Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#26 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by gentoo »

A sta je sa fabricki zatamnjenim ? :roll:
Throttle

#27 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by Throttle »

mirsek wrote: 30/05/2023 17:56
Throttle wrote: 30/05/2023 17:53 Opet nemas brojeve na staklima ispod folije
Nemas ali ti mogu naknadno dati stikere koje mozes nalijepiti na foliju i da se mogu procitati sa unutrasnje strane auta ako vec ne moze sa vanjske. Uvijek se moze rijesenje naci, samo treba volja nadleznih.
Pa onda otidji isprintaj papir u boji u kopirnici i nek ti naprave i brojeve. Propisano je gdje idu brojevi, sad bi ti uvodio pravila koja tebi odgovaraju :D kod mene je auto zatamnjeno preko ogranicenja, kad me zaustave platit cu kaznu i gas :mrgreen:
mirsek

#28 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by mirsek »

Throttle wrote: 30/05/2023 17:57
mirsek wrote: 30/05/2023 17:53
Eto, i sad da npr. oni mogu izdati potvrdu ili stikere da su ti stakla zakonski ok i vozi misko, sto to ne naprave ?
To vec ide ka atestiranju. A atest nije dzaba :D Tehnicki pregled ti moze izdati potvrdu da si tehnicki ispravan. Sto i dobijes svake godine. Znaci oni su kontrola. Atesti se rade u drugim institucijama. Tehnicki samo moze potvrdit da se slaze taj tvoj papir za folije sa stanjem koje su oni ustanovili pri pregledu
Napisao sam vec, nije mi toliko problem platiti do 50 KM da mi atestiraju vec postavljenje folije. Gore mi je placanje skidanja starih uz postavljanje novih uz mogucnost ostecenja grijaca na sajbi.
kabal1337

#29 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by kabal1337 »

gentoo wrote: 30/05/2023 17:58 A sta je sa fabricki zatamnjenim ? :roll:
sta pod ovim mislis
fabricki ugradjena folija u servisu
ili fabricki tonirana stakla?
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#30 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by gentoo »

kabal1337 wrote: 30/05/2023 18:01
gentoo wrote: 30/05/2023 17:58 A sta je sa fabricki zatamnjenim ? :roll:
sta pod ovim mislis
To drugo
mirsek

#31 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by mirsek »

Throttle wrote: 30/05/2023 17:59
mirsek wrote: 30/05/2023 17:56

Nemas ali ti mogu naknadno dati stikere koje mozes nalijepiti na foliju i da se mogu procitati sa unutrasnje strane auta ako vec ne moze sa vanjske. Uvijek se moze rijesenje naci, samo treba volja nadleznih.
Pa onda otidji isprintaj papir u boji u kopirnici i nek ti naprave i brojeve. Propisano je gdje idu brojevi, sad bi ti uvodio pravila koja tebi odgovaraju :D kod mene je auto zatamnjeno preko ogranicenja, kad me zaustave platit cu kaznu i gas :mrgreen:
Kako vozis po noci zivota ti ? :D
Jednom sam vozio auto zatamnjeno preko 90 % na svim staklima, kao corava kokos sam bio u voznji.
Pa ja se i zalim da su im pravila losa za one koji su vec postavili folije prije par godina sa potpuno zakonskim zatamnjenjem ali bez stikera/certifikata/atesta. O takvoj grupaciji nisu uopste razmisljali.
kabal1337

#32 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by kabal1337 »

gentoo wrote: 30/05/2023 18:03
kabal1337 wrote: 30/05/2023 18:01

sta pod ovim mislis
To drugo
Takva stakla imaju posebnu oznaku na sebi. Ti nema potrebe da se brines uopste brines u vezi ovoga.
axe22

#33 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by axe22 »

mirsek wrote: 30/05/2023 18:01
Napisao sam vec, nije mi toliko problem platiti do 50 KM da mi atestiraju vec postavljenje folije. Gore mi je placanje skidanja starih uz postavljanje novih uz mogucnost ostecenja grijaca na sajbi.
I meni je to problem.
Prije 7 godina vozilo uvezeno iz Italije, dosla zadnja stakla i sajba zadnja zatamljena.
Sad znaci morao bi cupati foliju i novu ljepit, zasto jednostavno ne mogu osposobiti nekoga ko moze pregledati trenutne folije i dati atest?

