- madner
#165404 Re: Ukrajina
Citao sam davno o padu Beograda i 7 SSovaca koji su ga zauzeli. Samo zaborave napomenuti da je iza tih 7 bila najbolja SS divizija i najbolji njemacki puk, a da su istovremeno sa jos dva pravca isle elitne oklopne divizije. Procitao sam sada clanak, vecina koliko znam plod je maste autora.GandalfSivi wrote: ↑03/06/2023 16:45Lakse se fokusirati na nebulozu koja dokazuje da se nisi potrudio ni procitati text, nego cijeli post gdje se bit izgubi.
Jesi li procitao ili nisi prije komentarisanja? Sasvim jednostavno pitanje.
Okupacija Jugoslavije nema veze sa manjkom zelje Jugoslovena da se brane, ali ima veze sa tim da je 1941 Wehrmacht bio na vrhuncu. Da li je to iz ovog clanka postalo jasno ili se pokusava prodati druga prica?
- madner
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#165406 Re: Ukrajina
Brzo objašnjenje: Četiri vrste ruskog pješaštva - specijalizirano, jurišno, linijsko i jednokratno.
RO37 za Daily Kos
Petak, 02. juna 2023 u 19:52:03 sati

Rusija je otvorila rusko-ukrajinski rat s nedostatkom dovoljnog broja sjahalog pješaštva. Osobito u bitci za Kijev, četa ruskih tenkova koja se kotrljala naprijed potpuno bez podrške pješaštva, samo da bi bila napadnuta iz zasjede s bokova od strane ATGM (protutenkovskih navođenih projektila) naoružanog ukrajinskog pješaštva bila je često ponavljana tema.
Tijekom rata sastav ruskih snaga se promijenio. Ono što je započelo kao teško mehanizirana, oklopna postrojba teških snaga bez dovoljno pješaštva sada je preplavljeno razjahanim pješaštvom, s oklopnom komponentom koja se stalno smanjuje.
To su potaknule dvije stvari. Masovni ruski gubici oklopnih vozila i ruska mobilizacija i regrutacija nekoliko stotina hiljada pješaka. Rusija se može osloniti na svoju veliku populaciju kako bi dovela ljudska tijela u velikom broju na frontu. Manje je uspjela zamijeniti svoje vrijedne tenkove, borbena vozila pješaštva i oklopne transportere.
Prijeratna ruska doktrina bila je usredotočena na Bataljonsku taktičku grupu (BTG), kombiniranu oružanu jedinicu od 800 - 1.000 ljudi koja je nastojala okupiti mehanizirano pješaštvo, tenkove, topništvo i logistiku u jednu malu jedinicu. U malim ratovima koje je Rusija vodila u Čečeniji ili Siriji, postrojbe korpusa od 20.000 ljudi iz sovjetske ere pokazale su se nezgrapnim u svojoj veličini, stoga su ruski vojni planeri nastojali prijeći na manje i agilnije jedinice.
Ova je tranzicija provedena oko 2013. Općenito je ocijenjena kao neuspjeh. Ruske BTG postrojbe bile su razbijene na elemente koji pojedinačno nisu imali dovoljno ofenzivne moći za stvaranje velikih proboja na bojnom polju. Nedostajalo im je dovoljno sjahanog pješaštva za pružanje potpore kombiniranog naoružanja. Nisu uspjeli osigurati odgovarajuću obuku za koordinaciju jedinica BTG-a da se bore u skupinama od dva, tri ili četiri BTG-a za snažnu koncentraciju sile, umjesto toga što je rezultiralo time da se svaki BTG jednostavno bori paralelno s drugim BTG-ovima.
Nadalje, cjelokupna struktura BTG-a i borbena doktrina temeljila se na visokom stupnju mehanizacije i oklopa. Kako su ruske snage opadale, a razjahano pješaštvo postajalo sve veći i veći udio u ruskom naoružanju, održavanje strukture BTG-a postalo je praktički nemoguće.
Ako bojna ima tri puta više pješaštva od propisanog, a njezine tenkovske satnije nemaju tenkove, priručnici doktrine borbe BTG postaju bezvrijedni za zapovjednika bojne. Doktrina bi mogla naložiti zapovjedniku bataljuna da pošalje tenkove ili borbena vozila koja više nisu dostupna u određenim taktičkim situacijama kada je sve što je na raspolaganju sjahalo pješaštvo.
