Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Gekon

#3776 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Gekon »

Jel ista provizija za prodaju i kupovinu, npr. na ove tabele ASA 1.1% od 20k-50k vrijednosti ?
drug_profi

#3777 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Gekon wrote: 30/05/2023 14:26 Jel ista provizija za prodaju i kupovinu, npr. na ove tabele ASA 1.1% od 20k-50k vrijednosti ?
Da. Imaš još nešto drugih troškova mimo brokera. oko 0,2%
drug_profi

#3778 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Provirio malo na invest.ba

Dubina tržišta na JPESR.

Image
TomANDJerry

#3779 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by TomANDJerry »

drug_profi wrote: 30/05/2023 14:40 Provirio malo na invest.ba

Dubina tržišta na JPESR.

Image
Za mene (i ostale slicne) koji imamo Elektroprivredu, sta nam pokazuju ti rezultati :D

P.S. I kada ce biti isplata dividende Elektroprivrede, tj. jesu li im oni prognozirani rezultati u 100+ miliona dobiti za ovu ili sljedecu godinu ?
drug_profi

#3780 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Pa pokazuju da se ne moze kupiti gotovo nista za 14 ili 15 maraka.
Dok postoji značajna potražnja na kupovnoj strani već do 13 maraka, ta količina se sada može dobiti tek na 18 maraka.
naravnoda se to neće poklapati, ali daje sugestiju kuda će trend ići.
Ako fondovi ne počnu opet da istresaju dionice, ovo ce se brzo i lako podici gore.
Smijesno je sto ovi dole sto se varakaju oko 5-10 feninga, nece cekati da dignu ponudu i za 5 maraka kad svi počnu kupovati.
Za dividendu ove godine nemam velika očekivanja, ali već za sljedeću bi trebala biti značajna. Hidrologija odlična cijelo polugodište. Jeftina proizvodnja i solidan izvoz.
Dividenda se isplacuje, kao sto znas, za proslu godinu, a ne za tekucu.
Ci-Nick

#3781 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ci-Nick »

TomANDJerry wrote: 30/05/2023 14:52

Dubina tržišta na JPESR.

Image
Za mene (i ostale slicne) koji imamo Elektroprivredu, sta nam pokazuju ti rezultati :D

P.S. I kada ce biti isplata dividende Elektroprivrede, tj. jesu li im oni prognozirani rezultati u 100+ miliona dobiti za ovu ili sljedecu godinu ?
Ponuda kaže da ne možeš kupiti ozbiljnije kolicine ispod 18 KM, i da ne možeš prodati ozbiljniju kolicinu iznad 13 KM. Velika je razlika između te dvije strane zbog diskontne prodaje fondova i misterizonog vlasnika ispod skrbničkog racuna.
Za ocekivati je da je ta diskontna prodaja pri kraju.
Sto se tiče dividende,.. to zavisi od nove vlasti.
Trebala bi biti minimalno 0,20 KM.
Da li će nova vlast uzimati ponesto iz Elektroprivrede za cestogradnju u TK kao što je prošla uzimala iz BH Telekoma za tunel Hranjen,.. to će pokazati vrijeme.
bosanski__

#3782 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by bosanski__ »

Truba wrote: 30/05/2023 13:26 Marka je prijenos :mrgreen:
I prijenos nazad je marka, znači dvije po emitentu.
bosanski__

#3783 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by bosanski__ »

drug_profi wrote: 30/05/2023 15:12 Pa pokazuju da se ne moze kupiti gotovo nista za 14 ili 15 maraka.
Dok postoji značajna potražnja na kupovnoj strani već do 13 maraka, ta količina se sada može dobiti tek na 18 maraka.
Ako fondovi ne počnu opet da istresaju dionice, ovo ce se brzo i lako podici gore.
Smijesno je sto ovi dole sto se varakaju oko 5-10 feninga, nece cekati da dignu ponudu i za 5 maraka kad svi počnu kupovati.
Za dividendu ove godine nemam velika očekivanja, ali već za sljedeću bi trebala biti značajna. Hidrologija odlična cijelo polugodište. Jeftina proizvodnja i solidan izvoz.

Šta imaš još osim JPESR ?
TomANDJerry

#3784 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by TomANDJerry »

OK, thanks ... razumijem

To je nesto sto meni pomalo nije jasno recimo na stranici sasa.ba (malo sam novi u ovome svemu, tek u zadnjih 6 mjeseci sa pribavio nesto dionica prvi put).

Ako je jucer prodano 1000 dionica po cijeni od 20KM i ako danas neko proda 1 dionicu po 13 KM, pisat ce pad i da je zadnja cijena trgovovanja 13KM.
To jeste tehnicki tacno, ali nije baš ispravna slika stanja.

