Zvučiš kao da se praviš važna, a kao što rekoše ljudi, ne baviš se ničim posebnim. Svako voli da svoj posao predstavi kao ultra mega giga bitan, ali ako misliš da je normalno pričati na njemačkom na našem forumu, onda okej, tvoja stvar, ali ja ću ti reći da nije.forumskivojnik wrote: ↑30/05/2023 20:31 Neces mi ni ti a ni bilo ko drugi, ovdje, zabraniti pisati na bilo kojem jeziku na kojem ja to zelim ali i na pismu koji ja zelim isto kao i ti .
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#7176 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Bloo
- Globalna šefica
#7177 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nisi mi odgovoio na pitanje. Koji su to kriteriji koji nekoga ko je rođen izvan BiH čini Bosancem (osim osjećaja, poznavanja jezika očito)?sehohari wrote: ↑30/05/2023 21:02To kako neko smatra nacionalnu pripadnost je druga tematika.
Ja samo govorim da vecina nasih koji idu gore zaboravljaju da vec prva generacija poslije njih nece gajiti njihovu kulturu, jezik i tkd. a da vecina toga nije svjesna.
Ima raznih faktora koji su doveli do toga da se ljudi poput mene i dalje osjecaju kao Bosanci.
- Didier
#7178 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da su barem Nijemci, nego nisu ni to, nego su nešto između, stranci i u Njemačkoj, a i na Balkanu.
Fazon je od djece napraviti ljude koji nisu stranci nigdje, a u tome itekako pomaže jezik, koliko god to škafiškafnjacima bilo nebitno. Itekako je bitno kako će govoriti jezik jer je to preduslov da sutra može s razumijevanjem pogledati dijalošku emisiju, pročitati knjigu, baviti se špicmedicinom i na drugim jezicima
Ta djeca ostaju zatočena ni tamo, ni 'vamo, i nikad neće biti prihvaćeni u Njemačkoj kao da su Nijemci. Njihova djeca možda hoće, ali samo ako se vjenčaju za Švabu ili Švabicu. Ista je priča i sa drugim zemljama.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#7179 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa šta čini onoga što živi u BiH Bosancem? Svako ima zasebnu definiciju.Bloo wrote: ↑30/05/2023 21:18Pa nisi mi odgovoio na pitanje. Koji su to kriteriji koji nekoga ko je rođen izvan BiH čini Bosancem (osim osjećaja, poznavanja jezika očito)?sehohari wrote: ↑30/05/2023 21:02
To kako neko smatra nacionalnu pripadnost je druga tematika.
Ja samo govorim da vecina nasih koji idu gore zaboravljaju da vec prva generacija poslije njih nece gajiti njihovu kulturu, jezik i tkd. a da vecina toga nije svjesna.
Ima raznih faktora koji su doveli do toga da se ljudi poput mene i dalje osjecaju kao Bosanci.
Za mene je to naravno poznavanje jezika, ali i njegovanje kulture, traženje veza sa BiH, interes za državu predaka i tkd. Sve u svemu , da dođeš do nekog sveopšteg znanja o društvu koje ti dozvoljava da sutra možeš otići dole a da niko ne skuži da si ustvari rođen negdje drugo. Ili da se u veoma kratkom roku možeš dovoljno adaptirati.
- skafiskafsnjak
#7180 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa sta me uzimas u usta i pri tom lazes? Nisam rekao da je nebitno .Didier wrote: ↑30/05/2023 21:22Da su barem Nijemci, nego nisu ni to, nego su nešto između, stranci i u Njemačkoj, a i na Balkanu.
Fazon je od djece napraviti ljude koji nisu stranci nigdje, a u tome itekako pomaže jezik, koliko god to škafiškafnjacima bilo nebitno. Itekako je bitno kako će govoriti jezik jer je to preduslov da sutra može s razumijevanjem pogledati dijalošku emisiju, pročitati knjigu, baviti se špicmedicinom i na drugim jezicimaitd.
Ta djeca ostaju zatočena ni tamo, ni 'vamo, i nikad neće biti prihvaćeni u Njemačkoj kao da su Nijemci. Njihova djeca možda hoće, ali samo ako se vjenčaju za Švabu ili Švabicu. Ista je priča i sa drugim zemljama.
Jel ti akademski nivo treba da pogleda emisiju ili procitas knjigu?