To je dovelo do toga da Rusija postupno gubi svaku doktrinarnu koherentnost i implementaciju ad hoc borbenih jedinica.
Jedina skupina koja je imala najveći taktički uspjeh od jeseni 2022. do proljeća 2023. bila je Wagnerova skupina (iako je njezin uspjeh bio ograničen). Unatoč tome što su uglavnom radile o sjahanom pješaštvu uz podršku topništva, Wagnerove jedinice uspjele su napredovati 15 km u otprilike 8 mjeseci napada u smjeru Bakhmuta - što se čini žalosnim, sve dok ne uzmete u obzir da su oklopni napadi u smjerovima Vuhledar, Marinka, Avdiivka, Kreminna, Kupiansk polučili 2 - 3km dobitaka. U usporedbi, Wagner je izgledao bolje s manje sredstava.
Tatarigami_UA, ukrajinski časnik koji redovito objavljuje postove na Twitteru, primijetio je da su ukrajinske snage uhvatile ruski terenski priručnik koji je iznio nove vrste postrojbi nazvane "jurišne jedinice" veličine bataljuna i premale "jurišne jedinice" veličine voda koje su nastojale pružiti novu rusku doktrina napada. Ovo je objavljeno krajem veljače 2023.
Nova doktrina ruske jurišne jedinice imala je za cilj promijeniti način na koji Rusija napada položaje. Priznajući realnost da su postrojbe ruske vojske sada uglavnom bile sastavljene od razjahanog pješaštva, doktrina se oslanja na frontalne napade malih skupina pješaštva na ukrajinsku obranu, dok oklopne skupine mehaniziranog pješaštva i tenkova napadaju s bokova.
Ono što je vrlo jasno jest da ruska vojska više nema tu sposobnost.
RO37 za Daily Kos
Petak, 02. juna 2023 u 19:52:03 sati

Rusija je otvorila rusko-ukrajinski rat s nedostatkom dovoljnog broja sjahalog pješaštva. Osobito u bitci za Kijev, četa ruskih tenkova koja se kotrljala naprijed potpuno bez podrške pješaštva, samo da bi bila napadnuta iz zasjede s bokova od strane ATGM (protutenkovskih navođenih projektila) naoružanog ukrajinskog pješaštva bila je često ponavljana tema.
Tijekom rata sastav ruskih snaga se promijenio. Ono što je započelo kao teško mehanizirana, oklopna postrojba teških snaga bez dovoljno pješaštva sada je preplavljeno razjahanim pješaštvom, s oklopnom komponentom koja se stalno smanjuje.
To su potaknule dvije stvari. Masovni ruski gubici oklopnih vozila i ruska mobilizacija i regrutacija nekoliko stotina hiljada pješaka. Rusija se može osloniti na svoju veliku populaciju kako bi dovela ljudska tijela u velikom broju na frontu. Manje je uspjela zamijeniti svoje vrijedne tenkove, borbena vozila pješaštva i oklopne transportere.
Prijeratna ruska doktrina bila je usredotočena na Bataljonsku taktičku grupu (BTG), kombiniranu oružanu jedinicu od 800 - 1.000 ljudi koja je nastojala okupiti mehanizirano pješaštvo, tenkove, topništvo i logistiku u jednu malu jedinicu. U malim ratovima koje je Rusija vodila u Čečeniji ili Siriji, postrojbe korpusa od 20.000 ljudi iz sovjetske ere pokazale su se nezgrapnim u svojoj veličini, stoga su ruski vojni planeri nastojali prijeći na manje i agilnije jedinice.
Ova je tranzicija provedena oko 2013. Općenito je ocijenjena kao neuspjeh. Ruske BTG postrojbe bile su razbijene na elemente koji pojedinačno nisu imali dovoljno ofenzivne moći za stvaranje velikih proboja na bojnom polju. Nedostajalo im je dovoljno sjahanog pješaštva za pružanje potpore kombiniranog naoružanja. Nisu uspjeli osigurati odgovarajuću obuku za koordinaciju jedinica BTG-a da se bore u skupinama od dva, tri ili četiri BTG-a za snažnu koncentraciju sile, umjesto toga što je rezultiralo time da se svaki BTG jednostavno bori paralelno s drugim BTG-ovima.
Nadalje, cjelokupna struktura BTG-a i borbena doktrina temeljila se na visokom stupnju mehanizacije i oklopa. Kako su ruske snage opadale, a razjahano pješaštvo postajalo sve veći i veći udio u ruskom naoružanju, održavanje strukture BTG-a postalo je praktički nemoguće.
