Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Na ovoj raskrnici imamo ovakvu situaciju:
1. Policajac-nema ga.
2. Semafor-oba zeleno, znači kao da ih nema.
3. Saobraćajni znakovi-autobus se kreće putem sa pravom prv.prolaza a auto ima znak da izlazi na takav put.
Dakle, autobus ima prednost.
HelaS wrote: ↑29/05/2023 00:00
Šta se određuje svjetlosnom signalizacijom, konkretno na ovoj raskrsnici? Pravo vozilima da krenu i ulaze u raskrsnicu. Kad uđu u raskrsnicu, istovremeno jer je za oba vozila istovremeno zeleni signal, šta određuje svjetlosna signalizacija, kako ti kažeš? Ništa. Svjetlosna signalizacija je prethodno obavila svoj dio naloga - dala je pravo određenim vozilima da krenu. Nijednom nije dala prednost, jer svjetlosna signalizacija ne daje prednost. Prednost daju drugi saobraćajni znakovi. Ovdje su to trokut i znak s prvenstvom prolaza. Ova dva saobraćajna znaka predstavljaju pravila saobraćaja.
Nije moj problem sto ti ne razumijes sta je napisano.
Biće tvoj problem kad ti i @HelaS prođete kroz zeleno iz suprotnih smjerova u ovakvu raskrsnicu i on krene skretati ulijevo, misleći da ima prednost.
Dakle, ako zamislimo da se autobus kreće npr magistralnim putem (put sa pravom prvenstva prolaza) a automobil se uključuje na isti sa sporednog puta, (upravo to predstavlja ova raskrsnica), onda automobil ima prednost?
1. Policajac-nema ga.
3. Saobraćajni znakovi-autobus se kreće putem sa pravom prv.prolaza a auto ima znak da izlazi na takav put.
Pobroja "vaznosti" i onda pogrijesi na semaforu jbg semafor radi
1. Policajac-nema ga.
Pobroja "vaznosti" i onda pogrijesi na semaforu jbg semafor radi
Semafor radi ali nikome ne daje prednost...
Prati malo loptu, heboga ti...
Ako se sporedni put pruza pravo, a magistrala skrece, i uz to sve regulisano semaforom.
Ti semafor izbacujes iz price, a on je ovdje kljucna stvar jer iskljucuje vazenje ostale signalizacije.
Preostaju samo pravila saobracaja.
Signalizacija nisu pravila saobracaja vec signalizacija.
Pa napisao si tako, u slucaju da nije u funkiciji ide saobracajni znak, dakle da rezimiramo radi semafor automobil ima prednost je ne mijenja pravac kretanja, ne radi aemafor autobus ima prednost prema saobracajnom znaku i
Seawolf wrote: ↑29/05/2023 07:19
Napisao sam kako jeste i ne mislim više o ovom pisati.
Ko god misli da autobus u ovom slučaju ima prednost prolaza, puno mu je bolje da se prođe volana i da sjedne u taj isti autobus, kao putnik.
Ne znam šta si objasnio...
Kako može prednost imati neko ko se uključuje na put sa prvenstvom prolaza u odnosu na vozila koja se kreću tim putem, ako mu semafor nije dao tu prednost?
Možda bi oni koji smatraju da automobil ima prednost trebali koji čas obuke dodatno uzeti...
Seawolf wrote: ↑29/05/2023 07:19
Napisao sam kako jeste i ne mislim više o ovom pisati.
Ko god misli da autobus u ovom slučaju ima prednost prolaza, puno mu je bolje da se prođe volana i da sjedne u taj isti autobus, kao putnik.
Kako može prednost imati neko ko se uključuje na put sa prvenstvom prolaza u odnosu na vozila koja se kreću tim putem, ako mu semafor nije dao tu prednost?
Možda bi oni koji smatraju da automobil ima prednost trebali koji čas obuke dodatno uzeti...
(4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.
noviclan wrote: ↑29/05/2023 07:22
Pa napisao si tako, u slucaju da nije u funkiciji ide saobracajni znak, dakle da rezimiramo radi semafor automobil ima prednost je ne mijenja pravac kretanja, ne radi aemafor autobus ima prednost prema saobracajnom znaku i
Pa ako je poslije semafora po važnosti znak, kako onda može automobil imati prednost?
Last edited by duh_sa_sjekirom on 29/05/2023 07:40, edited 1 time in total.
duh_sa_sjekirom wrote: ↑29/05/2023 07:24
(4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.
drug_profi wrote: ↑29/05/2023 07:21
Ako se sporedni put pruza pravo, a magistrala skrece, i uz to sve regulisano semaforom.
Ti semafor izbacujes iz price, a on je ovdje kljucna stvar jer iskljucuje vazenje ostale signalizacije.
Preostaju samo pravila saobracaja.
Signalizacija nisu pravila saobracaja vec signalizacija.
Ovdje je u pitanju ukrštanje puteva različite važnosti odnosno, preciznije, uključenje na put sa pravom prvenstva prolaza.
Taj se put ne zove tako džaba...
I ko god se uključuje na taj put, dužan je propustiti sva vozila na njemu. Semafor tj. zeleno svjetlo je samo dalo pravo, ali ne i prednost, automobilu da se može uključiti na taj put...
Kratko i jasno.
Koja pravila saobraćaja, po važnost?
Pravilo desne strane i nemijenjanja pravca, to spada u saobracajna pravila.
Imas policajca, semafor, znakove prvenstva i saobr pravila.
Sto reče neko gore da tako neces sprijeciti budalu da vozi 110,pijan i kroz crveno plus sto bi se saobracaj usporio pa s tim povecao rizik od nesreca . Ma to su oni eto skontali za dva dana . Tupani prije bili tupani sad, sto rece Ragib na onoj temi nemas za koga glasat..sve tupani .
Baš.
Odluka nit je populistička, nit je korisna. Jednostavno je glupa, jer je beskorisna i štetna.
Po meni se samo kažnjavaju normalni vozači, koji poštuju propise, daj mu smanji ogr. brzine neka ga radar uhvati, neka buđer raste..m.. im hebem!!
Konj teleća glava kakve gledamo će i dalje biti konj!! I trkati se i prolaziti kroz crveno i voziti 3cifrene brojeve.
Šta telećoj glavi znači ogr. brz. sa 60 na 50 km/h, štaaa????....
Umjesto da naplaćuju nagomilane kazne, takvim, hiljade i hiljade KM neplaćenih kazni, oni smanjuju ogr. brz za 10 km/h i riješili brigu, u iovakvoj gužvi i sporom kretanju po gradu,, ahaaa