(nije problem ni skinuti s bocni, problem je zadnje i grijaci)
Bice uplati kasko stakla, razbi staklo i naplati novo.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#34 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by anex »

mirsek

#35 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by mirsek »

axe22 wrote: 30/05/2023 18:32
mirsek wrote: 30/05/2023 18:01
I meni je to problem.
Prije 7 godina vozilo uvezeno iz Italije, dosla zadnja stakla i sajba zadnja zatamljena.
Sad znaci morao bi cupati foliju i novu ljepit, zasto jednostavno ne mogu osposobiti nekoga ko moze pregledati trenutne folije i dati atest?

(nije problem ni skinuti s bocni, problem je zadnje i grijaci)
Bice uplati kasko stakla, razbi staklo i naplati novo.

Ja imam uplaceno osiguranje stakala na autu i bas kontam, to ispade najbolja opcija. :D
MehmedPasaMoric

#36 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by MehmedPasaMoric »

Nema od tog nista, samo su dali ljudima na tehnickom jos jedan dodatni razlog da ocekuju 20 maraka na kafu... Koji atest koje pm
Throttle

#37 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by Throttle »

A kako ce se tretirat toniranje prednje sajbe onim kameleon folijama :D ili, ne daj Boze, zatamnjena sajba :lol:
mirsek

#38 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by mirsek »

Throttle wrote: 31/05/2023 09:02 A kako ce se tretirat toniranje prednje sajbe onim kameleon folijama :D ili, ne daj Boze, zatamnjena sajba :lol:
One sa onim odsjajem ?
One koliko sam skontao nisu tonirane stalno nego prave razne odsjaje na svjetlu.
Pa mjerice jacinu odsjaja, nekako. :D
ZoomZoomKiwi

#39 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by ZoomZoomKiwi »

Ne smije imati deklariranu refleksiju iznad 15%
SONY_91

#40 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by SONY_91 »

Ma mislim da će se prolaziti na tehničkom, bezveze se diže frka oko toga svega. Ima bitnijih stvari koje se ne pregledaju a da sada prate te folije. Inače, kod mene prednja šajba 25% zatamnjena, bočna stakla 35% i zadnja 60% sve fabrički, naknadno dodao foliju prednja stakla 30% i zadnja 60% i niko me još nije zaustavio da pita u vezi toga kada je policija u pitanju. Često sam i vani sa autom nikad ništa. Ali, zato zadnji put u Austriji kada me policija zaustavila (Wörthersee treffen) detaljno su pregledali motorni prostor, razmak između gume i blatobrana, kočnice, izduv da li je šta rađeno a za foliju ni priupitali nisu. Iako mi je auto stock na 20 felgama odlučili su se za pretres :D . Tako da mislim da samo dižete frku bez razloga a da će to prolaziti, kada se može bez DPF, katalizatora i ispravnog kočionog sistema proći tehnički može i sa folijama.
mirsek

#41 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by mirsek »

SONY_91 wrote: 31/05/2023 09:52 Ma mislim da će se prolaziti na tehničkom, bezveze se diže frka oko toga svega. Ima bitnijih stvari koje se ne pregledaju a da sada prate te folije. Inače, kod mene prednja šajba 25% zatamnjena, bočna stakla 35% i zadnja 60% sve fabrički, naknadno dodao foliju prednja stakla 30% i zadnja 60% i niko me još nije zaustavio da pita u vezi toga kada je policija u pitanju. Često sam i vani sa autom nikad ništa. Ali, zato zadnji put u Austriji kada me policija zaustavila (Wörthersee treffen) detaljno su pregledali motorni prostor, razmak između gume i blatobrana, kočnice, izduv da li je šta rađeno a za foliju ni priupitali nisu. Iako mi je auto stock na 20 felgama odlučili su se za pretres :D . Tako da mislim da samo dižete frku bez razloga a da će to prolaziti, kada se može bez DPF, katalizatora i ispravnog kočionog sistema proći tehnički može i sa folijama.
Ok tehnicki, a sta cemo ako nas zaustavi patrola i kaze gdje su stikeri na staklima i pokazite dokumente za folije ?
SONY_91