- forumskivojnik
#7181 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Steta da sam prosla "samo" kroz bosanski obrazovani sistem sa kojim, ovdje u de., radim isti posao kao i oni koji su prosli njemacki obrazovni sistem, na najvisem medicinskom nivou u de..sehohari wrote: ↑30/05/2023 21:08Spitzenmedizin nije nikakav strucni termin, i tacka.forumskivojnik wrote: ↑30/05/2023 21:01
Ko si ti?
Kakve veze ti imas sa, iz konteksta izvadjenim serijskim ubicom Niels Högel, mojim rekomentarom na konemtar od Didier?
Zasto medicinski laici imaju neodoljivi poriv da raspravljaju o medicinskim temama?
Na kraju, neko ko nije u stanju ni gramaticki ispravno napisati "Spitzenmedicini" naravno da ne zna znacenje tog strucnog termina![]()
.
Nisam ja ikakav medicinski laik, vec sam krenuo istim stopama kao i ti. I to sam prosao njemacki obrazovni sistem.
Uopste ne zelim da te difarmiram, samo sam zelio reci da smatram da nije ok koristiti neke njemacke izraze, koji rijetko ko ovdje razumije. Ovdje je se tri stranice raspravljalo o "Stellenbeschreibung", pa je pola forumara mislilo da se radi o nekom specificnom naucnom terminu, a kamoli kada baratas sa nekim rijecima poput "Spitzenmedizin".
Gewiss versteht man unter „Spitzenmedizin“ in der Regel medizinische
Dienstleistung auf höchstem Niveau. Und diese wird keineswegs nur von
universitären Einrichtungen erbracht. Aber Spitzenmedizin im akademi-
schen Sinn – und von ihr soll hier die Rede sein – basiert auf Forschung: auf
Grundlagenforschung, anwendungsorientierter Forschung, klinischer For-
schung. Sie bewegt sich damit im Grenzbereich von zwei komplexen politi-
schen Systemen, hat Anteil am Gesundheits- und am Bildungswesen. Dass
die ambivalente Identität mit besonderen Problemen verbunden ist, bedarf
keiner weiteren Erklärung.
Natürlich sind die besten Universitäten nicht zwingend spitzenmedizinische Zentren - sie bieten aber das Umfeld zur Entfaltung medizinischer Spitzenleistung.
- PreWiBa
#7182 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vjeruj da mi jesmo Nijemci.Didier wrote: ↑30/05/2023 21:22Da su barem Nijemci, nego nisu ni to, nego su nešto između, stranci i u Njemačkoj, a i na Balkanu.
Fazon je od djece napraviti ljude koji nisu stranci nigdje, a u tome itekako pomaže jezik, koliko god to škafiškafnjacima bilo nebitno. Itekako je bitno kako će govoriti jezik jer je to preduslov da sutra može s razumijevanjem pogledati dijalošku emisiju, pročitati knjigu, baviti se špicmedicinom i na drugim jezicimaitd.
Pogotovo ako ovako ne ideš u neke dublje odnose, u 99% slučajeva prolazimo kao Švabe. Jednostavno, bijeli smo, znamo jezik često na boljem nivou od domaćih...
Ali to doduše i dosta zavisi od regije gdje se nalaziš, nekome u Bavarskoj ili Austriji je sigurno 10x teže nego nekome negdje u zapadnom dijelu gdje već 5 decenija žive sve moguće nacije.
- PreWiBa
#7183 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja te pitam za neku formalnu definicju, gdje je npr. zakonodavac donio odluku šta je "Spitzenmedizin".forumskivojnik wrote: ↑30/05/2023 21:30Steta da sam prosla "samo" kroz bosanski obrazovani sistem sa kojim, ovdje u de., radim isti posao kao i oni koji su prosli njemacki obrazovni sistem, na najvisem medicinskom nivou u de..sehohari wrote: ↑30/05/2023 21:08
Spitzenmedizin nije nikakav strucni termin, i tacka.
Nisam ja ikakav medicinski laik, vec sam krenuo istim stopama kao i ti. I to sam prosao njemacki obrazovni sistem.
Uopste ne zelim da te difarmiram, samo sam zelio reci da smatram da nije ok koristiti neke njemacke izraze, koji rijetko ko ovdje razumije. Ovdje je se tri stranice raspravljalo o "Stellenbeschreibung", pa je pola forumara mislilo da se radi o nekom specificnom naucnom terminu, a kamoli kada baratas sa nekim rijecima poput "Spitzenmedizin".
