Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
kakotakonikako

#105526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakotakonikako »

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove donijelo je konačnu presudu rukovoditeljima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Stanišić i Simatović su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, proglasilo je Simatovića i Stanišića krivim i osudilo na po 15 godina zatvora.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH.

Prvostepenom presudom bili su presuđeni krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je bio posljednji u kojem su sudije Mehanizma, kao nasljednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i kakva je uloga susjedne države bila u ratu, te da li su optuženi odgovorni za postupanje paravojnih jedinica.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića traje dvije decenije i jedan je od najdužih procesa pred Haškim tribunalom. Oni su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji, poslije čega je Simatović prebačen u MKSJ 30. maja, a Stanišić 11 dana kasnije. Suđenje im je počelo nakon šest godina po trećoj izmijenjenoj optužnici.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je 13. juna 2017. i trajalo je pet godina, uz polugodišnju pauzu zbog pandemije koronavirusa. Nakon obnovljenog postupka, MMKS je 2021. donio prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima počinjenim u Bosanskom Šamcu u BiH.

:thumbup:

Da nije bilo Madjunarodnog suda u Hagu, MOZDA bi danas u Predsjednistvu BiH imali Karadžica i Prlića a u Vijecu Ministara BiH - Plavšičku, Kordića, Mladića i dr.

Ko zna, MOZDA ?????? ....
mayab

#105527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mayab »

Hm, 15 godina, ako me računanje ne vara , oni su toliko već proveli po zatvorima-pritvorima za vrijeme svojih suđenja,
i likovi će biti pušteni sada.....a onda očekujem orgijanja cijele Srbije kad se likovi vrate "kao srpski HEROJI!" :-?
tramvajtrojka

#105528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

kakotakonikako wrote: 31/05/2023 12:29 Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove donijelo je konačnu presudu rukovoditeljima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Stanišić i Simatović su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, proglasilo je Simatovića i Stanišića krivim i osudilo na po 15 godina zatvora.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH.

Prvostepenom presudom bili su presuđeni krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je bio posljednji u kojem su sudije Mehanizma, kao nasljednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i kakva je uloga susjedne države bila u ratu, te da li su optuženi odgovorni za postupanje paravojnih jedinica.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića traje dvije decenije i jedan je od najdužih procesa pred Haškim tribunalom. Oni su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji, poslije čega je Simatović prebačen u MKSJ 30. maja, a Stanišić 11 dana kasnije. Suđenje im je počelo nakon šest godina po trećoj izmijenjenoj optužnici.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je 13. juna 2017. i trajalo je pet godina, uz polugodišnju pauzu zbog pandemije koronavirusa. Nakon obnovljenog postupka, MMKS je 2021. donio prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima počinjenim u Bosanskom Šamcu u BiH.

Da nije bilo Madjunarodnog suda u Hagu, MOZDA bi danas u Predsjednistvu BiH imali Karadžica i Prlića a u Vijecu Ministara BiH - Plavšičku, Kordića, Mladića i dr.

Image

pa imao si ga kad je dobro deda aljo sjedio sa ovim likom u predsjedništvu, pa kad su stranci htjeli da uklone njegovu partiju u potpunosti dobri aljo je rekao da on zna kako ce sa njima postupati :cry: sve ostalo je historija
elk

#105529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by elk »

A nuto iza mirze hajrica, nekrunusanog kralja svih uhljeba.
kakotakonikako

#105530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakotakonikako »

tramvajtrojka wrote: 31/05/2023 12:34
kakotakonikako wrote: 31/05/2023 12:29 Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove donijelo je konačnu presudu rukovoditeljima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Stanišić i Simatović su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Image

pa imao si ga kad je dobro deda aljo sjedio sa ovim likom u predsjedništvu, pa kad su stranci htjeli da uklone njegovu partiju u potpunosti dobri aljo je rekao da on zna kako ce sa njima postupati :cry: sve ostalo je historija
:lol:

Ti opet po starom. Ja na ovoj slici ne vidim ni Karadžića a ni Prlića.

Ali bitno je da ti nesto napises.

A jeste sve istorija.

:bih:
A_A_AKCIJA

#105531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

sehohari wrote: 15/12/2022 20:00

Pa dobro.
Na njegovom mjestu je prije bila Turkovicka. Ipak je makar znala engleski.
velikonja wrote: 06/01/2023 00:23

Dino ne zna engleski jezik, dino se moze posluziti engleskim jezikom...toliko da ne ostane gladan u tom govornom podrucju
Engleski jezik znaju npr s.cudic, d.zvizdic, d.arnaut, ...
Od onih malo manje podobnih, s.alkalaj, z.lagumdzija, o.topcagic etc
Sociolog wrote: 17/03/2023 21:03

Busa se da zna engleski..sto onda UVIJEK koristi prevodioca.

