Ista prica
Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
Mariella
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#1352 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
To je sve laž , veliki brat nas gleda , teorije zavjere , ljudska prava trice i kučine...Trappist wrote: ↑30/05/2023 11:02 "Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), više od milion nepušača godišnje umre zbog bolesti povezanih sa dimom cigareta, koji je među važnim faktorima rizika za više od 20 različitih vrsta karcinoma i mnogih drugih bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).
Više od osam miliona ljudi svake godine umre zbog bolesti povezanih sa upotrebom duhana. Od toga, više od sedam miliona direktno je povezano s upotrebom duhana, a više od milion ljudi umire zbog bolesti uzrokovanih izloženošću dimu cigareta, iako ne koriste duhanske proizvode, odnosno pasivnih pušača.
Ova situacija istovremeno predstavlja ozbiljnu opasnost i za djecu. Polovina djece u svijetu udiše zrak zagađen dimom cigareta, a oko 65.000 djece svake godine umire od bolesti povezanih s dimom cigareta. Pušenje kod trudnica uzrokuje zdravstvene probleme bebama od kojih mogu patiti doživotno."
I onda dodju ovdje i kazu sto se zabranjuje pusenje u zatvorenim objektima? Drugovi moji, ako ste protiv alkohola u kaficima napravite peticiju, skupite potpise i u parlament posaljite, a do tada uzivajte u parku ili ispred kafica sa cigarama![]()
-
Hakiz
#1353 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Restoran je privatan objekat otvoren za javnost, javno mjesto.
Moja zemlja je privatan objekat zatvoren za javnost, nije javno mjesto.
Koji interes javnosti se štiti na mojoj zemlji?
-
probook
#1354 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Sav normalan svijet uveo zabranu pusenja, a eto pametni bosnjo ce neku pravdu gonjati? Otidji brate u London pa zapali u kafani unutra, pa se pozivaj na neka prava ako smijes.Dozer wrote: ↑30/05/2023 00:23A sad ovim nepusaci ne nabijaju silom pusacima zabrane konzumiranja legalnog proizvoda?
Jel' te neko puskom tjera u kafane u kojima se pusi? Ne tjera.
Zovnes raju kod sebe kuci gdje se nw pusi, napravis veceru, i niko ti se nece posrati u cejf.
Ali ne, hajde da mi radi svojih novoizmisljenih prava habamo tudja. Top...nema dalje.
- Dozer
#1355 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Neces vjerovati, ali - bio prosle godine. I zamisli, pusio u Regentu, Woolpacku i jos necemu, ne sjecam se imena, neki pub je bio.probook wrote: ↑30/05/2023 12:30Sav normalan svijet uveo zabranu pusenja, a eto pametni bosnjo ce neku pravdu gonjati? Otidji brate u London pa zapali u kafani unutra, pa se pozivaj na neka prava ako smijes.Dozer wrote: ↑30/05/2023 00:23
A sad ovim nepusaci ne nabijaju silom pusacima zabrane konzumiranja legalnog proizvoda?
Jel' te neko puskom tjera u kafane u kojima se pusi? Ne tjera.
Zovnes raju kod sebe kuci gdje se nw pusi, napravis veceru, i niko ti se nece posrati u cejf.
Ali ne, hajde da mi radi svojih novoizmisljenih prava habamo tudja. Top...nema dalje.
Bio i u Italiji, i tamo pusio u gomili kafica, picerija i restorana, imaju ljudi uredno odvojene prostorije za pusace.
Grcka takodjer.
Austrija takodjer.
A sve EU.
Opet kazem - nemam nista protiv delegalizacije bilo kojeg stvarnog dokazanog otrova na bilo koji nacin. Samo me popustite s licemjerstvom i laznom brigom za moje zdravlje.
Last edited by Dozer on 30/05/2023 12:46, edited 1 time in total.
- Vitezanin
#1356 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Forumaši kojima je ok da se puši u zatvorenim prostorima: jeste li se ikad zapitali zašto je većina zemalja uvela zabranu pušenja u takvim prostorima? Pošto vidim da se ovdje govori o pravima, zabranama i sl: kako to da sve te zemlje griješe, a mi smo ok je nemamo sličnih zabrana?
- zubi
#1357 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Sustina je da drzava nece da baca pare na tvoje lijecenje a ja da necu da me trujes.