Formula bi valjda trebala biti neka malo kompleksnija koju vas dvojica opisujete, i jasno prikazana na sase.ba ---- a ne da na forumu to neko mora objašanjavati (vama svakako hvala na tome)
Dope_Man

#3785 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Dope_Man »

TomANDJerry wrote: 30/05/2023 15:37 Ako je jucer prodano 1000 dionica po cijeni od 20KM i ako danas neko proda 1 dionicu po 13 KM, pisat ce pad i da je zadnja cijena trgovovanja 13KM.
Pa logika je da nesto vrijedi onoliko za koliko se proda.
U tom primjeru jucer je nekom vrijedilo 20 KM, al danas nije nikom toliko vrijedilo - vec je vrijedilo nekom 13 KM, i to je trenutna cijena. Naravno, to tebe ne sprijecava da stavis oglas u kom kupujes/prodajes po znatno nizoj/visoj cijeni od toga sto se desilo na trzistu.

Ukratko, cijenu koju vidis na berzi bi trebalo posmatrati iskljucivo kao cijena po kojoj je obavljena zadnja transakcija (sto i jeste), a ne kao broj koji predstavlja neku stvarnu vrijednost te dionice.
VladaFBiH

#3786 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 30/05/2023 11:26
bosanski__ wrote: 30/05/2023 11:24

Na njihovim stranicama 2,50% min 10 BAM.
Kako to ?
Ne znam, moj prvi ugovor sa njima je negdje od 2009 tako nekako. I samo se prepisuju dogovoreni uslovi u nove ugovore.
Svakako da je sve podlozno pregovorima, a posto je to mala kuca, vjerovatno zadnja takva na berzi, svaki im je klijent bitan.
odobrenje za povećanje provizije su dobili nedavno (mislim 17.05 a iste se primjenjuju od 22.05) i isto se ne odnosi na postojeće ugovore (fin potez od njih inače bi izgubili brdo klijenata)
VladaFBiH

#3787 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 30/05/2023 12:27 Evo sad malo iscitao ugovor.
(10) Pri prodaji vrijednosnih papira, iznos provizije za usluge VGT BROKER-a koji je naznačen u obračunu posla se automatski
naplaćuje umanjenjem ukupnog iznosa transakcije za iznos provizije.
(11) Pri kupovini vrijednosnih papira VGT BROKER iznos avansnih sredstava se umanjuje za iznos provizije za moguće transakcije na
način da nalog može biti unesen na berzu ili drugo uređeno tržište samo ako je zbir iznosa provizije i iznosa buduće transakcije jednak ili
manji od avansnih sredstava na računu Klijenta.
Drugo, provjerio sam iznos provizije.
Od neki dan je novi cjenovnik i 2,5% je za sve klijente.

Tako da će imati mahanje od mene.
Dajte iskustva sa drugima, ko ima pozitivna?
kontaktiraj ih - nije za stare klijente
drug_profi

#3788 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

bosanski__ wrote: 30/05/2023 15:37
drug_profi wrote: 30/05/2023 15:12 Pa pokazuju da se ne moze kupiti gotovo nista za 14 ili 15 maraka.

Šta imaš još osim JPESR ?
Telekom, ASA banka...
drug_profi

#3789 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

VladaFBiH wrote: 30/05/2023 15:49

kontaktiraj ih - nije za stare klijente
Kontaktirao. Jeste.
TomANDJerry

#3790 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by TomANDJerry »

Dope_Man wrote: 30/05/2023 15:41
TomANDJerry wrote: 30/05/2023 15:37 Ako je jucer prodano 1000 dionica po cijeni od 20KM i ako danas neko proda 1 dionicu po 13 KM, pisat ce pad i da je zadnja cijena trgovovanja 13KM.
U tom primjeru jucer je nekom vrijedilo 20 KM, al danas nije nikom toliko vrijedilo - vec je vrijedilo nekom 13 KM, i to je trenutna cijena. Naravno, to tebe ne sprijecava da stavis oglas u kom kupujes/prodajes po znatno nizoj/visoj cijeni od toga sto se desilo na trzistu.

Ukratko, cijenu koju vidis na berzi bi trebalo posmatrati iskljucivo kao cijena po kojoj je obavljena zadnja transakcija (sto i jeste), a ne kao broj koji predstavlja neku stvarnu vrijednost te dionice.
Razumijem i slazem se s tobom.

Samo kazem da bi pored te cijene trebalo imati neku malo kompleksniju sliku, neki index/cijenu koja predstavlja stvarno stanje malo bolje.

Recimo neku srednju vrijednost zajedno sa kolicinom koju ova prodajna strana nudi, i sa druge strane kupovna kupuje ... a ne samo ono što je stvarno kupljeno.

Ako ja sutra kupim Golf-a 6 za 5000KM od brata jer mi je dao popust ... to nije stvarno cijena tog auta i bilo bi missleading ici okolo i pricati kako jeste ...
E sad, sa autima je ljudima intuitivno manje-vise jasno koliko vrijede, dok za dionice trebamo doci ovdje na forum da nam neko iskopa podatke po kojima realno tesko mozes kupiti recimo 1000 dionica elektroprivrede po 13 ili 14KM.