Gewiss versteht man unter „Spitzenmedizin“ in der Regel medizinische
Dienstleistung auf höchstem Niveau. Und diese wird keineswegs nur von
universitären Einrichtungen erbracht. Aber Spitzenmedizin im akademi-
schen Sinn – und von ihr soll hier die Rede sein – basiert auf Forschung: auf
Grundlagenforschung, anwendungsorientierter Forschung, klinischer For-
schung. Sie bewegt sich damit im Grenzbereich von zwei komplexen politi-
schen Systemen, hat Anteil am Gesundheits- und am Bildungswesen. Dass
die ambivalente Identität mit besonderen Problemen verbunden ist, bedarf
keiner weiteren Erklärung.
Natürlich sind die besten Universitäten nicht zwingend spitzenmedizinische Zentren - sie bieten aber das Umfeld zur Entfaltung medizinischer Spitzenleistung.
Ovo što si poslala je iz uvoda jednog stručnog rada teološkog fakulteta u Švicarskoj...
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... yvlrjWkWoV
Sptizenmedizin naravno može značiti da je ustanova na veoma visokom nivou, ali može značiti i da je to samo neki slogan iz reklamne brošure neke klinike.
Ako radiš na dobroj klinici, dovoljno je reći nam gdje se bolnica nalazi npr. na listi Newsweek-a ili da li je neka specijalna klinika, npr. kao HDZ.
-
Bodkin
#7184 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci njemci ste, ali i bosanci.
Zanimljivo. Njemacki bosanci
Zanimljivo. Njemacki bosanci
- Bloo
- Globalna šefica
#7185 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To onda čini i jednog Amerikanca Bosancem. Naučio jezik, živi ovdje, poznaje BiH bolje nego prosječni Bosanac...sehohari wrote: ↑30/05/2023 21:27Pa šta čini onoga što živi u BiH Bosancem? Svako ima zasebnu definiciju.
Za mene je to naravno poznavanje jezika, ali i njegovanje kulture, traženje veza sa BiH, interes za državu predaka i tkd. Sve u svemu , da dođeš do nekog sveopšteg znanja o društvu koje ti dozvoljava da sutra možeš otići dole a da niko ne skuži da si ustvari rođen negdje drugo. Ili da se u veoma kratkom roku možeš dovoljno adaptirati.
Predstaviti svoju domovinu djecu treba znati, siliti djecu ne znam koliko ima efekta. Tjerati djecu da budu Bosanci, da pričaju bosanski, da odlaze u Bosnu nije razvijanje ljubavi i drugog identiteta.
Ti si bogatiji jer imaš dva identiteta, govoriš tečno dva jezika, poznaješ kulturu i običaje dva naroda, ti postojiš između dva jezika i dvije kulture.
Da citiram Hemona:
„Moja pozicija, tako, nije definisana nacionalnim kulturnim sistemima, koji vole da imaju čvrste i nepremostive granice. Ja sam između kultura, što nije prazan prostor, nego prostor preklapanja, gdje se dešavaju čudne i nepredvidive stvari, gdje se miješaju udaljena iskustva i stvaraju novi, fluidniji identiteti. Moja odgovornost nije odgovornost nacionalnog književnika, nego odgovornost javne ličnosti koja učestvuje u demokratskoj, nehijerarhijskoj razmjeni mišljenja i informacija. Prostor te razmjene je globalan i uključuje kako bosansku, tako i američku javnost. Kao profesionalni pisac mogu biti most između različitih kultura, dok bih kao nacionalni književnik bio samo taraba.“
- Bloo
- Globalna šefica
- Bloo
- Globalna šefica
#7187 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Spitzenmedizin kao cutting-edge medicine?
- PreWiBa
#7188 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa da, neki Amerikanac koji živi ovdje npr. 20-30 godina je za mene sigurno Bosanac. Nacionalni identieti su fluidna konstrukcija.Bloo wrote: ↑30/05/2023 21:41To onda čini i jednog Amerikanca Bosancem. Naučio jezik, živi ovdje, poznaje BiH bolje nego prosječni Bosanac...sehohari wrote: ↑30/05/2023 21:27
Pa šta čini onoga što živi u BiH Bosancem? Svako ima zasebnu definiciju.
Predstaviti svoju domovinu djecu treba znati, siliti djecu ne znam koliko ima efekta. Tjerati djecu da budu Bosanci, da pričaju bosanski, da odlaze u Bosnu nije razvijanje ljubavi i drugog identiteta.