Ako bojna ima tri puta više pješaštva od propisanog, a njezine tenkovske satnije nemaju tenkove, priručnici doktrine borbe BTG postaju bezvrijedni za zapovjednika bojne. Doktrina bi mogla naložiti zapovjedniku bataljuna da pošalje tenkove ili borbena vozila koja više nisu dostupna u određenim taktičkim situacijama kada je sve što je na raspolaganju sjahalo pješaštvo.
To je dovelo do toga da Rusija postupno gubi svaku doktrinarnu koherentnost i implementaciju ad hoc borbenih jedinica.
Jedina skupina koja je imala najveći taktički uspjeh od jeseni 2022. do proljeća 2023. bila je Wagnerova skupina (iako je njezin uspjeh bio ograničen). Unatoč tome što su uglavnom radile o sjahanom pješaštvu uz podršku topništva, Wagnerove jedinice uspjele su napredovati 15 km u otprilike 8 mjeseci napada u smjeru Bakhmuta - što se čini žalosnim, sve dok ne uzmete u obzir da su oklopni napadi u smjerovima Vuhledar, Marinka, Avdiivka, Kreminna, Kupiansk polučili 2 - 3km dobitaka. U usporedbi, Wagner je izgledao bolje s manje sredstava.
Tatarigami_UA, ukrajinski časnik koji redovito objavljuje postove na Twitteru, primijetio je da su ukrajinske snage uhvatile ruski terenski priručnik koji je iznio nove vrste postrojbi nazvane "jurišne jedinice" veličine bataljuna i premale "jurišne jedinice" veličine voda koje su nastojale pružiti novu rusku doktrina napada. Ovo je objavljeno krajem veljače 2023.
Nova doktrina ruske jurišne jedinice imala je za cilj promijeniti način na koji Rusija napada položaje. Priznajući realnost da su postrojbe ruske vojske sada uglavnom bile sastavljene od razjahanog pješaštva, doktrina se oslanja na frontalne napade malih skupina pješaštva na ukrajinsku obranu, dok oklopne skupine mehaniziranog pješaštva i tenkova napadaju s bokova.
Ono što je vrlo jasno jest da ruska vojska više nema tu sposobnost.
- Hame_
- janje_
#165408 Re: Ukrajina
to nas trodnevni mudroser opet pocastio svojim uzvisenim recenicama? foe je iz raja izaso, ali stvarno..
- Čitalac
#165409 Re: Ukrajina
Ukrajinski Generalštab, pregled dana…
U subotu su Odbrambene snage odbile svih 16 napada ruskih snaga. Neprijatelj je tokom dana izveo ukupno 19 zračnih udara i više od 10 napada iz raketnih sistema. Vjerovatnoća raketnih i zračnih udara širom Ukrajine i dalje je velika. Neprijatelj nastavlja svoje glavne napore usmjeravati na pokušaje potpune okupacije oblasti Lugansk i Donjeck. U toku dana okupatori su izveli 16 napada, ali su ih sve odbile jedinice odbrambenih snaga.
Na pravcu Kupjansk, neprijatelj je izveo neuspješne ofanzivne operacije kod Novoselivske. Na pravcu Liman, neprijatelj je izveo neuspješne ofanzivne operacije na području Bilohorivka i Spirne. U pravcu Bahmuta, neprijatelj je vodio ofanzivne operacije u oblasti Ivanovske, nije bio uspješan. U pravcu Avdiivke, neprijatelj nije vodio ofanzivna dejstva.
Na pravcu Marinka, neprijatelj je vodio ofanzivna dejstva, ali su naši branioci odbili svih 9 neprijateljskih napada. Bilo je i neuspješnih ofanzivnih operacija na području Oleksandrovke, Donjecka oblast.
Avijacija odbrambenih snaga tokom dana nanijela je 11 udara na područja koncentracije ljudstva agresora. Naši branioci su uništili 3 neprijateljske izviđačke bespilotne letjelice. Jedinice raketnih trupa i artiljerije su tokom dana pogodile kontrolni punkt, 1 protivvazdušni raketni sistem i 3 skladišta municije.