-
Osmi Socrates
#1358 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Restorani i barovi jesu privatno vlasništvo, ali su otvorena za javnost sa ciljem da prave profit.
Ispravan izraz je, otvoreni su za "public accommodation" (kako se na našem jeziku kaže "accommodation"?). Kao takvi, oni imaju svoje odgovornosti, koje su šire nego odgovornosti privatnih vlasnika čiji prostori nisu otvoreni za javnost.
Ispravan izraz je, otvoreni su za "public accommodation" (kako se na našem jeziku kaže "accommodation"?). Kao takvi, oni imaju svoje odgovornosti, koje su šire nego odgovornosti privatnih vlasnika čiji prostori nisu otvoreni za javnost.
- emotivac
#1359 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Šta vam je ba krivo ?
Pušiti će se kao i do sada, @Dozer vam je rekao da se može pušiti još uvijek, gdje god, i to je istina. Da truje, truje. Truje i alkohol, samo vi to ne shvatate kako ili ne dozvoljavate da vam se kaže. Šta se desilo neki dan u Sarajevu ? Da li je zbog cigarete ? Kakvo zdravlje ? Naleti lik na mene na pješačkom mrtav komiran od alkohola, u najboljem slučaju mi noge polomi (pu pu pu
) i vi opet smatrate da je cigareta puno štetnija ? ahahahahahahahhaha
Odoh sad jednu zapaliti, i usput kaficu popiti
Zapravo više od jedne

Odoh sad jednu zapaliti, i usput kaficu popiti
-
Trappist
#1360 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
"U Austriji je na snagu stupio strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima nakon što je pad čelnika krajnje desnice Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama spram uporabe duhanskih proizvoda.
Novi zakon, koji pokriva i nargile i elektroničke cigarete, predviđa kazne do 1000 eura za pušače a do 10.000 eura za vlasnike i upravitelje prostora. Vlada desnog centra, koja je pala u svibnju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima, unatoč peticiji za općom zabranom koju je potpisalo 880.000 građana."
"Od 16. oktobra 2019. pušenje nije zabranjeno samo na svim javnim zatvorenim prostorima u Grčkoj, već i na igralištima i drugim otvorenim površinama koje deca posećuju. Pored toga, zabranjeno je pušenje u privatnom vozilu sa decom mlađom od 12 godina.
Zabrana pušenja sada se primenjuje na taksije, bolnice i druge zdravstvene ustanove, škole i univerzitete, restorane, kafiće, mesta za živu muziku i noćne klubove, čekaonice, aerodrome. Novim zakonom zabranjeno je i pušenje na sportskim terenima i na otvorenim stadionima.
Novim nacrtom zakona ukida se i deo kojim su bila izuzeta veliki prostori za zabavu i restorani koji su odredili delove za pušenje zatvorene od ostatka objekta.
Kazne će takođe biti strože, od 50 do 500 evra za pušače koji krše zabranu i od 500 do 10 000 evra za menadžere ili vlasnike preduzeća ili ustanova u kojima je prekršen zakon o pušenju. Nakon pet takvih kršenja, dozvola za rad će biti oduzeta.
Taksisti, vozači autobusa kao i vozači privatnih automobila koji se ne pridržavaju ovog zakona moraće da plate posebno visoke kazne.
Vozači koji krše zakon o pušenju - puše u privatnom vozilu sa detetom mlađim od 12 godina, biće kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.500 evra i oduzimanjem vozačke dozvole na mesec dana.
Takođe, ako se puši u službenom vozilu u kom je maloletno dete mlađe od 12 godina, novčana kazna iznosiće 3.000 evra. I u ovom slučaju takođe vozačka dozvola vlasnika vozila biće oduzeta na mesec dana."
"U Engleskoj je od 1. srpnja na snagu stupila zabrana pušenja u kafićima, javnim prostorima i na svim radnim mjestima."
"Pušenje će biti zabranjeno na mnogim mjestima na otvorenom u Italiji, 20 godina nakon što je zabranjeno u zatvorenom prostoru, objavio je u nedjelju list La Stampa.
Nova zabrana, koja će obuhvatiti vanjske prostore barova, autobuskih stajališta i parkova u kojima se nalaze djeca i trudnice, obuhvatit će i e-cigarete i grijane duhanske proizvode."
"njemačka pored standardne zabrane pusenja u objektima ima zabranu pusenja u sumama zbog straha od pozara".