Altsa wrote: 06/01/2023 09:57
Ne zna engleski za nivo MVP gdje nesmije biti zamucivanja, razmisljanja i polovicnog znanja engleskog. On nije na nivou tecne konverzacije.
De malo da se naslađujemo ovom rušenju spinova i laži, nemojte da to tek tako prođe neopaženo

:mrgreen:
Styling

#105532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

A_A_AKCIJA wrote: 31/05/2023 13:06

Pa dobro.

Dino ne zna engleski jezik, dino se moze posluziti engleskim jezikom...toliko da ne ostane gladan u tom govornom podrucju

Ne zna engleski za nivo MVP gdje nesmije biti zamucivanja, razmisljanja i polovicnog znanja engleskog. On nije na nivou tecne konverzacije.
De malo da se naslađujemo ovom rušenju spinova i laži, nemojte da to tek tako prođe neopaženo

Svima im je usta zacepio.
A_A_AKCIJA

#105533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Hoćemo li još malo? :D
last mohicans wrote: 16/12/2022 00:20
Jesam engleski, mozes naći i na netu. Veoma skromno. Kad mu je engleski takav, sve mi je jasno. Rumunski baš onako reprezentativan jezik u evropskim i svjetskim okvirima.
cabej wrote: 15/12/2022 23:36 Toliko pametnih ljudi u Sarajevu, pa i iz trojke, i da za MVP izaberu DIF-ovca koji ne zna engleski. ponavljam se ali je potez u rangu imenovanja Osmice.
Na kraju se ipet svede na to: daj meni da se ja pitam. Drzava nek ide do vraga
Officer Crabtree wrote: 13/03/2023 20:35 Dino intenzivno uči engleski da može bez Brkića pričati da stranim zvaničnicima.
Student_u_Ostavci

#105534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Euforija u NiP taboru,

Dino naučio engleski :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#105535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Sahrana u ezda taboru
sajber87

#105536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

A_A_AKCIJA wrote: 31/05/2023 13:06

Pa dobro.

Fina lista sda df bot akaunta :mrgreen:
dr_Evil

#105537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Styling wrote: 31/05/2023 13:09
Solidno govori, bolje od vecine politicara, ali smijesno je da uopste o tome pricamo, zar je takav vakat dosao?
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#105538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laserShow »

Student_u_Ostavci wrote: 31/05/2023 13:20 Euforija u NiP taboru,

treba pojest govna koja su izasrana mimo wc solje. Navalte.
dr_Evil

#105539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 31/05/2023 13:20 Sahrana u ezda taboru
Nemoj tako, evo prizivaju u komentarima po klixu da sad Trojka digne tuzbu protiv Srbije. Vidis kakav vakat dosao, zabava za sire narodne mase!
Student_u_Ostavci

#105540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

laserShow wrote: 31/05/2023 13:23
Student_u_Ostavci wrote: 31/05/2023 13:20 Euforija u NiP taboru,

Šta drugo očekivati od vas nego ovakav komentar?! Polupismeni beskičmenjaci kojima su u ustima ili govna ili penis ili bot. Imate moju podršku da nastavite. :zzzz:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#105541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mk ultra »

pa da prostite, ja znam engleski, mogu reći tečno, za poslovnu komunikaciju i koristim ga već tako već dugo

ali, kada je u pitanju razgovor na političkom nivou, ne znam osobu (čak i da je studirao engleski) da ne bi trebao dopunjavanje

nije engleski 200 riječi
pokušajte čitati neki njihov zakon, pa se javite :kiss:
laserShow

#105542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laserShow »

Student_u_Ostavci wrote: 31/05/2023 13:25
laserShow wrote: 31/05/2023 13:23

Šta drugo očekivati od vas nego ovakav komentar?! Polupismeni beskičmenjaci kojima su u ustima ili govna ili penis ili bot. Imate moju podršku da nastavite. :zzzz:
serem se na svakog tzv bosnjackog lidera. Na tvog baketa, na mog kosarkasa, na necijeg .... i tako to. Ja sam slobodan covjek, pa vam mogu napisati sve ovo sto sam napisao.

Opet stojim na tome, sto ste izasrali, sada treba pokupiti. Je li tako?
JohnnyS

#105543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

palermo wrote: 30/05/2023 22:16
Truba wrote: 30/05/2023 22:03 A jugoslaveni?
Dje si njih ubrojio
Pa opcepoznato je da su se kao Jugosloveni najcesce pisali ljudi hrtvatskih korijena I katolicke tradicije
Jedan takav je danas na čelu HDZa :D
kakotakonikako

#105544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakotakonikako »

Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma je nakon presude Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću kazao da je presuda pokazala da se nije radilo o građanskom ratu nego o međunarodnom sukobu.