-
A_A_AKCIJA
- GandalfSivi
#165411 Re: Ukrajina
Drago mi je da si ga sada procitao. Bolje kasno nego nikad…madner wrote: ↑03/06/2023 17:25Citao sam davno o padu Beograda i 7 SSovaca koji su ga zauzeli. Samo zaborave napomenuti da je iza tih 7 bila najbolja SS divizija i najbolji njemacki puk, a da su istovremeno sa jos dva pravca isle elitne oklopne divizije. Procitao sam sada clanak, vecina koliko znam plod je maste autora.GandalfSivi wrote: ↑03/06/2023 16:45
Lakse se fokusirati na nebulozu koja dokazuje da se nisi potrudio ni procitati text, nego cijeli post gdje se bit izgubi.
Jesi li procitao ili nisi prije komentarisanja? Sasvim jednostavno pitanje.
Okupacija Jugoslavije nema veze sa manjkom zelje Jugoslovena da se brane, ali ima veze sa tim da je 1941 Wehrmacht bio na vrhuncu. Da li je to iz ovog clanka postalo jasno ili se pokusava prodati druga prica?
-
emirolini
#165412 Re: Ukrajina
Plus Ukrajinci ne ostavljaju svoju opremu u upotrebljivom stanju za razliku od Rusista koju Ukrajinci mogu iskoristiti.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#165413 Re: Ukrajina
evo jedne analize bjeloruskog prvoligaša....valjda ljudi kontali da Ukrajinu vodi Alija"Jedina pogreška koju smo vjerojatno napravili je što nismo riješili ovo pitanje 2014.-2015., kada Ukrajina nije imala vojsku. Htjeli smo to riješiti mirnim putem. Oni su, međutim, iskoristili ovo vrijeme za razvoj oružanih snaga spremnih za borbu",
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
-
emirolini
#165415 Re: Ukrajina
Moze li meni Koningsberg?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- Krokodajl
#165417 Re: Ukrajina
Ono što je interesantno kod Ukrajine je, očekivanje neočekivanog.
Isto tako što je indikativno kod Rusa je apsolutna bezidejnost, Bahmut su uzeli na silu, zbog ko zna čega, i šta dalje?
Apsolutna nemoć za konsolidaciju redova i kontrolu prostora. Ukrajincisu pokazali da su ruske crvene linije Potemkinova sela, ne samo da su napali na svoj Krim nego i na Rusku teritoriju.
Nema nuklearne, nema opće mobilizacije... Rusija će ovaj rat izgubiti, nažalost katarzu doživjeti neće. Koliko god ja imao simpatija prema Rusiji, nema tamo šaka ljudi koji su spremni za promjene, i ovi Ruski partizani su pretpostavljam u velikoj mjeri etnički nerusi.
Ukrajina će ofanzivu pokrenuti negdje, pojede me što ne znam gdje, ali vjerujem da će biti ubitačno. Ne očekujem sada neki veliki bum, ali očekujem oslobađanje nekog velikog grada.
Mojom nekom logikom to bi išlo na jug, presijecanje kod Berdjanska, Mariupolja, Melitopolja tu negdje.
Rusima želim dugu i hladnu zimu, i da oni vozovi što su išli ka Donbasu sada u onim sanducima za municiju vraćaju pitomce na vječna lovišta.
Slava Ukrajini.
Isto tako što je indikativno kod Rusa je apsolutna bezidejnost, Bahmut su uzeli na silu, zbog ko zna čega, i šta dalje?
Apsolutna nemoć za konsolidaciju redova i kontrolu prostora. Ukrajincisu pokazali da su ruske crvene linije Potemkinova sela, ne samo da su napali na svoj Krim nego i na Rusku teritoriju.
Nema nuklearne, nema opće mobilizacije... Rusija će ovaj rat izgubiti, nažalost katarzu doživjeti neće. Koliko god ja imao simpatija prema Rusiji, nema tamo šaka ljudi koji su spremni za promjene, i ovi Ruski partizani su pretpostavljam u velikoj mjeri etnički nerusi.
Ukrajina će ofanzivu pokrenuti negdje, pojede me što ne znam gdje, ali vjerujem da će biti ubitačno. Ne očekujem sada neki veliki bum, ali očekujem oslobađanje nekog velikog grada.
Mojom nekom logikom to bi išlo na jug, presijecanje kod Berdjanska, Mariupolja, Melitopolja tu negdje.
Rusima želim dugu i hladnu zimu, i da oni vozovi što su išli ka Donbasu sada u onim sanducima za municiju vraćaju pitomce na vječna lovišta.
Slava Ukrajini.
- SanskiBiser
#165418 Re: Ukrajina
titlovano...