#42 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by SONY_91 »

mirsek wrote: 31/05/2023 09:57
SONY_91 wrote: 31/05/2023 09:52 Ma mislim da će se prolaziti na tehničkom, bezveze se diže frka oko toga svega. Ima bitnijih stvari koje se ne pregledaju a da sada prate te folije. Inače, kod mene prednja šajba 25% zatamnjena, bočna stakla 35% i zadnja 60% sve fabrički, naknadno dodao foliju prednja stakla 30% i zadnja 60% i niko me još nije zaustavio da pita u vezi toga kada je policija u pitanju. Često sam i vani sa autom nikad ništa. Ali, zato zadnji put u Austriji kada me policija zaustavila (Wörthersee treffen) detaljno su pregledali motorni prostor, razmak između gume i blatobrana, kočnice, izduv da li je šta rađeno a za foliju ni priupitali nisu. Iako mi je auto stock na 20 felgama odlučili su se za pretres :D . Tako da mislim da samo dižete frku bez razloga a da će to prolaziti, kada se može bez DPF, katalizatora i ispravnog kočionog sistema proći tehnički može i sa folijama.
Ok tehnicki, a sta cemo ako nas zaustavi patrola i kaze gdje su stikeri na staklima i pokazite dokumente za folije ?
Ma vidjeti ćemo, pred nama je sve. Ja ih nemam na prednjim staklima jer prelaze dozvoljene granice. Nikad me još niko nije zbog toga 'peglao' kako kod nas tako ni vani.
Throttle

#43 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by Throttle »

Kod mene je i prednja sajba zatamnjena :D
Sad cu skidat jer cu svojim autom preko granice pa da me ne zezaju :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#44 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by mk ultra »

Imam i ja onaj ljubicasti film, dobra stvar, ali to je i fabricki dolazilo

Mada bilo kakvo zatamnjenje na prednjem staklu plus kisa i mrak, ne znam kako to izgleda
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#45 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by Bobi »

Evo danas pogledao kod sebe, na zadnjem i zadnjim bocnim ima oznaka V a na prednjim bocnim nema ništa, gjanc providna :D.
Throttle

#46 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by Throttle »

mk ultra wrote: 31/05/2023 12:55 Imam i ja onaj ljubicasti film, dobra stvar, ali to je i fabricki dolazilo

Mada bilo kakvo zatamnjenje na prednjem staklu plus kisa i mrak, ne znam kako to izgleda
Kod mene je doslo zesce zatamnjeno, mada je kvalitetnija folija al opet je smanjena vidljivost. Da vozim vise nocu i duze ture svojim autom skinuo bih.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#47 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by RagibUzoriti »

Folijoljubci , da li ste razmisljali ako jednog dana budete putovali sa vasim zamračenim vozilima u neke druge zemlje,gdje se ne gleda blagonaklono na postavljanje folija na prednja bočna stakla a da ne spominjem vjetrobransko staklo?

Hoce li biti plača,skike i vriske kad vas oprlje po džepu + skidanje folija na licu mjesta?

:mrgreen:
Optimist

#48 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by Optimist »

RagibUzoriti wrote: 31/05/2023 22:42 Folijoljubci , da li ste razmisljali ako jednog dana budete putovali sa vasim zamračenim vozilima u neke druge zemlje,gdje se ne gleda blagonaklono na postavljanje folija na prednja bočna stakla a da ne spominjem vjetrobransko staklo?

Hoce li biti plača,skike i vriske kad vas oprlje po džepu + skidanje folija na licu mjesta?

Takvi ne idu dalje iz svoje kasabe. :-D
SONY_91

#49 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by SONY_91 »

RagibUzoriti wrote: 31/05/2023 22:42 Folijoljubci , da li ste razmisljali ako jednog dana budete putovali sa vasim zamračenim vozilima u neke druge zemlje,gdje se ne gleda blagonaklono na postavljanje folija na prednja bočna stakla a da ne spominjem vjetrobransko staklo?

Imam ja folije na fabirčki tonirana stakla i nikad problema nisam imao. Prošli mjesec 3x do Austrije išao, ovaj vikend ponovo, nikakvih problema sa folijama nisam imao. Zaustavljala me policija ali za folije niko ni da priupita.
Throttle

#50 Re: Auto folije - zatamnjivanje stakala - pravilnik stupio na snagu

Post by Throttle »

Kad i ako me zaustave platit cu kaznu i gas, necu kmecat po forumu kao neki :lol:
A sajbu cu skinut sad pred ljetovanje da me ne vrate s granice. Svaki cejf kosta :lol:
Post Reply