Dakle, ne govorim ja da podaci nisu tacni ... isto ne govorim da je berzi u opisu posla da ona daje procjene koliko neka dionica vrijedi.
Samo bi bilo dobro da imaju neku formulu koja pokazuje u tom trenutku sve prodajne i sve kupovne naloge koja onda egzaktno izracuna neku cijenu koju mozemo nazvati kak-god ("trenutna procjenjena", "trenutna ponuda/potraznja" itd ... neki naziv)
drug_profi

#3791 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

TomANDJerry wrote: 30/05/2023 15:55

Samo kazem da bi pored te cijene trebalo imati neku malo kompleksniju sliku, neki index/cijenu koja predstavlja stvarno stanje malo bolje.

Recimo neku srednju vrijednost zajedno sa kolicinom koju ova prodajna strana nudi, i sa druge strane kupovna kupuje ... a ne samo ono što je stvarno kupljeno.

Ako ja sutra kupim Golf-a 6 za 5000KM od brata jer mi je dao popust ... to nije stvarno cijena tog auta i bilo bi missleading ici okolo i pricati kako jeste ...
E sad, sa autima je ljudima intuitivno manje-vise jasno koliko vrijede, dok za dionice trebamo doci ovdje na forum da nam neko iskopa podatke po kojima realno tesko mozes kupiti recimo 1000 dionica elektroprivrede po 13 ili 14KM.

Dakle, ne govorim ja da podaci nisu tacni ... isto ne govorim da je berzi u opisu posla da ona daje procjene koliko neka dionica vrijedi.
Samo bi bilo dobro da imaju neku formulu koja pokazuje u tom trenutku sve prodajne i sve kupovne naloge koja onda egzaktno izracuna neku cijenu koju mozemo nazvati kak-god ("trenutna procjenjena", "trenutna ponuda/potraznja" itd ... neki naziv)
BLSE pokazuje dubinu trzista po simbolu
SASE samo najbolju kupovnu i prodajnu
Zato smo imali prije Teletrader koji je to odradjivao i ja sam se tim alatom sluzio kad sam procjenjivao kad je vrijeme za ući-izaći.
Sad su to sjebali i ne izgleda mi da će popraviti, a SASE izgleda nema namjeru da to uvodi.
VladaFBiH

#3792 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by VladaFBiH »

TomANDJerry wrote: 30/05/2023 15:55

niko ti ne brani da sam radiš analize i zoveš te cijene kako hoćeš - na berzi se gleda posljednja transakcija i to je to. Ako želiš da provjeriš, a valjda svako provjerava prije ulaganja, imaš sve transakcije dostupne na www. sase . ba i možeš tamo riješiti svoje nedoumice
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3793 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

TomANDJerry wrote: 30/05/2023 15:37

Ako je jucer prodano 1000 dionica po cijeni od 20KM i ako danas neko proda 1 dionicu po 13 KM, pisat ce pad i da je zadnja cijena trgovovanja 13KM.
mislim da ide neka srednja
zato promatras nesto vise dana pa onda odlucis
drug_profi

#3794 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Truba wrote: 30/05/2023 16:08
TomANDJerry wrote: 30/05/2023 15:37

mislim da ide neka srednja
zato promatras nesto vise dana pa onda odlucis
Srednja se pravi samo u toku dana. Svaki dan je za sebe.
zigzag

#3795 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by zigzag »

TomANDJerry wrote: 30/05/2023 14:52

Dubina tržišta na JPESR.

Image

Ma mogu stavljati kakve hoće naloge. Ona moja "formula" će se pokazati.
Samo da store preskočimo :lol:
Ci-Nick

#3796 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ci-Nick »

(10) Pri prodaji vrijednosnih papira, iznos provizije za usluge VGT BROKER-a koji je naznačen u obračunu posla se automatski
naplaćuje umanjenjem ukupnog iznosa transakcije za iznos provizije.
(11) Pri kupovini vrijednosnih papira VGT BROKER iznos avansnih sredstava se umanjuje za iznos provizije za moguće transakcije na
način da nalog može biti unesen na berzu ili drugo uređeno tržište samo ako je zbir iznosa provizije i iznosa buduće transakcije jednak ili
manji od avansnih sredstava na računu Klijenta.

Tebi ko mom neviđenom prijatelju mogu možda srediti 1% provizije (bez obzira na vrijednost naloga).
nekome

#3797 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by nekome »

Dubina tržišta na JPESR.

Image
Koji je ovo program, moze li se instalirati lokalno
drug_profi

#3798 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Ci-Nick wrote: 30/05/2023 17:31

Tebi ko mom neviđenom prijatelju mogu možda srediti 1% provizije (bez obzira na vrijednost naloga).
:kiss:
drug_profi

#3799 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

nekome wrote: 30/05/2023 18:38

Dubina tržišta na JPESR.

Image
Koji je ovo program, moze li se instalirati lokalno
Nemam pojma. Ove je neciji screenshot danasnje trgovine.
Vjerovatno sa one FAST aplikacije. 400 maraka godisnja clanarina.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3800 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

opet tone mtel :D
Post Reply