SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

thekupus

#66626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

Naslovnica wrote: 27/05/2023 14:56
azurna_obala wrote: 27/05/2023 14:52

Našao bi se način, kao i za sve.
Za šta se našao način?
Da li se našao način za eliminisanje nedozvoljenog parkiranja?
Da li se našao način za bespravnu gradnju?
Da li se našao način za bacanje smeća, pljuvanje po trotoaru, šaranje fasada, pišanje i sranje na svakom ćošku?
Da li se našao način za suzbijanje droge i kriminala?
Da mi je malo tih vaših ružičastih naočala, leptirića i lažnog optimizma.
Pa je li neko pokušao naći način? Ako ćemo tako, onda ništa ne treba raditi jer ništa drugo nije napravljeno. Šta je poenta ovog tvog komentara?
uglavnomja

#66627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

uvesti maltarinu, ne mora bas od malte, ali moze od marin dvora ili skenderije

ko hoce da se voza ukrug 'nako - neka plati ulaz u zonu centar-sg (i jos i izlaz :D )
svaki put kad prodje recimo 3 km
nabaviti kamere sto snimaju tablice

ne moze se zatvoriti saobracaj skroz, ljudi zive tu, imaju aute, moraju, lupam, sa soukbunara na bare ili na vratnik svaki dan

i za ljude koji tu zive uvesti neka mala pausalna mjesecna placanja
za profesionalne prevoznike robe, taxi i sl.

ili ograniciti brzinu na 30-40 na citavom potezu, staviti radare i pucati paprene kazne
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#66628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

bersK wrote: 27/05/2023 14:55 Jel ovaj frajer bio na glavnoj dzadi ili je skretao gore prema Bolnici i zanijelo ga? Vidim izvaljen oluk na zgradi, to nista ne govori. Nerealno mi je da ih je na semaforu izmedju Hotela Zagreb i stanice strefio

Zna li se ikakva rekonstrukcija dogadjaja
Na glavnoj dzadi. Ko da gledam, iz Alipasine skretao prema SCC i da uhvati zeleno zgazi djevojke.
Naslovnica

#66629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

thekupus wrote: 27/05/2023 14:57
Naslovnica wrote: 27/05/2023 14:56
Za šta se našao način?
Da li se našao način za eliminisanje nedozvoljenog parkiranja?
Da li se našao način za bespravnu gradnju?
Da li se našao način za bacanje smeća, pljuvanje po trotoaru, šaranje fasada, pišanje i sranje na svakom ćošku?
Da li se našao način za suzbijanje droge i kriminala?
Da mi je malo tih vaših ružičastih naočala, leptirića i lažnog optimizma.
Pa je li neko pokušao naći način? Ako ćemo tako, onda ništa ne treba raditi jer ništa drugo nije napravljeno. Šta je poenta ovog tvog komentara?
Poenta mog komentara je odgovor na posto iznad
Našao bi se način, kao i za sve.
Reci ti meni, da li je neko pokušao? I kada?
HelaS

#66630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

saabsa wrote: 27/05/2023 14:49
thekupus wrote: 27/05/2023 14:45

pa sve se to sračuna u toj ideji, i onda se radi na destimulaciji ulaska u stari grad vozilima. Vozila ljudi koji žive u starom gradu je u tom potezu statistički najmanje. Ljudi u centru ne bi bili skoro nikako pogođeni.
Kad skloniš 50% vozila koja dolaze u centar i stari grad iz drugih općina, i te ljude gurneš u javni prevoz, onda oslobađaš postojeće parkinge za ljude iz centra (koji naravno za tu privilegiju plaćaju skuplji parking nego neko na Ilidži). Ostavljaju se alternativni pravci i prilazi 99% zgrada, samo se prsten zatvara. Ja sad govorim napamet, ne znam cijeli projekt u detalje, samo kažem da je to realna i izvodiva opcija koju ne treba pljuvati samo zato što smo navikli da na ćevape idemo autom.
Čovječe Sarajevo je grad u kotlini gdje su dvije trake žila kucavica grada.
Ne pitam za parking, on je još i najmanji problem nego pitam kako će osoba koja stanuje u Logavinoj, Čadordžinoj, Muse Ćazim Ćatića recimo doći kući ili otići negdje ? Svi preko Mejtaša ? Ahaaaaa....
Ma pusti mlade entuzijaste, samo fantaziraju :-) On bi još tunelom provodio saobraćaj od Građevine do Bentbaše :D
Naslovnica

#66631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

uglavnomja wrote: 27/05/2023 14:57 uvesti maltarinu, ne mora bas od malte, ali moze od marin dvora ili skenderije

ko hoce da se voza ukrug 'nako - neka plati ulaz u zonu centar-sg (i jos i izlaz :D )

ne moze se zatvoriti saobracaj skroz, ljudi zive tu, imaju aute, moraju, lupam, sa soukbunara na bare ili na vratnik svaki dan

ili ograniciti brzinu na 30-40 na citavom potezu, staviti radare i pucati paprene kazne
Dakako.
Ako se uvede maltarina, uvodimo i ma alipašnarinu.