Ruske RIA Novosti objavile su članak o skakavcima, koje je Ukrajina navodno namjerno koristila za uništavanje usjeva u "LNR" (okupirani teritorij Ukrajine) i drugim regijama Rusije.
Rusi godinama konzumiraju takve informacije i rado im vjeruju.
https://t.me/pravdaGerashchenko_en/25854
- SanskiBiser
#165419 Re: Ukrajina
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky razgovarao je s glavnom urednicom Wall Street Journala Emmom Tucker
u Odesi uoči sastanka s europskim čelnicima kako bi izvršio pritisak za članstvo u NATO-u i dok svijet čeka protuofenzivu Ukrajine protiv Rusije.
- Hame_
#165420 Re: Ukrajina
Kličko je danas odlučio osobno pregledati neka skloništa.
https://uavideos.osintukraine.com/media ... 130460.MP4
https://uavideos.osintukraine.com/media ... 130460.MP4
- SanskiBiser
#165421 Re: Ukrajina
Barić: Ukrajina je svjesna da ova godina nije odlučujuća
- Čitalac
#165423 Re: Ukrajina
U Kremlju čekaju da Macron obznani svoj plan o mirovnom samitu u Parizu, Putin je otvoren za razgovor, kaže Peskov.
Vladimir Putin je bio, jeste i biće otvoren za sve kontakte kako bi ruski ciljevi bili ostvareni i nekim drugim sredstvima mimo specijalne vojne operacije, rekao je portparol predsjednika Dmitrij Peskov. Peskov je prokomentarisao mogućnost organizovanja mirovnog samita o Ukrajini u Parizu. Prema Wall Street Journalu, predsjednik Francuske Emmanuel Macron dao je takav prijedlog Volodimiru Zelenskom.
Peskov je pozvao da se prije svega sačeka pojašnjenje samog predsjednika Francuske. Prema njegovim riječima, Moskva preferira alternativna rješenja, ali zapadne zemlje sada Rusiji ne ostavljaju drugi izbor.
-
CrveniKuk
#165424 Re: Ukrajina
Meni najbitni dijelovi ovog razgovora :
-Ukrajinci nisu svoje novoformirane brigade i jedinice koristili u borbama oko Bahmuta, kao ni tokom cijele ruske zimske ofanzive,
- gubici oko Bahmuta, što se tiče poginulih, idu 5:1 u korist Ukrajinaca,
- Ukrajinska vojska je u velikoj transformaciji, od obuke, prijema velikog broja i vrsta zapadnog naoružanja, edukacije i generalno transformacije doktrine sa istočnog modela na zapadni model.
Ranije sam tvrdio, da Ukrajinci, kupuju vrijeme u toku zimskih borbui, radi transformacije svojih OS. Ogroman je to proces. Sama činjenica, da je ZSU formirao preko 20 novih brigada, može dati djelomični uvid u obim te transformacije. Tvrdio sam, da Ukrajincima je potrebno vremena, ne samo da se obuće posade, nego i komandi kadar, kako bi pravilno i u skladu sa njihovim TT mogućnostima, mogli pravilno i efikasno upotrebljavati novu opremi sa zapada u budućim borbenim dejstvima. Takođe, vidjeli smo snimke na kojima se obučavaju posade, ali nigdje nismo vidjeli obuke oficirskog kadra, koji će biti u komandama bataljona, brigada, korpusa, vojnih oblasti i samog GŠ. Te obuke su paralelno tekle sa obukama običnih vojnika i oficira (nižeg nivoa) i one su daleko bitnije, jer time se dobijaju oficiri koji će biti osposobljeni da komadnuju, u budućim borbenim dejstvima u skladu sa novom doktrinom i njenim pravilima. I sada se može vidjeti, da bez obzira na teške borbe, tokom ruske zimske ofanzive, GŠ ZSU je pravilno procjenio, da sa postojećim snagama, bez upotrebe novih jedinica, može zaustaviti Ruse. To nam govori, da je ZSU u međuvremenu, osposobio svoje jedinice i komande, da se efikasno suprotstave Rusima. Dakle, Ukrajinci su sazreli i bez obzira na ruske slabosti, pokazali definitivno da imaju jednu vrhunsku armiju.
Last edited by CrveniKuk on 03/06/2023 20:05, edited 1 time in total.
- Tigar1
#165425 Re: Ukrajina
Može meni Kamchatka da spasimo tigrove tamo od izumiranja?