Primjer u danskoj: "Danska namjerava zabraniti prodaju cigareta i drugih proizvoda od duhana osobama koje su rođene nakon 2010. godine.
Ministar zdravstva ove države Magnus Heunicke je ovu informaciju saopćio javnosti, a cilj je da se stvori generacija koja neće imati bilo kakvu vezu sa duhanskim proizvodima."
I ovako imate za svaku razvijenu drzavu na svijetu...tako da te price ja bio negdje pusio unutra mozete nekom drugom pricati.
Novi zakon, koji pokriva i nargile i elektroničke cigarete, predviđa kazne do 1000 eura za pušače a do 10.000 eura za vlasnike i upravitelje prostora. Vlada desnog centra, koja je pala u svibnju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima, unatoč peticiji za općom zabranom koju je potpisalo 880.000 građana."
"Od 16. oktobra 2019. pušenje nije zabranjeno samo na svim javnim zatvorenim prostorima u Grčkoj, već i na igralištima i drugim otvorenim površinama koje deca posećuju. Pored toga, zabranjeno je pušenje u privatnom vozilu sa decom mlađom od 12 godina.
Zabrana pušenja sada se primenjuje na taksije, bolnice i druge zdravstvene ustanove, škole i univerzitete, restorane, kafiće, mesta za živu muziku i noćne klubove, čekaonice, aerodrome. Novim zakonom zabranjeno je i pušenje na sportskim terenima i na otvorenim stadionima.
Novim nacrtom zakona ukida se i deo kojim su bila izuzeta veliki prostori za zabavu i restorani koji su odredili delove za pušenje zatvorene od ostatka objekta.
Kazne će takođe biti strože, od 50 do 500 evra za pušače koji krše zabranu i od 500 do 10 000 evra za menadžere ili vlasnike preduzeća ili ustanova u kojima je prekršen zakon o pušenju. Nakon pet takvih kršenja, dozvola za rad će biti oduzeta.
Taksisti, vozači autobusa kao i vozači privatnih automobila koji se ne pridržavaju ovog zakona moraće da plate posebno visoke kazne.
Vozači koji krše zakon o pušenju - puše u privatnom vozilu sa detetom mlađim od 12 godina, biće kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.500 evra i oduzimanjem vozačke dozvole na mesec dana.
Takođe, ako se puši u službenom vozilu u kom je maloletno dete mlađe od 12 godina, novčana kazna iznosiće 3.000 evra. I u ovom slučaju takođe vozačka dozvola vlasnika vozila biće oduzeta na mesec dana."
"U Engleskoj je od 1. srpnja na snagu stupila zabrana pušenja u kafićima, javnim prostorima i na svim radnim mjestima."
"Pušenje će biti zabranjeno na mnogim mjestima na otvorenom u Italiji, 20 godina nakon što je zabranjeno u zatvorenom prostoru, objavio je u nedjelju list La Stampa.
Nova zabrana, koja će obuhvatiti vanjske prostore barova, autobuskih stajališta i parkova u kojima se nalaze djeca i trudnice, obuhvatit će i e-cigarete i grijane duhanske proizvode."
"njemačka pored standardne zabrane pusenja u objektima ima zabranu pusenja u sumama zbog straha od pozara".
Primjer u danskoj: "Danska namjerava zabraniti prodaju cigareta i drugih proizvoda od duhana osobama koje su rođene nakon 2010. godine.
Ministar zdravstva ove države Magnus Heunicke je ovu informaciju saopćio javnosti, a cilj je da se stvori generacija koja neće imati bilo kakvu vezu sa duhanskim proizvodima."
I ovako imate za svaku razvijenu drzavu na svijetu...tako da te price ja bio negdje pusio unutra mozete nekom drugom pricati.
-
Hakiz
#1361 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nije nas briga za tvoje zdravljeDozer wrote: ↑30/05/2023 12:42Neces vjerovati, ali - bio prosle godine. I zamisli, pusio u Regentu, Woolpacku i jos necemu, ne sjecam se imena, neki pub je bio.
Bio i u Italiji, i tamo pusio u gomili kafica, picerija i restorana, imaju ljudi uredno odvojene prostorije za pusace.
Grcka takodjer.
Austrija takodjer.
A sve EU.
Opet kazem - nemam nista protiv delegalizacije bilo kojeg stvarnog dokazanog otrova na bilo koji nacin. Samo me popustite s licemjerstvom i laznom brigom za moje zdravlje.