Ti si bogatiji jer imaš dva identiteta, govoriš tečno dva jezika, poznaješ kulturu i običaje dva naroda, ti postojiš između dva jezika i dvije kulture.
Da citiram Hemona:
„Moja pozicija, tako, nije definisana nacionalnim kulturnim sistemima, koji vole da imaju čvrste i nepremostive granice. Ja sam između kultura, što nije prazan prostor, nego prostor preklapanja, gdje se dešavaju čudne i nepredvidive stvari, gdje se miješaju udaljena iskustva i stvaraju novi, fluidniji identiteti. Moja odgovornost nije odgovornost nacionalnog književnika, nego odgovornost javne ličnosti koja učestvuje u demokratskoj, nehijerarhijskoj razmjeni mišljenja i informacija. Prostor te razmjene je globalan i uključuje kako bosansku, tako i američku javnost. Kao profesionalni pisac mogu biti most između različitih kultura, dok bih kao nacionalni književnik bio samo taraba.“
Naravno da poznavanje više jezika i kultura smatram bogatstvom. Ne samo radi toga što sada znam dva jezika (rijetko kada će mi to trebati u DE, budimo iskreni), već što sam otvoren za treće opcije. Primjetio sam tokom svog školovanja da meni učenje engleskog, francuskog i tkd. puno lakše pada, da više interesovanja imam i tkd... valjda zato što meni po rođenju granice manje znače nego nekom čiji je cijeli život i cijelo porodično stablo u krugu od 20-30 kilometara.
Ali to se nažalost, ako se ne vrši dobar odgoj, može vratiti i kao bumerang. Može se (a i dešava se) desiti da ne naučiš ni jedan ni drugi jezik kako treba, da se nigdje ne uklopiš, i da ti ta dvokulturalnost cijeli život visi kao omča oko vrata.
Last edited by PreWiBa on 30/05/2023 21:48, edited 1 time in total.
- PreWiBa
- JohnnyS
#7190 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sehohari wrote: ↑30/05/2023 21:08Spitzenmedizin nije nikakav strucni termin, i tacka.forumskivojnik wrote: ↑30/05/2023 21:01
Ko si ti?
Kakve veze ti imas sa, iz konteksta izvadjenim serijskim ubicom Niels Högel, mojim rekomentarom na konemtar od Didier?
Zasto medicinski laici imaju neodoljivi poriv da raspravljaju o medicinskim temama?
Na kraju, neko ko nije u stanju ni gramaticki ispravno napisati "Spitzenmedicini" naravno da ne zna znacenje tog strucnog termina![]()
.
Nisam ja nikakav medicinski laik, vec sam krenuo istim stopama kao ti. I to sam prosao njemacki obrazovni sistem.
Sa ovom drugom temom nemam nista, pa je nisam ni komentarisao. Forum nije mjesto gdje se samo vodi diskusija izmedju dvije osobe, zato postoje privatne poruke...
Radije bih bio kruha gladan u Glamoču nego cijeli život pričao Stellenbeschreibung
- Bloo
- Globalna šefica
#7191 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ne bih onda to nazvala dvokulturalnoscu vec propalim eksperimentom.sehohari wrote: ↑30/05/2023 21:47 Pa da, neki Amerikanac koji živi ovdje npr. 20-30 godina je za mene sigurno Bosanac. Nacionalni identieti su fluidna konstrukcija.
Naravno da poznavanje više jezika i kultura smatram bogatstvom. Ne samo radi toga što sada znam dva jezika (rijetko kada će mi to trebati u DE, budimo iskreni), već što sam otvoren za treće opcije. Primjetio sam tokom svog školovanja da meni učenje engleskog, francuskog i tkd. puno lakše pada, da više interesovanja imam i tkd... valjda zato što meni po rođenju granice manje znače nego nekom čiji je cijeli život i cijelo porodično stablo u istom mjestu.
Ali to se nažalost, ako se ne vrši dobar odgoj, može vratiti i kao bumerang. Može se (a i dešava se) desiti da ne naučiš ni jedan ni drugi jezik kako treba, da se nigdje ne uklopiš, i da ti ta dvokulturalnost cijeli život visi kao omča oko vrata.
Jezik zemlje u kojoj zivis i u kojoj si roden je primarni i alat je koji ti treba. Drugi jezik, jezik tvojih roditelja, je druga vrsta alata, za odrzavanje kontakta sa ropditeljima, rodbinom i da pomogne da se uklopis u domovinu svojih roditelja kada dodes u posjetu.
