Nazalost ,nije samo djeca.Kad procitas neke postove,: bijo ,vidijo,radijo... To su odrasli pisali.skafiskafsnjak wrote: ↑30/05/2023 14:58Pa u Njemackoj automatski znaju eng, deu i bos. E sad na akademskom nivou mozda ne. To je malo pretjerivanje. Ali bitno je znati pricati .....Didier wrote: ↑30/05/2023 14:52
Pa zavisi kako kome. Meni je bitno da mi djeca govore na akademskom nivou barem tri jezika, između ostalog i naš. I na dobrom sam putu da tako i bude. Kad živiš vani, sve je to dosta teže, jer je potrebno mnogo odricanja, vremena da se jezik nauči kako treba. Strašno mi je vidjeti kada ne mogu razgovarati s nanom i dedom.
Ali naravno da je bolje da nabadaju nego da ne znaju nikako. Ali s tim nabadanjem ne mogu ništa i nigdje.
To je tvoja stvar ali u manjini si siguran sam. Pa 80% djece koja su u BiH imaju greske u pisanju i pricanju
Sjetim se svog dajdze koji je otisao za Svedsku 1972 godine,ima tri kcerke,isle su u jugoslovensku skolu,sve znale pisati i citati nas jezik,mimo engleskog i njemackog.
Nazalost vecina nas vani je prepustena sama sebi,ako se mi trudimo,djeca ce pricati nas jezik,ali dosta ih ima koji uopste ne pricaju nas jezik sa djecom.Rjetko ce se neko od te djece vratiti u Bosnu,ali ipak smo mi prva generacija,ja mislim da djeca trebaju znati nas jezik.