-
Trappist
#1362 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Bravo, odvojene prostore za pusace, a ne odvojene prostore za nepusace. Kao recimo kako to fino aerodromi imaju, mala sobica koja se ne vidi od dima unutra i kazu ljudima cejf tu bitiDozer wrote: ↑30/05/2023 12:42Neces vjerovati, ali - bio prosle godine. I zamisli, pusio u Regentu, Woolpacku i jos necemu, ne sjecam se imena, neki pub je bio.
Grcka takodjer.
Austrija takodjer.
A sve EU.
- konoplja
#1363 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Naravno da je privatan prostor i naravno da je prostor otvor za javnost, ali samo zato sto je prostor koji je otvoren za javnost ne znaci da ljudi automatski imaju privilegiju na bezuslovan i bezgranican pristup i korist. Nije javno mjesto, vec privatni prostor koji je otvoren za javnost - velika razlika i vrlo cesto to otvoreno za javnost znaci s odredjenim uslovima.Hakiz wrote: ↑29/05/2023 19:36Ne govorimo o privatnom prostorima.konoplja wrote: ↑29/05/2023 19:19
Naravno, to ima i smisla. Ipak govorimo o djeci. Neke drzave imaju slicne zabrane, ali mi ne govorimo o djeci i privatnim prostorima, vec odraslim osobama i privatnim prostorima.
Meni je glupo da se drzava u to mijesa. Pogotovo ovako polovicno. Ako vec zelite iskorjeniti pusenje i neke zabrane uvoditi onda stavite tabak na listu zabranjenih supstanci i zavrsite s tim, a ne ovako infantilno se odnositi prema nama. Ma da znamo da bi to tesko proslo. Sve vise, i vise drzava dekrimnalizira, pa cak i legalizira kanabis, a oni bi sada tabak zabranjivali. Biljka, priroda, gaia. :-)
Smijesno mi je i glupo, eto. Odrasli i slobodni ljudi bi trebali da imaju izbor ako substanca nije ilegalna. Tako da ako neko zeli da otvori viski i tabak degustacijaki klub gdje ce se dimiti nema drzava sta tu da trazi i da se mijesa.
Restoran je privatan prostor otvoren za javnost. U njemu ne važe pravila koja vsže u kući, važe pravila javnog prostora.
Nije važno da li je prostor u privatnom vlasništvu.
Ako bi to bilo važno, u privatnoj bolnici, ambulanti bi vlasnik mogao odlučiti da bude pušačka? Ne može. Osim psihijatrija i slične, kako kaže zakon.
Javnost je važna. Ako u prostor ulazi javnost, otvoren je za javnost, uz rijetke izuzetke vrijede pravila javnog prostora. Bez obzira što je vlasnik prostora privatna osoba. Nema zaštite privatnosti.
Zapštitu privatnosti imaš u svom prostoru, prostoru koji nije otvoren za javnost. A i tu ne potpuno, kao što smo zaključili za djecu.
Tako da neki prostori koji su otvoreni za javnost imaju pravila odijevanja. Moras biti u dugim nogavicama, moras pokriti kosu, ne smijes bez majice, ne mozes u tenama, moraju biti cipele, moras se izuti etc.
Neki restorani ne dozvoljavaju drugim zivim bicima pristup. Ne mozes dovesti svog cuku, ili macka, ili papagaja. Hajd' to nije neki sok, ali neki restorani nece dozvoli ni maloj djeci pristup.
E, barovi, a pogotovo nocni klubovi cesto ce zabraniti pristup osobama koje nemaju navrsenih 18 godina, nekad cak i 21 pa i vise.
Pored malobrojnih odlika na osnovu kojih nije dozvoljeno diskriminirati, vlasnici imaju slobodu da diskriminiraju. Tako da je vazno je li prostor u privatnom vlasnistvu.
I kao sto sam vec napisao, meni je prvenstveno glupo da se drzava mijesa u ove odluke. Razlog mog neslaganja je kao sto sam @piupiu napisao ideoloske prirode i pociva na drugacijim aksiomima.
Nemam nista protiv toga da drzava promovise prostore u kojima ce pusenje biti zabranjeno, ali da izrazito zabranjuje nesto sto vec nije od krucijalne vaznosti mi nema smisla. Restorana, pubova, barova i ostalih ugostiteljski objekata ima koliko hoces i nema razloga zasto oni u kojima je dozvoljeno pusenje i oni u kojima je zabranjeno ne mogu skupa postojati.