"Ovo pokazuje da se nije radilo o građanskom ratu nego međunarodnom sukobu u kojem je veliku ulogu igrali politička rukovodstva susjednih zemalja", kazao je Barammertz nakon što su Simatović i Stanišić osuđeni na po 15 godina zatvora.

Ukazao je da je najznačajniji dio presude onaj o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je pokrio velike dijelove Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pohvalio je svoj tim za koji je rekao da je uradio fantastičan posao i da nikad nisu gubili nadu da će oni koji su krivi za zločine da će biti i osuđeni.

"Kada je zatvoren MKSJ i Sud za ruandu, i kad je stvoren mehanizam, svi su mislili da je to kraj napora UN-a i podupiranja pravde. Mislim da smo jasno pokazali sa našim uredom u Aruši i ovog ureda, da je ključan uloga nas u ovom trenutku bila, da iako je međunarodna kaznena pravda spora na koncu će biti uhapšeni osuđeni oni koji trebaju biti", kazao je Brammertz.

Rekao je da iako je ovo zadnja odluka ove vrste, da će se rad nastaviti jako dugo i da ima još mnogo predmeta koji se tiču ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

"Poseban problem je da se osumnjičeni ne izručuju u susjedne zemlje i ima na stotine počinitelja zločina koji su u Srbiji ili Hrvatskoj u bijegu. Ne želimo da izbjegnu pravdu i nastavit ćemo podržavati naše kolege", poručio je Brammertz.

:bih:
Last edited by kakotakonikako on 31/05/2023 13:32, edited 1 time in total.
Student_u_Ostavci

#105545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

laserShow wrote: 31/05/2023 13:26
Student_u_Ostavci wrote: 31/05/2023 13:25

serem se na svakog tzv bosnjackog lidera. Na tvog baketa, na mog kosarkasa, na necijeg .... i tako to. Ja sam slobodan covjek, pa vam mogu napisati sve ovo sto sam napisao.

Opet stojim na tome, sto ste izasrali, sada treba pokupiti. Je li tako?
Ko da pokupi? Pa gdje sam ja pisao da on ne zna engleski, šta bulazniš? :lol:

20 godina lik u politici. Sve i da nisi htio da učiš, naučio bi usput. Pa ja mislim da i Dušanka Majkič zna engleski.
JohnnyS

#105546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Jebem ja takav sud gdje za tisuće ubojstava i silovanja dobiješ manje zatvora nego za jedno ubojstvo s predumišljajem.

Po meni ako si presuđeni ratni zločinac ništa osim doživotne nema smisla
laserShow

#105547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laserShow »

Student_u_Ostavci wrote: 31/05/2023 13:30 Ko da pokupi? Pa gdje sam ja pisao da on ne zna engleski, šta bulazniš?
Pa ako nisi govorio, sta si se upecao? Jesu ostali botici i niskobudzetni mozgovi. Neka oni kupe :) ne moraju se usutiti.

Ako nisi bio na tom narativu, sve pet. Ako jesi, duboko si zaglibio.
breuer

#105548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breuer »

JohnnyS wrote: 31/05/2023 13:31 Jebem ja takav sud gdje za tisuće ubojstava i silovanja dobiješ manje zatvora nego za jedno ubojstvo s predumišljajem.

Po meni ako si presuđeni ratni zločinac ništa osim doživotne nema smisla
slažem se u potpunosti, osim eventualno kazni za komandnu odgovornost i sl, al i tu da budu rigorozne u svakom slučaju...ovako ti bukvalno govore da se zločin protiv čovječnosti 'isplati'... :(
A_A_AKCIJA

#105549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

dr_Evil wrote: 31/05/2023 13:22
Solidno govori, bolje od vecine politicara, ali smijesno je da uopste o tome pricamo, zar je takav vakat dosao?
Ovo je samo jako slikovit i živopisan prikaz kako izgleda jedna SDA kampanja laži, podmetanja, smicalica, i kako se taj isti jad od kampanje završi kada ga razbiješ maljem argumenata.

Svaka kampanja od oktobra im izgleda ovako. Lažu, lažu, a kad ih natamburaš, ušute se koji dan i nastave sa novom.

SDA ko Rusi u Ukrajini. Lažu kad zinu.
Styling

#105550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

dr_Evil wrote: 31/05/2023 13:22
Mi ne govorimo, za nas normalne to je normalno, ali treba SDFA ekipi nabijati na nos. 8)
Locked