:lol:
bitangeIprinceze

#66632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitangeIprinceze »

bersK wrote: 27/05/2023 14:55 Jel ovaj frajer bio na glavnoj dzadi ili je skretao gore prema Bolnici i zanijelo ga? Vidim izvaljen oluk na zgradi, to nista ne govori. Nerealno mi je da ih je na semaforu izmedju Hotela Zagreb i stanice strefio

Zna li se ikakva rekonstrukcija dogadjaja
Zna @vjeshalica sve :thumbup:
smijesni_ste

#66633 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by smijesni_ste »

Oglasio nam se i Facebook efendija i naravno za sve okrivio alkohol. Živo me zanima da li se oglašavao kad je onaj Mudželet ubio djevojku iz Srbije?

Efendija se družio sa njegovim bratom (onaj vlasnik pekare što je poginuo prije godinu, dvije), spominjao je da su ga braća posjećivala kad je imao koronu itd

Kakav ljigavac i licemjer :-) :-)

Image
ultima_palabra

#66634 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ultima_palabra »

semsasuljakovic wrote: 27/05/2023 11:55 Opet dolazimo do činjenice da šerijat rješava sve ljudske probleme.
Da živimo u šerijatskoj državi:
1. Ovaj nikad ne bi mogao pijan sjesti u auto, jer se zna kakva je kazna za pijenje alkohola i to bi radio samo unutar svoja 4 zida
2. Djevojke nikad ne bi u 2 sata ujutro same hodale vani

A u slučaju da se to i desi:
1. Vozača bi stigla ruka pravde u vidu odmazde tj. oko za oko

Simple as that.
A vama eto, divite se zapadnim kaznama.. Gdje u Americi koja ima najveće kazne, imate najgore ubice i kriminalce.
Osim ako je ubica blizak vladajucim strukturama, u tom slucaju bi se sve zataskalo, porodice ostecenih bi dobile neke pare i pojeo vuk magarca.
bitangeIprinceze

#66635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitangeIprinceze »

uglavnomja wrote: 27/05/2023 14:57 uvesti maltarinu, ne mora bas od malte, ali moze od marin dvora ili skenderije

A šta ćemo za one što voze ispod 1h vožnje od velike aleje i vidikovca i nazad?
azurna_obala

#66636 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

Naslovnica wrote: 27/05/2023 14:53
azurna_obala wrote: 27/05/2023 14:46

Prvo, što je to sami centar grada, nemaš gdje prošetati od silnih bašta i stolica čim sezona krene.
Mala površina, sa velikim brojem auta i pješaka jednako nesigurnost. Kulturni i historijski valorizirati objekte, potaknuti stanovništvo na aktivnije kretanje, hodanje.. imamo one bicikle i stanice, nemaš ga gdje voziti.

Povedem razred u obilazak grada, strepim od saobraćaja i vozača. Postaviti dugoročne ciljeve, napraviti od ovog Sarajeva grad i prostor da imaš.gdje izaći i turistički proširiti tu skromnu ponudu koju danas imamo.

Itd.
Šta ima veze što je sami centar grada?
Postoje garaže, parkira se i šetaš koliko ti se šeta.
Kada god sam išao "u grad", poslom ili bilo kako, uvijek sam mogao naći regularno parking mejsto, od Skenderije do Vijećnice.
Platim 2-3 marke sat i prst u uhu. Ne znam u čemu je problem?
Zatvarali bi pola grada zbog strepnje od saobraćaja, vozača i razrednih obilazaka gradova?
Manite se šuplje, nikada se neće zatvarati ni Obala, ni Titova. Niti postoji potreba, a ni način, da se to uradi. Previše ljudi živi na prostoru koji gravitira tom području, to je naprosto nemoguće izvesti.
poyy
Zbog ovakve ograničenosti i jest sve ovako.
Nemam ja tebi šta objašnjavati, samo drži prst u uhu, kao 7 dosad.
mishic

#66637 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mishic »

Da ne bude da ih nije briga ministri su se sastali i vele:

"Usaglašeno je da će poseban fokus bit stavljen na preventivno djelovanje na teritoriji cijele Federacije BiH, a u saradnji s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova."

A ja bih da ih priupitam koliko je onih čije kazne su hiljadama i desetinama hiljada maraka a koji i dalje voze, posuđuju ali i registruju vozila, i dalje gomilju kazne koje ne plačaju, i najvažnije pitanje je: Kako je to moguće?!