Ocigledna je gradacija i razlika izmedju ugostiteljski objekata u privatnom vlasnistu i bolnica i klinika u privatnom vlasnistvu, i to ne samo po brojnosti i dostupnosti, nego prvenstveno po prirodi usluge koju pruzaju. Tako da mi je taj primjer bezvezan.
Ali eto, cak i da je ta odluka ostavljena na diskreciju vlasnika privatne bolnice, mislim da bi pusacka bolnica jako slabo radila.
Last edited by konoplja on 30/05/2023 13:32, edited 1 time in total.
- Dozer
#1364 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
To je malo sira tema, i ne svodi se samo na "vidi, i oni su to uradili, oni su pametniji".Vitezanin wrote: ↑30/05/2023 12:44 Forumaši kojima je ok da se puši u zatvorenim prostorima: jeste li se ikad zapitali zašto je većina zemalja uvela zabranu pušenja u takvim prostorima? Pošto vidim da se ovdje govori o pravima, zabranama i sl: kako to da sve te zemlje griješe, a mi smo ok je nemamo sličnih zabrana?
Treba uzeti malo visegodisnjih statistika duhanske industrije, farmaceutske, medicine, ekonomije u raznim zemljama, povuci neke procentualne paralele izmedju svega toga, i tek onda reci da li je to dalo neke stvarne rezultate, ili je samo posluzilo raznim industrijama da dignu cijene i tako ostvare jos vece profite nego kada sve to nije bilo zabranjeno.
Znam da je svima mrsko istrazivati, pa evo samo par detalja, a ti mi reci koliko su te zabrane sustinski popravile stanje ili rijesile bilo sta po pitanju zdravlja, o kojem se toliko tupi i na kojem se sve, kao, zasniva... Evo za duhansku industriju.
Dalje sam trkeljaj. https://ourworldindata.org/smoking
-
Hakiz
#1365 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nije istina.emotivac wrote: ↑30/05/2023 12:57 Šta vam je ba krivo ?![]()
Pušiti će se kao i do sada, @Dozer vam je rekao da se može pušiti još uvijek, gdje god, i to je istina. Da truje, truje. Truje i alkohol, samo vi to ne shvatate kako ili ne dozvoljavate da vam se kaže. Šta se desilo neki dan u Sarajevu ? Da li je zbog cigarete ? Kakvo zdravlje ? Naleti lik na mene na pješačkom mrtav komiran od alkohola, u najboljem slučaju mi noge polomi (pu pu pu
![]()
![]()
Odoh sad jednu zapaliti, i usput kaficu popiti![]()
Zapravo više od jedne
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja sam bio u barovima u Španiji, Portugalu, nema pušenja. Možda je to lični izbor vlasnika, ali noćni barovi, alkohol, živa muzika, rock i blues, teško da ta kultura dobrovoljno ne puši.
U Lisabonu, u kvartu Barto Alto gdje je centar noćnog života, u ulicama više dima i arome marihuane nego duhana
-
Hakiz
#1366 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Trappist wrote: ↑30/05/2023 13:02Bravo, odvojene prostore za pusace, a ne odvojene prostore za nepusace. Kao recimo kako to fino aerodromi imaju, mala sobica koja se ne vidi od dima unutra i kazu ljudima cejf tu bitiDozer wrote: ↑30/05/2023 12:42
Neces vjerovati, ali - bio prosle godine. I zamisli, pusio u Regentu, Woolpacku i jos necemu, ne sjecam se imena, neki pub je bio.
Grcka takodjer.
Austrija takodjer.
A sve EU.
Opet kazem - nemam nista protiv delegalizacije bilo kojeg stvarnog dokazanog otrova na bilo koji nacin. Samo me popustite s licemjerstvom i laznom brigom za moje zdravlje.![]()
- Dozer
#1367 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
Hakiz
#1368 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Smrdi i zagušljivo je.Dozer wrote: ↑30/05/2023 13:04To je malo sira tema, i ne svodi se samo na "vidi, i oni su to uradili, oni su pametniji".Vitezanin wrote: ↑30/05/2023 12:44 Forumaši kojima je ok da se puši u zatvorenim prostorima: jeste li se ikad zapitali zašto je većina zemalja uvela zabranu pušenja u takvim prostorima? Pošto vidim da se ovdje govori o pravima, zabranama i sl: kako to da sve te zemlje griješe, a mi smo ok je nemamo sličnih zabrana?