Ti si roden i odrastao vanka (ovo mi mozes i odgovoriti na PP, pitanje je profesionalne prirode (lingvisticke) pa me interesuje nesto (vise spada u akademsko istrazivanje nego guranje nosa u tvoj +zivot)
-
John Cleese
#7192 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako jeforumskivojnik wrote: ↑30/05/2023 20:41Ako si ih ti napravio onda si ti i duzan da ih "volis" i "pomognes" im da "nadju svoj put", ne jaJohn Cleese wrote: ↑30/05/2023 20:20
Nadam se da vjerujes da postoje i ljudi koji djecu jednostavno vole, neoptereceni pitanjem smisla (barem u tom kontekstu) i koji im pomazu da nadju svoj put kroz zivot i ostvare neke svoje snove i zelje![]()
![]()
.
Neodgovorno je donijeti na ovaj svijet bespomocno bice ili jos asocijalnije vise bespomocnih bica i ne moci im obezbijediti nista drugo nego da postanu socijalni slucajevi, ne moci im obezbijediti prvoklasno obrazovanje.
I rekao bih da su navodnici onda nepotrebni.
-
Bodkin
-
Bodkin
#7194 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno. Imas bosanske srbe, imas hrvatske srbe, imas bosanske hrvate. Ako imas njemacke bosance, bosanac automatski prelazi u etniju
Kakve sve vratolomije nece ljudi izmisliti
- skafiskafsnjak
#7195 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Amerikanac je vazda, kao sto sam ja Bosnjo u Njemackojsehohari wrote: ↑30/05/2023 21:47Pa da, neki Amerikanac koji živi ovdje npr. 20-30 godina je za mene sigurno Bosanac. Nacionalni identieti su fluidna konstrukcija.Bloo wrote: ↑30/05/2023 21:41
To onda čini i jednog Amerikanca Bosancem. Naučio jezik, živi ovdje, poznaje BiH bolje nego prosječni Bosanac...
Da citiram Hemona:
Naravno da poznavanje više jezika i kultura smatram bogatstvom. Ne samo radi toga što sada znam dva jezika (rijetko kada će mi to trebati u DE, budimo iskreni), već što sam otvoren za treće opcije. Primjetio sam tokom svog školovanja da meni učenje engleskog, francuskog i tkd. puno lakše pada, da više interesovanja imam i tkd... valjda zato što meni po rođenju granice manje znače nego nekom čiji je cijeli život i cijelo porodično stablo u krugu od 20-30 kilometara.
- skafiskafsnjak
#7196 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A njemacki Bosnjak?
-
Bodkin
#7197 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Njemacki kad naucis ti je kao stockholmski sindrom. Ono pricas i uzivas ali nije ti jasno zasto jer u stvari patis jer si se napatio da naucis pa ti to aktivira uslovno ucenjeJohnnyS wrote: ↑30/05/2023 21:48sehohari wrote: ↑30/05/2023 21:08
Spitzenmedizin nije nikakav strucni termin, i tacka.
Nisam ja nikakav medicinski laik, vec sam krenuo istim stopama kao ti. I to sam prosao njemacki obrazovni sistem.
Sa ovom drugom temom nemam nista, pa je nisam ni komentarisao. Forum nije mjesto gdje se samo vodi diskusija izmedju dvije osobe, zato postoje privatne poruke...
Radije bih bio kruha gladan u Glamoču nego cijeli život pričao Stellenbeschreibung![]()
-
Bodkin
#7198 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa blize je to stvarnosti od njemackog bosanca
-
Osmi Socrates
#7199 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zašto ograničavati djecu na tako rigidan identitet?
Identitet je komplicirana stvar čak i kad ne mjenjaš državu i ne poznaješ druge jezike i kulture, a kamoli kad se pomiješa mnogo toga?
Identitet je komplicirana stvar čak i kad ne mjenjaš državu i ne poznaješ druge jezike i kulture, a kamoli kad se pomiješa mnogo toga?
-
Osmi Socrates
#7200 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pitanje je i možeš li svu djecu dogmatizirati identitetom koji si ti zamislio kao njihov.
I što se tiče širine i što se tiče intenziteta.
I trebaš li uopšte?
I što se tiče širine i što se tiče intenziteta.
I trebaš li uopšte?
Last edited by Osmi Socrates on 30/05/2023 22:16, edited 1 time in total.