Ili još bolje: Ko im je to omogučio jer tako nešto po zakonu nije moguće?!
HelaS

#66638 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Več dugo vremena, u noćnim satima nema uličnih kontrola saobraćaja, naročito nema u Starom Gradu i Centru. Bude povremeno na dnu Alipašine i u N. Sarajevu, ali to traje kratko, i povremeno.

Da su kontrole kontinuirane, ne bi ni junoša Berberović sjeo pijan za volan i ne bi jurcanjem ubio djevojku.

Prevencija je vrlo značajan otklon od ovakvih nesreća. I drastične kazne za ekstremne slučajeve.

Prije je policija u civilnim automobilima kružila gradom, danas ih nema...
Last edited by HelaS on 27/05/2023 15:08, edited 1 time in total.
Hajvan

#66639 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

sime_cipol wrote: 27/05/2023 14:57 Ovaj narod je sjeban za narednih 100 godina. Prevari, izradi, ukradi, zamagli, šuplja, zavrni, dilaj, tuci, prebij, zapali, odvali, baci, pljuni, zgazi, osakati, usmrti, ubij, zakopaj... nastavi niz.
Kad ste culi u Banja Luci da ovako gaze?
U Mostaru?
Tuzli?
Bihaću?
U Sarajevu, imamo svake godine slican slucaj. U ovom gradu se MORAJU uvesti represivne mjere u saobraćaju. Brutalne kazne gdje ce i guzica i glava, a pogotovo novcanik da bride od kazne neko vrijeme.
:thumbup:
policiju treba rotirati teritprijlnoi vremenski
Ove nase sarajevske neradnike poslatu u Bihac, Kljuc, Cazin a ovdje dovesti profesionalce iz tih sredina. Rotirati ih svakih 5-6 mjeseci. Ko nece, nek trazi sebi drugog posla
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#66640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by TojoOptics »

smijesni_ste wrote: 27/05/2023 15:03 Oglasio nam se i Facebook efendija i naravno za sve okrivio alkohol. Živo me zanima da li se oglašavao kad je onaj Mudželet ubio djevojku iz Srbije?

Efendija se družio sa njegovim bratom (onaj vlasnik pekare što je poginuo prije godinu, dvije), spominjao je da su ga braća posjećivala kad je imao koronu itd

Image
Religija banalizuje i relativizira tragedije. Daj joj lijepi dzehenem, idemo dalje. Krivac: alkohol. Zrtva: oboje. E, pa nece biti.
saabsa

#66641 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by saabsa »

thekupus wrote: 27/05/2023 14:56
saabsa wrote: 27/05/2023 14:49
Čovječe Sarajevo je grad u kotlini gdje su dvije trake žila kucavica grada.
Ne pitam za parking, on je još i najmanji problem nego pitam kako će osoba koja stanuje u Logavinoj, Čadordžinoj, Muse Ćazim Ćatića recimo doći kući ili otići negdje ? Svi preko Mejtaša ? Ahaaaaa....
Doći će javnim prevozom do najbliže stanice, i onda hodati. Kad treba ući autom iz nekog razloga, onda će koristiti vremenski interval koji je za to predviđen. Mislim, lupam, jer ne govorim o tačnim rješenjima koja su određena, ali nismo mi jedini grad na svijetu sa sličnom situacijom gdje je to uspješno riješeno. Jesu dvije trake žila kucavica tog starog grada, ali 90% vozila su u tranzitu, i zato je potrebno prvo napraviti tu vezu sa gradskim autoputem i tunelom ciglane gradeći tunel od bentbaše do građevine. Ne izmišljam ja ništa od ovog, govorim ti šta su davno odredili ljudi koji bolje razumiju to sve i od tebe i od mene.
Ja govorim kao neko ko živi u tom dijelu grada i radi na drugom kraju, kao neko ko je svaki koncert, trčanje ispratio i vidio haos koji nastaje.
Sjećam se jednog ulaska u grad koji je blokiran radi nekih debila koji su skontali da nedelju naveče trče kroz grad, pa preko vratnika sat i 15 minuta do kuće udaljene cca 1,5-2km.
U Sarajevu ne postoji ta mogućnost osim da prokopaju tunele ispod cijelog grada a to naravno nećemo nikad dočekati.
Samo kazne, i to za ponavljanje djela svaki put duplanje pa bujrum.
oldtajmer

#66642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by oldtajmer »

smijesni_ste wrote: 27/05/2023 15:03 Oglasio nam se i Facebook efendija i naravno za sve okrivio alkohol. Živo me zanima da li se oglašavao kad je onaj Mudželet ubio djevojku iz Srbije?