Treba uzeti malo visegodisnjih statistika duhanske industrije, farmaceutske, medicine, ekonomije u raznim zemljama, povuci neke procentualne paralele izmedju svega toga, i tek onda reci da li je to dalo neke stvarne rezultate, ili je samo posluzilo raznim industrijama da dignu cijene i tako ostvare jos vece profite nego kada sve to nije bilo zabranjeno.
Znam da je svima mrsko istrazivati, pa evo samo par detalja, a ti mi reci koliko su te zabrane sustinski popravile stanje ili rijesile bilo sta po pitanju zdravlja, o kojem se toliko tupi i na kojem se sve, kao, zasniva... Evo za duhansku industriju.
Dalje sam trkeljaj. https://ourworldindata.org/smoking
I bez zdravlja dovoljni razlozi
- Logovan
#1369 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Kakve veze ima alkohol? Je li ovo tema o alkoholu? Stetan je i alkohol, ko kaze da nije stetan? Zar je bitno sta je stetnije, alkohol ili cigarete? Oboje ubija, smeta, itd.emotivac wrote: ↑30/05/2023 12:57 Šta vam je ba krivo ?![]()
![]()
![]()
Zapravo više od jedne
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ako se jedno zeli zabraniti skroz ili djelimicno, kakav je to argument da je ono drugo jos gore? Pa i od ovog drugog ima jos nesto gore, onda necemo ni alkohol dirati.
Glavni argument je skretanje sa teme (pricajmo oko alkohola).
Dok drugi mogu bez pusenja, kod nas isto kao da im odvajas hljeb od usta. I pozivanje na nekakva prava. Smijesno.
Last edited by Logovan on 30/05/2023 13:10, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#1370 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ne dirajte mi brljuLogovan wrote: ↑30/05/2023 13:07Kakve veze ima alkohol? Je li ovo tema o alkoholu? Stetan je i alkohol, ko kaze da nije stetan? Zar je bitno sta je stetnije, alkohol ili cigarete? Oboje ubija, smeta, itd.emotivac wrote: ↑30/05/2023 12:57 Šta vam je ba krivo ?![]()
![]()
![]()
Zapravo više od jedne
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ako se jedno zeli zabraniti skroz ili djelimicno, kakav je to argument da je ono drugo jos gore? Pa i od ovog drugog ima jos nesto gore, onda necemo ni alkohol dirati.
- Dozer
#1371 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Da, da...sve lijepo pise, zar ne? A onda odes, i skontas da to bas i nije tako kako pise.Trappist wrote: ↑30/05/2023 12:59 "U Austriji je na snagu stupio strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima nakon što je pad čelnika krajnje desnice Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama spram uporabe duhanskih proizvoda.
-
Trappist
#1372 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Najjaci su mi ovi sto kao misle da ako je nesto privatni prostor (a ne drzavni, valjda) mogu sta hoce. Pa hajte onda u svom stanu na balkonu zasadite marihuanu, pustajte glasno muziku, skidajte sa piratebay negdje u EU, drzite lavove u kuci itd. itd.
-
Trappist
#1373 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pa svugdje imas izuzetaka naravno. I u EU drzavama se ne smije voziti pjan pa imas slucajeva, ne smije se prodavati droga pa imas slucajeva. Ali barem drzava kao drzava radi nesto da zastiti zdravlje svog stanovnistva, u tome je razlika.
-
Hakiz
#1374 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pa, dobro, i tamo ima nerada i korupcije.Dozer wrote: ↑30/05/2023 13:08Da, da...sve lijepo pise, zar ne? A onda odes, i skontas da to bas i nije tako kako pise.Trappist wrote: ↑30/05/2023 12:59 "U Austriji je na snagu stupio strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima nakon što je pad čelnika krajnje desnice Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama spram uporabe duhanskih proizvoda.
- konoplja
#1375 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Vidi ovog Trappista
Pa mozes ako ti zakon dozvoljava.
Mozes u Luksemburgu zasaditi marihuana bez problema. Moze se i muzika glasno pustati, sta je problem?
Piratebay i torrenti u Svedskoj rade ko podmazani, niko te nista ne pita. U Teksasu vise tigrova u privatnom vlasnistvu zivi nego sto ih ima slobodno u ostatku svijeta.