Image
ma jasta rijesimo se alkohola i zivjet cemo u rahatluku
ne pijem alkohol ali efendija ne seri vala
HelaS

#66643 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Hajvan wrote: 27/05/2023 15:08
sime_cipol wrote: 27/05/2023 14:57 Ovaj narod je sjeban za narednih 100 godina. Prevari, izradi, ukradi, zamagli, šuplja, zavrni, dilaj, tuci, prebij, zapali, odvali, baci, pljuni, zgazi, osakati, usmrti, ubij, zakopaj... nastavi niz.
Kad ste culi u Banja Luci da ovako gaze?
U Mostaru?
Tuzli?
Bihaću?
U Sarajevu, imamo svake godine slican slucaj. U ovom gradu se MORAJU uvesti represivne mjere u saobraćaju. Brutalne kazne gdje ce i guzica i glava, a pogotovo novcanik da bride od kazne neko vrijeme.
policiju treba rotirati teritprijlnoi vremenski
Ove nase sarajevske neradnike poslatu u Bihac, Kljuc, Cazin a ovdje dovesti profesionalce iz tih sredina. Rotirati ih svakih 5-6 mjeseci. Ko nece, nek trazi sebi drugog posla
:thumbup: Odličan prijedlog
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#66644 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by TojoOptics »

azurna_obala wrote: 27/05/2023 15:05

Zbog ovakve ograničenosti i jest sve ovako.
Nemam ja tebi šta objašnjavati, samo drži prst u uhu, kao 7 dosad.

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#66645 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Danas na Alipasinom mostu sudar 4 vozila. Pola sata poslije sudar jos 3 vozila.
insaneinthebrain

#66646 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

oldtajmer wrote: 27/05/2023 15:08

Image
ma jasta rijesimo se alkohola i zivjet cemo u rahatluku
ne pijem alkohol ali efendija ne seri vala
jok eto nije alkohol najvece zlo, ne seri ni ti. upravu je Velic. samo totalna prohibicija pomaze :thumbup:
smijesni_ste

#66647 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by smijesni_ste »

insaneinthebrain wrote: 27/05/2023 15:11
jok eto nije alkohol najvece zlo, ne seri ni ti. upravu je Velic. samo totalna prohibicija pomaze :thumbup:
Pa eto, navedeni drug nije bio pijan koliko znam kad je pao sa motora i poginuo tako da...
pinkman

#66648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pinkman »

U centru poplocati ulicu ovako:

Image

Smanjiti brzinu na 30-40 km/h, postaviti radare i svakih 300 metara policijsko vozilo sa ukljucenom rotacijom, barem u nocnim satima.
Thorgerson

#66649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Naslovnica wrote: 27/05/2023 14:17
Thorgerson wrote: 27/05/2023 14:06 Ne znam postoji li grad da imas setaliste krcato ljudima i pored tik do cestu gdje se vozi 60+ na sat.

Dakle, potez katedrala - alta.

Ako ista mrzim to je setati tim dijelom. Bukvalno te od 2 tone zeljeza koje se krece 60 pa i vise na sat, dijeli nista. Ima nekoliko stubica i tjt. U titovoj ajd malo se i uspori na 50, a i to je prebrzo. A vec dole od parkuse ide se po 80 i vise na sat. I to ne govorim o "rejserima", koji kad se pojave idu preko 100km.

To nigdje nema. Mozda po africi. Usred grada, da pustis takav saobracaj.

Jbt pa 1km od ove pogibije ne tako davno je onaj idiot pokosio dvije cure. I? Jel iko ista uradio povodom toga.

VELIKO NISTA.

Tu treba ogranicit 30km. Ili 20. Pa ako hoces vozi. Al polako kad pogine jos stotinjak ljudi mozda skontamo.
Ne treba ograničiti na 20 ili 30, kakve su to priče i rezoni, niđe veze...
99.99% vozača koji prođu tom dionicom, vozi normalno i po propisima.
Ne dešavaju se nesreće jer neko vozi 50-60 od Parkuše.
Treba. Veoma lako postoji mogucnost da auto izleti sa ceste na trotoar. Jel ti mislis da treba 100km/h za takvo nesto?

E sad zamisli da auto izleti na puno setaliste u titovoj.

Ili ti mislis da je to ravno SF?
noviforumas

#66650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviforumas »

Sve je to fino, i ja bih volio da je centar grada zatvoren za saobracaj, ali to nije realno. Ne vidim kako bi se izvelo u ovoj snrdljivoj kotlini. Uostalom, nije Sarajevo jedini grad gdje imas gust saobracaj u samom jezgru. Rjesenje je prevencija. Dakle zakon, represija, sila. Vrlo jednostavno. Ljudi voze kao stoka jer mogu, jer im je dozvoljeno, jer je pozeljno, i jer se isplati. Kad ne bude tako, nece tako voziti.
Post Reply